A dot plot, a pofonfa és a forint gyengülése

Tegnap megrázta a pofonfát a közzétett dot plot, azaz a Fed monetáris tanácstagok kamatvárakozásainak ábrája. Míg márciusban még 5,125 százalék volt a döntéshozók medián várakozása idén év végére vonatkozóan, addig a tegnapi ülésen ez már 5,625 százalékra emelkedett.

A dot plot, a pofonfa és a forint gyengülése

A jövő év végére várt érték 4,25-ről 4,625 százalékra változott, 2025 re pedig 3,125-ről 25 bázispontos emelkedést mutat. A hosszútávú várakozás 2,5 százalékon maradt.

Ettől parázott be egy picit a piac, hiszen ez egy komoly emelkedés a várakozásban, mind az idei, mind a jövő év tekintetében. Ugyanakkor Jerome Powell nyugtató szavaira – hogy ez a gazdasági adatok alakulástól fog függeni – a piac végül kevésbé hitte el ezt az előrejelzést.

Az adósságpiac árazásai szerint a júliusra árazott kamatemelés nem igazán változott. Ugyanakkor a szeptember, novemberi hónapokra már magasabbra, 5,3 százalék környékére árazzák a hozamokat a tegnapi 5,25 százalékkal szemben. Vagyis volt elmozdulás, de nem 50 bázispont, mint a Fed döntéshozók előrejelzésében.

Mindebből is látszik, hogy a befektetők hisznek az infláció további csökkenésében – és reméljük a lakosság is –, ami tényleg elhozhatja a csökkenést, hiszen számos tényező adott hozzá.

Az pedig fontos, hogy a gazdaság szereplői higgyenek az elmúló inflációs nyomásban. A Fed döntéshozóinak pedig az a feladata, hogy egy kicsit paráztassa a piaci szereplőket, hogyha netán mégis kamatot kell emelni, akkor az ne legyen olyan nagy meglepetés. A vállalkozások ne „lepődjenek” meg az esetleg megnövekvő kamatterhek láttán.

A dot plot feljebb tolódása az MNB számára is üzenet. A potenciálisan magasabb amerikai kamatpálya a magyar effektív kamatpályára is kihatással van. Ráadásul a forint is elkezdett picit gyengélkedni az elmúlt napokban, akárcsak a májusi kamatdöntés előtt.

Ezért szerintünk marad a 100 bázispontos csökkentés az egynapos gyorstender kamatszintjében, mint ahogy azt májusban láttuk - írják ez ERSTE elemzői.

Ugyanakkor sok fog múlni azon, hogy a mai EKB döntés és Lagarde üzenete hogyan változtatja meg – ha egyáltalán megváltoztatja – az eddig elképzelt pályát. Ha nem lesz erőteljes változás, akkor maradhat itthon a korábban felvázolt pálya: 100 bázispontos csökkentések szeptemberig, aztán ennek az instrumentumnak a kivezetése, és újra az alapkamattal való operáció, de továbbra is csökkentések képében.

Hasonló mozgás, mintázat látszik kialakulni mint a májusi ülés körül, a forint piacán. A döntés előtt gyengülés, s ha minden jól megy, akkor utána újra jöhet egy erősödési hullám. Pláne, ha marad a risk-on üzemmód a piacokon. Márpedig a mai enyhe részvénypiaci csökkenés ellenére sem múlt el a kockázati étvágy. Ezt pedig az is jelzi, hogy tegnap egyes félvezetőgyártó részvényeket, mint MI-részvényeket továbbra is nagy erőkkel vették a befektetők.

Stagnált a munkanélküliség áprilisban az OECD-országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban átlagosan 4,9 százalék volt a munkanélküliség áprilisban, ami megegyezett a márciusival - olvasható a párizsi székhelyű szervezet honlapján.
2024. 06. 24. 19:30
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 19:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 24. 18:30
Megosztás:

Magas forgalom mellett zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 5,29 pontos, 0,01 százalékos csökkenéssel, 70 373,63 ponton zárt hétfőn.
2024. 06. 24. 18:03
Megosztás:

Ismét az infláció miatt izgulhatnak a befektetők

Ezen a héten viszonylag kevés gazdasági adat érkezik az egyesült Államokból. A piac már a személyi fogyasztási kiadások (PCE) árindexének májusi adatait várja, amit pénteken tőzsdenyitás előtt tesznek közzé.
2024. 06. 24. 17:30
Megosztás:

Ripple (XRP), Cardano (ADA), és ETFSwap (ETFS) árjóslat a június utolsó hetére

Ahogy közeledünk június utolsó hetéhez, a kriptopiac pezseg az ár spekulációktól.
2024. 06. 24. 17:00
Megosztás:

Kínával muszáj megállapodni, különben a Föld elpusztul

Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat, ugyanakkor az országnak biztonságos alternatívát kell találnia a szénnel mint energiahordozóval szemben - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter vasárnap a dél-kínai Hangcsouban.
2024. 06. 24. 16:30
Megosztás:

Ingyenesen letölthető a gondosóra új alkalmazása

Ingyenesen letölthető a gondosóra új alkalmazása, mely mostantól még nagyobb biztonságot nyújt használóinak - jelentette be vasárnap a Facebook-oldalán a miniszterelnök főtanácsadója, kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos.
2024. 06. 24. 16:00
Megosztás:

Csökkentek a tojás- és húsárak tavalyhoz képest

A június eleji adatok szerint csökkent a tojás csomagolóhelyi ára, valamint a vágósertés és a vágócsirke termelői ára 2023 azonos időszakához képest - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AK) legfrissebb összefoglalóiban.
2024. 06. 24. 15:30
Megosztás:

Továbbra is várják az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek pályázatait

Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, a családokért felelős államtitkárság célja, hogy a betegséggel kapcsolatos tudnivalók minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezzel is segítve az érintett családokat és közvetlen környezetüket - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 06. 24. 15:00
Megosztás:

Megkezdődött a területvédelmi tartalékosok létszámnövelése a Magyar Honvédségnél

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez - mondta az MTI-nek a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka szombaton a tatárszentgyörgyi lőtéren.
2024. 06. 24. 14:30
Megosztás:

Csapatépítő helyszínek Budapesten

A csapatépítők kulcsfontosságú szerepet játszanak a munkahelyi légkör javításában és a munkatársak közötti kapcsolatok erősítésében. Ezek a legjobb csapatépítő helyszínek Budapesten!
2024. 06. 24. 14:10
Megosztás:

Hazánk egy biztonságos ország

Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, van tehát mire büszkének lenni - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Tiszafüreden, az országos polgárőr napon.
2024. 06. 24. 14:00
Megosztás:

Csökkentek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai júniusban

Váratlanul és jelentős mértékben csökkentek a brit gazdaság aktivitásának mérőszámai júniusban.
2024. 06. 24. 13:30
Megosztás:

Az EU jóváhagyta a Hyginett fogkefegyártó magyar állami támogatását

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam 35 millió euró (mintegy 14 milliárd forint) összegű közvetlen támogatást nyújtson a Procter and Gamble (P&G) csoporthoz tartozó Hyginett Magyar-Amerikai Higiéniai Cikkeket Gyártó Kft.-nek - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2024. 06. 24. 13:00
Megosztás:

Lezárult a Kelly, a Gi Group és a Grafton HR szolgáltatók összeolvadása Magyarországon

Lezárult a Kelly Services hazai felvásárlása és integrálása, ezzel a brand megszűnik hazánkban – derült ki a cégcsoport közleményéből. A felvásárlással a Grafton Recruitment megerősítette piaci pozícióját a fehérgalléros, a Gi Group pedig a kékgalléros munkaerő toborzásában.
2024. 06. 24. 12:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás júniusban

Az amerikai gazdasági aktivitás 26 hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt júniusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 06. 24. 12:00
Megosztás:

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 24. 11:30
Megosztás:

Varga Mihály a lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt

A magyar EU-elnökség célja, hogy az Európát érintő legfontosabb kérdésekben előrelépést érjen el - jelentette ki Varga Mihály, miután Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt Luxemburgban a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.
2024. 06. 24. 11:00
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 10:30
Megosztás: