A gyártásban is hódít a hullámpapír: fenntarthatóbbá váló autóipari csomagolás és radikálisan csökkenő költségek

Aggasztó mennyiségű hulladékot termel az emberiség csomagolóanyagokból – erre a problémára jelent megoldást a hullámpapír. Ez a csomagolóanyag akár 90%-ban újrahasznosított alapanyagból készül. Noha a boltok polcain mindennap találkozunk vele, a hullámpapír az iparban is hódít. A szegmens vezető hazai szereplője, a Dunapack Packaging például két ipari csomagolási megoldásért kapott magyar és nemzetközi díjjal ünnepelte csepeli gyárának századik évfordulóját.

A gyártásban is hódít a hullámpapír: fenntarthatóbbá váló autóipari csomagolás és radikálisan csökkenő költségek

Egy átlagos európai lakos 180 kg csomagolási hulladékot termel évente, és ha a jelenlegi trendek folytatódnak, ez akár ötödével nőhet 2030-ra[1]. Ezért is fontos, hogy a csomagolásoknál még nagyobb teret nyerjen a körforgásos gazdálkodás modellje, amelynek célja, hogy a természetből kivett nyersanyagok minél tovább bent maradjanak a gazdasági körforgásban. E modell fontos szereplője a hullámpapír: a belőle készült csomagolóanyagok átlagosan 90%-ban újrahasznosításra kerülnek Európában, így Magyarországon is. 

Habár a hullámpapír-dobozok már hosszú évtizedek óta előfordulnak úgy az élelmiszer boltok polcain, mint tartós fogyasztási cikkek csomagolásaként, egyre szélesebb körben terjednek ipari környezetben is, és innovatív alkalmazással akár más csomagolási megoldásokat is kiválthatnak. A szegmens vezető hazai szereplője, a Dunapack Packaging 2023-ban két ipari csomagolással is rangos díjat nyert el, amelyek bizonyítják a környezetbarát anyag széles körű felhasználását.

Magyar innováció üvegtetők szállítására: 40%-os megtakarítás környezetbarát csomagolással

A Prinzhorn csoport két magyarországi cége, a Mosonpack és a Dunapack által közösen fejlesztett autóipari megoldás révén a gyártók most már üvegtető-paneleket is szállíthatnak hullámpapír csomagolásban. Az innovatív csomagolás 2023 májusában fődíjat nyert a csomagolóipari világszervezet, a World Packaging Organization rangos szakmai világversenyén, a Worldstar Packaging Awards-on. A BOS mosonszolnoki üzemébe szállított innovatív csomagolás    modulárisabb, mivel most már egyesével is lehet a termékeket csomagolni, emellett kiváltotta a fából és technikai habból készült ládákat is, ezzel 40%-os költségcsökkentést hozott. Az egyanyagú, újrahasznosítható csomagolás hulladékfeldolgozási szempontból is előnyösebb: a hulladék elszállítása kevesebbe kerül, és kevesebb terhelést ró a környezetre is.

Magyar csomagolással szállítják a tengerentúlra a paraffint    

A kőolajfinomítás melléktermékeként keletkező paraffint több ágazatban is felhasználják a gyógyászattól a kozmetikai iparon át az élelmiszeriparig, ezért fontos, hogy szállítása környezetbarát módon történjen. Erre kínál megoldást a Dunapack, egy könnyen összeállítható, ragasztás nélkül rögzülő hullámpapír dobozzal, amely 20 kg folyékony paraffin szállítására alkalmas. Mivel a paraffin olvadáspontja alacsony (kb. 60 °C), a trópusi hajóútvonalakon történő szállítás során megolvadhat. Ilyenkor az egyébként szilárd tömb már nem nyújt megfelelő támaszt, így a csomagolásnak önhordónak kell lennie – ez a megoldás ezt is biztosítja. A Bogdány Petrol Kft. számára szállított csomagolásötödmagával kiérdemelte a fődíjat a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) által meghirdetett Hungaropack 2023 Magyar Csomagolási Versenyen.

Sokoldalú és környezetbarát csomagolással a fenntarthatóbb gazdaságért

„Büszkék vagyunk a nemzetközi és hazai díjakra, amelyekkel a szakma elismeri munkatársaink innovációit” – mondta el a hazai hullámpapíripar legnagyobb szereplőjének számító Dunapack Packaging Kft. értékesítési igazgatója, Szőnyi Zoltán. – „Az elismerések arra is rámutatnak, hogy a hullámpapír legfőbb előnye a sokoldalúsága. A folyamatos fejlesztések a doboz- és csomagolástervezésben újabb és újabb funkciókat tudnak adni a hullámpapír-lemezeknek, például a takaró és csomagoló funkció mellett támasztó, ütéselnyelő és teherviselő elemként is működhetnek. Ezekkel a megoldásokkal kiválthatóak azok a kevésbé fenntartható anyagok, amik eddig hasonló feladatokat láttak el, mint például a térkitöltő és ütéselnyelő funkciót ellátó technikai hab, vagy a polisztirol.”

A szakember hozzátette: „Mindez azért is fontos, mivel a vevők ma már nemcsak a minőségügyi tanúsítványokat várják el, hanem a környezetvédelmi szempontok betartását igazoló okiratokat is, például arról, hogy a faanyagot fenntartható erdőgazdálkodásból szerezzük be. Más kérdés, hogy mivel a hullámpapírlemez alapanyaga már ma is 90%-ban újrahasznosított anyagból készül, így eleve csekély az új nyersanyag iránti igény.”

Az ABB felvásárolja a Sevensense-t, megerősítve ezzel vezető szerepét a következő generációs mesterséges intelligencia alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.
2024. 02. 25. 20:00
Megosztás:

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás: