A hazai nyugdíjasok harmada egyedül él, vagy magányos - Mit tehetünk ez ellen?

Minden harmadik idős ember egyedül él, vagy magányos - derül ki az Első Életjáradéki Zrt. nemre, életkorra és régióra is reprezentatív felméréséből. Az online kutatás arra kereste a választ, kivel és hogyan élnek, hány emberrel tartják a kapcsolatot és mennyire elégedettek a mindennapjaikkal a 60-79 közöttiek. Tízből hét válaszadó anyagi biztonságra vágyik, minden ötödik pedig örülne, ha elérhető lenne számára állandó orvosi felügyelet.

A hazai nyugdíjasok harmada egyedül él, vagy magányos - Mit tehetünk ez ellen?

Jelentős problémát jelent Magyarországon az idős emberek elmagányosodása, védtelensége és anyagi kiszolgáltatottsága, amelyet tovább tetéz, hogy az érintettek nehezen nyitnak a segítség felé. „Sok koros honfitársunk alig fűtött, korszerűtlen lakásában próbál meg egyedül túlélni, miközben elérhető lenne számára a folyamatos egészségügyi felügyelet, társasággal és magasabb szintű életminőséggel” – mondta Szebenszki Balázs, az Első Életjáradéki Zrt. igazgatósági tagja.

Sokan élnek egyedül és érzik magukat magányosnak

A Reacty Digital által készített felmérés tanulságai szerint tízből három válaszadó (28%) él egyedül, ez átlag felett jellemző a nőkre, illetve minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy nem osztja meg a fedelét mással. Jellemzően tehát pont a lakosság legidősebb, legkiszolgáltatottabb tagjai maradnak egyedül életük vége felé.

A megkérdezetteknek pont a fele él kettesben a házastársával, élettársával, párjával. A hatvan felettiek mindössze 12%-a osztja meg a fedelét több rokonnal.

A kutatás egyik szomorú megállapítása, hogy minden harmadik (34%) hatvan feletti magyart maga alá gyűri olykor a magány. A nőket ez jobban érinti: 39%-uk mondta azt, hogy néha elhagyatottnak érzi magát, ezen belül 10%-ukat pedig kifejezetten gyakran keríti hatalmába az egyedüllét. A férfiak esetében is magas, 29% a magányosok aránya.

A felmérés kíváncsi volt arra, hogy a 60-79 éves korosztálynak milyen társas kapcsolataik vannak. Az érintettek fele (49%) kifejezetten sok emberrel tartja a kapcsolatot, akár családtagokkal, szomszédokkal, akár kollégákkal vagy barátokkal. Közel ennyien (45%) néhány kapcsolatot jelöltek meg csupán. Hat százalék jelezte, hogy maximum 1-2 szoros emberi kapcsolata van, vagy egyáltalán nem számíthat senkire

Az anyagiak miatt aggódunk hatvan felett

A biztonságot legtöbben az anyagiakkal kötik össze, hiszen sokuknak okoz nehézséget az egyre drágább megélhetés. Gyakran az utódok sem tudnak segíteni: az 50-es, 60-as korosztályt képviselő gyermekeiktől nem várható el, hogy véges kereteikből még egy háztartást támogassanak. 

Tízből hét válaszadó (69%) akkor érezné magát jobban a bőrében, ha tudná, hogy az anyagi biztonsága garantált. A nyugdíjasok az átlag feletti arányban nyilatkoztak így, őket különösen foglalkoztatja a megélhetésük.

A másik sarkalatos pont az egészség. Minden ötödik (20%) válaszadót megnyugtatna, ha szükség esetén elérhető lenne számára a folyamatos egészségügyi felügyelet. Főleg a férfiak örülnének a gondozásnak és érzik azt, hogy most nincsenek biztonságban ilyen szempontból. Szintén az elmagányosodást és a védtelenséget jelzi, hogy 14% biztonságérzetét javítaná, ha családtagjaik, barátaik rendszeresen felhívnák, meglátogatnák őket.

Egészségügyi ellátás és társaság miatt költöznének 

A 60-79 évesek 70%-a nyitott arra, hogy bizonyos feltételek megléte esetén beköltözzön egy idősotthonba és igénybe vegye az ott nyújtott szolgáltatásokat. A többség (60%) számára az egészségügyi ellátás és felügyelet jelenti a fő motivációt. A nők és a magasabb jövedelműek nagyobb arányban élnének otthonban, mint a férfiak és az alacsonyabb jövedelműek.  

Tizenhét százalék számára az is vonzó, ha anyagilag előnyösebb számára egy idősotthonban élni, mint saját lakást, házat fenntartani. Az életminőség javítása is fontos szempont: 11% a társaság, 8% a kényelem, 7% pedig a változatos programok miatt költözne be, a kedvezőbb földrajzi elhelyezkedés mindössze 4% számára jelent vonzerőt.

A megkérdezettek szűk harmada (30%) semmilyen esetben nem venné igénybe önszántából az idősotthonok által nyújtott lehetőségeket. A férfiak nagyobb arányban zárkóznak el ettől, mint a nők.

„Az Irmák Nonprofit Zrt. üzemeltetésén keresztül két évtizedes tapasztalattal rendelkezünk az idősotthonok működtetésében, így jól látjuk az igényeket és a tendenciákat” – mondta Szebenszki Balázs, az Első Életjáradéki Zrt. igazgatósági tagja.

 „A mostani kutatási eredmények is bizonyítják, hogy szükséges az öngondoskodás kibővítése és biztosítása a legszélesebb rétegek számára. Sok esetben látjuk, hogy az idős emberek nem mozdulnak az ingatlanjaikból, ahol olykor segítség nélkül, nehéz körülmények között élnek. Nincs, aki foglalkozzon velük, ha pedig baj történik, gyakran csak akkor érnek el hozzájuk, amikor már késő. Mi erre a helyzetre szeretnénk alternatívát nyújtani és esélyt adni egy jobb életre” – tette hozzá Szebenszki Balázs.

A Fed becsült kamatcsúcsa csak egy „puha érték”

Tegnap Jerome Powellé volt a főszerep, aki a Fed egy héttel ezelőtti kamatdöntő ülése óta először szólalt meg.
2023. 02. 08. 11:00
Megosztás:

Téveszmék, és tévhitek a téligumikról, melyeket soha nem szabad megfogadnunk, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni

Nagyon sok téveszmét, és tévhitet lehet olvasni a különböző felületeken a téli gumikkal kapcsolatban, melyek sok veszélyt tartogatnak számunkra, ezért jobb őket eloszlatni, megelőzve a veszélyes balesetek kialakulását. Ahogy ősszel elkezd lehűlni a hőmérséklet, egyből elkezdenek innen-onnan előszivárogni a téli gumiabroncsokkal kapcsolatos tévhitek, melyek főleg arról szólnak, hogy felesleges a téli gumikat használni, vagy hogy csak akkor kell felszerelni azokat, ha már fagypont alatti hőmérséklet van odakint.
2023. 02. 08. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés a főbb európai értékpapírpiacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 02. 08. 10:00
Megosztás:

Használtautó-horror: minden második autónak vannak rejtett hibái

Bár szinte minden országban gyakoriak a visszaélések a használtautó-piacon, a legnagyobb gond mégis Közép- és Kelet-Európában mutatkozik, ahol számtalan nyugatról importált járművet kínálnak eladásra. Ezeknél az autóknál nagyobb a kockázata, hogy visszapörgetik a kilométerórát, eltitkolják a rejtett hibákat, vagy a félrevezetések egyéb formáját alkalmazzák. A magyarországi járműkereskedők meglehetősen komplex problémára keresik a megoldást: hogyan kerüljék el, hogy rossz állapotú autókhoz jussanak
2023. 02. 08. 09:30
Megosztás:

Durva szélvihar csapott le az ingatlanokra

Országszerte komoly károkat okozott a szombati rendkívül erős szél - közölte a K&H. Összesen több mint 1000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a hétfői nap végéig és még további igények várhatóak a héten.
2023. 02. 08. 09:00
Megosztás:

Washington tízmilliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Lengyelország számára

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb 10 milliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelország számára - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.
2023. 02. 08. 08:30
Megosztás:

Erősödött szerda reggelre a forint

Erősödött szerda reggelre a forint előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben; 0,5 százalékkal az euró, 0,8 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.
2023. 02. 08. 08:00
Megosztás:

Spanyolországban megszüntették a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön

A spanyol kormány keddi döntése értelmében több mint harminc hónap után megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön.
2023. 02. 08. 07:00
Megosztás:

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti - hangoztatta Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az EP fejlesztési bizottságának az afrikai élelmiszerválságról szóló ülésén.
2023. 02. 08. 06:30
Megosztás:

Minden rekordot megdöntött a hazai ipari ingatlanpiac 2022-ben

A szakember a közelmúltbeli javulás ellenére még mindig mérsékelt recessziót valószínűsít, ami a befektetési kedven is érzékelhető. A teljes európai befektetési forgalom 2022-ben közel 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest, leginkább az utolsó negyedév drámai (60 százalékos) zuhanása miatt.
2023. 02. 08. 06:00
Megosztás:

Recessziós kockázatok és a hekkerek miatt aggódhatnak leginkább a bankvezetők

Az informatikai rendszerek sebezhetősége és az ügyfelek hitelképessége miatt aggódnak leginkább a pénzintézetek kockázatkezelői – derül ki az EY és az Institute of International Finance legfrissebb, 30 ország 88 bankjának részvételével készült nemzetközi felmérésből.
2023. 02. 08. 05:30
Megosztás:

Kell-e félnie a NAV-tól a külföldi bankszámlák tulajdonosainak?

Azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet, sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól egy támogató eljárásra. Egy NAV meghívó sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Vagy nincs mitől félni? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője segít megválaszolni a kérdéseket.
2023. 02. 08. 05:00
Megosztás:

Ebbe fektetnek a vállalatok 2023-ban: a technológián és az ellátási láncon a fókusz

A gazdasági ellenszéllel szembesülve a vállalatok óvatosan állnak a beruházásokhoz. Ugyanakkor a vállalkozások 43%-a tervezi, hogy növeli az ellátási láncra irányuló beruházásokat, míg 39%-uk a technológiai beruházásokat kívánja növelni.
2023. 02. 08. 04:05
Megosztás:

Brutálisan megnőttek a bérek az autóipari beszállítóknál: nagy a verseny a szektoron belül

Egy átlagos autóipari dolgozó szakképesítés nélkül akár nettó 300 ezer forintot is kereshet Magyarországon a belépés után, ami különféle adókedvezményekkel, családi támogatásokkal meghaladhatja az 500 ezer forintot is. A nehéz gazdasági helyzet miatt a cégek fizetésemeléssekkel, és egyéb juttatásokkal próbálják megtartani a munkaerőt. Sütő Péter, a Lépés Magazin kiadója és munkaügyi kapcsolattartója arról beszélt, a helyzetet jól szemlélteti, hogy a munkáltatók rengeteg pénzt költenek álláshirdetésekre.
2023. 02. 08. 03:30
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik?
2023. 02. 08. 03:00
Megosztás:

A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel Fóton a Visual Europe Group

A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group. A 11 millió euró értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás, mely részeként raktár központ is épül, a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja Magyarországra, a virtuális stúdió technológia ugyanis a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense. A megoldás lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED falak alkotta képeket használnak. Így nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. A beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. Az elmúlt években Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa London után, a magyar filmipar bevétele pedig csúcsot döntött 2022-ben: a regisztrált összköltés meghaladta a 250 milliárd forintot.
2023. 02. 08. 02:30
Megosztás:

Romániában a lakások alig egy ötödére kötöttek kötelező biztosítást

Romániában 1,85 millió lakásra, vagyis a lakások alig húsz százalékára kötötték meg a tulajdonosok a törvény által előírt kötelező biztosítást, ennek ellenére senkit sem bírságoltak meg a mulasztásért, mert a polgármesterek nem akarják magukra haragítani a szavazókat - írta kedden a Hotnews.ro hírportál.
2023. 02. 08. 02:00
Megosztás:

Megugrott a repülőgépjárat-törlésekkel és az automatákból vásárolt jegyekkel kapcsolatos panaszok száma a Budapesti Békéltető Testületnél

Több mint 4000 ügyben hozott döntést tavaly a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület (BBT). Az érdemi ügyek háromnegyedében a jogviták a fogyasztók és a vállalkozások számára egyaránt kedvezően, mindkét fél megelégedésére zárultak.
2023. 02. 08. 01:30
Megosztás:

Trendek a logisztikában: mikroteljesítési központok, IoT, 5G és integrált, automatizált megoldások

A korona-vírus járvány okozta rendelkezések felgyorsították az online vásárlás felé való átállást megváltoztatva ezzel a vásárlási szokásokat. Az online értékesítés növekedése az intralogisztikai és raktári műveletek felfutását eredményezte. Nemzetközi és hazai viszonylatot nézve is egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy sikerének kulcsa a belső termelési és elosztási folyamatok optimalizálásában, vagyis az intralogisztikában, és annak automatizálásában rejlik. De milyen kihívásokkal szembesül a logisztikai iparág, és milyen trendek várhatóak? A QLM piaci körképe.
2023. 02. 08. 01:00
Megosztás:

Jön a digitális font?

Digitális font meghonosításáról kezdett nyilvános konzultációt kedden a Bank of England és a brit pénzügyminisztérium.
2023. 02. 08. 00:30
Megosztás: