A cégek többsége számontartja a koronavírusos kollégákat

A COVID-19 miatti technológiai átállás kapcsán egyre több kibertámadás éri a vállalatokat, miközben az IT-biztonság mellett az adatvédelem és a munkavállalók egészségi állapotának nyomon követése is kiemelt jelentőségű területté vált. Mára a cégek több mint fele rendelkezik adatokkal a koronavírussal diagnosztizált foglalkoztatottakról és ötödük megosztotta a fertőzött munkatársak nevét más kollégákkal vagy kormányzati szervekkel – derül ki az EY és az adatvédelmi szakértők nemzetközi szövetségének (IAPP) közös kutatásából.

A cégek többsége számontartja a koronavírusos kollégákat

A szervezetek csaknem fele (45%) kezdett el új technológiákat alkalmazni a világjárvány miatt, hogy lehetővé tegye a távmunkát. Ez az arány a jogi szolgáltatók, az oktatási, egészségügyi és kormányzati szervek esetében 60 százalék. Az új megoldásokat bevezető vállalatok majdnem kétharmada (60%) kihagyta vagy felgyorsította azok adatvédelmi és biztonsági ellenőrzését, ami miatt fokozott kiberveszélynek vannak kitéve.


Egyre több online támadás éri a cégeket

A kutatás szerint a vállalatokat a pandémia kezdete óta egyre több kibertámadás éri. Ezzel kapcsolatban a szakemberek közel fele szerint a legnagyobb kihívás a távmunkából adódó IT-biztonsági kockázatok minimalizálása.
 
„A krízis során a biztonsági szempontok sokszor háttérbe szorultak. Ezeket a problémákat minél előbb kezelni kell és a vállalatoknak mindenképpen ki kell dolgozniuk a megfelelő eljárásokat és módszereket, hogy elkerüljék a súlyos anyagi és reputációs károkat” – hangsúlyozta Zala Mihály, az EY Technológiai Tanácsadásért felelős vezetője.

Kiemelten fontos az egészségügyi adatok védelme

A munkavállalók egészségi állapotának nyomon követését és az információk harmadik féllel való megosztását érintő adatvédelmi szempontokat a kutatás válaszadóinak 39 százaléka tartotta a legfontosabb információbiztonsági szempontnak.
 
Ugyanakkor számos cég nyilvántartja, hogy tapasztaltak-e a kollégák a koronavírusra jellemző tüneteket (58%), utaztak-e az elmúlt időben (53%) vagy a háztartásukban élők közült tapasztalt-e valaki tüneteket (35%). A munkáltatók közel negyede (23%) mérte a munkavállalók hőmérsékletét is a járvány alatt. A kutatás szerint a vállalatok 60 százaléka rendelkezik adatokkal arról, hogy mely munkavállalókat diagnosztizálták koronavírussal és majdnem ötödük (19%) osztotta meg ezeket az információkat harmadik féllel.
 
„Arra a kutatás nem terjedt ki, adatgyűjtésük és -kezelésük során miként feleltek meg a cégek az adatvédelmi jogi követelményeknek. Tapasztalataink szerint az információbiztonság javítása mellett célszerű ezen a téren is fokozni az erőfeszítéseket a jogi megfelelés érdekében” – javasolta dr. Jagicza Gábor, az EY adatvédelmi jogi csoportjának ügyvédje.

Javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben javult a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 24. 16:00
Megosztás:

Csúcsot döntöttek a Volvo Cars eladásai az első negyedévben

A kínai többségi tulajdonú Volvo Cars a közös és társult vállalkozásokat nem számítva 6,8 milliárd svéd korona (230,86 milliárd forint) működési bevételre tett szert az idei első negyedévben, ami 8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - derül ki a cég honlapjára szerdán feltöltött adatokból.
2024. 04. 24. 15:30
Megosztás:

Primark az Arena Mall-ban nyitja meg első magyarországi üzletét

Bejelentette első magyarországi üzletének nyitási időpontját a Primark. A nemzetközi divatáruház várva várt üzlete Budapesten, a város egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, az Arena Mallban kap helyet, és május 28-án, kedden 10 órakor nyitja meg kapuit a vásárlók előtt. A nyitás mintegy 180 munkahelyet teremt Magyarországon.
2024. 04. 24. 15:00
Megosztás:

Éves csúcsok közelében a brit gazdaság

Jelentős emelkedéssel csaknem egyévi csúcson járnak a brit gazdaság friss aktivitási mérőszámai, bár ez szinte kizárólag a szolgáltatási ágazat erőteljes teljesítményének eredménye.
2024. 04. 24. 14:30
Megosztás:

Élőben közvetítik Marozsán Fábián Madrid Masters tennis meccsét - melyik TV adja?

Újra együtt a teniszvilág elitje: elindult az év második, 1000-es besorolású salakos versenye Madridban, a Network4 pedig élőben közvetíti a legfontosabb eseményeket. A férfiak között szurkolhatunk az idén szárnyaló Marozsán Fábiánnak is.
2024. 04. 24. 14:12
Megosztás:

Nem fizet osztalékot a Vertikal Group Nyrt. a 2023-as eredménye után

A Vertikal Group Nyrt. nem fizet osztalékot a 2023-ban elért 765,273 millió forintos adózott eredményéből, melyet az igazgatóság javaslatára, a növekedési célokkal összhangban teljes egészében eredménytartalékba helyeznek - közölte a társaság az éves rendes közgyűlését követően kedden az MTI-vel.
2024. 04. 24. 14:00
Megosztás:

Eljött a karikagyűrű-választás ideje? Ezeket érdemes szem előtt tartani az anyagiak mellett!

Akár kis szertartásban, akár nagy banzájban gondolkodunk, az esküvőszervezés fontos része minden esetben a karikagyűrűk kiválasztása. Ezeket az ékszereket ideális esetben akár életünk végéig hordjuk, így fontos alaposan átgondolni a döntést.
2024. 04. 24. 13:30
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a hibás termékek javítását szorgalmazó jogszabályt

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a jogszabályt, amely szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak inkább javítaniuk kell a meghibásodott termékeket azok cseréje helyett - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2024. 04. 24. 13:00
Megosztás:

Nőtt az Egyesült Államokban az eladott új lakások száma múlt hónapban

Az Egyesült Államokban 8,8 százalékkal nőtt az új lakások eladása márciusban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 693 ezer volt - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közzétett adataiból.
2024. 04. 24. 12:30
Megosztás:

Indul a sencseni repülőjárat

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről, ahova hetente két járat is fog közlekedni - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 24. 12:00
Megosztás:

Magyarország készíti az unió jövő évi költségvetését

Magyarország idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió tanácsának soros elnökségét. A Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a magyar elnökség egyik fontos feladatára, a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra is - mondta Varga Mihály a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint, miután hivatalában fogadta Thomas Westphalt, az Európai Unió tanácsának főigazgatóját.
2024. 04. 24. 11:30
Megosztás:

Az EY részévé válik a denkstatt tanácsadó cég

A fenntarthatósági tanácsadással foglalkozó denkstatt a jövőben "EY denkstatt" márkanéven, az EY fenntarthatósági csapatának részeként segíti a vállalatokat a zöld átállással kapcsolatos kérdések kezelésében - tájékoztatta az MTI-t az EY tanácsadó kedden.
2024. 04. 24. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 04. 24. 10:30
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 24. 10:00
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a BÉT-en az elemző szerint

A kedvező nemzetközi hangulat miatt pozitív tartományban nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 24. 09:30
Megosztás:

A DTX token a 2024-es év legjobb vételnek ígérkező kriptovalutájaként tűnik fel, felülmúlva a Cardano és a Sei árdinamikáját

A DTX Exchange által kibocsátott DTX token hatalmas figyelmet kelt a piacon. Az éjszaka alatt bekövetkezett fejlődése elhomályosítja az olyan jelentős altcoinokat, mint a Cardano (ADA) és a Sei (SEI), annak ellenére, hogy ezek is lenyűgöző teljesítménymutatókkal rendelkeznek.
2024. 04. 24. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 24. 08:30
Megosztás:

Anton Kharitonov bullish UNI előrejelzése: A LINK ára helyreáll, miközben a jövő DeFi óriása, a CNK kiemelkedik

A Castula Network markáns megjelenése, mint egy hatékony multi-chain és swap-protokoll, kiemelkedő figyelmet kap a kriptopiaci hírekben. A Uniswap (UNI) jövőbeli kilátásai és a Chainlink (LINK) iránti bullish optimizmus között a Castula Network (CNK) úttörőként tűnik fel a decentralizált multi-chain platformok világában. Különösen figyelemre méltó, hogy ez a DeFi érme éppen a Bitcoin várható felezési eseményének piacra gyakorolt hatásainak idején jelenik meg. A szakértők szerint a CNK a 2024-es évben figyelemmel követendő DeFi érmék közé emelkedhet.
2024. 04. 24. 08:00
Megosztás:

Növekedésére számít idén a Renault

A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak köszönhetően, hogy több új modellel jelentkezik a piacokon.
2024. 04. 24. 07:30
Megosztás:

Az új mémcoin iránt nagy az érdeklődés azután, hogy a korai vásárlóknak 290%-os áremelkedést hozott, az FTM emelkedését jósolják, miközben a THETA továbbra is bullish

A KangaMoon (KANG), egy új mémcoin, amely a korai befektetők számára 290%-os hozamot nyújtott, ezzel robbanásszerűen az érdeklődés középpontjába került és a toplisták élére tört. Ezenfelül két további kriptovaluta, a Fantom (FTM) és a Theta Network (THETA) is ígéretes emelkedési trendet mutat az utóbbi időszakban tapasztalt bikás piaci teljesítményük alapján. Elemzésünk során közelebbről is megvizsgáljuk, hogy milyen magasságokba képesek ezek a kriptovaluták emelkedni, figyelembe véve piaci mozgásukat és általános lendületüket. Majd megvilágítjuk, miért éppen ezeket az altcoinokat érdemes figyelembe venni befektetési szempontból.
2024. 04. 24. 07:00
Megosztás: