A kínai jüan felemelkedik, a dollár lesüllyed?

Az elmúlt két évben világszerte fokozódtak a geopolitikai feszültségek, amelyek töredezetté tették a globális kereskedelmet is. Ez az időszak rávilágított a gazdasági szempontból egymástól való kölcsönös függés sebezhetőségére: az ellátási láncok zavaraitól, a költségek emelkedésén át a nyersanyaghiány mindennapi problémává válásáig. Azon túl, hogy ezek a kihívások próbára tették az országok közötti kereskedelmi kapcsolatokat, felgyorsították a deglobalizáció felé mutató trendet is, átalakítva a globális kereskedelem dinamikáját.

A kínai jüan felemelkedik, a dollár lesüllyed?

Az iBanFirst a vállalatok számára nyújtott deviza- és nemzetközi fizetési szolgáltatások egyik vezető szolgáltatója, aki 2023-ban közel félmilliárd eurós forgalmat generált Magyarországon. Az általa készített elemzésben rávilágít a jelenleg zajló geopolitikai események hatásaira, amelyek a magyar kis- és középvállalkozások nemzetközi kereskedelmi tevékenységét érintik, továbbá arra is kitér, hogy ezek a cégek hogyan néztek szembe a felmerült kihívásokkal.

A kereskedelmi partnerségek átalakítása és diverzifikálása

A pandémiát követően a napjainkban kialakult geopolitikai feszültségek jelentős zavarokat okoznak az ellátási láncban. Az Ukrajnából és Oroszországból érkező nyersanyagokra vagy közbenső termékekre támaszkodó – különösen mezőgazdasági, acélipari és építőipari – magyar vállalatok olyan problémákkal szembesültek, mint a logisztikai korlátozások és a növekvő szállítási költségek. Ezeknek a vállalatoknak hamar át kellett alakítaniuk a kereskedelmi partnerkapcsolataikat, valamint új beszállítók után kellett nézniük. Ez a váltás Törökországot és számos más Európán kívüli országot helyezett előtérbe, mint az import életképes helyettesítőit. A Kínával való kereskedelmi relációk is lényegesen megerősödtek, ami jelentősen átformálta a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokat.

Az egyik legfontosabb változás az energiaágazatban következett be, ahol az uniós tagállamok, köztük Magyarország is, intézkedéseket hoztak az orosz gáztól való függőségük csökkentése érdekében. Az itt tapasztalt elmozdulás részben rámutat az energiaforrások diverzifikálásának fontosságára, ami az energiabiztonság növelését illeti, továbbá pedig arra, hogy a geopolitikai feszültségekkel kapcsolatos szállítmányozási kockázatokat csökkentése érdekében törekedni kell arra, hogy a cégek ne csak egy beszállítótól függjenek.

A digitális pénzügyi megoldások előnyszerzése a hagyományos banki szolgáltatásokkal szemben

A mai dinamikus és kiszámíthatatlan nemzetközi üzleti környezetben kulcsfontosságúvá vált, hogy a külföldön tevékenykedő magyar kkv-k és középvállalatok is hozzáférjenek a gyors, megfizethető és biztonságos pénzügyi szolgáltatásokhoz. Ez arra késztette a magyar vállalatokat, hogy a hagyományos banki szolgáltatásokat digitális, működőképes pénzügyi megoldásokra cseréljék. A fintech vállalatok növelik a kereskedelmi műveletek rugalmasságát és hatékonyságát azáltal, hogy több pénznemben történő utalásokat, devizaszolgáltatásokat és személyre szabott fedezeti stratégiákat kínálnak.

Az iBanFirst eredménye kiváló példaként szolgál a digitális pénzügyi szolgáltatások iránti érdeklődésre. Ez a fintech cég ugyanis az elmúlt két évben havi szinten csaknem megduplázta a kkv szektoron belül kialakított ügyfélkörét, és jelenleg több mint 600 vállalatot szolgál ki. Az iBanFirst platformja, amelyen több mint 30 devizanemben van lehetőség utalásokat indítani és fogadni, lehetővé tette, hogy a magyar ügyfelek által kezelt nemzetközi utalások összege elérje a 387 millió eurót.

A fedezeti szolgáltatások iránti növekvő kereslet

A fennálló geopolitikai feszültségek felerősítik a devizapiaci árfolyam-ingadozást, ami óvatosabb üzleti magatartásra készteti a nemzetközi kereskedelemben érdekelt magyar vállalatokat. A megnövekedett kockázatoktól való félelem miatt az import-export cégek egyre inkább a devizafedezeti eszközökhöz, különösen a határidős ügyletek felé fordulnak, amelyek a költségek kezelésének és a haszonkulcsuk védelmének alapvető mechanizmusai. Az említett pénzügyi eszközök lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy rögzíthessék a jövőbeni nemzetközi tranzakciók árfolyamát – ezzel védelmet nyújtva az árfolyam-ingadozások kiszámíthatatlansága ellen.

Az iBanFirst által kínált fedezeti ügyletek iránti kereslet 198%-kal nőtt 2023-ban. Ez a megugrás alátámasztja azt a tényt, hogy a magyar vállalatok körében is egyre inkább kezd tudatosulni, hogy mennyire fontos szerepe van a pénzügyi kockázatkezelésnek a működési keretrendszerben. A különböző iparágakban, például a szállítás, a logisztika és a kiskereskedelem területén működő vállalkozások ma már beépítik a fedezeti stratégiákat a kereskedelmi partneri kapcsolataikba – legyen szó az Európai Unióban, Törökországban, az Egyesült Államokban vagy Kínában működő partnerekről. A magyar cégek azzal, hogy előtérbe helyezik a pénzügyi műveletek stabilitását, jobban fel tudnak készülni a devizaingadozások okozta kihívások kezelésére, biztosítva a fenntartható növekedést és a rugalmasságot ebben a hullámzó gazdasági környezetben.

A jüan felemelkedése és a dollár a nemzetközi tranzakciókban való visszaesése

A dollármentesítés folyamata egyre nagyobb lendületet vesz, és megkérdőjelezi az amerikai dollár hosszú ideje fennálló fölényét a nemzetközi kereskedelemben és pénzügyekben, ahol a nemzetközi fizetések 42%-át birtokolja. Ezt a folyamatot az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók felgyorsították, és arra ösztönözték az államokat, különösen a BRICS-konzorcium (Brazília, Oroszország, India, Kína, India és Dél-Afrika) országait, hogy igyekezzenek minimalizálni a dollártól való függőségüket. A felsorolt nemzetek, akik már több mint egy évtizede törekednek arra, hogy csökkentsék a dollárfüggőségüket, egyre inkább a helyi devizát használják a határokon átnyúló tranzakcióikhoz.

A SWIFT adatai szerint 2023 decemberében a kínai jüan a globális fizetéseket tekintve, 4,14%-os részesedéssel továbbra is a negyedik legaktívabb devizának számított. A jüan felértékelődését a Kína és a  kereskedelmi partnerei központi bankjai közötti stratégiai devizaswap-megállapodások idézték elő. Ezekre a globális monetáris változásokra reagálva a magyar vállalatok elkezdték elemezni és kihasználni a jüanban történő utalások előnyeit. Bár a jüan nemzetközivé válása jól látható tendencia, fontos, hogy óvakodjunk azoktól a várakozásoktól, amelyek szerint a jüan a közeljövőben képes lesz letaszítani a dollárt a trónról. Az iBanFirst elemzői szerint évtizedekbe is telhet, mire a jüan fel tudja venni a versenyt a dollárral.

„A változó geopolitikai és gazdasági környezet ellenére a magyar vállalkozások figyelemre méltó rugalmasságról, gyorsaságról és innovációs készségről tettek tanúbizonyságot, valamint ügyesen fordították az utukba kerülő akadályokat növekedési lehetőségekké. Az, hogy a magyar cégek a világ színterét beárnyékoló geopolitikai feszültségek ellenére is hogyan alkalmazkodtak a nehézségekhez,  rávilágít a gazdaság pozitív dinamikájára. Az iBanFirst mindvégig kitartóan támogatja a helyi importtal és exporttal foglalkozó vállalkozásokat a regionális és nemzetközi jelenlétük bővítésére irányuló terveikben. A globális piacokhoz való egyszerűsített hozzáférés biztosításával és a hatékony, határokon átnyúló tranzakciók megkönnyítésével új üzleti lehetőségeket nyitottunk meg a cégek számára, továbbá megerősítettük a gyorsan változó globális környezetben való működésüket”, nyilatkozta Henrik Gergely, az iBanFirst Magyarországért felelős értékesítési igazgatója.

Felülteljesített kiskereskedelemben az AutoWallis az első negyedévben, és továbbra is érdemi növekedéssel számol

Erősen indította az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi üzletága az idei évet, miután 16 százalékkal növelte az újgépjármű-eladásokat, ezzel jelentősen meghaladva a magyar piac 7 százalékos növekedését. A régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató Nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma a múlt évi azonos időszakhoz képest elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt kisebb volument teljesített. A szolgáltatások terén a szervizórák és a bérleti események száma növekedett. Az AutoWallis az idén összességében a tavalyi évet érdemben meghaladó értékesítési adatokkal számol a jelenlegi makrogazdasági környezetben.
2024. 04. 15. 22:30
Megosztás:

Az unió újabb ingyenes InterRail-bérleteket biztosít a fiataloknak

Újabb pályázati kör nyílik meg kedden az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító, úgynevezett DiscoverEU-programja keretében, idén közel 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet - közölte Ujhelyi István szociáldemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő, a program mentora hétfőn.
2024. 04. 15. 22:00
Megosztás:

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak, nem ritka 3 hónapra 10 százalék hozam

A tavalyi év is kiválóan sikerült, az idei első negyedévben pedig még jobban rákapcsoltak a nyugdíjpénztárak. A magas kockázatot vállaló portfóliók már három hónap után kétszámjegyű pluszban állnak - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 04. 15. 21:30
Megosztás:

Az OTP részvény célárfolyamát megemelték

Az Erste 20.500 forintra emelete meg az OTP célárfolyamát és továbbra is felhalmozásra ajánlja a részvényt a ma közzétett angol nyelvű elemzésében. A céláremelésben számos tényező játszik szerepet.
2024. 04. 15. 21:00
Megosztás:

Februárban emelkedett az euróövezet ipari termelése

Februárban az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése havi összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint.
2024. 04. 15. 20:30
Megosztás:

Idén is meghirdetik a hungarikum-pályázatokat

Az idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat az agrártárca, a felhívások célja az identitás megerősítése - mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 15. 20:00
Megosztás:

A Samsung megelőzte az Apple-t

A Samsung dél-koreai cég lett a világ legnagyobb okostelefon-kiszállítója az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó három hónapban még az amerikai Apple állt az élen - derül ki az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára hétfőn feltett jelentéséből.
2024. 04. 15. 19:30
Megosztás:

Márciusban tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 624 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Bamosz hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 15. 19:00
Megosztás:

A jó nemzetközi hangulatban emelkedett a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt hétfőn.
2024. 04. 15. 18:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Vegyes kezdés után London kivételével indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 15. 18:00
Megosztás:

Kevesebb járművet értékesített az AutoWallis az első negyedévben

Az AutoWallis 11 603 gépjárművet adott el az első negyedévben, 15,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban; a nagykereskedelmi volumen csökkent, a kiskereskedelmi értékesítések azonban emelkedtek; az év egészében érdemi bővülésre számít a cég mindkét üzletágban - közölte a cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2024. 04. 15. 17:30
Megosztás:

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 15. 17:00
Megosztás:

Harmadik alkalommal rendezik meg a Konica Minolta Live Show-t

Harmadik alkalommal szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Konica Minolta IoT Live Show-t 2024. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban, a programot az InnoElectro 2024 Kiállítás és Konferencia hivatalos társrendezvényeként tartják - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 04. 15. 16:30
Megosztás:

Megkezdte hetedik szezonját a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn beüzemelte az országos jégkármérséklő rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját - jelentette az MTI-hez eljuttatott közleményében a kamara.
2024. 04. 15. 16:00
Megosztás:

Erősödött az ingatlanpiac márciusban

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval, a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai piac, amely 52 százalékos növekedést mutat - közölte a Duna House szombaton.
2024. 04. 15. 15:30
Megosztás:

Újabb pályázat indul napelemekre

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
2024. 04. 15. 15:00
Megosztás:

Komoly célunk a magyar-német kapcsolatok erősítése

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja Németországba utazik - tájékoztatta a szaktárca közleményben az MTI-t vasárnap.
2024. 04. 15. 14:30
Megosztás:

Lazulnak az adózók adminisztrációs terhei

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2024. 04. 15. 14:00
Megosztás:

Te mi alapján választasz gyógyhatású készítményt?

Persze itt most nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a panaszoknak megfelelő terméket keresel-e, hanem azt, hogy ha két-három változat közül választhatsz, akkor mi alapján fogod meghozni a végső döntést.
2024. 04. 15. 13:30
Megosztás:

Fontos fejlesztés zárult le Zalaegerszegen

Csaknem 1,9 milliárd forint értékű önkormányzati fejlesztések valósultak meg az elmúlt években Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2024. 04. 15. 13:00
Megosztás: