A hidrogén fénykorát hozhatja el az energiaválság?

Nem igényel különösebb magyarázatot, milyen mértékben írja át Európa és az egész világ energiával összefüggő elképzeléseit az ukrajnai háború. Miközben nehezebben elérhetővé teszi a kontinens 2050-re kitűzött klímasemlegességét, a mostani helyzet minden olyan energiaformának javítja az esélyeit, amely hozzájárul Európa minél magasabb fokú önellátásához. Így kaphat még több reflektorfényt a hidrogén, amelynek a szakemberek a kialakult helyzettől függetlenül is jelentős szerepet szántak a dekarbonizációs tervekben.

Az európai üvegházhatású gázok mintegy háromnegyedéért felelős energiaszektor széndioxid-mentesítésének egyik meghatározó szereplője a hidrogén. Az Európai Bizottság által 2019 decemberében közzétett, a korábban bejelentett célkitűzéseket megerősítő tervszámok elég ambiciózusak: 2050-re van előirányozva a nettó nulla kibocsátás elérése 1990-hez képest, ehhez pedig 2030-ra 55 százalékkal kell visszafogni a kibocsátást.

Ezek teljesítéséhez az európai hidrogénigény 2030-ra meghaladja a 30 millió tonnát, ami a háromszorosa az EU hidrogénstratégiájában leírt jelenlegi szakpolitikai célkitűzésnek – derül ki a Hydrogen4EU jelentésből. Az IFP Energies Nouvelles, a SINTEF Energi és a Deloitte Finance SAS konzorciumának felmérése megállapítja azt is, hogy a 2030-as és 2040-es években jelentősen megnő a hidrogén iránti kereslet, és 2050-re már a 100 millió tonnát is meghaladja.

Ennek több mint fele a közlekedési ágazatból származik, részben fogyasztási célból, részben pedig a szintetikus üzemanyagok előállításához szükséges köztes alapanyagként. Ettől csak alig marad el az energetikai célú ipari hidrogénigény, ami 2050-re eléri a 45 millió tonnát. A főként technológiai hő és gőz előállítására használt hidrogénben különösen az acélágazatban és a vegyiparban van kiemelkedően nagy potenciál. A fennmaradó 5 millió tonnát az épületek és az energiatermelés fogja felhasználni.

Mindezekhez természetesen az ukrajnai konfliktus előtti energetikai status quo jelentette a kiindulási alapot. Elsősorban az orosz gáz és kőolaj magas használati aránya miatt az európai energiamixben, másodsorban pedig azért, mert az elemzés figyelembe vette az Észak-Afrikából, a Közel-Keletről, Oroszországból és Ukrajnából származó hidrogénimport potenciálját. Ez azonban már azóta nem több történelemnél, ráadásul az Oroszország felől érkező kőolajtól és földgáztól határozottan és erőltetett menetben fognak megszabadulni az európai államok, így nem lenne meglepetés, ha az Európai Zöld Megállapodásba belefoglalt célok is változnának.

„Az energiaárak brutális ralija már eddig is átgondoltatta például a megújulók szerepét a piaci szereplőkkel, a február végén kirobbant ukrajnai konfliktus azonban még inkább felerősíti a változás igényét az energetikai piacokon” – véli Mező Csaba, a Deloitte Magyarország energia tanácsadás üzletágának partnere, aki szerint a mostani helyzet minden olyan energiaformának javítja az esélyeit, amellyel Európa közelebb jut ahhoz, hogy önellátó legyen energiában. Megítélése szerint a piac jóval érzékenyebb lesz, mint korábban. El fognak készülni például azok a cseppfolyós gáz terminálok, amelyekről az olcsó orosz gáz mellett sokat lamentáltak a befektetők, és még azt sem zárja ki, hogy a németek újraindítják a szénerőműveket, hogy ezeket is hidrogéntermelésre használják.

Ugyanakkor a hidrogén esetében az komoly fejfájást okozhat a szakember szerint, hogy Ukrajna meglévő, atomerőművekre épített és a későbbi uniós exportra kihegyezett hidrogénstratégiája eltűnik a süllyesztőben. Közben a gázból előállított hidrogén lehetősége is távolabb kerül, mint opció, az orosz gáz jóval kisebb részben szerepel potenciális energiaforrásként a tervekben.

Mező Csaba szerint jelen helyzetben háttérbe szorulnak a tartalékpiacon jelenleg dominánsnak számító gázerőművek is, miközben felértékelődik a hidrogén energiatárolási képessége: amikor van sok áram, abból lehet hidrogént előállítani, amely ipari méretekben „elspájzolva” később kiegyenlítő feladatokat is képes lehet ellátni az elektromos hálózatban.

A szakember úgy véli, az akár atomerőművel, akár szénnel, akár metánnal előállítható hidrogénnel középtávon jelentősen csökkenteni lehet a kőolaj szerepét, ez pedig a gyors önellátásra váltás felé segíti az Európai Uniót és a teljes kontinenst. Hasonló derűlátással nyilatkozott a március elején rendezett Budapest Hydrogen Summit-on Johannes Trüby, a Deloitte gazdasági tanácsadásért felelős ügyvezető igazgatója. Mint mondta, amennyiben az adatbázisunkban szereplő több mint 300 hidrogénprojekt mindegyikében megszületik a jelentős anyagi kötelezettségvállalásokról szóló végső pénzügyi döntés (Final Investment Decision, FID), akkor ez több mint 5 millió tonna tiszta hidrogén előállítását jelentené 2030-ra. Ráadásul ez csak az elkövetkező három évre tervezett beruházásokra vonatkozik: a már bejelentett projektekből kiindulva a szakember akár a 20 millió tonnás kapacitást is reálisnak tartja, miközben a jelenlegi európai hidrogénfogyasztás körülbelül 10 millió tonna körül alakul.

Több mint 100 éve nem volt ilyen meleg szeptemberünk

Az idei szeptember a legmelegebb volt 1901 óta; a hónap jelentős részében anticiklonok határozták meg az időjárást, amik a száraz és napos idő mellett segítették a tartósan magas, nyári hőmérsékletek fennmaradását, ami végül egy átlagos júniussal felérő hőmérsékletű szeptembert eredményezett - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján.
2023. 10. 04. 08:00
Megosztás:

Még mindig népszerűbbek a boltok a webshopoknál

Az e-commerce megoldások felfutása miatt sokan gondolhatták úgy a kereskedelemben, hogy a hagyományos üzleteknek bealkonyul. A vásárlók azonban, úgy tűnik, másként vélekednek és nem hajlandóak lemondani arról az élményről, amit csak a bevásárlóközpontokban élhetnek át. Az igények, az elvárások folyamatosan változnak, a látogatók egyre inkább komplexitásra vágynak, amelybe a vásárlás mellett a szórakozás és a szabadidő eltöltése is egyaránt beletartozik.
2023. 10. 04. 07:30
Megosztás:

Nyugat-Európában terjeszkedik a B+N Referencia

Kelet-Közép-Európán kívül is folytatja nemzetközi jelenlétének erősítését a létesítményüzemeltető B+N Referencia Zrt., a magyar tulajdonban lévő társaság az olasz Sagad felvásárlásával új iparági ismeretekkel, jelentős nyugat-európai tapasztalatokkal és ügyfélkörrel is gazdagodott - tájékoztatta a vállalat kedden az MTI-t.
2023. 10. 04. 07:00
Megosztás:

Az EP támogatja a médiaszabályozásról szóló javaslatot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta az Európai Bizottság által előterjesztett, a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályjavaslat elfogadását - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2023. 10. 04. 06:30
Megosztás:

Kiemelkedően jó évet zárhat idén az üzleti turizmus

Kiemelkedően jónak számít a 2023-as év üzleti utazások szempontjából Európában, ahol ismét a személyes találkozókat helyezik előtérbe az üzleti szférában, így nő a szállodák és szállodai konferenciahelyszínek szerepe - ismertetett kedden egy friss nemzetközi turisztikai jelentést a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége.
2023. 10. 04. 06:00
Megosztás:

ChatGPT és MI: a magyarok hallottak már róla, de kevesen használják

A magyarok jelentős többsége, 91 százaléka hallott már a mesterséges intelligenciáról, ugyanakkor mindössze 12 százalékuk használt olyan nyelvi modellekre épülő programot, mint például a ChatGPT – derül ki a FaceKom országos reprezentatív kutatásából. A mesterséges intelligencia elmúlt időszakban történő ugrásszerű fejlődését sokan (83%) ismerik, és hazánkban leginkább a személyes adataikat, valamint a munkájukat féltik az emberek az új technológiától.
2023. 10. 04. 05:30
Megosztás:

Bizonytalanok az üzleti élet szereplői a klímacélok elérésében

A Siemens nemzetközi felmérésben vizsgálta a nettó zéró CO2 kibocsátáshoz szükséges infrastrukturális átállás jelenlegi helyzetét és jövőbeni kilátásait.
2023. 10. 04. 05:00
Megosztás:

Az alkalmazottak 48 százaléka elégedetlen a fizetésével, és Ön?

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 48 százaléka elégedetlen a fizetésével. 62 százalékuk érzékel idén romlást anyagi helyzetében, és 53 százaléknyian érzik úgy, hogy tavalyhoz képest beszűkültek a munkaerőpiaci lehetőségeik – derült ki a Trenkwalder szeptember végén lefolytatott munkaerőpiaci kutatásából.
2023. 10. 04. 04:40
Megosztás:

A lottón sosem nyersz semmi komolyat? Ne csodálkozz, mutatjuk a titkot!

Évek óta folyamatosan játszol és mégsem jön be semmi komolyabb nyeremény a lottón? Ötös lottó, hatos lottó, skandináv lottó... Bármelyiken is próbálkozol sosem jön be semmi?! Nem érzed, hogy valami nem stimmel? Az állami lottó biznisz titka nem más, mint az, hogy minél több lottót adnak el, annál többet nyer az, aki a lottót üzemelteti. Azaz az állam.
2023. 10. 04. 04:00
Megosztás:

Rekordévet zárt a fegyveripar Csehországban

Rekordévet zártak tavaly a cseh fegyvergyártók.
2023. 10. 04. 03:30
Megosztás:

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, mint a cukrot

A friss adatok szerint ennyiért nem nagyon kell a lakáshitel az ügyfeleknek, a személyi kölcsönt viszont akár ilyen drágán is felveszik. A kormány által egyelőre csak javasolt 8,5 százalékos lakáshitel THM-plafon eléréséhez még a legjobb ajánlatokat adó bankoknak is lejjebb kellene menniük az áraikkal, a többségnek pedig 1-2 százalékot is vágni kellene a kamataiból - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 10. 04. 03:00
Megosztás:

Elindult a Rail Cargo Group vasúti árufuvarozási szolgáltatása Bécs és Kijev között

Elindult a Rail Cargo Group vasúti árufuvarozási szolgáltatása Bécs és Kijev között, az első tesztvonat közlekedtetésének tapasztalatait felhasználják majd a rendszeres összeköttetés kialakításában - közölte a Rail Cargo Group(RCG) kedden az MTI-vel.
2023. 10. 04. 02:50
Megosztás:

A nyugdíjad a szolgálati idő hosszától függ! Így kérhetsz róla igazolást, hogy tudd, mennyi pénz jár neked

Gyakorta előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy is készülődni kezd a nyugdíjba menetelhez, és ahogy köznyelvben mondani szokták: összeszámolja, hogy hány éve van meg eddig. Különösen fontos ez azoknak a nőknek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni. Cikkünkben ezt atémát járjuk körbe, ami azok számára is érdekes lehet, akik már most nyugdíjban vannak.
2023. 10. 04. 02:01
Megosztás:

Az online tér veszélyeire készítik fel a sportfogadókat és felhasználókat

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) és a Szerencsejáték Zrt. - az Európai Kiberbiztonsági Hónap keretein belül - októberben együtt készíti fel a sportfogadókat és felhasználókat az online tér veszélyeire - közölte az SZTFH kedden az MTI-vel.
2023. 10. 04. 01:47
Megosztás:

Sportfogadás a Parimatch-tól Ukrajnában

A Parimatch az első legális bukméker Ukrajnában, sokéves tapasztalattal és kiváló hírnévvel. A Parimatch Ukrajna honlapja egyszerű navigációval és világos felülettel rendelkezik.
2023. 10. 04. 01:24
Megosztás:

Betilthatják az energiaitalok vásárlását és fogyasztását 18 éves kor alatt

Az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolja Hollik István és Nacsa Lőrinc, a kormánypárti frakciószövetség két képviselője; ezt a politikusok közös keddi videónyilatkozatukban jelentették be.
2023. 10. 04. 01:00
Megosztás:

Immunis az inflációra az internet- és a TV előfizetés

Nem mondanak le a széles sávú internetről és a streamingről a háztartások a gazdasági nehézségek ellenére sem – mutat rá az EY több mint 21 000 fogyasztó bevonásával készült nemzetközi felmérése. Szolgáltatóváltásra elsősorban a gyenge térerő és az instabil hálózati kapcsolat készteti az előfizetőket.
2023. 10. 04. 00:30
Megosztás:

A Wall Street Memes nem árult zsákbamacskát: Elsöprő sikert arattak a $WSM érmék

Az előző hetek és hónapok egyik legnagyobb sikerét elérő kriptoja, a Wall Street Memes listázása beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
2023. 10. 04. 00:01
Megosztás:

Koncerttrióval folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

Szombaton három koncerttel folytatódik a Concerto Budapest Magyar Kincsek Ünnepe elnevezésű zenei kaleidoszkópja, amely a magyar zeneirodalom klasszikus remekműveit mutatja be Budapesten, a Zeneakadémián.
2023. 10. 03. 23:45
Megosztás:

Horrorfesztivált rendeznek október végén Kisvárdán

Rettegések Éjszakája néven horrorfesztivált rendeznek október 27-én, 28-án és 31-én Kisvárdán a Cinemaqua Filmparkban, ahol többek között "zombivadászat", pankrátor show és több mint háromszáz horror karakter várja az érdeklődőket.
2023. 10. 03. 23:30
Megosztás: