A magyar kézművesség a nemzetgazdaság egyik legmeghatározóbb része

A magyar kézművesség a nemzetgazdaság egyik legmeghatározóbb része, fontos szerepet tölt be a bruttó hazai termék (GDP) előállításában, a foglalkoztatásban - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke csütörtökön Budapesten, a Magyar Kézművesség Napján.

A magyar kézművesség a nemzetgazdaság egyik legmeghatározóbb része

Az IPOSZ 31 éve kezdeményezte a Magyar Kézművesség Napja létrehozását, hogy minden évben megünnepeljék a kézművességet, és emlékezzenek a hagyományokra. Németh László elmondta: értelmezésük szerint a kézművesség fogalma kiterjed a teljes kisiparra, köztük az itt működő vállalkozói körre, az egyéni, családi, mikro- és kisvállalkozások százezreire, a lakosság számára elengedhetetlen szolgáltatásokat végző szakemberekre és munkatársaikra, a beszállító cégekre.

Az IPOSZ elnöke köszöntőjében kiemelte, a kormány stratégiai elképzeléseivel összhangban megvan az a híd, amelyen az alakuló új világba át lehet menni, úgy, hogy megmaradjanak a jövő számára is fontos értékeket őrző tradíciók, és tovább élhessen a nemzeti identitást biztosító ipari kultúra.

Hangsúlyozta: a magyar kisipart, a kisvállalkozások világát mindig a munkabékére való hajlandóság, a munkaadó és a munkavállalók közötti harmonikus viszonyra törekvés jellemezte. Történelmi távlatokba visszatekintve is lehet látni, hogy a magyar kisiparra minden időszakban lehetett számítani, és ez így lesz a jövőben is - jelentette ki.

Az IPOSZ elnöke szerint a magyar kisvállalkozások ötletgazdagok, rugalmasak, így minden adott ahhoz, hogy a jövő stabil középvállalkozóivá váljanak.

A kézműveseket üdvözölve Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára megköszönte, hogy a foglalkoztatásban betöltött jelentős szerepükkel megélhetést adnak a családoknak. Hangsúlyozta, a kormány kiemelten kezeli a hazai vállalkozókat, ezen belül is a mikro- és kisvállalkozói réteget, egyben arra biztatta a kis- és a nagyvállalkozói szektort, hogy erősítsék kapcsolataikat egymással.

Fónagy János szólt arról is, hogy a háború és a szankciók a magyar gazdaságra is jelentős negatív hatással voltak. A kormány célja, hogy ebben a helyzetben is megvédje a családokat, a munkahelyeket, növelje a fizetések vásárlóerejét - szögezte le, majd ismertette a kormány különböző intézkedéseit a gazdaság erősítésére.

A Magyar Kézművesség Napján átadták a szövetség elismeréseit a kézműiparban, az ipartestületekben kiemelkedő munkát végző szakembereknek, és köszöntötték a kézműves tevékenységét, a vállalkozások mindennapjait bemutató média képviselőit is.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások egyik legnagyobb országos munkaadói és szakmai szövetsége.

Az IPOSZ honlapján közzétett tájékoztatás szerint az országos szövetségnek 140 területileg szervezett ipartestület, 20 országos szakmai szövetség a tagja, ezek jelenleg 40 000 kisvállalkozást képviselnek. A jellemző üzemméret az 1-10 fős egyéni vállalkozás. A képviselt vállalkozások több mint 200 kézműves, kisipari szakmában végeznek szolgáltató, termelő és szállítmányozási tevékenységet.

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit: a budapesti Édes Szelet cukrászdáé lett az év diós bejglije, a gyomaendrődi Desszert Centeré az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a siófoki Dinasztia Cukrászda Adventi pirkadat elnevezésű bejglije nyert.
2023. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Az átlagnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac

Az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Alulteljesített a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.
2023. 11. 29. 19:00
Megosztás:

London kivételével pluszban zártak az európai tőzsdék

London kivételével erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2023. 11. 29. 18:30
Megosztás:

Nőtt a kötelező biztosítást váltók száma

A végéhez közeledik az idei kötelező gépjármű felelősség-biztosítási kampány, amelyben a 2010 előtt gyártott személyautókra péntek éjfélig köthettek új biztosítást a tulajdonosok és üzembentartók.
2023. 11. 29. 18:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a CIG Pannónia adózott eredménye

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. konszolidált adózott eredménye 2338 millió forint volt az idei első három negyedévben, ami 252 százalékkal magasabb a tavaly ugyanebben az időszakban elért, IFRS 17 szerinti eredményhez képest - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2023. 11. 29. 17:30
Megosztás:

Bezáratott egy váci pékséget a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok, higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy a Pest vármegyei Vácon működő pékség és cukrászüzem tevékenységét - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t.
2023. 11. 29. 17:00
Megosztás:

Rengeteg gazdálkodóhoz már eljutott a támogatási előleg

Zajlik a terület- és állatalapú közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó előlegfizetés, eddig 125 ezer gazdálkodó kapott már utalást, a kifizetések ütemesen folytatódnak - mondta el az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint kedden a sárospataki gazdafórumon Feldman Zsolt, aki emellett a jövőre induló új vidékfejlesztési pályázatok legfontosabb tudnivalóiról és a megváltozott agrárpiaci helyzethez való szükségszerű alkalmazkodásról is beszélt.
2023. 11. 29. 16:30
Megosztás:

Nemsokára befejezik a családi bölcsődét Halásztelken

Hamarosan elkészül a családi bölcsőde Halásztelken - közölte a Pro Regio Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2023. 11. 29. 16:00
Megosztás:

December 10-től érvénybe lép a MÁV az új menetrendje

December 10-től érvényes a MÁV új vasúti menetrendje, amelynek kialakításakor figyelembe vették az utasok visszajelzéseit, kéréseit - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.
2023. 11. 29. 15:30
Megosztás:

Szlovénia helikoptereket vásárol Olaszországtól

Szlovénia hat Leonardo AW-139 M típusú többcélú helikoptert vásárol Olaszországtól 188 millió euró értékben - jelentette be kedden a védelmi minisztérium.
2023. 11. 29. 15:00
Megosztás:

Nyilvános a jövő évi fogyasztóvédelemi ellenőrzések programja: mutatjuk, kik számíthatnak vizsgálatra

2024-ben is számos területen számíthatnak átfogó fogyasztóvédelmi célellenőrzésekre a vállalatok – hívja fel a figyelmet az EY. Jövőre biztosan sor kerül az infláció letörése érdekében idén bevezetett intézkedések vizsgálatára, ahogyan a közműszolgáltatók működésének, a játékokat, a mosó-, és tisztítószereket, valamint a kozmetikumokat forgalmazók ellenőrzésére is.
2023. 11. 29. 14:30
Megosztás:

Nőtt a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2023. 11. 29. 14:00
Megosztás:

Megújult és kibővült a KSH Ingatlanadattára

Megújult formában és kibővült tartalommal, valamint egy, területi és időbeli összehasonlítást lehetővé tevő lekérdezőfelülettel jelentkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattár című kiadványa, amely a lehető legrészletesebb területi bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát: a települési (a fővárosban a kerületi) átlagárak mellett a városokban utcánként is közli az átlagos árakat és azok relatív szórását. A lekérdezőfelületet sajtótájékoztató keretében mutatta be a KSH.
2023. 11. 29. 13:30
Megosztás:

Riválisát dicsérte, az Alibabát pedig ösztönözte Jack Ma

Érdekes üzenetben válaszolt az Alibaba egyik dolgozójának posztjára a vállalat belső levelezési rendszerében az e-kereskedelmi óriás alapítója, Jack Ma.
2023. 11. 29. 13:00
Megosztás:

Újabb fejlesztés az ALTEO-nál

Az ALTEO jövő év első felében újabb fejlesztésekkel bővíti a szabályozó központját.
2023. 11. 29. 12:30
Megosztás:

Lezárult a foglalkoztatási program Csongrád-Csanád vármegyében

Több mint ezren jutottak álláshoz a Csongrád-Csanád vármegyében 2,087 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatás segítségével megvalósított hétéves foglalkoztatási program keretében - tájékoztatta a vármegyei önkormányzat az MTI-t.
2023. 11. 29. 12:00
Megosztás:

Uniós támogatásból épült bölcsőde Borsodnádasdon

Borsodnádasdon csaknem 330 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével épült új bölcsőde - közölte a Nyugat-Borsodi Területfejlesztési Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2023. 11. 29. 11:30
Megosztás:

Csoda, hogy kapható! Január 1-től a személyi kölcsönök THM plafonja 35,5%-ra csökken, hitelkártyák esetén pedig 50%-os lesz

A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.
2023. 11. 29. 11:00
Megosztás:

Uniós pénzből bővült a makói Váll-Ker Kft.

Uniós támogatással, több mint hárommilliárd forintos beruházással bővítette gyártókapacitását a kandallókat gyártó makói Váll-Ker Kft. - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2023. 11. 29. 10:30
Megosztás: