A Bosch a kihívások ellenére is növelte árbevételét és eredményét 2023-ban

A Bosch csoport a 2023-as üzleti év kihívásai ellenére is várakozásai szerint teljesített: az előzetes adatok alapján a technológiák és szolgáltatások szállítója árfolyamhatások nélkül 8 százalékos, árfolyamhatásokkal 4 százalékos növekedéssel, 91,6 milliárd euró árbevételt ért el. Az 5 százalékos üzemi eredmény enyhe javulást mutat az azt megelőző évi 4,3 százalékoshoz képest. „A Bosch számára 2023 nehezebb volt a vártnál. Különösen nagy erőfeszítések árán sikerült teljesíteni árbevétel- és eredménycélunkat, de a komoly kihívások ellenére is fejlődtünk” – hangsúlyozta Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a cégcsoport előzetes üzleti adatainak ismertetésekor. „Tekintettel a körülményekre, ez igazán figyelemreméltó teljesítmény. A következő évek szintén sokat követelnek majd mindannyiunktól.

A Bosch a kihívások ellenére is növelte árbevételét és eredményét 2023-ban

A tavalyi üzleti évben a Bosch tovább bővítette növekedési területeit, előrelépést ért el a mobilitás üzleti szektor átalakításában, illetve tovább erősítette valamennyi üzleti területe versenyképességét. „Továbbra is folytatjuk proaktív beruházásainkat a jövőt formáló technológiákba – mindenekelőtt a klímavédelem területén. Ugyanakkor lassulást tapasztalunk az ilyen technológiák piaci elterjedésében, miközben csökken a piacról érkező lendület. Reagálnunk kell a gyengébb megrendelésállományra és dolgoznunk kell versenyképességünk javításán – ez az egyetlen módja a jövőbeli növekedésünknek” – fejtette ki Hartung. Tekintettel ezekre a körülményekre, a Bosch várakozásai szerint több területen, így például a mobilitás üzletágban is a szervezet karcsúsítására lehet szükség. A vállalat a közelmúltban már megkezdte az erről szóló tárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel. Minden szükséges személyi átalakításnak társadalmi értelemben a lehető legelfogadhatóbb módon kell megtörténnie. A munkavállalók képviselőivel 2023 nyarán a németországi mobilitás telephelyekkel kötött munkaügyi megállapodás értelmében 2027 végéig nem kerül sor elbocsátásokra.

„A változás csakis a társadalmi partnerség jegyében lehet sikeres, mindemellett elkötelezettek vagyunk Németország, mint ipari, és különösen, mint gyártási helyszín iránt” – emelte ki Hartung. A különösen ígéretes üzleti területeken a Bosch továbbra is folytatja a munkaerőfelvételt, miközben a lehető legtöbb munkatársát szeretné a szűkülő üzleti területekről a növekvő szakterületekre átképezni. A vállalat 2030-ig összesen mintegy 4 milliárd eurót tervez képzésre, illetve tovább- és átképzésre fordítani, ebben a munkatársak együttműködésére is számítanak.

Klímapolitika: az instabilitás gyengíti a piac lendületét

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem továbbra is fontos feladat az olyan technológiai vállalatok számára, mint a Bosch, emellett számos üzleti lehetőséget is feltár. Ennek jegyében a Bosch a közelmúltban a hosszú távon fenntartható energiafelhasználás különböző technológiáit és megoldásait is bemutatta az amerikai egyesült államokbeli CES elektronikai kiállításon. Hartung szerint a jelenlegi klímapolitika sok vállalat számára destabilizálhatja az üzleti környezetet. „Problémát okozhatnak a nem következetes döntések, amelyet például nemrégiben láthattunk, amikor Németország eltörölte az elektromos autók támogatását” – mondta. „A kiszámíthatatlan keretfeltételek nagyban akadályozhatják a hosszú távú vásárlási döntéseket. A gazdaságnak nagyobb, sőt, a lehető legnagyobb kiszámíthatóságra van szüksége.” Az igazgatóság elnöke ugyanakkor azt is hozzátette, hogy számos nyugati ország kormányának nagyon komplex elvárásoknak kell megfelelni, hiszen egyszerre kell védeniük a jólétet és mérsékelniük a globális felmelegedést, miközben szigorú költségvetési politika mellett kell kezelni a sokszor populista kritikai észrevételeket.

Növekedési stratégia: az innovációk és a beruházások kiegészítik egymást

A Bosch a jelenlegi gazdasági helyzetben is előre halad, és kitart stratégiai céljai mellett. A vállalatcsoport a kulcsfontosságú piacain a TOP3 beszállítói körbe kíván tartozni, miközben a világ minden régiójában hatékonyan pozicionálja magát. „Az átalakulások idején is, sőt, ekkor különösen felbecsülhetetlen értékűnek bizonyul iparágakon és régiókon átívelő széles kínálatunk és tevékenységünk” – mutatott rá Hartung. „Ez azonban korántsem zárja ki üzleti portfóliónk fókuszált menedzsmentjét.” Ennek része az a döntés is, mely szerint az épülettechnika üzletág termékportfóliójának nagy részét értékesíti és a rendszerintegráció területére összpontosít. Mindemellett a Bosch 2015-ben megvásárolta a Climatec, tavaly pedig a Paladin Technologies vállalatot, hogy tovább erősítse pozícióját az épületautomatizálás észak-amerikai piacán.

Ugyancsak sikeresen bővíti a Bosch az olyan növekedési területeket is, mint például a félvezető-üzletág. Az európai ESMC vegyesvállalatban vásárolt részesedéssel és az amerikai egyesült államokbeli Roseville-ben működő elektronikai alaplap (wafer) gyár megvásárlásával a Bosch jelentős beruházásokról döntött 2023-ban. További növekedést céloz a vállalatcsoport a szilícium-karbid (SiC) chipek gyártása terén. Ezek a félvezetők az elektromos autók teljesítményelektronikájában alkalmazva jelentősen növelhetik a hatótávot. „A szilícium-karbid struktúrák immár nem síkbeli, hanem függőleges felépítésével tovább növelhetjük chipjeink teljesítménysűrűségét. Mi jelentünk meg első SiC-gyártóként ezzel a technológiával az utakon, a második generációval pedig 2023-ban további 30 százalékkal növelhettük a teljesítményt” – érzékeltette Hartung a vállalat innovációs erejét. „A Boschnál az innovációk és a beruházások kiegészítik egymást.” 2026-tól a Bosch már költséghatékony 200 milliméteres elektronikai alaplapokon (wafer) tervezi készíteni a függőlegesen strukturált SiC-chipeket.

Átalakulás a mobilitás szektorban: szabványosítás az elektromobilitás szolgálatában

Az autóipar átalakulására a vállalat történetének legnagyobb átszervezésével reagál a Bosch fő üzleti területén: 2024 elején kezdte meg működését az átalakított mobilitás üzleti szektor. Egyik újdonsága három, a jövő szempontjából kiemelt jelentőségű üzleti terület – a szoftverek, a félvezetők és a járműszámítógépek – horizontális felelősségi rendszere. A Bosch célja, hogy még jobban harmonizálja a feltörekvő és a már jól működő technológiákat, maximálisan kiaknázva üzleti lehetőségeit a jövő mobilitásának formálásában.

Jelentősen nőtt például az új redundáns fékrendszerek iránti kereslet, amelyek elsősorban az automatizált és elektromos közlekedést támogatják. Hartung beszámolója szerint a Bosch évi 10 százalékos növekedést tervez ezen a területen. „Fékrendszereinkkel összességében kétszer olyan gyors növekedést produkálunk, mint a versenytársaink, az ESP-rendszerekkel pedig csökkenő piaci volumen mellett is tartjuk árbevételünket.” Az elektromobilitás terén Hartung szerint bőven van még tennivaló: Európában például a töltőállomások és a megfizethető elektromos autókon van a fókusz. „Kína tavaly 60 százalékkal tudta növelni autóexportját, ami figyelemreméltó teljesítmény” – mondta. „Tudjuk, hogy kínai ügyfeleink az elektromos hajtásrendszer-megoldások szabványosítását részesítik előnyben, olyan méretgazdaságossági előnyöket eredményezve, amelyeket Európában sem szabad elmulasztanunk.”

2023-as üzleti tevékenység: jelentős növekedés a mobilitás, valamint az energia- és épülettechnika szektorokban

Vegyes képet mutatott 2023-ban az árbevétel alakulása a Bosch üzleti szektoraiban. 56,3 milliárd euróval 2023-ban is a mobilitás üzleti szektor érte el a legnagyobb árbevételt, ez 7 százalékos, árfolyamhatások nélkül 11 százalékos növekedést jelent. „Termékeink egyaránt keresettek a hagyományos és az új üzleti területeken. Folytatnunk kell a fejlesztéseket, és ez a feladat továbbra is jelentős erőfeszítéseket követel majd” – mondta Dr. Markus Forschner, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának pénzügyi területekért felelős tagja. Az ipari technika üzleti szektor 7,5 milliárd euró árbevételt ért el, mely a HydraForce felvásárlás eredményeként 8 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 10 százalékkal több az előző pénzügyi évhez képest. A fogyasztási cikkek üzleti szektor árbevétele 19,9 milliárd euró volt. „A kereslet visszaesése jelentős hatást gyakorolt az elektromos kéziszerszámok és a háztartási gépek üzletágunkra” – számolt be Forschner. Az árbevétel 7 százalékkal maradt el az előző évi szinttől, árfolyamhatások nélkül enyhe, 1 százalékos csökkenést jelent. Jelentősen, 9 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 11 százalékkal 7,6 milliárd euróra növelte árbevételét az energia- és épülettechnika üzleti terület. „Nem csupán az energiahatékony és megújuló fűtéstechnika iránti nagy keresletből profitálhattunk, hanem szolgáltatási üzletágunk, a Bosch Global Service Solutions részlegbeli bővítéséből is” – mondta Forschner.

2023-as üzleti tevékenység: Európában és Észak-Amerikában a legintenzívebb a növekedés 

A Bosch árbevételének regionális alakulása is vegyes képet mutat. „A legintenzívebb növekedést Európa és Észak-Amerika érte el” – mondta Forschner. Európában az árbevétel 6 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 8 százalékkal 46,8 milliárd euróra nőtt. Észak-Amerikában az árbevétel 4 százalékkal emelkedett és elérte a 15,2 milliárd eurót, ami az árfolyamhatások nélkül 8 százalékos növekedést jelent. A Dél-Amerikában elért 1,7 milliárd euró árbevétel 6 százalékkal alacsonyabb az előző évinél, míg árfolyamhatások nélkül 4 százalékos növekedésnek felel meg. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben az árbevétel 1 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 9 százalékkal 27,9 milliárd euróra nőtt. „Ezekben a számokban a kínai gazdaság néhány szektorának gyengébb teljesítménye is tükröződik” – mutatott rá Forschner. „Az Indiában és Japánban elért erőteljes növekedésünk csak részben tudta ezt ellensúlyozni.”

A munkavállalók száma 2023-ban: stabil szinten a foglalkoztatás

2023. december 31-én a Bosch csoport világszerte mintegy 427 600 főt foglalkoztatott, az előzetes adatok alapján csaknem 7600 fővel többet, mint az azt megelőző évben. Németországban a munkatársak száma 133 800 fővel gyakorlatilag változatlan maradt.

2024-es kilátások: gyenge növekedési impulzus a világgazdaság részéről

Az idei évre a Bosch továbbra is csupán mérsékelt, 2-2,5 százalékos globális gazdasági növekedésre számít. „Előrejelzésünk szerint 2025-ig nem kezdődik meg a világgazdaság fellendülése” – mondta Forschner. „Minden kulcsfontosságú üzleti szektorunkban borúsak a kilátások.” Az autóiparban a gyártott járművek számát tekintve a Bosch 2024-ben is az előző évek volumenére számít. A vállalat szerint folytatódik a gépgyártás gazdasági visszaesése, a fogyasztási cikkek szektorában pedig 2025-ig nem számít ismét növekvő keresletre. Az energiaszektorban a Bosch meglátása szerint továbbra is visszafogott marad az ügyfelek vásárlási hajlandósága, különösen a kulcsfontosságú német piacon. Ennek oka az ingatlantulajdonosok körében a fűtésrendszerekre vonatkozó jövőbeli szabályozással kapcsolatban tapasztalható bizonytalanság.

A vállalat a 2024-es üzleti évben sem számít támogatásra a piacok felől. „Eltökélten továbbra is a legalább 7 százalékos üzemi eredmény elérése a célunk, még akkor is, ha a visszafogott gazdasági környezetben jelentős befektetéseket kell végrehajtanunk” – mondta Forschner. A kihívásokkal teli gazdasági helyzetben a Bosch elhalasztotta az eredmény-cél elérését és a vállalatcsoport elkötelezett a költségek és a versenyképesség javítására irányuló intézkedések folytatása mellett, hogy a jövőben is sikeres üzleti tevékenységet végezzen.

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás:

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum területén

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület - jelentette be Rétvári Bence pénteken Vácon, a Váci Szakképzési Centrum komplex fejlesztése elnevezésű projekt indítóján pénteken Vácon.
2024. 02. 24. 23:00
Megosztás:

Nőtt a Budapesti Állatkert látogatottsága

A Fővárosi Állat- és Növénykert látogatottsága már 2022-ben visszaállt a járvány előtti szintre, tavaly pedig további több mint hét százalékkal több látogatót fogadott.
2024. 02. 24. 22:00
Megosztás: