A klímaváltozás átrajzolja hazánk bortérképét – országszerte kezdődik a szüret

Magyarország 22 éremmel az 5. helyen végzett a világ egyik legrangosabb borversenye, a franciaországi Challenge International du Vin éremtáblázatán. A legeredményesebb hazai borvidék Eger lett, amely 10 éremmel járult hozzá a magyar sikerhez, és ebben a klímaváltozás hatása is kulcsszerepet játszik, hiszen mára olyan vörösborok is kiemelkedő minőségben készülhetnek a régióban, amelyek korábban inkább a dél-magyarországi borvidékek kiváltságai voltak.
Az 1976 óta megrendezett Challenge International du Vin Franciaország legrégebbi és a világ egyik legrangosabb borversenye. A 2025-ös megmérettetésen 21 ország 1928 bora szerepelt, a magyar borászat pedig történelmi csúcseredményt ért el az 5. helyezéssel.
A 2025-ös Challenge International du Vin 10 legeredményesebb országa
Franciaország: 316 érem (231 arany, 85 ezüst)
Portugália: 91 érem (69 arany, 22 ezüst)
Spanyolország: 62 érem (48 arany, 14 ezüst)
Görögország: 27 érem (21 arany, 6 ezüst)
Magyarország: 22 érem (16 arany, 6 ezüst)
Moldova: 19 érem (18 arany, 1 ezüst)
Olaszország: 17 érem (14 arany, 3 ezüst)
Brazília: 16 érem (11 arany, 5 ezüst)
Mexikó: 11 érem (8 arany, 3 ezüst)
Románia: 10 érem (7 arany, 3 ezüst)
A ‘90-es években még csak elvétve került magyar bor a nemzetközi dobogókra. Ma már nem csupán jelen vagyunk, de a világ élvonalában jegyzett országként szerepelünk. A 22 elnyert magyar éremből tíz Egerhez köthető, azaz a teljes hazai szereplés közel felét ez az egy borvidék hozta.
Challenge International du Vin 2025 – Magyar régiók éremtáblája:
Eger: 10 érem (6 arany, 4 ezüst)
Felső-Magyarország: 4 érem (4 arany)
Villány: 2 érem (2 arany)
Szekszárd 2 (1 arany, 1 ezüst)
Balaton 1 (1 arany)
Mátra 1 (1 arany)
Tokaj 1 (1 arany)
Etyek–Buda 1 (1 ezüst)
Az Egri borvidék hosszú időn keresztül inkább a hűvösebb klímához alkalmazkodó fajtákról, elsősorban a Bikavérről és fehérborairól volt ismert. A klímaváltozás azonban az elmúlt évtizedekben gyökeresen átalakította a borvidék adottságait. Ma már olyan hőösszegek jellemzik, amik lehetővé teszik a magas beltartalmú vörösborok készítését. Ami korábban csak Villányban vagy Szekszárdon volt elképzelhető, az ma már Egerben is valóság: a Syrah, Cabernet Franc, Merlot vagy Cabernet Sauvignon fajták minden évben optimálisan beérnek – magyarázta Kovács Antal, örökös magyar bajnok sommelier.
Eger két legsikeresebb pincészete az idei Challenge International du Vin-en a Thummerer Pincészet (2 arany, 1 ezüst) és a Villa Völgy Pincészet (1 arany, 2 ezüst) lett.
A 40 éve működő Thummerer Pincészet két aranyérmes bora, az Egri Syrah Superior Válogatás 2021 és a Kékfrankos Superior Válogatás 2021 kiváló példái a magas hőigényű fajták egri adaptációjának.
A pincészetet alapító Thummerer Vilmos mindig azt mondta, hogy időről időre nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is meg kell mérettetni a boraikat, ahol a legkomolyabb termelők versenyeznek – ez a Thummerer család közös meggyőződése a mai napig. A bordói Challenge International du Vin pedig különösen közel áll a pincészethez, hiszen vörösboraik is bordói stílusban készülnek. Azért is különösen értékes számunka ez a siker, mert mindezt egy olyan korszakban érték el, amikor a klímaváltozás miatt a borászatnak folyamatosan alkalmazkodnia kell, a szőlőműveléstől a fajtaválasztáson át a borkészítésig.
A Villa Völgy Pincészet ezzel szemben alig néhány éves múlttal érkezett a versenyre, mégis rögtön beírta nevét az élvonalba. A Mész-hegy Syrah Grand Superior 2021 aranyérmet kapott, a Cabernet Franc 2018 és a Merlot Superior 2021 ezüsttel tért haza.
„Az, hogy néhány év alatt aranyérmes borral érkeztünk haza egy ilyen rangos nemzetközi megmérettetésről, nemcsak hatalmas szakmai elismerést, hanem inspirációt is ad számunkra. Még az utunk elején járunk, de hisszük, hogy ha alázattal fordulunk a termőhely, a szőlő és a hagyományok felé, miközben modern felfogással gondolkodunk a jövőről, akkor hosszú távon is lehet helyünk a hazai és a nemzetközi borvilágban”– mondta Oczella József, a Villa Völgy Pincészet alapítója.
A két pincészet sikere jól példázza, hogy a nemzetközi borvilágban ma már nem a méret vagy a múlt, hanem a minőség számít. Bár a versenyre benevezett tételek a korábbi, 2018 és 2021-es évjáratokból származnak, a borászok szerint a 2025-ös év is ígéretesnek tűnik. A csapadékhiány ellenére a kékszőlők szépen érnek, a termés egészséges, így az idei évjárat is koncentrált, komoly beltartalmú vörösborokat ígér Egerben.
A díjazott tételeket Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier tolmácsolásában mutatjuk be.
Aranyérmesek
Thummerer Egri Syrah Superior Válogatás 2021 – aranyérem
Mély rubinvörös szín, tiszta, intenzív illat fekete bogyós gyümölcsökkel. Kóstolva harmonikus savérzet, gazdag test és bársonyos tanninok jellemzik. Nagy érlelési potenciállal bíró, elegáns vörösbor. Vörös húsokhoz és érlelt sajtokhoz ajánlott.
Thummerer Egri Kékfrankos Superior Válogatás 2021 – aranyérem
Bíbor szín, illatában meggy, szilva, finom fűszerességgel. Élénk savak, selymes tanninok, meggyes–csokoládés lecsengés. Tartalmas, jól strukturált vörösbor, kiváló sült húsokhoz, pörköltekhez.
Villa Völgy Egri Syrah Mész-hegy Grand Superior 2021 – aranyérem
Bíborvörös szín, illatában szeder, áfonya, borsos és mediterrán fűszeres jegyek. Ízben telt, tüzes, hosszan tartó utóíz. Komoly vörösbor, amely jól állja az idő próbáját. Marha- és, vadételekhez, kemény sajtokhoz kiváló.
Ezüstérmesek
Villa Völgy Egri Cabernet Franc 2018 – ezüstérem
Mély szín, fekete ribizlis illat meggyel és érett karakterrel. Harmonikus savak, selymes tannin, hosszú lecsengés. Karakteres vörösbor, vörös húsokhoz és érlelt kemény sajtokhoz ajánlva.
Villa Völgy Egri Merlot Superior 2021 – ezüstérem
Bíbor szín, illatában málna, meggy, vanília és fahéj. Ízében telt, meleg karakterű, sűrű szövésű vörösbor, hosszú utóízzel. Kiváló steakhez, vadételekhez.
Thummerer Tekenőháti Merlot Grand Superior 2021 – ezüstérem
Rubinvörös szín, illatában áfonya, fűszerek, virágos jegyek. Ízben lendületes savak, gazdag test, lekváros gyümölcsösség. Fiatalon is élvezetes, komoly bor húsos ételek mellé.