A klímaváltozás az emberiség közös stresszhelyzete

A klímaváltozás, a vízválság, a biológiai sokféleség csökkenése, a termőföldek kimerülése és az erdők pusztítása "az emberiség tartós, közös, nagy stresszhelyzete".

A klímaváltozás az emberiség közös stresszhelyzete

Nem volt hasonlóra példa a történelemben, de meg kell találnunk az alkalmazkodás különböző formáit - hangsúlyozta Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expo és élményprogram megnyitóján szerdán a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Áder János, aki egyben az esemény fővédnöke is, elmondta: a fejlődés három egymástól elválaszthatatlan tényezőjét, a társadalmat, a környezetet és a gazdaságot összhangban kell tartani.

Rámutatott: bizonyos folyamatokat nem lehet megállítani "hirtelen, határozott fékezéssel".

Szavai szerint a fenntartható fejlődési mód az, amikor a jelen szükségleteit úgy elégítjük ki, hogy azzal nem veszélyeztetjük a jövő generáció szükségleteinek kielégítését.

"Legyünk mi az a nemzedék, amely ezt az önsorsrontást befejezi. Legyünk az a nemzedék, amely megtalálja az egyensúlyt a fejlődés és a természettel való együttélés között, hogy ez az évszázad ne egy tartós lejtmenet, hanem a társadalom többsége számára egy viszonylag magas színvonalú, humán jóléti időszak legyen" - fogalmazott Áder János.

Az ingyenesen látogatható expo és élményprogram október 1-ig várja az érdeklődőket a Hungexpo területén.

Belgium megállapodott az atomerőművek üzemidejének meghosszabbításáról

Belgium és a belga atomerőműveket üzemeltető francia Engie energiaszolgáltató megállapodott a Doel 4 és a Tihange 3 atomreaktorok üzemidejének meghosszabbításáról - jelentette be Tinne Van der Straeten energiaügyi miniszter.
2023. 12. 04. 19:30
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 12. 04. 19:04
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
2023. 12. 04. 18:30
Megosztás:

Magyarország az új európai gazdasági korszak nyertesei közé tartozik

Magyarország az elektromos autóipari átállás, és ezáltal pedig az új európai gazdasági korszak nyertesei közé tartozik, ez annak is köszönhető, hogy a kormány a lehető legjobb együttműködést alakította ki a piac szereplőivel - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2023. 12. 04. 18:00
Megosztás:

Díjat nyert a Liget Budapest Projekt

Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése díját kapta meg az idén 10 éves Liget Budapest Projekt a rangos World Travel Award's díjátadóján - közölte Gyorgyevics Benedek, a projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel hétfőn.
2023. 12. 04. 17:30
Megosztás:

A biodiverzitás megőrzésére fontos

Olyan faj-, erdő- és vízvédelmi programok közös kidolgozása áll az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektjében, amelyek a biodiverzitás megőrzésére helyezik a hangsúlyt - jelentette be Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Budapest Climate Summit 2023. konferencián a tárca tájékoztatása szerint.
2023. 12. 04. 17:00
Megosztás:

Mélyponton Rishi Sunak brit miniszterelnök népszerűsége

Miniszterelnöki és pártvezetői pályafutásának eddigi mélypontjára süllyedt Rishi Sunak brit kormányfő támogatottsága saját pártján, a kormányzó Konzervatív Párton belül a hétfőn ismertetett legújabb felmérés szerint.
2023. 12. 04. 16:30
Megosztás:

Keveset, de javult a befektetői hangulat az euróövezetben

A vártnál kevésbé javult decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben a Sentix GmbH gazdaságkutató intézet legfrissebb kimutatása szerint.
2023. 12. 04. 16:00
Megosztás:

Allianz otthonbiztosítási kutatás: 10-ből 8-an fontosnak tartjuk az értékkövetést

A válaszadók 91 százalékának van otthonbiztosítása, vagy szeretne kötni. 10-ből 8-an az ingatlan mellett az ingóságaikra is szerződnek. Ugyanennyien tudják, hogy fontos a biztosítás rendszeres felülvizsgálata az ingóságok éves értéknövekedése alapján, mégis csak 6-an cselekszenek ennek megfelelően. Többek között ez derül ki az Allianz Hungária lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásából.
2023. 12. 04. 15:30
Megosztás:

A Richter bejelentés margójára

Ma reggel jelentette be a Richter, hogy szándéknyilatkozatot írt alá a Mithra-val arról, hogy a Richter kizárólagos jogot kap az első esterol alapú kombinált fogamzásgátló és a menopauza tüneteinek kezelésére szolgáló, csak esterol tartalmú készítmény kínai értékesítésére.
2023. 12. 04. 15:00
Megosztás:

Az SZTNH csatlakozik a blokkláncalapú hálózathoz

Ezentúl blokkláncalapú hálózaton keresztül szolgáltat adatokat védjegy- és designoltalmakról a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 04. 14:30
Megosztás:

Vedd a görög államkötvényeket! - Fitch minősítés

Az S&P októberi döntését követően pénteken a Fitch is a befektetésre ajánlott kategóriára javította a görög államadósság hitelminősítését.
2023. 12. 04. 14:00
Megosztás:

Powell megszólalt, estek a hozamok

Egy atlantai egyetemen tartott előadást Jerome Powell múlt pénteken, ahol a Fed-elnök próbálta letörni a piac kamatvágásokkal kapcsolatos várakozásait.
2023. 12. 04. 13:30
Megosztás:

A Richter és a Mithra kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá

A Richter Gedeon Nyrt. kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá a belga Mithra Pharmaceuticals SA-val az első estetrol alapú kombinált orális fogamzásgátló, valamint a kizárólag estetrol (E4) alapú, menopauzás tünetek kezelését célzó termékjelölt forgalmazásáról Kínában - jelentette be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a magyar gyógyszercég.
2023. 12. 04. 13:00
Megosztás:

A Gránit Bank és az Óbudai Egyetem együttműködést kötött

Stratégiai együttműködést kötött a Gránit Bank és az Óbudai Egyetem - közölte az egyetem hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 04. 12:30
Megosztás:

Október hónapban nagyobb lett Németország külkereskedelmi többlete

Októberben az import exportot meghaladó mértékű havi csökkenése miatt a vártnál nagyobb, négy hónapja a legmagasabb többletet mutatott Németország áruforgalmi mérlege a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn publikált előzetes jelentése alapján.
2023. 12. 04. 12:00
Megosztás:

Jövőre sem változik a szabad felhasználású diákhitel kamata

A kormány döntése értelmében 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek és kamatozás mellett lesz elérhető a diákhitel a hallgatók számára annak érdekében, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen - jelentette be hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 04. 11:30
Megosztás:

Hétfőtől indul a téli szezonális ellenőrzés

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára országos téli szezonális ellenőrzést rendelt el december 4. és 31. között.
2023. 12. 04. 11:00
Megosztás:

Veszteséges kezdés az európai tőzsdéken

A pénteki pozitív zárás után hétfőn indexcsökkenéssel indult a kereskedés a vezető európai értékpapírpiacok többségén.
2023. 12. 04. 10:30
Megosztás:

Enyhe áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok - ismertette a múlt héten végzett felmérésének eredményét hétfőn az Agroinform.hu.
2023. 12. 04. 09:30
Megosztás: