A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. A piacon tapasztalható intenzív innovációs verseny, valamint a Dinamikus Beszerzési Rendszer transzparenciájának köszönhetően jelentős fejlődés várható az állami egészségügyben is, hiszen ezekkel a gépekkel rövidebb idő alatt, jobb felbontású képek és mesterséges intelligenciával is támogatott diagnózisok készülhetnek úgy, hogy közben a páciens jelentősen kisebb dózisú sugárterhelést kap. A legmodernebb berendezések testközelből is megtekinthetők az Európai Radiológiai Társaság által szervezett ECR 2024 szakkiállításon, melynek Bécs ad otthont február 28. és március 3. között.

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

Egy ország egészségügyi rendszerének fejlettségéről sokat elárul az egymillió lakosra jutó diagnosztikai képalkotó-berendezések számának, illetve átlagéletkorának alakulása. A közgyógyellátásban résztvevő, államilag finanszírozott készülékek számát illetően ugyan elmaradunk az OECD és az EU átlagaitól, ugyanakkor a más országokkal való összevethetőséget rontja, hogy a magánegészségügyben üzemelő készülékek nem feltétlen képezik a statisztika részét. A tavaly nyáron benyújtott, idén novemberben életbe lépő törvény, mely egyértelműen meghúzza a határt a közgyógyellátásban résztvevő és a magánkórházi készülékek között, ugyancsak nem fogja javítani statisztikai pozíciónkat az OECD ranglistáján. Egyelőre tehát hivatalosan 14 CT készülék jutott 1 millió lakosra (2021-ben), míg a szlovákoknál ennek majdnem kétszerese, Ausztriában pedig szinte háromszorosa az érték az OECD kimutatása szerint.

A magyar gépek átlagéletkorukat tekintve közel 9 évesek, de nem ritkán előfordul olyan megyei kórház, ahol huszonéves gép teljesít szolgálatot. Egy észak-magyarországi városban például 22. születésnapját ünnepelte tavaly a helyi kórház CT berendezése. Az elavult géppark a rendszeres karbantartással és a néhány évente esetenként elvégzett nagy generállal együtt sem tudja biztosítani a versenyképes diagnosztikai ellátást.

Hogy a világ hol tart most a képalkotó berendezések fejlődésében, arról a Bécsben február 28. és március 3. között megrendezésre kerülő szakkiállítás, az ECR 2024 ad naprakész betekintést. Az Európai Radiológiai Társaság kongresszusához kötődő, egyébként globális nemzetközi kiállításon az amerikai-kínai vegyesvállalat, a United Imaging magyarországi disztribútoraként a Humantech Solution Zrt. szakemberei is részt vesznek. „Két fronton párhuzamosan folyik fejlődés, ezek egymásra gyakorolt hatása pedig megtöbbszörözi a képalkotó berendezésekkel elvégezhető vizsgálatok eredményességét” – magyarázza Laczi János, a Humantech Solution Zrt. termék és applikációs menedzsere. „Egyfelől műszaki paraméterekben érhető ez tetten, például nő a szkennerek érzékenysége és felbontása, másfelől pedig bővül a feldolgozó szoftverek tudása, köszönhetően többek között a mesterséges intelligenciának, ami a begyűjtött adatalapanyagból jobb megjelenítést produkál. Ha a kettőt összeengedjük, a fejlettebb technológia kialakítások az okosabb és sokoldalúbb szoftveres megoldásokkal párosítva brutális fejlődést eredményeznek.” Az innováció ütemét jól jelzi, hogy a United Imaging a megtermelt profit 18%-át forgatja vissza kutatás-fejlesztésbe, ami az iparágon belül egyedülálló érték.

Ilyen, szó szerint látványos fejlődés mellett nem csoda, hogy egyre több szakterület támaszkodik a CT és MR gépek képességeire a diagnosztikában. A neurológia, a kardiológia, a reumatológia, de még a gasztroenterológia területén is forradalmi a hatás. Behatolásmentes, virtuális kolonoszkópia, rejtett értágulatok felfedezése, oxigénhiányos agyi területek felderítése, törések, sérvek, tumorok gyors kimutatása nemcsak lerövidíti a gyógyuláshoz vezető utat, de sokszor akár életmentő lehet.

Ezt felismerve írtak ki átfogó közbeszerzést 2023 tavaszán többek között új CT, MR eszközökre, összesen 33 milliárd forint keretösszeggel. A technológia ugrásszerű fejlődését is jelzi, hogy az egyenlő ellátás elve alapján az Országos Kórházi Főigazgatóság által elvárt legmagasabb technológiai szinten a United Imaging berendezései mellett az összes többi világmárka gépei is megfeleltek, így a nyilvános ajánlattételi szakaszok egyenlő műszaki tartalom mellett nyílt árversenyt eredményeznek, csökkentve az ajánlatadók egy gépre vetített árait. A United Imaging szakemberei szerint a február végére várható végső eredményhirdetésben szereplő árakkal akár háromszor annyi gépet is be tud majd szerezni az Országos Kórházi Főigazgatóság, ami lehetővé teszi, hogy nyárra a súlyponti kórházak és más közgyógyellátási intézmények gépparkjának akár 50%-át is modernizálják, hamar lecsökkentve a várólistákat. Az ajánlati árak esésében a szakemberek szerint annak is szerepe lehet, hogy az ASZ01_DBR_KEPALKOTO_21 megjelölésű tender már az új Dinamikus Beszerzési Rendszerben futott.

A United Imaging CT gépei például, összevetve egy átlagos, magyar kórházi berendezéssel, már tartalmazzák a legújabb technológiai újításokat; gyors rotációs idő, nagy teljesítményű generátor, 40 milliméteres detektor lefedettség (a korábbi 10mm helyett), egy körbefordulás alatt 80-160 szelet leképezése (a korábbi 16-32 helyett), 1024x1024 felbontás (a korábbi 512x512 helyett). Mindezeknek köszönhetően sokkal rövidebb a vizsgálati idő, gyorsabbak a betegellátási munkafolyamatok. A dózis csökkentő, valamint az iteratív zajcsökkentő eljárásoknak köszönhetően kisebb sugárdózisnak van kitéve a páciens, a képminőség romlása nélkül. Ilyen paraméterek mellett még a nehezen leképezhető szívről is gyorsan, kiváló minőségű felvételek készíthetők.

„Ezen felül a képfeldolgozásban is óriási változások történtek” – meséli Laczi János. A végső vizualizáció során a gép el tudja tüntetni a zavaró részleteket, amilyen például a műfogsor, az implantátum, a fém vagy más anyagú protézis. A korábban csak szeletekben megtekinthető képek 3D-s modellként körbejárhatók, különválasztható az érhálózat a csontoktól, vagy éppen magáról a csontról készült felvétel forgatható addig, míg felbukkan egy veszélyes hajszálrepedés egy bordán.

A szakemberek előrejelzése szerint idővel a traumatológiai használat mellett a szűrővizsgálatok területén is terjedni fog ezen modern berendezések használata. A United Imaging készülékei már most is rendelkeznek ilyen jellegű funkcióval: a uOmniSpace leletező állomáson bármilyen céllal készül is egy felvétel, ha a gép saját algoritmusa felfedez valamilyen egyéb rendellenességet, akkor rákérdezés nélkül jelzi a diagnosztának.

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás: