A fejlesztések éve volt az idei Zalaegerszegen

Ez az év alapvetően a nagy fejlesztések átadásáról szólt, de az energiaválság ellenére jövőre is újabb beruházások készülnek Zalaegerszegen - közölte évértékelő sajtótájékoztatóján kedden a zalai megyeszékhely polgármestere.

A fejlesztések éve volt az idei Zalaegerszegen

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: 2022-ben főként a Modern Városok Programban és a korábbi tervekben megfogalmazott látványos beruházások átadása történhetett meg. A következő év inkább az energiaválság kezeléséről szól majd, de az önkormányzati, állami és európai uniós források jóvoltából további gazdaságfejlesztési beruházások, üzemek építése és újabb munkahelyek létrejötte várható Zalaegerszegen.

Felidézte, hogy 2014-ben a városban 7,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami mára 2,6 százalékra mérséklődött, az azóta létrejött 4400 új munkahelynek is köszönhetően. A következő két évben a mintegy 135 milliárd forint összértékű beruházások révén további 1700 álláshelyet teremtenek a vállalkozások.

A polgármester kiemelte: az északi területen idén adták át a ZalaZONE Járműipari Tesztpályát - amelynek még egy elemén, a 4,2 kilométeres oválpályán dolgoznak -, elkészült a Rheinmetall harcjárműgyára, ahol az 500-ból már 150 álláshelyet betöltöttek, a jövő év elején pedig elindulhat a gyártás is. Mintegy 8 milliárd forintból valósult meg a Science Park, ahol együtt van a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szakképzés és az egyetemi háttér. Megépült a ZalaZONE Ipari Park irodaépülete 750 milliós ráfordítással, átadták az AVL Hungary Kft. 2,5 milliárd forintból épült, 150 embert foglalkoztató kutató-fejlesztő központját.

Letették az alapkövét a Bosch 10 millió euróból épülő, 200 újabb munkahelyet teremtő kutatóközpontjának, de már elkészült és várhatóan további beruházásokat eredményez a Flex 2 milliárd forintból megvalósított automatizált raktárcsarnoka. Hamarosan átadják a Magyar Posta logisztikai központját is, amely több mint 60 embernek biztosít majd állást - ismertette Balaicz Zoltán.

Zalaegerszegen szintén idén adták át a 9,5 milliárd forintból épült új sport- és tanuszodát, az 5,3 milliárdból megvalósult alsóerdei sport- és élményparkot. Mintegy 2 milliárd forintból újult meg a Göcseji Múzeum épülete, amelyhez csatlakozva elkészült a Mindszentyneum látogatóközpontja, illetve felújították az egykori Korona Szálló, a későbbi Kiszöv-székház épületét 550 millió forintból, és átadták a Göcseji Tudásközpont és helyitermék-piac 718 millióból megvalósult épületét - részletezte a városvezető.

Balaicz Zoltán arra is kitért, hogy városépítő programjuk keretében 2024-ig közel száz helyszínen mintegy 15 milliárd forintból épülnek vagy újulnak meg utak, járdák, parkolók a város területén. A napokban indult el a Kosztolányi utca felújítása és kétirányúsítása is, amelynek első ütemére 1,8 milliárd forintot fordítanak.

Két körforgalmú csomópontot is kialakítottak a 76-os főúton, hogy a tesztpálya és az északi ipari park megközelítése biztonságosabbá váljon. Az elmúlt három évben közel 20 kilométer új kerékpárút is létesült 1,7 milliárd forintos ráfordítással, a következő két évben pedig még további 10 kilométert terveznek - jelezte Balaicz Zoltán.

A polgármester beszélt arról is, hogy 2014-ben elhatározott szándékuk alapján minden zalaegerszegi oktatási, nevelési intézményt korszerűsítenek, amelynek keretében idén mintegy 900 millió forintból újítják fel és bővítik a Szent Család Óvodát, és már elkészült az Eötvös-iskola mintegy félmilliárd forintos rekonstrukciója. Két technikum felújítási munkálatai is elindultak összesen több mint egymilliárd forintból, de befejeződött 965 millió forintból a duális szakképző központ kialakítása, és zajlik az 530 millió forintból megújuló Zrínyi-gimnázium korszerűsítése.

A zalai városban kiemelten kezelt környezetvédelmi beruházások részeként két program keretében összesen mintegy 4,5 milliárd forintot költöttek az ivóvízminőség és az -hálózat javítására, további 724 millió forintból pedig a szennyvíztisztító telep energetikai korszerűsítésére. Heteken belül 11 új elektromos autóbusz érkezik a városba, amivel jelentősen megfiatalodik a közösségi közlekedésben használt járművek átlagéletkora - közölte a polgármester.

Balaicz Zoltán azt is elmondta: az energiaválság jelentősen megterheli jövőre a város költségvetését, hiszen az önkormányzat, a városi cégek és intézmények áram- és gázszámlái várhatóan 6,6 milliárd forinttal emelkednek, miközben a város iparűzési adója jövőre 5,6 milliárd forint körül alakulhat. Jelentősen nőtt és már eléri az egymilliárd forintot a Volánbusznak fizetendő veszteségkompenzáció, és 325 millióval nő a gyermekétkeztetésre fordítandó kiadás összege, meghaladva az éves 900 millió forintot.

Fontosnak tartják a takarékos városüzemeltetést, ezért már 2014 óta 76 intézményt összesen 18,5 milliárd forintból korszerűsítettek, amivel mintegy 2 milliárd forintot takarítottak meg. Ez a program tovább folytatódik, és tervezik, hogy a lakoságnak izzócsereprogramot hirdetnek, amivel energiahatékony LED-izzókhoz juthatnak a zalaegerszegiek - fejtette ki Balaicz Zoltán.

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.
2023. 01. 27. 23:00
Megosztás:

Csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 22:00
Megosztás:

Nehéz év elé néznek az építőanyag kereskedők, de láttak már ilyet

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott el az Mapei Évindító Kereskedő Konferencián tegnap Budaörsön.
2023. 01. 27. 20:05
Megosztás:

Gyengült pénteken a forint

Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet pedig erősödéssel fejezte be.
2023. 01. 27. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 01. 27. 19:00
Megosztás:

Amazon: Gyengélkedő e-kereskedelem, szárnyaló felhő-biznisz

Az idei évre enyhe recesszió vagy jobb esetben a gazdasági növekedés lassulása várható, ami visszaveti a fogyasztást, és ez az Amazon eredményére negatívan hat. A vállalat e-kereskedelmi üzletágából származó bevétel bővülése kevés volt ahhoz tavaly, hogy fedezze a költségek növekedését, ezért itt veszteség mutatkozott 2022 első három negyedévében. Az e-kereskedelemben gyengélkedését valamelyest ellensúlyozta az AWS (Amazon Web Services) üzletág dinamikus növekedése - áll az ERSTE mai elemzői anyagában.
2023. 01. 27. 18:30
Megosztás: