A kisember is pénzt veszít az Irán-Izrael konfliktuson

Már nem is emlékszünk, ugye? Ismail Hanijeh Hamász vezetőt egy távirányítású bombával egy teheráni védett házban gyilkolta meg „valaki” szinte pontosan két hónappal ezelőtt.

A kisember is pénzt veszít az Irán-Izrael konfliktuson

Irán felháborodott és megtorlást ígért, akárcsak a korábban, április elsején lebombázott szíriai iráni nagykövetség kapcsán. Mindenki várt egy hasonló légicsapást kis kárral, hogy aztán a pofonváltást követően a konfliktus nyugvópontra jusson. De nem ez történt. Irán végül nem csinált semmit.

Egészen mostanáig. Most az előbbi ügy mellé felzárkózott Libanon, a Hezbollah megtámadása és vezetőjének, Hasszán Naszrallahnak minapi likvidálása okán. Minden a felé mutat, hogy Irán most is beérné egy pofonnal, ha Izrael nem folytatja a pofozkodást. Viszont Netanjáhú izraeli miniszterelnök válaszcsapást helyezett kilátásba

Kérdés, hogy az amerikai elnökválasztás előtt az USA egyáltalán engedi-e Izraelt kiterjeszteni a libanoni háborút — amire amúgy is limitált engedélyt adott — Iránra is, s ezzel hagyja a helyzetet eszkalálódni. 

Jót tesz-e ez az USA-nak? 

Nyilván egy ilyen esemény pl. emelkedő kőolajárat hozna magával, amit az amerikai választók a benzinkutakon azonnal megéreznének. (Az USA-ban a kisebb adótartalom miatt a kőolaj árváltozások jobban érzékelhetők az üzemanyagárban.) Éppen ezért azt gondolom, hogy nem, de mégsem lehet teljesen kizárni az izraeli válaszcsapást. Persze ez lehet olyan is, mint az eszes leány és Mátyás király esete, a „hoztam is, meg nem is”-sel. Szóval Izrael támadhatja tovább a Hezbollah-ot, ami a célja, és engedélyt kapott rá az USA-tól, s mondhatja, hogy ez a megtorlás. Amúgy is, Irán és ez a szervezet össze van mosva, nem csak a hírekben.

Szóval csak annyi történt, hogy a történelmi csúcson levő pl. S&P500-at, meg a tech részvényeket megküldte egy kicsit a hír, de például az érték alapú Dow Jones indexre már kevésbé volt hatással. A kisbefektetők inkább vesztettek tehát a konfliktuson eddig.

A piac visszapattan szeptember első sikerével évek óta – Uptober ralira számítanak a SOL, KAS, LINK, CYBRO, DOT esetében

Szeptember meglepő fordulatot hozott a kriptopiac számára, véget vetve a hosszú veszteségsorozatnak. A befektetők izgatott várakozással tekintenek a jövőbe, egy bikapiaci trendet jósolva, miközben a főbb altcoinok ígéretes jeleket mutatnak. Olyan kulcsszereplők, mint a SOL, KAS, LINK, CYBRO és DOT, jelentős nyereségekre számíthatnak. A kriptovaluta rajongók kíváncsian figyelik, mely coinok fognak kiemelkedni, ahogy a hónap előrehalad.
2024. 10. 02. 20:00
Megosztás:

Mennyire kerül egy céges karácsonyi rendezvény?

A 40-50 fős céges karácsonyi bulik szervezésének költsége átlagosan 1,5 millió forinttól indul az idei árak alapján, egy 600 fős vállalati rendezvény költsége pedig megközelítheti a 60 millió forintot is - közölte a HotelPremio Group szerdán rendezvényoldala, a Cegeshelyszinek.hu felmérésének eredménye alapján.
2024. 10. 02. 19:30
Megosztás:

Az euró 400 forint fölött

Az euró közel másfél éves csúcsra, 400 forint fölé erősödött szerdán röviddel 15.30 óra után, és kisebb visszaesések mellett jórészt e szint fölött mozgott 17 óráig. A forint árfolyamát részben a kedvezőtlen nemzetközi folyamatok, geopolitikai fejlemények befolyásolják.
2024. 10. 02. 19:00
Megosztás:

Az orosz hústermelés a világ négyes élmezőnyébe tartozik

Oroszország egyike lett a világ négy legnagyobb hústermelőjének - jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, amikor szerdán Moszkvában megbeszélést folytatott a mezőgazdaság finanszírozására szakosodott pénzintézet, a Roszszelhozbank igazgatótanácsának elnökével, Borisz Lisztovval.
2024. 10. 02. 18:30
Megosztás:

Rekord árbevételt és nyereségét ért el a Pensum Group az első félévben

Megduplázta tavalyi első féléves árbevételét a munkaerő-kölcsönzés terén meghatározó pozíciójú Pensum Group, miközben nyeresége rekord szintre ugrott. A rekordnak számító, közel 3,8 milliárd forintos árbevétel mellé 170 millió forintot megközelítő adózott eredmény társult, így a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat jó eséllyel rekorddal zárhatja a teljes 2024-es évet annak ellenére, hogy az üzleti környezet továbbra is jelentős kihívásokat rejt. A kiemelkedő eredmény többek között a strukturális átszervezések miatt javuló hatékonyságnak, valamint a harmadik országbeli munkavállalók kölcsönzéséből származó dinamikus bevételnövekedésnek köszönhető.
2024. 10. 02. 18:00
Megosztás:

Mi lesz a sorsa az önkéntes nyugdíjbiztosítási megtakarításoknak?

Annak érdekében, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások azonnali lakáscélú felhasználását célzó kormányzati szándék összhangba kerüljön a pénzügyi tudatosság és öngondoskodás nyugdíjcélú alapelveivel, a Pénztárszövetség eljuttatja észrevételeit a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz – hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) idei éves konferenciáján.
2024. 10. 02. 17:30
Megosztás:

Nagy a baj a Nike-nál: nem mennek a méregdrága cipők?

Jelentősen visszaesett a Nike bevétele a társaság legfrissebb adatközlései alapján.
2024. 10. 02. 17:00
Megosztás:

Fontos tájékoztatást küld a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 3 ezer vállalkozásnak küld tájékoztatást csütörtökön, mert hibás a számlaadat-szolgáltatásuk vagy az áfabevallásuk - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 02. 16:00
Megosztás:

Árgus szemekkel figyeli a GVH a webshopok árfeltüntetési gyakorlatát, eljárás alatt a Notino

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a szépségápolási termékeket értékesítő Notino, Csehországban bejegyzett üzemeltetőjével szemben. A cég a honlapján és a mobilapplikációjában feltehetően jogsértő módon tüntette fel az akciósként hirdetett termékek árait, illetve a vásárlási folyamatban előre kitöltött „check-box” mezőket alkalmaz. A GVH ismételten felhívja a vállalkozások figyelmét az árfeltüntetési szabályok betartására, illetve a helyes árkommunikációs gyakorlat kialakítására és megvalósítására, valamint az egyes, ún. sötét mintázatok mellőzésére.
2024. 10. 02. 15:30
Megosztás:

A bankok fele már áthárítja az új állami terhet a vállalkozókra

2024. október 1-től folytatódik a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos változások sora. Ezúttal a devizaváltásokat terheli egy új, 0,45 százalékos, de legfeljebb 20 000 forint értékű állami elvonás, kiegészítő pénzügyi tranzakciós illeték címén. A változásokat a bankok eltérő időpontokban vezetik be és egyelőre csak a vállalkozói ügyfeleik számláit terhelik meg. Jövőre azonban a lakosság is fizetni fogja ezt az új illetéket.
2024. 10. 02. 15:00
Megosztás:

A ChatGPT kinyírja a keresőoptimalizálást?

Rohamosan nő a nyelvi modellek térhódítása, de másra használják, mint a keresőt. Mi lesz a SEO szakma jövője?
2024. 10. 02. 14:30
Megosztás:

A stabilizálódó piaci környezet segítheti, az extraprofitadó akadályozhatja a biztosítási szektor jövő évi növekedését

Számottevően csökkenő mértékben, de jó eséllyel jövőre is fennmarad a biztosítási szereplőket terhelő extraprofitadó. A stabilizálódó piaci környezetben végre az elmúlt éveknél kedvezőbb fejlődési pályára kerülhet a biztosítási szektor – többek között ez hangzott el a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által szervezett esztergomi XX. Biztosításszakmai Konferencián.
2024. 10. 02. 14:00
Megosztás:

Tizedik alkalommal nyitotta meg a karácsonyi szezont a Christmas FM

Magyarország első és legnépszerűbb karácsonyi rádiója, a Christmas FM, a 2024-es évben is elindult az immár hagyományossá váló időpontban, október elsején 00:00 órakor és ezzel megnyitotta az ünnepi szezont. Az internetes rádió már 2015 óta minden évben sugározza a legkedveltebb karácsonyi dalokat és az idei évvel már a tizedik alkalommal nyitotta meg a karácsonyi szezont.
2024. 10. 02. 13:30
Megosztás:

Mire figyeljünk új gumiabroncs vásárlásánál?

Az elhasználódott, hulladék abroncsot ingyen átveszik, de mire figyeljünk az új megvásárlásánál?
2024. 10. 02. 13:00
Megosztás:

Mi történt a magyar tőzsdén szeptemberben? Ki nyert nagyot és ki bukott?

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető indexe, a BUX, szeptemberben új erőre kapva folytatta az előző hónapokban látott emelkedést: a mutató 73 896,18 ponton zárt, amely 1,4 százalékos növekedést jelent augusztushoz képest. Az azonnali részvénypiac forgalma 209,47 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 9,97 milliárd forintnak felel meg.
2024. 10. 02. 12:30
Megosztás:

Megalakulnak az új országos nemzetiségi önkormányzatok

A nemzetiségi választópolgárok június 9-én választották meg nemzetiségük országos önkormányzatát is, a tisztségviselők megbízatása azonban csak október 1-jén kezdődött.
2024. 10. 02. 12:00
Megosztás:

Brüsszelben tüntettek a biztonsági, higiéniai és vendéglátóipar dolgozói

Több száz európai biztonsági, higiéniai és vendéglátóipari dolgozó gyűlt össze kedden délben Brüsszelben, az európai uniós intézményeknek otthont adó negyed központjában, hogy az uniós közbeszerzési versenyszabályok reformját követelje.
2024. 10. 02. 11:30
Megosztás:

Bank of England: befejeződött a Libor használata

Több mint fél évszázad után befejeződött az egykor meghatározó fontosságú globális bankközi pénzpiaci kamat, a Libor használata - jelentette be a Bank of England és a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatósága (Financial Conduct Authority, FCA) keddi közös nyilatkozatában.
2024. 10. 02. 11:00
Megosztás:

A Wall Street-i indexek is pirosba fordultak; a vártnál több volt az üres álláshely augusztusban

A Wall Street-i tőzsdéket még gongszó előtt elérte az Irán által Izrael ellen indított rakétatámadás híre, amivel összhangban itt is a kockázatkerülő magatartás volt az uralkodó.
2024. 10. 02. 10:30
Megosztás:

Estek a fejlett piacokon a hosszú hozamok; a forint tovább gyengült az euróval szemben

Ahogy az elmúlt napokban érkező, várttól elmaradó francia, olasz, spanyol és német inflációs adatok előrevetítették, a korábbi 2, majd 1,9%-os elemzői konszenzusnál is alacsonyabbra, 1,8%-ra esett infláció az euróövezetben az előzetes szeptemberi adatok alapján, így 2021 közepe óta először az EKB 2%-os célja alá süllyedt az árdinamika. Ráadásul váratlanul egy-egy tized százalékponttal 2,7%-ra mérséklődött a maginfláció, 4%-ra pedig a szolgáltatásinfláció.
2024. 10. 02. 10:00
Megosztás: