A fenntarthatóság a minőség záloga

Napjainkra a fenntarthatóság mind a bérlők, mind az ingatlanfejlesztők számára a minőség egyik kulcsfontosságú jellemzőjévé vált. Arról, hogy hogyan lehet egy épület fejlesztési folyamatát és magát az épületet fenntarthatóbbá tenni, a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat harmadik epizódjában Schőmer Norbert, MRICS, a Wing Zrt. irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettesével beszélgetett Kui Szilárd, local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője és Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője.

A fenntarthatóság a minőség záloga

Napjainkban a Budapesten lévő A kategóriás bérirodaházak mintegy 46 százaléka rendelkezik valamilyen környezetvédelmi minősítéssel, de ezek nagyrészt még a zöldkötvény-kibocsátás időszaka előtt épültek. Ma már az ingatlanfejlesztők közel 75 százaléka BREEAM, LEED vagy egyéb környezetvédelmi minősítésnek megfelelő épületeket épít.

Minősítési rendszertől függetlenül akkor beszélhetünk ténylegesen fenntartható ingatlanról, ha nemcsak a rövid- és középtávú, hanem a hosszú távú társadalmi szempontok is figyelembevételre kerülnek a fejlesztés során. Spekulatív irodafejlesztés esetén egy feltételezett piaci igény alapján, még a bérlő ismeretének hiányában kezdődik a fejlesztés és a fejlesztő hoz a fenntarthatóság vonatkozásában jelentős döntéseket. Ebben az esetben jellemzően az építés közben vagy az átadás után adják bérbe az összes területet, így a bérlők készen kapják a „Zöld megoldásokat”. Ezzel szemben az előbérleti szerződés alapján történő fejlesztés esetében – ami built-to-suit vagy BTS fejlesztésként is ismert – a bérlő igényei szerint, közösen zajlik a tervezés és a fejlesztés, így alkalmazkodni tud a fejlesztő a bérlő egyedi fenntarthatósági igényeihez. Utóbbi típus esetében a legmagasabb szintű a speciális bérlői igények kiszolgálása.

„A fenntarthatóság és egy zöldebb jövő iránti elkötelezettség mind a fejlesztők, mind a bérlők részéről elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres zöld ingatlanprojektek valósulhassanak meg. Ezen eszme gyökereinek már az iskolapadban meg kell születniük, hogy aztán a projekt résztvevők gondolkodásában megjelenhessen az igény és a tervezőasztalon létre tudjon jönni egy zöld megoldásokat tartalmazó, a megszerezni kívánt zöld minősítésekre is reflektáló tervezési, fejlesztési program” – emelte ki Schőmer Norbert, a Wing Zrt. irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese.

A több bérlős ingatlanfejlesztések esetén az eltérő igények összehangolása nem kis kihívást okoz a fejlesztőnek. Amellett, hogy számos fenntarthatósági szempontot kell mérlegelniük a tervezésnél, arra is figyelemmel kell lenniük, hogy az ingatlanok fejlesztése után a fenntartása hogyan lesz majd a leginkább költség- és energiahatékony. A hazai szigorodó szabályok többek között egyre szigorúbban határozzák meg a minimum hőszigetelés mértékét és a maximum károsanyag- és zajkibocsátást.

„A sikeres fejlesztések kulcsa a párbeszéd és az együttműködés a szereplők között. A bérlő sokszor nem látja át pontosan, hogy számára mi lenne az optimális műszaki és építészeti megoldás, a szervezeti-, komfort- és fenntarthatósági igényeinek hosszú távú kielégítésére. Ebben ez esetben elengedhetetlen egy tapasztalt fejlesztő együttműködése és iránymutatása” – mondta Kui Szilárd, local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője.

Örök dilemma – új épület vagy egy meglévő felújítása

A rendelkezésre álló új technológiáknak köszönhetően egy új ingatlan mindig modernebb, hatékonyabb, az épületfizikai követelményeknek jobban megfelelő lesz, mint egy felújított. Azonban a fenntarthatóság kapcsán a környezetre gyakorolt nettó hatás vizsgálatakor érdemes figyelembe venni azt is, hogy egy meglévő ingatlan felújítása során nagy mennyiségű építési hulladék keletkezése gátolható meg azáltal, hogy az alapozást, a szerkezetet és a főfalakat-megtartják. A felelős fejlesztői döntés során tehát mérlegelni érdemes, hogy a 100% modern technológia vagy a részleges újrahasznosítás vezet összességében fenntarthatóbb eredményhez.

„Finanszírozói oldalról is érdekes megvizsgálni, hogy mi lesz a régi épületek sorsa, hiszen a zöld finanszírozások mellett a régi épületek felújítása is legitim döntés lehet környezetvédelmi, vagyis inkább ESG szempontból” – emelte ki Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője.

Az ingatlanok felújítása kapcsán külön érdemes beszélni a műemlék épületekről, hiszen ezeknek építészeti értéke és történelmi jelentőségük is van. A magyar szabályozás szigorú például a műemlékek megtartása, de a hőszigetelések tekintetében is.

„Mérlegelendő tényező műemlék épületek felújítása kapcsán, hogy mikor hozunk felelősebb döntést a jövőre nézve, ha megtartjuk az eredeti épületet eredeti homlokzatburkolatokkal, vállalva esetleg a többlet energiaigényt jelentő hőveszteséget, vagy ha egy történelmi épület hőszigetelést és ezzel új külsőt kap. Nincs mindig egyértelműen jó döntés, főleg akkor, ha mondjuk ötven év távlatából még nem is igazán látjuk azt a műemléki értéket, amit majd száz év távlatából már nagyra értékelnénk. Következésképpen minden esetben egyedi mérlegelésre és az érintettek – bérlők, tervezők, szakértők hatóságok stb. – bevonására van szükség” – hangsúlyozta Schőmer Norbert.

A bérirodákat használó vállalatok számára a kiinduló kérdés, hogy milyen tágan értelmezik egy iroda környezetre gyakorolt hatását, mert az bőven túlmutat az adott helyrajzi számon lévő ingatlan károsanyag kibocsátásán. A lokáció kapcsán például több tényezőt is számításba kell venni; a megközelíthetőség, illetve az adott környezetben elérhető szolgáltatások megléte mind hatással lehetnek a gépjárműhasználatra, így számolnunk kell az autók károsanyag-kibocsátásával is.

„15-20 évvel ezelőtt néha egy madáretető kihelyezése is elegendő volt az ESG szempontoknak való megfeleléshez, mára már óriásit fejlődött a környezettudatos gondolkodás, tervezés, hiszen nagyságrendileg 150 kritériumot vizsgálunk egy új irodafejlesztés, például a WING új zászlóshajó projektje a Liberty irodaház kapcsán. Természetesen vannak kiemelt területek – például: a közlekedés, energiahatékonyság, levegő- és vízvédelem, komfort paraméterek - de a legnagyobb változás talán mégis az, hogy a fenntarthatóság napjainkra a minőség egyik legfontosabb zálogává vált” – emelte kis Schőmer Norbert.

51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés a héten

A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés - tájékoztatta a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.
2022. 08. 15. 20:00
Megosztás:

Ekkora volt júniusban a folyó fizetési mérleg hiánya

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn megjelent előzetes adatai szerint. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.
2022. 08. 15. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
2022. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás: