A fűszerpaprika drágult a legtöbbet, a porszívó a legkevesebbet 1995 óta

Ez derül ki a legnagyobb magyar tulajdonú adattanácsadó cég, a Hiflylabs elemzéséből, amely a KSH által közétett nyers átlagáradatokon alapul. A drágulás mértéke eltérő dinamikát mutat a különböző termékcsoportok esetén. A legnagyobb ütemben, 15-szörös szorzóval a szolgáltatások ára nőtt az elmúlt szűk három évtizedben, míg a legkevésbé a ruházkodási cikkek ára változott, ez utóbbinál átlagosan 4,6-szeres a szorzó. A vizsgált termékekért és szolgáltatásokért ma átlagosan közel tízszer annyit kell fizetni, mint 1995-ben.

A fűszerpaprika drágult a legtöbbet, a porszívó a legkevesebbet 1995 óta

1995-ben 50 forint volt egy állatkerti belépő a gyerekek számára, ma 3200 forintba kerül. Egy presszókávéért 28 évvel ezelőtt átlagosan közel 40 forintot kellett fizetni a vendéglátóhelyeken, 2023 novemberében már több mint 500 forintot. Egy férfi hajvágás szűk három évtizeddel ezelőtt 176 forintba került, ma 3320 forintot kérnek el érte.

Néhány kiragadott példa abból a közel 180 tételt tartalmazó táblázatból, amelyet a KSH tesz közzé 1995-ig visszamenőleg egyes termékek és szolgáltatások fogyasztói átlagáráról (itt és itt). Fontos megjegyezni, hogy ezek nyersen kiszámított adatok, amelyek nem szűrik a reprezentánstermékek megfigyelésében bekövetkező változásokat (pl. minőség, reprezentánsmódosítás). Az állatkerti belépő esetében például ma már egy sokkal magasabb szolgáltatási színvonalról beszélhetünk, vagyis többet kapunk a pénzünkért, mint a 90-es évek közepén. A torzító hatásokat nem tartalmazó fogyasztóiár-indexek változásait, amelyek az infláció kiszámításának alapját képezik, a KSH ebben a táblázatban publikálja.

Magyarország vezető adattanácsadó cége, a Hiflylabs munkatársai által elvégzett elemzés alapján összességében elmondható, hogy ezekért a termékekért és szolgáltatásokért ma – a legfrissebb, 2023 novemberi adatokat figyelembe véve – átlagosan közel tízszer annyit kell fizetni, mint 1995-ben. A drágulás mértéke és üteme termékenként és termékcsoportonként is eltérő dinamikát mutat.

A legnagyobb áremelkedés a szolgáltatások esetében tapasztalható, míg a legkisebb a ruházati termékek kategóriánál: előbbinél 15-szörös, utóbbinál 4,6-szeres a drágulás átlagos mértéke, ami valószínűleg nagyrészt az olcsó áruimportnak és a „fast fashion” jelenségnek köszönhető. A szolgáltatások erőteljes áremelkedési dinamikáját elsősorban az magyarázhatja, hogy esetükben egyre inkább tudásintenzív munkaerőre van szükség, aminek magasak a költségei. De magyarázatként felmerülhet még az ún. Balassa-Samuelson hatás is, amelynek lényege, hogy egy felzárkózó gazdaságban a termelékenység növekedésével a munkaerő relatív ára is emelkedik, így a munkaintenzív szolgáltatások ára átlag felett nő.

Az élelmiszerek, szeszes italok és dohányáruk kategóriába tartozó termékek ára átlag közelében (10,1-es szorzó), a háztartási energia és egyéb cikkek kategóriába tartozó tételek ára átlag alatt (9,1-es szorzó), míg a tartós fogyasztási cikkek ára mélyen átlag alatt (4,8) emelkedett.

Ami a rekordokat illeti, a vizsgált termékek közül a legnagyobb mértékben a csemege fűszerpaprika ára változott: 1995-ben 51 forintért vásárolhattunk belőle 1 kilogrammot, ma ugyanezért a mennyiségért átlagosan 8430 forintot kell fizetnünk, ami 165-szörös áremelkedést jelent. A második helyen e tekintetben a már említett állatkerti belépő áll közel 64-szeres szorzóval, míg a harmadik a diszperziós beltéri falfesték 35-szörös szorzóval.

A skála másik végén egy tartós termék, egy belépő szintű porszívó található (650-900W, porzsák nélkül), amiért 1995-ben átlagban 16 640 forintot kellett fizetni, míg mostani ára 35 190 Ft (októberi adat), vagyis itt csak alig több mint kétszeres áremelkedésről lehet beszélni. A következő tétel ebben a sorban a szénszavas ásványvíz (1,5l), amelynek 2,4-szeres a szorzója. A továbbiakban szoros a mezőny, hiszen egyaránt 2,6-szoros szorzója van az olajtöltésű villamos radiátornak, az analóg női kvarcórának vagy a női átmeneti kabátnak.

Érdekes és az aktuális az összevetés, ha azt vizsgáljuk meg, mennyivel drágultak az egyes termékek vagy szolgáltatások a 2022 novemberi árukhoz képest. Ebben a tekintetben a kristálycukor van a lista élén közel 65 százalékos áremelkedéssel. A második helyen a teljesárú busz menetjegy szerepel közel 35 százalékos, a harmadikon pedig a rekorder csemege fűszerpaprika mintegy 32 százalékos emelkedéssel.

Duplázás a Defláción: A Rollblock (RBLK) bevételmegosztási modellje deflációsabbá teszi, mint a Binance Coin (BNB) és az Ethereum (ETH)

Az innováció a siker kulcsa a kriptopiacon, és a Rollblock (RBLK) kiemelkedő szereplő a bevételmegosztási modelljével. Ez a rendszer növeli a hasznosságát, és deflációsabbnak tűnik, mint az olyan altcoinok, mint a Binance Coin (BNB) és az Ethereum (ETH). Az elemzők szerint ez a második szakaszban lévő előértékesítési sztár lehet a következő 50-szeres értéknövekedést produkáló altcoin 2024-ben.
2024. 05. 17. 03:30
Megosztás:

Ez a 10 legnépszerűbb használt autó modell Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben is lefedő Használtautó.hu autópiaci szakértője megvizsgálta, hogy a 10 legnépszerűbb használtautó-modell esetében hogyan alakulnak megyénként az átlagárak. A portál adatai alapján Nógrád és Heves megyékben találhatók a legolcsóbb és legöregebb, Pest és Zala megyében pedig a legdrágább és legfiatalabb darabok.
2024. 05. 17. 03:00
Megosztás:

Itt hibázott nagyot Fico testőrsége - a szakértő megmutatja

Szerdán, a Nyitrabányán tartott kihelyezett kormányülés után meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akinek az állapota még mindig nagyon súlyos. A kormányfőt három golyó is eltalálta az öt leadott lövésből. Hajós István biztonsági szakértő szerint Fico testőrsége több ponton is hibázhatott, a jövőben pedig itthon is minden bizonnyal szigorítják a biztonsági intézkedéseket.
2024. 05. 17. 02:00
Megosztás:

A TESCO durva húzása: pénzt kérnek érte, pedig ingyen volt!

A TESCO legutóbbi döntése, mely szerint mostantól pénzt számol fel a műanyag ruhafogasokért, nagy visszhangot váltott ki. Az üzletlánc a környezettudatosság jegyében vezette be ezt az intézkedést, ám sokan kérdezik: valóban a Föld megmentése a cél, vagy csak egy ügyes marketingfogásról van szó? És mennyibe "fáj" így egy ruhafogas?
2024. 05. 17. 01:30
Megosztás:

Az öregség szaga - Miért van az idősebb embereknek más szaguk és hogyan lehet megszüntetni?

Mindannyian észrevehettük már, hogy az idősebb embereknek gyakran van egy jellegzetes szaguk. Ez a szag semmiképpen sem kellemetlen, inkább különleges és megkülönböztető. Azonban sokan kíváncsiak arra, hogy mi okozza ezt az illatot, és van-e valami, amit tenni lehetne a mérséklésére.
2024. 05. 17. 01:00
Megosztás:

Normális?! Ön még mindig fizet a drága SMS-ért, amit a bankja küld?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.
2024. 05. 17. 00:30
Megosztás:

A kriptobefektetők elkapkodják a Mega Dice tokent

Az eredetileg 0,069 dolláros kezdeti árfolyamon értékesített DICE jelenlegi ára már 0,075 dollárra emelkedett, ami 8,6 százalékos drágulást jelent.
2024. 05. 17. 00:01
Megosztás:

Új foglalkoztatási program kezdődik 30 felettieknek

Csütörtöktől elérhető a 30 évesnél idősebb álláskeresőknek szóló, 150 milliárd forintos támogatási rendszer - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
2024. 05. 16. 23:30
Megosztás:

Románia van a legnehezebb helyzetben a régióban

Az ikerdeficit miatt a régió országai közül Románia van a legnehezebb gazdasági helyzetben - jelentette ki szerdán Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke a BNR negyedéves inflációs jelentését ismertetve.
2024. 05. 16. 23:00
Megosztás:

A Deutsche Telekom AG bevétele nem érte el a várt szintet

A Deutsche Telekom AG, Európa legnagyobb távközlési vállalata adózott eredménye 87,1 százalékkal csökkent az idei első negyedévben, amikor a vártnál kevésbé nőttek a bevételei.
2024. 05. 16. 22:30
Megosztás:

Mai Európai Bírósági döntés a magyar a ÁFA szabályokról

Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák. Ez ugyanakkor nem csupán a külföldiek áfa-visszatérítésére lehet hatással, de bármely olyan áfa-ügyben is felhasználható, ahol az adóhatóság megtagadta a fellebbezés során benyújtott tények, bizonyítékok értékelését. Az ügy legfontosabb tanulságait a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértőivel szedtük össze.
2024. 05. 16. 22:00
Megosztás:

Apadt a Siemens negyedéves nyeresége

A német Siemens AG ipari konszern az elemzők által vártnál kevésbé csökkenő negyedéves profitról jelentett csütörtökön.
2024. 05. 16. 21:30
Megosztás:

Ismét sajátrészvény visszavásárlási programot indít az OPUS

Az OPUS GLOBAL Nyrt. június 17-től saját részvény visszavásárlási programot indít - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 16. 21:00
Megosztás:

Meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát

Vízbeszivárgás miatt meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát, hogy ne veszélyeztessék a látogatók biztonságát.
2024. 05. 16. 20:30
Megosztás:

Mindenkit vár Miskolcon a HUMDA ingyenes programja

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow miskolci állomásán május 15. és 17. között számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehet részt az egész család - tájékoztatott szerdai közleményében az ügynökség.
2024. 05. 16. 20:00
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, a svájci frank ellenében alig változott.
2024. 05. 16. 19:30
Megosztás:

Jól teljesített a Magyar Telekom

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 11,0 milliárd forint volt. A négy vezető részvény közül a Richter és a Mol árfolyama esett, míg az OTP és a Magyar Telekom jegyzése erősödött az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 16. 19:00
Megosztás:

Luxuskikapcsolódás Hévízen

Régóta szeretne már igazán kikapcsolódni, elmenekülni egy helyre, ahol csend van nyugalom, és mindenki csak az Ön kívánságait teljesíti? Kevés ilyen igazán jó hely van, ezek közül az egyik Hévízen.
2024. 05. 16. 18:30
Megosztás:

Csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 10-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 05. 16. 18:00
Megosztás:

Csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 16. 17:30
Megosztás: