A magyar kormány mégis kéri a helyreállítási alap teljes hitelkeretét

A magyar kormány szóvivője megerősítette, hogy a magyar kormány kérte az Európai Unió koronavírus járvány gazdasági következményeit felszámolni hivatott helyreállítási alap teljes hitelkeretének kifizetését .

A szóvivő a levél teljes tartalmát a nyilvánosság számára elérhető tette. Korábban a kormány mindig elzárkózott a hitelkeret igénylésétől azzal az indoklással, hogy az országnak nem előnyös a hitel felvétele és piaci forrásokat is hatékonyan be tud vonni a válság gazdasági hatásainak enyhítésére. 2021 szeptemberében a kormány meglepően nagy tételben, 4.5 milliárd euró értékben bocsátott ki devizakötvényt, hogy az elkövetkező időszakban a finanszírozás biztosított legyen (https://444.hu/2022/03/22/a-kormany-megerositette-hogy-orban-megis-keri-az-unios-hitelt).

A tavalyi évben a kormány egyelőre nem számolt a helyreállítási alap hitelkeretének igénylésével, hanem arra rendezkedett be, hogy akár éveken keresztül sem fogja igénybe venni ezt a lehetőséget. 

Másrészről a kormány már hosszú ideje a kritika kereszttüzében áll az Európai Bizottsággal a különböző jogállamisági problémák miatt. Az Európai Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a helyreállítási alapból származó összegeket visszatartsa és csak bizonyos feltételek teljesülése esetén folyósítsa az adott tagállamnak. Magyarország és Lengyelország esetén az Európai Bizottság még nem fizetett ki semmilyen összeget, és egészen addig nem is szándékozik, amíg az általa problémásnak ítélt jogállamisági kérdések nem lesznek megoldva.            

Ugyanakkor a magyar kormány nem szándékozott eddig különösebben megfelelni a jogállamisági elvárásoknak, és kifejezetten vitatta azt, hogy bármiféle jogállamisági probléma lenne Magyarországon. Mivel a két fél álláspontja nagymértékben eltért egymástól és a magyar kormány részéről eddig hiányzott a megállapodásra való törekvés, ezért egészen a mostani időszakig nem is került szóba a helyreállítási alapból történő összegek igénylése. 

Miért is módosította a kormány a helyreállítási alap összegeinek igényléséhez való viszonyulását? A 2022-es év úgy indult, hogy mindenki abban bízott, hogy a járvány már sokadik hullámának lecsengése után egy nyugodtabb időszak következik, amikor a gazdaság a korábbi évekhez viszonyítva jóval nagyobb lendületet vesz fel és a gazdasági szereplők nyugodtan tervezhetnek előre a következő időszakra. Februárban viszont egy olyan esemény történt, amire nem sokan számítottak szerte a világban. Európában kitört a háború, ráadásul egy Magyarországgal szomszédos országban. Habár Európában voltak háborúk az elmúlt évtizedekben, de olyan intenzitású háborút, mint az orosz-ukrán háborút Európa a második világháború óta nem látott. A háború egy példátlan méretű gazdasági szankcióval járt. A háború az online szerencsejáték üzletágat is erőteljesen érinti és a legjobb online kaszinók is komolyabb veszteségekre számítanak.  

Magyarországra a háború következtében félmillióan menekültek a szomszédos Ukrajnából. A menekültek ellátása, a megnövekedett védelmi kiadások és a határrendészet egy óriási pénzügyi terhet jelent Magyarország számára. A 2022-es év költségvetésében egyáltalán nem szerepelt egy ilyen óriási tétel, ezért a kormány úgy döntött, hogy igénybe veszi a helyreállítási alap forrásait. A magyar kormány azt várja az Európai Bizottságtól, hogy azonnal és rugalmasan biztosítsa a forrásokat a humanitárius válság megoldására. A helyreállítási alapok eredetileg nem ilyen típusú kiadások fedezésére szolgálnak, hanem a digitalizáció és a megújuló energia használatára való áttérés elősegítésére hivatottak.

Habár a kormány célja teljesen egyértelmű és a kérés nagyon is megalapozottnak tűnik, mégis a válasz az Európai Bizottság részéről teljesen bizonytalan. A kormány egyébként a helyreállítási alap bizonyos összegei elszámolási módszerének módosítását is kéri egyben, abból kiindulva, hogy a háború sújtotta Ukrajna szomszédságában lévő Uniós országok viselik a legnagyobb terhet. A 2021-es évben a gazdasági növekedés a térségben és Magyarországon magasabb volt az előzetesen becsült értéknél és emiatt bizonyos helyreállítási összegeket a 2022-es évben újra fognak számolni, ami miatt Magyarország kisebb összegre lenne jogosult. A kormány abban érdekelt, hogy az újra számolt összeg helyett az eredetileg számolt összegek kerüljenek kifizetésre egészen 2026-ig. A forrásvesztést a kormány mindenképpen el akarja kerülni. 

A hitelkereten felül egy adott rész vissza nem térítendő támogatás, amelynek az összege 2500 milliárd forint. Ehhez adódik hozzá a 3300 milliárd forint értékű kedvezményes hitel. A két tétel összesen 5800 milliárd forintot tesz ki.

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás:

Természetkárosítás nélkül is kielégíthető a tűzifaszükséglet

A magyarországi erdészetek a megnövekedett tűzifaszükségletet is ki tudják elégíteni természetkárosítás nélkül - hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtöki közleményében.
2022. 08. 19. 05:00
Megosztás: