A Bosch a kihívások ellenére is növelte árbevételét és eredményét 2023-ban

A Bosch csoport a 2023-as üzleti év kihívásai ellenére is várakozásai szerint teljesített: az előzetes adatok alapján a technológiák és szolgáltatások szállítója árfolyamhatások nélkül 8 százalékos, árfolyamhatásokkal 4 százalékos növekedéssel, 91,6 milliárd euró árbevételt ért el. Az 5 százalékos üzemi eredmény enyhe javulást mutat az azt megelőző évi 4,3 százalékoshoz képest. „A Bosch számára 2023 nehezebb volt a vártnál. Különösen nagy erőfeszítések árán sikerült teljesíteni árbevétel- és eredménycélunkat, de a komoly kihívások ellenére is fejlődtünk” – hangsúlyozta Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a cégcsoport előzetes üzleti adatainak ismertetésekor. „Tekintettel a körülményekre, ez igazán figyelemreméltó teljesítmény. A következő évek szintén sokat követelnek majd mindannyiunktól.

A Bosch a kihívások ellenére is növelte árbevételét és eredményét 2023-ban

A tavalyi üzleti évben a Bosch tovább bővítette növekedési területeit, előrelépést ért el a mobilitás üzleti szektor átalakításában, illetve tovább erősítette valamennyi üzleti területe versenyképességét. „Továbbra is folytatjuk proaktív beruházásainkat a jövőt formáló technológiákba – mindenekelőtt a klímavédelem területén. Ugyanakkor lassulást tapasztalunk az ilyen technológiák piaci elterjedésében, miközben csökken a piacról érkező lendület. Reagálnunk kell a gyengébb megrendelésállományra és dolgoznunk kell versenyképességünk javításán – ez az egyetlen módja a jövőbeli növekedésünknek” – fejtette ki Hartung. Tekintettel ezekre a körülményekre, a Bosch várakozásai szerint több területen, így például a mobilitás üzletágban is a szervezet karcsúsítására lehet szükség. A vállalat a közelmúltban már megkezdte az erről szóló tárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel. Minden szükséges személyi átalakításnak társadalmi értelemben a lehető legelfogadhatóbb módon kell megtörténnie. A munkavállalók képviselőivel 2023 nyarán a németországi mobilitás telephelyekkel kötött munkaügyi megállapodás értelmében 2027 végéig nem kerül sor elbocsátásokra.

„A változás csakis a társadalmi partnerség jegyében lehet sikeres, mindemellett elkötelezettek vagyunk Németország, mint ipari, és különösen, mint gyártási helyszín iránt” – emelte ki Hartung. A különösen ígéretes üzleti területeken a Bosch továbbra is folytatja a munkaerőfelvételt, miközben a lehető legtöbb munkatársát szeretné a szűkülő üzleti területekről a növekvő szakterületekre átképezni. A vállalat 2030-ig összesen mintegy 4 milliárd eurót tervez képzésre, illetve tovább- és átképzésre fordítani, ebben a munkatársak együttműködésére is számítanak.

Klímapolitika: az instabilitás gyengíti a piac lendületét

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem továbbra is fontos feladat az olyan technológiai vállalatok számára, mint a Bosch, emellett számos üzleti lehetőséget is feltár. Ennek jegyében a Bosch a közelmúltban a hosszú távon fenntartható energiafelhasználás különböző technológiáit és megoldásait is bemutatta az amerikai egyesült államokbeli CES elektronikai kiállításon. Hartung szerint a jelenlegi klímapolitika sok vállalat számára destabilizálhatja az üzleti környezetet. „Problémát okozhatnak a nem következetes döntések, amelyet például nemrégiben láthattunk, amikor Németország eltörölte az elektromos autók támogatását” – mondta. „A kiszámíthatatlan keretfeltételek nagyban akadályozhatják a hosszú távú vásárlási döntéseket. A gazdaságnak nagyobb, sőt, a lehető legnagyobb kiszámíthatóságra van szüksége.” Az igazgatóság elnöke ugyanakkor azt is hozzátette, hogy számos nyugati ország kormányának nagyon komplex elvárásoknak kell megfelelni, hiszen egyszerre kell védeniük a jólétet és mérsékelniük a globális felmelegedést, miközben szigorú költségvetési politika mellett kell kezelni a sokszor populista kritikai észrevételeket.

Növekedési stratégia: az innovációk és a beruházások kiegészítik egymást

A Bosch a jelenlegi gazdasági helyzetben is előre halad, és kitart stratégiai céljai mellett. A vállalatcsoport a kulcsfontosságú piacain a TOP3 beszállítói körbe kíván tartozni, miközben a világ minden régiójában hatékonyan pozicionálja magát. „Az átalakulások idején is, sőt, ekkor különösen felbecsülhetetlen értékűnek bizonyul iparágakon és régiókon átívelő széles kínálatunk és tevékenységünk” – mutatott rá Hartung. „Ez azonban korántsem zárja ki üzleti portfóliónk fókuszált menedzsmentjét.” Ennek része az a döntés is, mely szerint az épülettechnika üzletág termékportfóliójának nagy részét értékesíti és a rendszerintegráció területére összpontosít. Mindemellett a Bosch 2015-ben megvásárolta a Climatec, tavaly pedig a Paladin Technologies vállalatot, hogy tovább erősítse pozícióját az épületautomatizálás észak-amerikai piacán.

Ugyancsak sikeresen bővíti a Bosch az olyan növekedési területeket is, mint például a félvezető-üzletág. Az európai ESMC vegyesvállalatban vásárolt részesedéssel és az amerikai egyesült államokbeli Roseville-ben működő elektronikai alaplap (wafer) gyár megvásárlásával a Bosch jelentős beruházásokról döntött 2023-ban. További növekedést céloz a vállalatcsoport a szilícium-karbid (SiC) chipek gyártása terén. Ezek a félvezetők az elektromos autók teljesítményelektronikájában alkalmazva jelentősen növelhetik a hatótávot. „A szilícium-karbid struktúrák immár nem síkbeli, hanem függőleges felépítésével tovább növelhetjük chipjeink teljesítménysűrűségét. Mi jelentünk meg első SiC-gyártóként ezzel a technológiával az utakon, a második generációval pedig 2023-ban további 30 százalékkal növelhettük a teljesítményt” – érzékeltette Hartung a vállalat innovációs erejét. „A Boschnál az innovációk és a beruházások kiegészítik egymást.” 2026-tól a Bosch már költséghatékony 200 milliméteres elektronikai alaplapokon (wafer) tervezi készíteni a függőlegesen strukturált SiC-chipeket.

Átalakulás a mobilitás szektorban: szabványosítás az elektromobilitás szolgálatában

Az autóipar átalakulására a vállalat történetének legnagyobb átszervezésével reagál a Bosch fő üzleti területén: 2024 elején kezdte meg működését az átalakított mobilitás üzleti szektor. Egyik újdonsága három, a jövő szempontjából kiemelt jelentőségű üzleti terület – a szoftverek, a félvezetők és a járműszámítógépek – horizontális felelősségi rendszere. A Bosch célja, hogy még jobban harmonizálja a feltörekvő és a már jól működő technológiákat, maximálisan kiaknázva üzleti lehetőségeit a jövő mobilitásának formálásában.

Jelentősen nőtt például az új redundáns fékrendszerek iránti kereslet, amelyek elsősorban az automatizált és elektromos közlekedést támogatják. Hartung beszámolója szerint a Bosch évi 10 százalékos növekedést tervez ezen a területen. „Fékrendszereinkkel összességében kétszer olyan gyors növekedést produkálunk, mint a versenytársaink, az ESP-rendszerekkel pedig csökkenő piaci volumen mellett is tartjuk árbevételünket.” Az elektromobilitás terén Hartung szerint bőven van még tennivaló: Európában például a töltőállomások és a megfizethető elektromos autókon van a fókusz. „Kína tavaly 60 százalékkal tudta növelni autóexportját, ami figyelemreméltó teljesítmény” – mondta. „Tudjuk, hogy kínai ügyfeleink az elektromos hajtásrendszer-megoldások szabványosítását részesítik előnyben, olyan méretgazdaságossági előnyöket eredményezve, amelyeket Európában sem szabad elmulasztanunk.”

2023-as üzleti tevékenység: jelentős növekedés a mobilitás, valamint az energia- és épülettechnika szektorokban

Vegyes képet mutatott 2023-ban az árbevétel alakulása a Bosch üzleti szektoraiban. 56,3 milliárd euróval 2023-ban is a mobilitás üzleti szektor érte el a legnagyobb árbevételt, ez 7 százalékos, árfolyamhatások nélkül 11 százalékos növekedést jelent. „Termékeink egyaránt keresettek a hagyományos és az új üzleti területeken. Folytatnunk kell a fejlesztéseket, és ez a feladat továbbra is jelentős erőfeszítéseket követel majd” – mondta Dr. Markus Forschner, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának pénzügyi területekért felelős tagja. Az ipari technika üzleti szektor 7,5 milliárd euró árbevételt ért el, mely a HydraForce felvásárlás eredményeként 8 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 10 százalékkal több az előző pénzügyi évhez képest. A fogyasztási cikkek üzleti szektor árbevétele 19,9 milliárd euró volt. „A kereslet visszaesése jelentős hatást gyakorolt az elektromos kéziszerszámok és a háztartási gépek üzletágunkra” – számolt be Forschner. Az árbevétel 7 százalékkal maradt el az előző évi szinttől, árfolyamhatások nélkül enyhe, 1 százalékos csökkenést jelent. Jelentősen, 9 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 11 százalékkal 7,6 milliárd euróra növelte árbevételét az energia- és épülettechnika üzleti terület. „Nem csupán az energiahatékony és megújuló fűtéstechnika iránti nagy keresletből profitálhattunk, hanem szolgáltatási üzletágunk, a Bosch Global Service Solutions részlegbeli bővítéséből is” – mondta Forschner.

2023-as üzleti tevékenység: Európában és Észak-Amerikában a legintenzívebb a növekedés 

A Bosch árbevételének regionális alakulása is vegyes képet mutat. „A legintenzívebb növekedést Európa és Észak-Amerika érte el” – mondta Forschner. Európában az árbevétel 6 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 8 százalékkal 46,8 milliárd euróra nőtt. Észak-Amerikában az árbevétel 4 százalékkal emelkedett és elérte a 15,2 milliárd eurót, ami az árfolyamhatások nélkül 8 százalékos növekedést jelent. A Dél-Amerikában elért 1,7 milliárd euró árbevétel 6 százalékkal alacsonyabb az előző évinél, míg árfolyamhatások nélkül 4 százalékos növekedésnek felel meg. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben az árbevétel 1 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 9 százalékkal 27,9 milliárd euróra nőtt. „Ezekben a számokban a kínai gazdaság néhány szektorának gyengébb teljesítménye is tükröződik” – mutatott rá Forschner. „Az Indiában és Japánban elért erőteljes növekedésünk csak részben tudta ezt ellensúlyozni.”

A munkavállalók száma 2023-ban: stabil szinten a foglalkoztatás

2023. december 31-én a Bosch csoport világszerte mintegy 427 600 főt foglalkoztatott, az előzetes adatok alapján csaknem 7600 fővel többet, mint az azt megelőző évben. Németországban a munkatársak száma 133 800 fővel gyakorlatilag változatlan maradt.

2024-es kilátások: gyenge növekedési impulzus a világgazdaság részéről

Az idei évre a Bosch továbbra is csupán mérsékelt, 2-2,5 százalékos globális gazdasági növekedésre számít. „Előrejelzésünk szerint 2025-ig nem kezdődik meg a világgazdaság fellendülése” – mondta Forschner. „Minden kulcsfontosságú üzleti szektorunkban borúsak a kilátások.” Az autóiparban a gyártott járművek számát tekintve a Bosch 2024-ben is az előző évek volumenére számít. A vállalat szerint folytatódik a gépgyártás gazdasági visszaesése, a fogyasztási cikkek szektorában pedig 2025-ig nem számít ismét növekvő keresletre. Az energiaszektorban a Bosch meglátása szerint továbbra is visszafogott marad az ügyfelek vásárlási hajlandósága, különösen a kulcsfontosságú német piacon. Ennek oka az ingatlantulajdonosok körében a fűtésrendszerekre vonatkozó jövőbeli szabályozással kapcsolatban tapasztalható bizonytalanság.

A vállalat a 2024-es üzleti évben sem számít támogatásra a piacok felől. „Eltökélten továbbra is a legalább 7 százalékos üzemi eredmény elérése a célunk, még akkor is, ha a visszafogott gazdasági környezetben jelentős befektetéseket kell végrehajtanunk” – mondta Forschner. A kihívásokkal teli gazdasági helyzetben a Bosch elhalasztotta az eredmény-cél elérését és a vállalatcsoport elkötelezett a költségek és a versenyképesség javítására irányuló intézkedések folytatása mellett, hogy a jövőben is sikeres üzleti tevékenységet végezzen.

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás:

Kezdetét vette a dohánykontroll

Elindult a dohánykontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett "törés", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására - közölte a NAV pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 13:30
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent az amerikai költségvetés hiánya júniusban éves szinten

Az amerikai költségvetés hiánya 65,9 milliárd dollár volt júniusban, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 227,7 milliárd dollártól - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 07. 12. 13:00
Megosztás:

nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most ajánlott felmérniük, hogy munkavállalóik mennyit használtak fel idei szabadságkeretükből és nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk - közölte a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 12:00
Megosztás:

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt vármegyére szombat éjfélig

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. tizenöt vármegyére szombat éjfélig: az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
2024. 07. 12. 11:30
Megosztás:

Megugrott a cseh állam bevétele az elektronikus útadóból

Mintegy 8,5 milliárd koronára (136 milliárd forint) emelkedett az idei első félévben a cseh állam bevétele a teherkocsikra kivetett elektronikus útadóból. Ez egymilliárddal több, mint tavaly az első hat hónapban - közölte az útvámrendszert üzemeltető CzechToll társaság csütörtökön közleményben.
2024. 07. 12. 11:00
Megosztás:

Budapesti albérletek és árak a 2024 őszi tanévkezdésre

Alig két hét múlva, július 24-én hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, s ezzel az egyetemvárosok bérleti piacain formálisan is indul a főszezon. Idén több mint 120 ezren várják a hírt, hogy megkezdhetik-e szeptemberben a felsőoktatási tanulmányaikat, ami sokuknak azt is jelenti, hogy addig szállást is kell találniuk a kiszemelt városban.
2024. 07. 12. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 10:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 09:30
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 12. 09:00
Megosztás:

Megerősítette együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Megújította csaknem 20 éve tartó szakmai együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 08:30
Megosztás: