A cipőipar a koronavírus egyik nagy vesztese, de papucsból betáraztunk

Az online webshopok forgalma ugyan nagyot nőtt a pandémia óta, de az elmúlt időszakban nem a divat volt az elsődleges haszonélvezője a növekedésnek. A cipőipar határozottan megsínylette az elmúlt közel két évet, több ismert papucsmárka viszont olyan mértékű növekedést tudott elkönyvelni, amire azelőtt nem nagyon volt példa – osztja meg tapasztalatait Kobza András, a LifeStyleShop.hu ügyvezetője.

A cipőipar a koronavírus egyik nagy vesztese, de papucsból betáraztunk

Tényleg mindenki otthon ült, ez lett a vége

Az e-kereskedelem már a Covid előtti időkben is felfelé ívelt, de az első lezárások alatt egyes szektorok forgalma többszörösére nőtt. Leginkább az FMCG termékeket kerestük, illetve azokat, amelyeket a lezárások miatt máshol nem lehetett megvenni. Mindenki berendezkedett egy olyan életvitelre, ami megkönnyíti az otthonlétet. Így nőtt például a sportszerek vagy a kertészkedéshez szükséges termékek iránt is a kereslet. „A divatipart láthatóan arcul csapta a pandémia, senki nem volt erre felkészülve. Legjobb példája ennek, hogy ruházatból hirtelen mindenki a szabadidő/lounge wear szetteket kereste, de a boltok és webshopok erre nem voltak felkészülve. Mire a kínálat lekövette a keresletet, már kezdett helyreállni a rend, kinyitottak újra a boltok. Egyrészt ezért is van most minden offline és online shop tele kényelmes, laza ruhadarabokkal” – mondta el Kobza András.

Nem jártunk sehova, így nem kellett cipő sem

A cipőipar egyértelműen az egyik vesztese volt az elmúlt időszaknak, 2020-ban különösen. Azonban még 2021 sem hozta az elvárt növekedést. Visszaesés szerencsére nem volt, de senki nem tudott akkora mértékű forgalombővülést felmutatni, amit tervezett. A „brown shoe” vonal esett vissza leginkább. Azokat a cipőket soroljuk ide, amiket munkához, irodába, színházba, bulikba viselnek az emberek. „A lezárások első hullámában óriási, mintegy 70%-os visszaesést tapasztaltunk a LifeStyleShop-nál ezen a téren. Később kicsit normalizálódott a helyzet, de eddig körülbelül 35-45%-os csökkenés írható a koronavírus számlájára nálunk ebben a szegmensben” – számolt be az adatokról a szakember.

Papucsot, sportcipőt vettünk tonnaszámra

A brown shoe visszaesése és az otthonlétre való berendezkedés magával hozta a papucsok és klumpák eddigi fénykorát. Az emberek kényelemre és komfortra vágytak otthon a karantén időszakában és azóta is kitart ez a trend. Az egyik itthon is legnépszerűbb márka, a kényelmes és színes műanyag klumpákat és papucsokat gyártó CROCS 2021 második negyedévében 93%-kal tudta növelni az eladásait globálisan. Egy másik ismert és keresett márka, a német Birkenstock szintén példátlan növekedésen van túl. Az elmúlt időszakban még a „hivatalos otthoni munkacipő” becenevet is megkapta több országban.

A karantén feloldása után az emberek vágytak a vízpartra, a könnyed nyári estékre, ez pedig a brazil Ipanema papucsmárkának kedvezett. „A divatos, színes és trendi papucsairól híres márka 25%-os növekedést tudott elérni itthon, de európai szinten is hatalmasat nőttek az elmúlt időszakban. Évente mintegy 300 ezer papucsot adnak el Magyarországon, Európában ez a szám több tízmillió” – mondta a LifeStyleShop.hu vezetője. Hozzátette: a sportcipők eladása szintén nőtt, mivel a karanténidőszakban a bezártságot sokaknak csak a hivatalosan "engedélyezett" kültéri sportolás, futás törte meg és a még jobban felértékelődő kutyasétáltatás, amihez kényelmes sportcipőre van szükség.

Drágulni fognak a cipők, kevesebb lehet az akció

A pandémia kezdetén jelentkező és azóta is fennálló logisztikai problémák a cipőkereskedelmet is elérték. A megemelkedett szállítási költségek, az Euró árfolyamának változása a cipők árára is hatással van. „Sok kereskedő, hogy kiheverje az elmúlt időszak nehézségeit, most nem akcióz annyit és így próbál stabil maradni. A LifeStyleShop.hu és a hozzá tartozó webshopok forgalma mintegy 20-30%-kal nőtt a cipőipart érintő negatív változások ellenére. Ez elmaradt a várakozásoktól, de akár nagyobb mértékű is lehetett volna, ha az ismert ellátási lánc gondok nem nehezítik meg a termékek gyártását és beszállítását. A cipők jelenleg láthatóan drágulnak és drágulni is fognak, akciókból is kevesebb lehet a jövőben. Ennek ellenére bizakodóak vagyunk. 2021-ben webshopjaink körülbelül 40 ezer csomagot szállítottak ki, 2022-re a terv 50 ezer” – összegez Kobza András.

A PBOC lazított, de a bankok még nem léptek

Kissé váratlanul változatlanul hagyták az egy- és ötéves referencia kamataikat a kínai bankok.
2023. 03. 20. 14:00
Megosztás:

Összefogtak a jegybankok - mekkora a baj a bankszektorban?

Az amerikai jegybank nehéz helyzetben van a szerdai kamatdöntő ülése előtt, mivel az infláció elleni törekvések mellett a bankszektor nehézségeit is figyelembe kell vennie. A betétkivonások negatívan hatnak a bankok hitelnyújtási képességére, a további szigorítás súlyosbítaná ezt, a kamatemelés felfüggesztése viszont az inflációnak kedvezne.
2023. 03. 20. 13:30
Megosztás:

Médiatorta 2022 - how költenek a legtöbbet hirdetésre a médiában?

A sajtó megtartotta helyét a médiatortában, 2022-ben a teljes sajtópiaci bevétel 112,185 milliárd Ft. A kiadók a megnövekedett költségek ellensúlyozása érdekében áremelésekkel stabilizálták bevételeiket. A nyomtatott sajtó minimális - , az inflációt alulmúló növekedéssel ugyan - de megőrizte az előző évben elért eredményeit, melyre hatással voltak a parlamenti választások és a tarifaemelések is.
2023. 03. 20. 13:00
Megosztás:

Lakberendezési ötletek a tapéta kiválasztásához

A tapéta egy időre szinte feledésbe merült, a legtöbben inkább festették a falakat, de újra nagy népszerűségnek örvend a lakberendezési trendekben. Egy tökéletes tapéta kiválasztásával új arculatot, gyönyörű dizájnt adhatunk otthonunknak. 
2023. 03. 20. 12:30
Megosztás:

Hogyan pályázzunk esélyesen egy állásra?

Álláskeresőként lehetőségünk van több helyre is pályázatot benyújtani, annak függvényében, hogy mik az igényeink, a végzettségünk, tapasztalataink és képességeink. Nem előnyös egy-két munkáltatóra koncentrálni, ha képbe kerül több lehetőség is, hiszen nem tudhatjuk, hány ember közül fogják kiválasztani a jövőbeni dolgozójukat.
2023. 03. 20. 12:00
Megosztás:

Így vásárolja meg a csődbe ment svájci Credit Suisse bankot a másik svájci UBS

Már legalább szerda óta tartottak a tárgyalások a UBS és a Credit Suisse között, de az események a hétvégén gyorsultak fel igazán. Ennek eredményeként tegnap este bejelentették, hogy a UBS 3 milliárd svájci frankért felvásárolja a Credit Suisse részvényeit.
2023. 03. 20. 11:30
Megosztás:

Ma van a boldogság nemzetközi napja - De ki törődik a boldogtalanokkal?

A magyarok 64%-át már az utazás tervezése is boldoggá teszi – derül ki a Kiwi.com felméréséből, amit a boldogság világnapja alkalmából publikáltak. A régióban vizsgált országokhoz hasonlóan mi is a tengerparton éljük át a legnagyobb boldogságot, de minket sokkal inkább feldob egy végigtombolt koncert, mint egy fine dining élmény.
2023. 03. 20. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 20. 10:30
Megosztás:

Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések

Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 20. 10:00
Megosztás:

Már nem éri meg helyben fagyit készíteni a cukrászdáknak

Az energiaválság és az infláció együttes erővel kényszerítette térdre a teljes vendéglátóipart, a nehéz gazdasági helyzet elől pedig a cukrászdák sem tudtak menekülni. Helyben fagylaltot készíteni ma már rizikós vállalkozás, és egyre többen ismerik fel, hogy külső forrásból jóval költséghatékonyabb fagylaltot árulni, ráadásul így a szolgáltatás minőségén is nagyságrendekkel lehet javítani. Mindeközben a vásárlók is egyre tudatosabbá válnak, a drágulás miatt joggal várják el, hogy minőségi termékeket fogyasszanak.
2023. 03. 20. 09:30
Megosztás:

Gyengült kissé a forint hétfő reggelre

Gyengült kissé a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 03. 20. 09:00
Megosztás:

Az internet sötét oldalától a magyar cégek sincsenek biztonságban

Több száz millió ember használja az internetet minden nap szerte a világon. A legnagyobb információs megosztó rendszerként alapjaiban változtatta meg életünket. Mégis meglepően keveset tudunk annak valós méretéről és ritkábban emlegetett részéről, a Dark Webről. Milyen hatással lehetnek ezek a magyarországi vállalatokra és azok informatikai rendszereire?
2023. 03. 20. 08:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint reggelre

Gyengült kissé a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 03. 20. 08:00
Megosztás:

Csúcsra emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban

Februárban öthavi csúcsra nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2023. 03. 20. 07:00
Megosztás:

Háromnapos könnyűzenei fesztivált tartanak a Fishing on Orfű szervezői

Népszerű fellépőkkel, fiatal tehetségekkel rendeznek háromezer látogató részére fesztivált a júniusi - már teltházas - Fishing on Orfű (FOO) szervezői augusztus 17. és 19. között az anyafesztivál helyszínén. A Happy Fisherman Campre (HFC) március 22-től lehet jegyeket váltani - tájékoztatta a rendezvény sajtófőnöke csütörtökön az MTI-t.
2023. 03. 20. 06:00
Megosztás:

Csökkent a várható élettartam Európában

Tovább csökkent a születéskor várható élettartam az Európai Unióban; 2021-ben az előző évhez képest kis mértékben, 0,3 évvel csökkent, 80,4-ról 80,1 évre esett vissza, ami feltehetően a halálozási arány koronavírus-járvány miatt bekövetkezett növekedésével van összefüggésben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
2023. 03. 20. 05:00
Megosztás:

Olcsó tengerparti nyaralások Európában - Hová érdemes utazni, ahol olcsó az élet?

Számos helyet lehet találni Európában, ahol az élet olcsóbb, és ahol a tengerparti nyaralás is megfizethető lehet. Íme néhány lehetőség: olcsó bulgáriai nyaralási tippek, olcsó román tengerparti nyaralási tippek, Horvátországi olcsó nyaralási leherőségek és helyszínek.
2023. 03. 20. 04:00
Megosztás:

Folytatódik a napos, tavaszias idő

Napos, tavaszias idő várható a héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Péntektől felhősebb időre kell készülni, szórványosan előfordulhat eső, záporeső és megélénkül a nyugati szél, de továbbra is 20 fok közelében várhatók a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.
2023. 03. 20. 03:00
Megosztás:

1973-1993 között születettél? Ezért vagy alkoholfüggő!

Az alkoholfogyasztás okai nagyon változatosak lehetnek, és az egyén egyedi élethelyzetétől és körülményeitől függnek. Azonban az alkoholfogyasztás sok esetben az életkor előrehaladtával növekvő stressz, nyomás, szorongás és érzelmi nehézségek kezelésének egyik módja lehet. Különösen sújtja ez a 30-50 éves férfi korosztályt. Van kiút? Mi a megoldás?
2023. 03. 20. 02:00
Megosztás:

Hatalmas emelkedést mértek a mobilfizetéseknél

Nagyon népszerűek az okostelefonos fizetési megoldások, 2022-ben az egy évvel korábbinak a többszörösére nőtt a tranzakciók száma és az azokhoz köthető forgalom - derül ki a K&H összeállításából.
2023. 03. 20. 01:00
Megosztás: