A kisméretű, újszerű ingatlanok a legkönnyebben eladhatók most is

Nem nagyon változtak az elmúlt években a vevők preferenciái az ingatlanvásárlásnál: a kisebb, energiatakarékos, újszerű vagy felújított ingatlanokat keresik a leginkább.

A kisméretű, újszerű ingatlanok a legkönnyebben eladhatók most is

A leginkább keresett kategóriába most is az 1-3 szobás, maximum 60-65 négyzetméteres alapterületű, jó állapotú, jó helyen lévő, emeleti, erkélyes lakások tartoznak, itt nem következett be változás az elmúlt évek során - foglalta össze a lényeget Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője, aki szerint ez érvényes mind a panelekre, mind a téglaépítésű lakásokra, mind pedig az újépítésűekre is.

Utóbbiakat 60-70 millió forintos értékhatárig keresik a vevők a XI. és XXII. kerületekben, ahol a négyzetméterárak 1,5 millió forintnál kezdődnek. A kereslet ezek iránt 20-30 százalékkal növekedett az idei év első hónapjaiban, de a fejlesztők most jellemzően az elmúlt években beragadt állományt próbálják még értékesíteni.

Panellakásoknál 800-900 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárakkal számolhatnak a vásárlók, persze előfordulnak egymillió vagy annál magasabb árak is, ezek azonban csak kiváló állapot és igényes műszaki felszereltség esetén indokoltak. Egyébként a XI. kerületben a paneleknél Kelenföld a legkeresettebb helyszín, míg a XXII. kerületben a Kossuth Lajos utca - tette hozzá Nagy Csaba.

Pagács-Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője szerint amit továbbra is a leggyorsabban el lehet adni, azok az újszerű ingatlanok, illetve a kisebb, kétszobás lakások. Ezeket keresik a legtöbben, de a nagyobb nappali plusz három hálószobás lakásokra is van kereslet, ahogy a panelek iránt is érdeklődnek azért a vevők.

Utóbbiak esetében most 700 ezer forintnál járnak az eladási négyzetméterárak, míg a használt téglaépítésű lakások 800 ezer forintos négyzetméterárakon kelnek el. Ezzel szemben az újépítésű ingatlanokért 1,2-1,7 milliós négyzetméterárat is ki kell fizetni.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a vevők a drága újépítésűek helyett inkább az újszerű lakásokat preferálják, vagyis inkább vesznek 10-20 éves társasházi lakást, mert annak kedvezőbb a négyzetméterára, mint egy újépítésűnek. Utóbbiakra a belső kerületekben minimális a kereslet.

De a XIX., XX. és XXIII. kerületben is leginkább a felújított lakásokat keresik a vevők - gyakorlatilag helyszíntől függetlenül -, melyeknél 600 ezer forintos átlagos négyzetméterárról beszélhetünk - mondta Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője. Ha csak a lakásokat tekintjük, akkor 670 ezres négyzetméterár jellemző, míg a házak, házrészek esetében 550 ezres értékesítési árakra számíthatunk.

Ez azonban csak az átlag, a felújítás mértékétől függően ennél lényegesen magasabb eladási árakkal is lehet találkozni - hangsúlyozta a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy az újépítésű ingatlanok viszont nem igazán keresettek, ráadásul kevés is van belőlük az érintett területen.

Zuglóban és a XVI. kerületben is a garzonok és a kisebb, másfél szobás lakások a leginkább keresettek - mondta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője. Ezek ára 30 millió forintnál kezdődik, és átlagosan 1 millió forintos négyzetméterárakról beszélhetünk a téglaépítésű lakásoknál. A panellakásoknál a négyzetméterárak 800 ezer forintnál indulnak, vagyis 40 millió forintért már egy szép állapotú, 46 négyzetméteres panellakást lehet kapni a zuglói Füredi úti lakótelepen.

Kelet-Pesten leginkább talán az Akadémia-telepen és a Helikopter-lakóparkban álló sorházi lakásokat keresik a vevők, melyek értékesítési ára 70-80 millió forint között mozog - mutatott rá Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. De ugyancsak keresettek a 80-100 négyzetméteres, önálló, egyszintes családi házak, melyek ára 80-90 millió forint környékén jár errefelé.

Dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője szerint a leginkább keresett ingatlanok náluk alapvetően a hitelfelvételre alkalmas lakóingatlanok köréből kerülnek most ki. Ezen belül lakásoknál a 40-60 négyzetméteres alapterületű kategória a legkeresettebb, főleg, ha felújított, míg házaknál a 60-100 négyzetméteres. E felett nem nagyon keresik a vevők a házakat, kivéve abban az esetben, ha korszerűek és energiahatékonyak, ezeknek ugyanis megvan a maga speciális vevőköre, mely hajlandó megfizetni értük a magasabb árakat.

Megveszik persze olcsón a rossz állapotú, kisméretű ingatlanokat is a vevők, de jellemzően olyanok választják ezeket, akik aztán maguk állnak neki a felújításnak, vagy legalábbis a nagyobb részét saját kezűleg végzik - tette hozzá Kovács Csaba.

Mire figyeljenek ma a befektetők?

Az ázsiai piacok emelkedéssel kezdték a mai kereskedést.
2024. 09. 24. 09:00
Megosztás:

Cardano (ADA), Ripple (XRP), vagy DTX Exchange (DTX)? Melyik altcoin éri el először az 1 dollárt?

A piac rendkívüli vonzalma a pszichológiai szintek iránt, mint az 1 dollár vagy a kerek számok (10, 20, 50 dollár) felülmúlhatatlan.
2024. 09. 24. 08:30
Megosztás:

Magyarország is kaphat az árvíz sújtotta országoknak szánt uniós támogatásból

Magyarország is kaphat az Európai Unió által az árvizek sújtotta tagállamok számára felajánlott segítségből - jelentette ki az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn.
2024. 09. 24. 08:00
Megosztás:

A munkakeresők vágynak a visszajelzésre jelentkezés után, ez azonban gyakran elmarad

A legtöbb munkavállalót zavarja, ha nem kap visszajelzést az állásjelentkezésére, ami gyakran bizonytalanságot szül. Ennek okát akadnak, akik magukban, a leadott pályázat gyenge minőségében látják vagy abban, hogy ők maguk nem voltak szimpatikusak a vállalatnak - derül ki a Profession.hu friss, reprezentatív felméréséből. A jó jelöltélmény és a vállalat pozitív munkaadói hírnevének fenntartása miatt viszont fontos odafigyelniük a cégeknek a visszajelzésekre.
2024. 09. 24. 07:00
Megosztás:

57 kilométernyi mellékút újul meg a Dél-Dunántúlon

Több mint 57 kilométernyi mellékút újul meg 22 útszakaszon a Dél-Dunántúlon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 24. 06:30
Megosztás:

Az Allianz 1,5 millió eurót adományoz a közép-európai katasztrófaelhárítás támogatására

Az Allianz biztosítócsoport közép-európai régiója 1,5 millió eurót különített el, hogy segítse a Nemzetközi Vöröskereszt, más segítő szervezetek és további, a régiót kiszolgáló műszaki segélyszolgálatok tevékenységét az árvíz elleni küzdelemben - közölte az Allianz hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 24. 06:00
Megosztás:

Díjazták a reklámszakma környezettudatosságát

Az idén is kiosztották a reklámszakma környezettudatosságát hangsúlyozó kezdeményezés, a Green Pledge pályázatban elnyerhető védjegyeket - közölte az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 24. 05:00
Megosztás:

Kitilthatják a kínai autókat Amerikából

Az amerikai kereskedelmi minisztérium javaslatot tett az internetes kapcsolattal rendelkező járművekben használt kulcsfontosságú kínai szoftverek és hardverek betiltására. Ezzel szinte minden kínai autót kizárnának az amerikai piacról.
2024. 09. 24. 04:30
Megosztás:

A brutális áremelkedés ellenére is több élemiszert vehet jelenleg egy átlagos magyar, mint 2021-ben

A KSH statisztikái alapján idén eddig 5,2%-kal emelkedett a kedvezményekkel számolt nettó átlagkereset. De sokkal fontosabb, hogy mire elég ez a pénz és jobban élünk-e, mint az inflációs bummot megelőző időszakban?
2024. 09. 24. 04:00
Megosztás:

Kritikus az olaszországi börtönhelyzet, új kormánybiztost neveztek ki

Rendkívüli kormánybiztost neveztek ki a kritikus olaszországi börtönhelyzet kezelésére, feladata többek között a börtönök túlzsúfoltsága felszámolása lesz új büntetésvégrehajtás intézetek építésével - közölte a római miniszterelnöki hivatal hétfőn.
2024. 09. 24. 03:00
Megosztás:

Megjelentek a fordítási csúsztatással elnevezett tojások a boltokban

Hiába tiltakoztak az állatvédők, a tojásipar lobbiereje elérte a fordítási megtévesztést. Miközben minden más EU-s nyelven nevén nevezik a ketreces tartást, a magyar fordításból kikerült a tartási forma legmeghatározóbb és legleíróbb eleme, a ‘ketrec’ szó.
2024. 09. 24. 02:30
Megosztás:

Egyre több szülő választ okos zárakat az iskolás gyerekek védelmére

Az iskolakezdés óta sok gyerek jár egyedül haza, ami biztonsági aggályokat vet fel.
2024. 09. 24. 02:00
Megosztás:

Folytatódik az Apáczai Ösztöndíjprogram a szakképzésben

Az idei tanévben is folytatódik a hátrányos helyzetű, tehetséges tanulókat támogató Apáczai Ösztöndíjprogram a szakképzésben, amely akár havi 42 ezer forint összegű támogatást is jelenthet az érintett tanulóknak 7-43 hónapon keresztül - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-vel hétfőn.
2024. 09. 24. 01:30
Megosztás:

Újabb 1,5 millió tonna fenntartható kerozint vásárol az Air France-KLM

A francia-holland légiközlekedési csoport kibővítette a TotalEnergies vállalattal kötött korábbi megállapodását, ennek értelmében újabb 1,5 millió tonna fenntartható forrásból származó kerozint (SAF) vásárol 10 év alatt. Ez az Air France-KLM történetének legnagyobb egyszeri bioüzemanyag-vásárlása.
2024. 09. 24. 01:00
Megosztás:

Milliomosokat szült a hörcsögös kriptó első airdropja - Vajon a Memebet Token utána tudja csinálni?

A Hamster Kombat első szezonja egy airdroppal zárul, a Memebet Token pedig új belépőként érkezik a piacra. A hihetetlen népszerűségnek örvendő Hamster Kombat egy Telegram alapú tap-to-earn játék, amelynek első szezonja a közelmúltban fejeződött be. A Memebet Token előértékesítése szintén elstartolt, a projekt forradalmi újítást hoz a GameFi ökoszisztémába.
2024. 09. 24. 00:01
Megosztás:

A 6 legjobb megfizethető altcoin, amelyek három számjegyű nyereség előtt állnak a 2024 októberi bika piac során

Készülj fel hat kedvező árú altcoin részletes elemzésére, amelyek a szakértők szerint jelentős nyereséget hozhatnak 2024 októberében. Ez a cikk kiemeli azokat a kriptovalutákat, amelyek hatalmas növekedést érhetnek el. Fedezd fel, mely érméket jósolják meredek árfolyam-emelkedésre, és ragadd meg a következő bika piac hullámát.
2024. 09. 23. 23:00
Megosztás:

200 millió euró értékű kötött segélyhitel-programot indít Magyarország Csádban

Aláírásra került a megállapodás Magyarország és Csád között a 200 millió euró értékű kötött segélyhitel-programról, amellyel nem csak a hazai cégek fognak jól járni, hanem az afrikai emberek is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.
2024. 09. 23. 22:30
Megosztás:

Vízügy: az árvíz kedden elhagyja az országot

A Duna tetőzését keddre Mohácsnál várják a szakemberek és az árvíz ezt követően napközben elhagyja az országot - jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
2024. 09. 23. 21:30
Megosztás:

Állampapír-vásárlási nyereményjátékot hirdetett a MÁK

Kampányt indított az öngondoskodás és az állampapír-vásárlások erősítésére a Magyar Államkincstár: nyereményjátékot hirdetett egymillió forintos fődíjjal - közölte a Magyar Államkincstár (MÁK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 23. 20:30
Megosztás:

Az EU megsegítené a szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedett gazdákat

Az Európai Bizottság több mint 119 millió euró pénzügyi hozzájárulást javasolt hétfőn Bulgária, Németország, Észtország, Olaszország és Románia mezőgazdaságai számára, amelyek súlyosan megérezték az idén tavasszal és nyáron a szélsőséges időjárási jelenségeket.
2024. 09. 23. 20:00
Megosztás: