A Mastercard előrejelzése szerint az iskolakezdés Európa-szerte fellendíti a kiskereskedelmi forgalmat

A bolti és online kiskereskedelmi eladásokat mérő Mastercard SpendingPulse™ szerint várhatóan a teljes kiskereskedelmi forgalom* növekedni fog az iskolakezdés első heteiben az előző évhez képest - amihez az emelkedő árak és a fogyasztói kereslet egyaránt hozzájárul.

A Mastercard előrejelzése szerint az iskolakezdés Európa-szerte fellendíti a kiskereskedelmi forgalmat

Az augusztus 15. és szeptember 16. közötti, elsősorban az iskolakezdés által meghatározott időszakot tekintve jelentős éves szintű forgalomnövekedés várható, különösen Spanyolországban, a Cseh Köztársaságban és az Egyesült Királyságban, ahol 13%-os, 10%-os és 9%-os a bővülés 2021-hez képest, míg Magyarországon 0,3%-kal erősödik a szektor. Míg a fizikai üzletekben történő vásárlás ezekben a hetekben éves szinten új lendületet kap, addig az e-kereskedelmi forgalom növekedése a világjárvány előtti időszakhoz képest továbbra is magas marad.

"Az iskolakezdés a kiskereskedők számára az egyik legfontosabb vásárlási időszak - és a vásárlóerő kritikus előrejelzése is egyben. A Mastercard SpendingPulse alapján erős bővülés várható a kiskereskedelmi forgalmat tekintve, különösen a ruházati szektorban" - mondta Natalia Lechmanova, a Mastercard vezető európai közgazdásza. „Mivel az infláció továbbra is magas, a megfontolt fogyasztók inkább az olyan élményeket helyezik előtérbe, mint az éttermek és az utazás, miközben visszaveszik a tartós cikkekre - például háztartási eszközök, bútorok - fordított kiadásaikat.”

Ágazati szintű iskolakezdési trendek:

Gardróbfrissítés: A legtöbb mért piacon a ruházati és ékszereladások szilárd növekedést mutatnak. Az előrejelzések szerint a legjelentősebb éves növekedés Franciaországban várható, ahol a ruházati eladások várhatóan 23%-kal, az ékszereladások pedig 32%-kal emelkednek, majd Spanyolország következik 21%-kal, illetve 19%-kal. Lengyelországban (+23%) és Németországban (+17%) szintén jelentős éves szintű növekedés várható a ruházati iparban. Magyarországon 7,5%-al költünk majd többet ruházati cikkekre, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Élmények: A turizmushoz és vendéglátáshoz kapcsolódó ágazatok bevételei is várhatóan növekedni fognak még a következő hetekben, mivel a családok igyekeznek a lehető legjobban kihasználni a nyár utolsó heteit. Franciaországban a szálláshelyek (25%) és az éttermek (14%) terén is jelentős növekedést várnak; Spanyolországban várhatóan 13%-os lesz a költések bővülése az éttermi fogyasztásokra, az Egyesült Királyságban pedig 5%-os éves növekedést várnak a szálláshelyek és 4%-os növekedést az éttermek esetén. Hazánkban az éttermek várható éves szintű növekedése (3,5%) lesz, mely a legmagasabb a többi ágazathoz képest.

Otthon: Az olyan ágazatokban, mint az elektronika és a bútor, továbbra is csökkenő éves növekedés várható, mivel a kereslet a járvány utáni időszakban lelassult. Kivételt képez Franciaország a bútoreladások terén (+16% éves szinten), és Spanyolország, ahol kivételes, kétszámjegyű növekedés várható mind az elektronika (11%), mind a bútorok (39%) esetében 2021-hez képest.

Áprilisban nárciszünnepet tartanak Kaposváron

Színes, érdekes programokkal várják az érdeklődőket a kaposvári Nárciszünnepen, a somogyi megyeszékhely turisztikai szezonnyitóján, amelyet április 1-jén tartanak a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.
2023. 03. 26. 13:00
Megosztás:

Fejlesztik a váraljai parkerdőt

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz 237 millió forintos támogatásával fejleszti a váraljai önkormányzat a település határában fekvő parkerdő infrastruktúráját.
2023. 03. 26. 12:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 41 818,92 ponton zárt pénteken, 2,57 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 03. 26. 11:00
Megosztás:

Stabilra javította Románia államadós-besorolás kilátását a Fitch Ratings

Megerősítette Románia BBB-/F3 államadós-besorolását a hosszú, illetve rövid futamidejű devizaadósság tekintetében a Fitch Ratings, ugyanakkor negatívról stabilra javította az ország kilátásait - közölte szombaton a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 03. 26. 09:00
Megosztás:

Május elejéig pályázhatnak a dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra

Május 2-ig pályázhatnak dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra, amelynek nyertesei akár bruttó hatszázezer forint díjazásban is részesülhetnek.
2023. 03. 26. 08:00
Megosztás:

Víziközmű-rekonstrukció valósul meg Pécsen

Csaknem 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a pécsi víziközműrendszeren az év végéig - jelentette be a város külsős alpolgármestere csütörtökön.
2023. 03. 26. 07:00
Megosztás:

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten - mire készüljünk, mit okoz?

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.
2023. 03. 26. 06:00
Megosztás:

Díjat kapott a Wizz Air - de vajon kitől, és milyet?

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 26. 05:00
Megosztás:

Veszélyben mindannyiunk készpénze! Túl sok a KP a magyar háztartásoknál

Sok ember számára a készpénz használata hagyományos, megszokott és biztonságos fizetési mód. Azonban a sok készpénz tartása veszélyes lehet több okból is. A hasitasi - ami nem kér kódot - mégis gondot okoz? Igen, főleg ha sok van belőle otthon. Miért is?
2023. 03. 26. 04:01
Megosztás:

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA videojátékában

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA23 videojáték Ultimate Team játékmódjában, a statisztikai mutatók közül a lövésben az övé a legmagasabb érték az ikonok között.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Joe Biden megy a levesbe? Az USA elnöke mélyen van...

Eddigi mélypontja közelébe került Joe Biden amerikai elnök támogatottsága az AP hírügynökség által csütörtökön közölt országos közvéleménykutatás adatai szerint.
2023. 03. 26. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az eladott új lakások száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 1,1 százalékkal nőtt az új lakások eladása februárban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám tavaly augusztus óta a legmagasabb, 640 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön.
2023. 03. 26. 00:05
Megosztás:

Súlyosan drogoznak ezekben a városokban, vigyázzunk!

A kábítószerfogyasztás Európa-szerte emelkedik, a belgiumi Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya Európában - derült ki a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) csütörtökön közzétette jelentéséből.
2023. 03. 25. 23:00
Megosztás:

Gyermeksürgősségi központot hoznak létre Debrecenben

Letették a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a Gyermeksürgősségi Központ alapkövét csütörtökön. A teljes beruházás csaknem 3,3 milliárd forintból valósul meg, várhatóan idén októberig.
2023. 03. 25. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 25. 21:00
Megosztás:

Ferenc pápa tovább szigorította az egyházon belüli visszaélésekre vonatkozó szabályokat

Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra.
2023. 03. 25. 20:00
Megosztás:

Nemzetközi vonatokat is érint a hétfői németországi sztrájk

Németországban hétfőn közlekedési sztrájk okoz jelentős vasúti fennakadásokat is, ez a Németország felé induló és az onnan érkező nemzetközi vonatokat is érinti - közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.
2023. 03. 25. 19:00
Megosztás:

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE), együttműködve a Piatnik Budapest Kft.-vel - közölte a PTE az MTI-vel.
2023. 03. 25. 18:00
Megosztás:

Támogatással fejleszt az orosházi Koncsek Trans Kft.

Százötven millió forintos fejlesztést hajt végre a belföldi és nemzetközi fuvarozást végző orosházi Koncsek Trans Kft.
2023. 03. 25. 17:00
Megosztás: