A magyar bankrendszer erős, ellenállóképessége nőtt - az MNB vizsgálata

A magyar bankok likviditási és finanszírozási helyzete megfelelő, az elmúlt években hozott szabályok hozzájárultak a bankrendszer sokkellenálló képességének növekedéséhez; a hazai bankrendszer a jelenlegi bizonytalan makrogazdasági környezet mellett is stabilan tölti be gazdaságfinanszírozó szerepét - mondta Szakács János, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) makroprudenciális politika főosztályának vezetője online sajtótájékoztatón, a szerdán megjelent éves Makroprudenciális jelentést ismertetve.

A magyar bankrendszer erős, ellenállóképessége nőtt - az MNB vizsgálata

 A jegybank szerint az MNB makroprudenciális finanszírozási előírásait a bankrendszer továbbra is megfelelő pufferekkel, kedvező forrásszerkezettel teljesíti, így a finanszírozási helyzet nem korlátozza a hitelezés fenntartását.

Az idei jelentés kiemelten foglalkozik a makroprudenciális tőkepufferek, valamint az adósságfék szabályok változásával, az éghajlatváltozás okozta potenciális pénzügyi rendszerkockázatokkal, valamint javaslatokat fogalmaz meg az elsőlakás-vásárlók lakáshoz jutási lehetőségeinek támogatásához a hitelfelvételhez minimálisan szükséges önerő csökkentésével és kitérnek az árnyékbankrendszer helyzetére is.

Szakács János az elmúlt év makroprudenciális intézkedései közül kiemelte: az anticiklikus tőkepufferráta meghatározása során vizsgált indikátorok rövid távon a rendszerkockázatok enyhülését jelzik, ezért az MNB egy évvel - 2024. július 1-re - kitolta az tőkepuffer 0,5 százalékos szinten történő aktiválását.

A kereskedelmiingatlan-hitelezéssel összefüggő kockázatok jelenleg nem tekinthetők túlzott mértékűnek, de előretekintve pénzügyi stabilitási kockázatok épülhetnek fel a piacon - fűzte hozzá.     

Az MNB a koronavírus-járvány alatt felfüggesztett, a jelentős problémás piaci kitettséggel rendelkező pénzintézetek számára addicionális tőketartalékképzést előíró rendszerkockázati tőkepuffert 2024. július elsejével újra aktiválja. Várakozásaik szerint az intézkedés inkább preventív jellegű, mivel nem érinti nagy arányban a bankokat.

magyar bankok stabilitása

Szakács János szólt arról is, hogy 2023 elején a nemzetközi banki csődesemények miatt a jegybank megerősítette a bankok likviditási követelményeit. A bankok a likviditásfedezeti ráta (LCR) előírást biztonságos pufferekkel teljesítik, az elmúlt évekhez képest jelentős változás nem történt.

Emlékeztetett, hogy 2022-ben az infláció és a gyors ütemű béremelkedések miatt változtak az adósságfék-szabályok: az MNB megemelte a jövedelmi küszöbértéket havi 500 ezerről 600 ezerre, és az úgynevezett de minimis küszöbértéket 350 ezerről 450 ezerre.

Az MNB a nemzetközi példák alapján azt tervezi, hogy az elsőlakás-vásárlók számára változtatnak az előírt hitelfedezeti limiteken, és a jelenlegi 20 százalékos önerő mértékét tíz százalékra csökkentenék. Egy 30 milliós ingatlan esetében a hitelfelvételhez a saját erő a korábbi 6 milliós összeghez képest megfeleződne - mondta. Az MNB a piaci szereplőkkel egyeztetve 2023 végéig dolgozza ki javaslatait, és a módosítások 2024 első felében léphetnek életbe - tette hozzá.

A jegybank adatai szerint sok, fix kamatozású hitelt felvevő adós "beragadhat a magasabb kamatokba", ezért a Magyarországon nemzetközileg is magasnak számító hitelkiváltás díjait mérsékelnék. Az MNB az adósságfék előírásokban és a minősített fogyasztóbarát lakáshitelekkel is segítené a hitelkiváltást.

Az MNB számos eszközzel támogatja a zöld átmenetet is.

Szakács János rámutatott: a nemzetközi példák is  mutatják, hogy a zöld hiteleknek alacsonyabb a kockázata, ezért támogatásuk rendszerkockázati szempontból is előnyös.

A Zöld Otthon Program kifutását követően az energiahatékony ingatlanok finanszírozása visszaesett a korábbi szintre, ezért az MNB az adósságfékszabályok módosításával is ösztönözné a zöld hitelezés terjedését.

A hazai árnyékbankrendszer makroprudenciális szempontból jelenleg nem jelent érdemi kockázatot, a pénzügyi vállalatok, magántőke alapok által kihelyezett hitel volumene 8,5 százalékot tett ki a teljes állományból, amely alacsonyabb, mint néhány EU-országban.

A jegybank pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenységével is erősítheti a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat - mondta. Tavaly 216 esetben indult vizsgálat. A kiemelt vizsgált területek között szerepel az elmúlt időszakban megnövekedett számú kibercsalások megelőzése - tájékoztatott a főosztályvezető.

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás: