A magyar monetáris politika normalizálódásának lehetséges útja

Tavaly október óta lényegében egy rendkívüli keretrendszerben működik a magyar monetáris politika. Virág Barnabás a Világgazdaságnak adott interjúja most megadta a jelzést, hogy hamarosan elkezdődhet a kamatrendszer normalizálása. Ennek apropóján az ERSTE Befektetési Zrt. szakértőinek szemüvegén keresztül áttekintjük, hogyan is épül fel a jelenlegi kamatpolitika, és milyen lépések várhatók a MNB-től a közeljövőben.

A magyar monetáris politika normalizálódásának lehetséges útja

A mínusz egyedik lépés

A jegybanki eszköztár normalizálásának első lépése valójában már meg is történt, ez azonban még nem a kamatokat érintette. A jegybank októbertől kezdődően biztosította az energiakereskedők számára a szükséges devizát. Ez praktikusan azt a célt szolgálta, hogy a gázkereskedők a szükséges devizát ne a piacon szerezzék be, nyomást helyezve a devizára, hanem a számukra szükséges deviza mennyiséget az MNB a devizatartalék terhére biztosította. Ez a program március végével véget ért, kihasználva, hogy az energiaárak, főleg a gázárak erőteljes csökkenésével az ezek vásárlásához szükséges devizamennyiség is jelentősen csökkent. Így az energiakereskedők újbóli megjelenése a devizapiacon már nem okozott kiugró méretű deviza igényt, vagy más oldalról nézve nem okozott jelentős eladói nyomást a forint piacán.

Milyen jegybanki kamatok is vannak most?

Az MNB eszköztára jelenleg rendkívül szerteágazó, ezért jelen írás keretei között, csak a főbb kamatokat tekintjük át, melyek végső soron kijelölik a monetáris politikai kereteket.

A fő jegybanki instrumentum elméletileg az alapkamat, ami most 13%. A jelenlegi keretek között azonban ez nagyrészt elvesztette jelentőségét. A mi szempontunkból a monetáris politika teljes normalizálódását az jelentené, ha az alapkamat ismét betöltené szerepét. Erre az év vége felé látunk lehetőséget. Jelenleg az alapkamatnak a kötelező tartalékráta után fizetendő kamat esetében van jelentősége, mivel a 2,5 százalék fölötti, de 10 százlék alatti rész, nagyságrendileg 3.000 milliárd forint után az alapkamat alapján fizet kamatot az MNB a bankoknak. A 2,5 százalék alatt nulla, 10 százalék fölötti betét esetén pedig az egynapos gyorstender kamata érvényesül.

Az alapkamat a reálgazdaságban játszik még szerepet, alapvetően a késedelmes vagy a bírósági eljárásokban meghatározott büntetések kamatainak figyelembevételénél. Ezekkel most nem foglalkozunk, hiszen a monetáris politika szempontjából elhanyagolható hatással bírnak.

Az alapkamat körül helyezkedik el a kamatfolyosó. Ennek alsó éle az O/N jegybanki betét, melynek kamata jelenleg 12,5 százalék, míg felső élét az O/N fedezett hitel adja 25,0 százalékos kamatnál. Valójában ezek a kamatok csak minimális jelentőséggel bírnak. A betétek elhelyezése szempontjából van kedvezőbb lehetősége a bankoknak, miközben a bőséges likviditásnak köszönhetően a bankok tipikusan nem élnek a hitel lehetőségével. Mindössze néhány milliárd ezen eszközök állománya, ami a bankrendszer szintjén elhanyagolhatónak tekinthető. A hitelkamat szintjének azonban van technikai jelentősége, hiszen meghatározza a monetáris politika jelenlegi legfontosabb eszközének, az egynapos betéti gyorstendernek az elméletileg lehetséges maximális kamatát.

Október óta a jegybank legfontosabb eszköze az egynapos betéti gyorstender. Ez napi szinten kerül meghirdetésre 18 százalékos kamat mellett. Mivel a banki többletlikviditás ebben kerül lekötésre, így lényegében ezt tekinthetjük effektív kamatnak. A tenderek paraméterei minden nap reggel 9 órakor kerülnek meghirdetésre, így a kamatszint elvileg bármikor változatható lenne. Mivel azonban jelenleg ez tekinthető az MNB legfontosabb instrumentumának, így a kamat megváltoztatását nagy valószínűséggel egy monetáris politikai döntés keretében fogják majd bejelenteni.

A nulladik lépés

Erre a nulladik lépésre az MNB jelzése alapján jövő kedden kerülhet sor, és az O/N fedezett hitel kamatának csökkentését jelentheti. Ez a lépés elsősorban kommunikációs üzenetet hordoz, hiszen a kamatszintnek jelenleg nincs gyakorlati jelentősége. Ugyanakkor jó lehetőséget biztosít arra, hogy a jegybank változtasson az eddigi kommunikációs üzeneteken, és felkészítse a piaci szereplőket az effektív kamatok tényleges csökkentésére.

A tényleges normalizálás kezdete

A kamatok normalizálásának első lépését a jelenleg 18%-os betéti gyorstender kamatának csökkentése jelentené. Erre legkorábban a májusi kamatdöntés alkalmával kerülhet sor nagy valószínűséggel, de az is elképzelhető, hogy a negyedév végén fogja az MNB elkezdeni, összekapcsolva a friss gazdasági előrejelzések közzétételével. Ennek időzítésével kapcsolatban iránymutató lehet majd az MNB jövő keddi kommunikációja.

Az ERSTE elemzői várakozása szerint lassú ütemben, óvatosan fogja az MNB csökkenteni a betéti gyorstender kamatát, ezen keresztül az alapkamat és az effektív kamatok közti különbség várhatóan csökkenni fog a következő hónapokban.

Ötven Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.
2023. 09. 26. 21:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás: