A Bosch a kihívások ellenére is növelte árbevételét és eredményét 2023-ban

A Bosch csoport a 2023-as üzleti év kihívásai ellenére is várakozásai szerint teljesített: az előzetes adatok alapján a technológiák és szolgáltatások szállítója árfolyamhatások nélkül 8 százalékos, árfolyamhatásokkal 4 százalékos növekedéssel, 91,6 milliárd euró árbevételt ért el. Az 5 százalékos üzemi eredmény enyhe javulást mutat az azt megelőző évi 4,3 százalékoshoz képest. „A Bosch számára 2023 nehezebb volt a vártnál. Különösen nagy erőfeszítések árán sikerült teljesíteni árbevétel- és eredménycélunkat, de a komoly kihívások ellenére is fejlődtünk” – hangsúlyozta Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a cégcsoport előzetes üzleti adatainak ismertetésekor. „Tekintettel a körülményekre, ez igazán figyelemreméltó teljesítmény. A következő évek szintén sokat követelnek majd mindannyiunktól.

A Bosch a kihívások ellenére is növelte árbevételét és eredményét 2023-ban

A tavalyi üzleti évben a Bosch tovább bővítette növekedési területeit, előrelépést ért el a mobilitás üzleti szektor átalakításában, illetve tovább erősítette valamennyi üzleti területe versenyképességét. „Továbbra is folytatjuk proaktív beruházásainkat a jövőt formáló technológiákba – mindenekelőtt a klímavédelem területén. Ugyanakkor lassulást tapasztalunk az ilyen technológiák piaci elterjedésében, miközben csökken a piacról érkező lendület. Reagálnunk kell a gyengébb megrendelésállományra és dolgoznunk kell versenyképességünk javításán – ez az egyetlen módja a jövőbeli növekedésünknek” – fejtette ki Hartung. Tekintettel ezekre a körülményekre, a Bosch várakozásai szerint több területen, így például a mobilitás üzletágban is a szervezet karcsúsítására lehet szükség. A vállalat a közelmúltban már megkezdte az erről szóló tárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel. Minden szükséges személyi átalakításnak társadalmi értelemben a lehető legelfogadhatóbb módon kell megtörténnie. A munkavállalók képviselőivel 2023 nyarán a németországi mobilitás telephelyekkel kötött munkaügyi megállapodás értelmében 2027 végéig nem kerül sor elbocsátásokra.

„A változás csakis a társadalmi partnerség jegyében lehet sikeres, mindemellett elkötelezettek vagyunk Németország, mint ipari, és különösen, mint gyártási helyszín iránt” – emelte ki Hartung. A különösen ígéretes üzleti területeken a Bosch továbbra is folytatja a munkaerőfelvételt, miközben a lehető legtöbb munkatársát szeretné a szűkülő üzleti területekről a növekvő szakterületekre átképezni. A vállalat 2030-ig összesen mintegy 4 milliárd eurót tervez képzésre, illetve tovább- és átképzésre fordítani, ebben a munkatársak együttműködésére is számítanak.

Klímapolitika: az instabilitás gyengíti a piac lendületét

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem továbbra is fontos feladat az olyan technológiai vállalatok számára, mint a Bosch, emellett számos üzleti lehetőséget is feltár. Ennek jegyében a Bosch a közelmúltban a hosszú távon fenntartható energiafelhasználás különböző technológiáit és megoldásait is bemutatta az amerikai egyesült államokbeli CES elektronikai kiállításon. Hartung szerint a jelenlegi klímapolitika sok vállalat számára destabilizálhatja az üzleti környezetet. „Problémát okozhatnak a nem következetes döntések, amelyet például nemrégiben láthattunk, amikor Németország eltörölte az elektromos autók támogatását” – mondta. „A kiszámíthatatlan keretfeltételek nagyban akadályozhatják a hosszú távú vásárlási döntéseket. A gazdaságnak nagyobb, sőt, a lehető legnagyobb kiszámíthatóságra van szüksége.” Az igazgatóság elnöke ugyanakkor azt is hozzátette, hogy számos nyugati ország kormányának nagyon komplex elvárásoknak kell megfelelni, hiszen egyszerre kell védeniük a jólétet és mérsékelniük a globális felmelegedést, miközben szigorú költségvetési politika mellett kell kezelni a sokszor populista kritikai észrevételeket.

Növekedési stratégia: az innovációk és a beruházások kiegészítik egymást

A Bosch a jelenlegi gazdasági helyzetben is előre halad, és kitart stratégiai céljai mellett. A vállalatcsoport a kulcsfontosságú piacain a TOP3 beszállítói körbe kíván tartozni, miközben a világ minden régiójában hatékonyan pozicionálja magát. „Az átalakulások idején is, sőt, ekkor különösen felbecsülhetetlen értékűnek bizonyul iparágakon és régiókon átívelő széles kínálatunk és tevékenységünk” – mutatott rá Hartung. „Ez azonban korántsem zárja ki üzleti portfóliónk fókuszált menedzsmentjét.” Ennek része az a döntés is, mely szerint az épülettechnika üzletág termékportfóliójának nagy részét értékesíti és a rendszerintegráció területére összpontosít. Mindemellett a Bosch 2015-ben megvásárolta a Climatec, tavaly pedig a Paladin Technologies vállalatot, hogy tovább erősítse pozícióját az épületautomatizálás észak-amerikai piacán.

Ugyancsak sikeresen bővíti a Bosch az olyan növekedési területeket is, mint például a félvezető-üzletág. Az európai ESMC vegyesvállalatban vásárolt részesedéssel és az amerikai egyesült államokbeli Roseville-ben működő elektronikai alaplap (wafer) gyár megvásárlásával a Bosch jelentős beruházásokról döntött 2023-ban. További növekedést céloz a vállalatcsoport a szilícium-karbid (SiC) chipek gyártása terén. Ezek a félvezetők az elektromos autók teljesítményelektronikájában alkalmazva jelentősen növelhetik a hatótávot. „A szilícium-karbid struktúrák immár nem síkbeli, hanem függőleges felépítésével tovább növelhetjük chipjeink teljesítménysűrűségét. Mi jelentünk meg első SiC-gyártóként ezzel a technológiával az utakon, a második generációval pedig 2023-ban további 30 százalékkal növelhettük a teljesítményt” – érzékeltette Hartung a vállalat innovációs erejét. „A Boschnál az innovációk és a beruházások kiegészítik egymást.” 2026-tól a Bosch már költséghatékony 200 milliméteres elektronikai alaplapokon (wafer) tervezi készíteni a függőlegesen strukturált SiC-chipeket.

Átalakulás a mobilitás szektorban: szabványosítás az elektromobilitás szolgálatában

Az autóipar átalakulására a vállalat történetének legnagyobb átszervezésével reagál a Bosch fő üzleti területén: 2024 elején kezdte meg működését az átalakított mobilitás üzleti szektor. Egyik újdonsága három, a jövő szempontjából kiemelt jelentőségű üzleti terület – a szoftverek, a félvezetők és a járműszámítógépek – horizontális felelősségi rendszere. A Bosch célja, hogy még jobban harmonizálja a feltörekvő és a már jól működő technológiákat, maximálisan kiaknázva üzleti lehetőségeit a jövő mobilitásának formálásában.

Jelentősen nőtt például az új redundáns fékrendszerek iránti kereslet, amelyek elsősorban az automatizált és elektromos közlekedést támogatják. Hartung beszámolója szerint a Bosch évi 10 százalékos növekedést tervez ezen a területen. „Fékrendszereinkkel összességében kétszer olyan gyors növekedést produkálunk, mint a versenytársaink, az ESP-rendszerekkel pedig csökkenő piaci volumen mellett is tartjuk árbevételünket.” Az elektromobilitás terén Hartung szerint bőven van még tennivaló: Európában például a töltőállomások és a megfizethető elektromos autókon van a fókusz. „Kína tavaly 60 százalékkal tudta növelni autóexportját, ami figyelemreméltó teljesítmény” – mondta. „Tudjuk, hogy kínai ügyfeleink az elektromos hajtásrendszer-megoldások szabványosítását részesítik előnyben, olyan méretgazdaságossági előnyöket eredményezve, amelyeket Európában sem szabad elmulasztanunk.”

2023-as üzleti tevékenység: jelentős növekedés a mobilitás, valamint az energia- és épülettechnika szektorokban

Vegyes képet mutatott 2023-ban az árbevétel alakulása a Bosch üzleti szektoraiban. 56,3 milliárd euróval 2023-ban is a mobilitás üzleti szektor érte el a legnagyobb árbevételt, ez 7 százalékos, árfolyamhatások nélkül 11 százalékos növekedést jelent. „Termékeink egyaránt keresettek a hagyományos és az új üzleti területeken. Folytatnunk kell a fejlesztéseket, és ez a feladat továbbra is jelentős erőfeszítéseket követel majd” – mondta Dr. Markus Forschner, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának pénzügyi területekért felelős tagja. Az ipari technika üzleti szektor 7,5 milliárd euró árbevételt ért el, mely a HydraForce felvásárlás eredményeként 8 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 10 százalékkal több az előző pénzügyi évhez képest. A fogyasztási cikkek üzleti szektor árbevétele 19,9 milliárd euró volt. „A kereslet visszaesése jelentős hatást gyakorolt az elektromos kéziszerszámok és a háztartási gépek üzletágunkra” – számolt be Forschner. Az árbevétel 7 százalékkal maradt el az előző évi szinttől, árfolyamhatások nélkül enyhe, 1 százalékos csökkenést jelent. Jelentősen, 9 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 11 százalékkal 7,6 milliárd euróra növelte árbevételét az energia- és épülettechnika üzleti terület. „Nem csupán az energiahatékony és megújuló fűtéstechnika iránti nagy keresletből profitálhattunk, hanem szolgáltatási üzletágunk, a Bosch Global Service Solutions részlegbeli bővítéséből is” – mondta Forschner.

2023-as üzleti tevékenység: Európában és Észak-Amerikában a legintenzívebb a növekedés 

A Bosch árbevételének regionális alakulása is vegyes képet mutat. „A legintenzívebb növekedést Európa és Észak-Amerika érte el” – mondta Forschner. Európában az árbevétel 6 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 8 százalékkal 46,8 milliárd euróra nőtt. Észak-Amerikában az árbevétel 4 százalékkal emelkedett és elérte a 15,2 milliárd eurót, ami az árfolyamhatások nélkül 8 százalékos növekedést jelent. A Dél-Amerikában elért 1,7 milliárd euró árbevétel 6 százalékkal alacsonyabb az előző évinél, míg árfolyamhatások nélkül 4 százalékos növekedésnek felel meg. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben az árbevétel 1 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 9 százalékkal 27,9 milliárd euróra nőtt. „Ezekben a számokban a kínai gazdaság néhány szektorának gyengébb teljesítménye is tükröződik” – mutatott rá Forschner. „Az Indiában és Japánban elért erőteljes növekedésünk csak részben tudta ezt ellensúlyozni.”

A munkavállalók száma 2023-ban: stabil szinten a foglalkoztatás

2023. december 31-én a Bosch csoport világszerte mintegy 427 600 főt foglalkoztatott, az előzetes adatok alapján csaknem 7600 fővel többet, mint az azt megelőző évben. Németországban a munkatársak száma 133 800 fővel gyakorlatilag változatlan maradt.

2024-es kilátások: gyenge növekedési impulzus a világgazdaság részéről

Az idei évre a Bosch továbbra is csupán mérsékelt, 2-2,5 százalékos globális gazdasági növekedésre számít. „Előrejelzésünk szerint 2025-ig nem kezdődik meg a világgazdaság fellendülése” – mondta Forschner. „Minden kulcsfontosságú üzleti szektorunkban borúsak a kilátások.” Az autóiparban a gyártott járművek számát tekintve a Bosch 2024-ben is az előző évek volumenére számít. A vállalat szerint folytatódik a gépgyártás gazdasági visszaesése, a fogyasztási cikkek szektorában pedig 2025-ig nem számít ismét növekvő keresletre. Az energiaszektorban a Bosch meglátása szerint továbbra is visszafogott marad az ügyfelek vásárlási hajlandósága, különösen a kulcsfontosságú német piacon. Ennek oka az ingatlantulajdonosok körében a fűtésrendszerekre vonatkozó jövőbeli szabályozással kapcsolatban tapasztalható bizonytalanság.

A vállalat a 2024-es üzleti évben sem számít támogatásra a piacok felől. „Eltökélten továbbra is a legalább 7 százalékos üzemi eredmény elérése a célunk, még akkor is, ha a visszafogott gazdasági környezetben jelentős befektetéseket kell végrehajtanunk” – mondta Forschner. A kihívásokkal teli gazdasági helyzetben a Bosch elhalasztotta az eredmény-cél elérését és a vállalatcsoport elkötelezett a költségek és a versenyképesség javítására irányuló intézkedések folytatása mellett, hogy a jövőben is sikeres üzleti tevékenységet végezzen.

Több ezer utca és járda újult meg a Magyar falu program keretében

A Magyar falu program keretében 2019 óta több mint 3200 utca újult meg, 1300 járdát újítottak fel és több mint 100 kerékpárútszakasz készült el a magyar kistelepüléseken - közölte pénteken a Vas vármegyei Magyarlakon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a térség országgyűlési képviselőjével és a község polgármesterével közösen adta át a felújított Boldog Brenner János utcát, valamint a hozzá csatlakozó, a szőlőhegyre vezető több mint egy kilométeres útszakaszt.
2024. 05. 19. 15:00
Megosztás:

2,4 százalékon maradt az euróövezeti infláció

Az előzetesen közölttel összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 05. 19. 14:00
Megosztás:

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis csoport 89,1 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben, 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Adózás utáni eredménye 1,48 milliárd forint lett, 70 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest - közölte a vállalat pénteken.
2024. 05. 19. 13:00
Megosztás:

Manikűr otthon? Miért ne?

Szereted, ha a manikűröd mindig csodálatos? Már annyiszor ültél a manikűrösnél, hogy pontosan tudod, mit hogyan kell csinálni? Ráadásul a családtagjaid is folyton gyönyörködnek a körmöd legújabb színeiben? Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy kipróbáld otthon a gél lakkot, akkor a gél lakkot is tartalmazó szetteket neked találták ki. 
2024. 05. 19. 12:00
Megosztás:

Graboplast: stabil eredmény után újabb fejlesztések a fókuszban

A fokozódó árverseny és a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére stabil eredményt ért el a Graboplast 2023-ban, miután 20,3 milliárd forintos árbevétellel zárta a tavalyi évet. A speciális padlógyártás területén meghatározó vállalat idén már növekedést tervez, amit további fejlesztésekkel és a hatékonyság javításával kíván elérni.
2024. 05. 19. 11:00
Megosztás:

Rekordmértékű hitelkihelyezés és dinamikus növekedés jellemezte az EXIM 2023-as évét

Minden eddiginél eredményesebben és rekord-hitelkihelyezéssel zárta a tavalyi évet az Eximbank Zrt. A bővülő hitelezésnek köszönhetően a tavalyi évben a bank mérlegfőösszege több mint 74%-kal 3642 milliárd forintra emelkedett, hitelállománya 50%-os bővüléssel megközelítette a kétbillió-ötszázmilliárd forintot az év végére – derül ki a frissen közzétett beszámolókból. A hitelfolyósítások összértéke tavaly közel egybillió-négyszáznegyvennégymilliárd forint volt, így a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladta.
2024. 05. 19. 10:00
Megosztás:

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!
2024. 05. 19. 09:00
Megosztás:

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalom mellett esett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 68 088,24 ponton zárt pénteken, 1113,71 ponttal, 1,61 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.
2024. 05. 19. 08:00
Megosztás:

Bikapiac a láthatáron: melyik kriptó fog legjobban emelkedni?

A Toncoin (TON) bullish pályát mutatott a legutóbbi on-chain teljesítménye nyomán, mivel a Total Value Locked (TVLK) megugrott, és a napi címek száma 500%-kal nőtt. Ezzel párhuzamosan a NEAR Protocol (NEAR) jelentős, 388,9%-os év eleje óta (YTD) tartó emelkedést tapasztalt, és a legújabb on-chart metrikák alapján hamarosan meghaladhatja a 10 dolláros értéket. A KangaMoon (KANG) egy lőértékesítési szakaszban lévő projekt, amely már több mint 6,7 millió dollárt gyűjtött, és értéke eddig 400%-kal emelkedett. Ahhoz, hogy megtudjuk, melyik a legjobb kriptovaluta befektetésre, mindhárom projektet egyenként megvizsgáljuk.
2024. 05. 19. 07:15
Megosztás:

Horvátország és Olaszország szinte mindent visz - Hová utazik a magyar idén?

A hosszú hétvégékén - például a pünkösdin - jellemzően egy-egy várost látogatnak meg az utasbiztosítással külföldre utazók magyarok. Tavaly pünkösdkor átlagosan 5 napra kötöttek biztosítást 8800 forintért - derül ki a Netrisk összeállításából, amelyből kiderül az is, melyek a legnépszerűbb célországok. Az első negyedévben egyébként a megkötött utasbiztosítások átlagdíja 9 százalékkal nőtt éves szinten.
2024. 05. 19. 07:00
Megosztás:

Már több mint négymilliárd forintot ér az Ötös- és Hatoslottó jackpotja

Bár idén már két szerencsés is örülhetett az Ötöslottó főnyereményének és további egy nyertes közel egy milliárd forintot vihetett haza a Hatoslottón, jelenleg két és fél hónapja nem volt telitalálatos szelvény a két legnépszerűbb számsorsjátékon. Így a hétvégén megnyerhető összeg összesen több mint négymilliárd forint lesz.
2024. 05. 19. 06:00
Megosztás:

A tanácsadók munkáját segítő compliance-szakemberként teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát.
2024. 05. 19. 05:00
Megosztás:

Számos ponton módosít a Viber a GVH eljárásának köszönhetően

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy újabb globális technológiai cég magatartását korrigálta egy komplex intézkedéscsomaggal, amely összhangban van a legfrissebb adatvédelmi elvárásokkal is. A GVH által előírt kötelezettségek alapján a Viber alkalmazást üzemeltető Viber Media egy sor olyan intézkedés végrehajtását volt kénytelen vállalni, amelyeknek köszönhetően a fogyasztók könnyebben megismerhetik a platform jellemzőit és tudatosabb döntéseket hozhatnak a szolgáltatással kapcsolatban.
2024. 05. 19. 04:00
Megosztás:

Bálnák halmoznak fel Chainlinket (LINK), Rollblockot (RBLK) és Binance Coint (BNB) májusban – Mit tudhatnak ők?

A kripto bálnák mozgolódni kezdtek a legutóbbi medvepiacot követően. A Bitcoin 66 000 dollárra emelkedésével a szakértők úgy vélik, hogy több projekt is jelentős emelkedés elé nézhet az elkövetkező hetekben. Három projekt, amely már felkeltette a bálnák figyelmét, a Chainlink, a Rollblock és a Binance Coin (BNB). Mivel mindhárom projekt már pozitív tartományban van, a szakértők szerint jelentős emelkedésre lehet számítani, különösen a Rollblock esetében, amely több mint 720%-os hozamot is elérhet.
2024. 05. 19. 03:00
Megosztás:

Ön is kaphat 8.000 Ft havi nyugdíjemelést! Így kell igényelni

Mi az a méltányossági nyugdíj, és mit kell tudni róla? Mik a 2023-as jogszabályi háttér pontos részletei? Mint ahogy a jogszabályok általában, a méltányossági nyugdíjak szabályai is változtak 2023-ban. Fontos ismerni a pontos szabályokat, mert akár havi maximum 8.000 Ft-ot is igényelhetünk méltányossági emelésként. Hogyan lehet élni ezzel a lehetőséggel? Ki igényelheti, és milyen nyugdíj esetén használható ki ez az opció? Cikkünkben az ado.hu szakmai portál útmutatásai alapján részletesen bemutatjuk a témát.
2024. 05. 19. 02:00
Megosztás:

Négymillió eurós tőkebefektetéssel fokozza a nemzetközi terjeszkedést a Parkl

A Parkl Digital Technologies négymillió eurós befektetést kapott a kockázati tőkealapkezelő Lead Ventures-től. A tőkebefektetés célja a Parkl növekedési stratégiájának finanszírozása, amivel a magyar tech scale-up az irodapiac meghatározó digitális szolgáltatójává válhat külföldön is.
2024. 05. 19. 01:00
Megosztás:

A Sealana érme előértékesítése egyre csak duzzad

A Sealana ICO-ja eddig 1,366,148.52 dollárt gyűjtött össze, és szerencséjére a SOL mém érmék iránti kíváncsiság sem apad. Sokak szerint a Sealana lesz a Solana mém érmék következő tündöklő csillaga, és egyszerűen túl jó lehetőség ahhoz, hogy szem elől téveszd.
2024. 05. 19. 00:01
Megosztás:

A jövő zöldenergiáinak találkozóhelye lehetne Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot - írta a hirado.hu pénteken.
2024. 05. 18. 23:00
Megosztás:

Franciaországban stagnált a munkanélküliség az első negyedévben

Franciaországban az elemzők által várt csökkenés helyett stagnált a munkanélküliség az idei első negyedévben.
2024. 05. 18. 22:00
Megosztás:

Csökkent a Baidu negyedéves nyeresége

Hat százalékkal csökkent a Baidu kínai multinacionális technológiai vállalat bevétele az idei első negyedévben, amikor a korrigált nyeresége a vártnál kedvezőbben alakult.
2024. 05. 18. 21:00
Megosztás: