A FAO és partnerei 115 millió dolláros programot indítanak a tisztább és egészségesebb óceánokért

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) négy partnerszervezettel együtt valósíthatják meg a „Tiszta és egészséges óceánok integrált programot”. A kezdeményezés mintegy 115 millió dollár támogatást csatornáz az érintett területekre, hogy mérsékelje a szárazföldről származó szennyezés hatását a parti területekre és a nagy tengeri ökoszisztémákra.

A FAO és partnerei 115 millió dolláros programot indítanak a tisztább és egészségesebb óceánokért

A döntés a Globális Környezetvédelmi Eszköz (GEF) Tanácsának 64. ülésén született meg, amely pénzügyi alap a biológiai sokféleség csökkenése, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, a talajok és óceánok egészségét sújtó terhelések elleni tevékenységet finanszíroz.

Az óceánokra irányuló programot a FAO vezeti, együtt az Ázsiai Fejlesztési Bankkal (ADB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és a Latin-amerikai Fejlesztési Bankkal (CAF), stratégiai partnerségben az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Kormányközi Oceanográfiai Bizottságával.

Az 50-es évek óta az óceánok oxigéntartalma közel 2%-kal csökkent, oxigénhiányos halálzónák alakultak ki, ami nem kedvez a tengeri élővilágnak. A szárazföldi forrásból származó szennyeződések (mint például a túlzott műtrágyahasználat, a haszonállattartás szerves hulladéka, a kezeletlen lakossági hulladék és ipari szennyvíz) világszerte hozzájárulnak az oxigénhiányos területek terjedéséhez.

A szárazföldről származó szennyezés veszélyezteti a tengeri biodiverzitást, ökoszisztémát, a parti területek halászaton és az óceánok erőforrásain alapuló gazdaságát és iparát. Hosszú távon fennálló oxigénhiányos állapot esetén a korallzátonyok tömeges pusztulása következhet be, értékes part menti halfajok költözhetnek más – oxigénben gazdagabb – területekre, és csökkenhet számos tengeri élőlény állományának növekedése és reprodukciós rátája.

A tiszta és egészséges óceánokat zászlójára tűző integrált program az óceánok szárazföldi eredetű szennyezését célozza megfékezni szakpolitikai és szabályozási innovációk, infrastrukturális beruházások és természet-alapú megoldások révén. Emelett felmérik a szárazföldről történő szennyezések forrásait, hogy jobban megértsük az oxigénhiányos állapot hatását, illetve az óceánnal foglalkozó tudományok segítségével megoldások kidolgozását segítik elő az emberek és az óceánok egészségéért.

A program kiemelt célja a fenntartható megoldások kiterjesztése 200 000 hektár szárazföldi területre és 14,3 millió hektárnyi tengeri élőhelyre – utóbbi megközelíti Thaiföld teljes termőterületének nagyságát. Továbbá csökkenteni szeretnék több mint három nagy tengeri ökoszisztémánál a szennyezés mértékét és javítani a területek kezelését, illetve elkerülni 5,6 millió tonna káros üvegházhatású gáz kibocsátását.

Ez az első alkalom, hogy a kezdeményezésben részt vevő szervezetek együtt dolgoznak egy globális jelentőségű környezetvédelmi célért.

A program végrehajtásához és az óceánok szennyezésének csökkentéséhez a szervezetek globális és regionális vezetése is hozzájárul. A FAO a mezőgazdaság, a műtrágyák és a halászat területeken szerzett tudásával kapcsolódik be. A program építhet még a regionális fejlesztési bankok a zöld és kék gazdasággal, a tenger megóvásával és a szennyvízkezeléssel kapcsolatos kezdeményezéseire és befektetési portfóliójukra. A tengertan és az UNESCO Oceanográfiai Bizottság munkája erősítik a közös munka tudományos alapját és a kapcsolatot az oceanográfia a fenntartható fejlődésért ENSZ évtizeddel(2021–2030).

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás: