A Médiatanács jelzésére ismét intézkedett a holland társhatóság

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának megkeresésére a holland társhatóság több magyarországi médiaszolgáltatóval szemben is fellépett, bizonyos műsorszámok helytelen korhatárbesorolása és sugárzási időpontja miatt. A Médiatanács továbbá jelentős összegű bírságot rótt a Rádió 1 médiaszolgáltatójára, a Balázsék című reggeli műsorszám szeptember 19-i adásában közzétett, gyermekekre káros tartalom miatt.

A Médiatanács jelzésére ismét intézkedett a holland társhatóság

A holland médiahatóság (Commissariaat voor de Media) a Médiatanács megkeresését követően vizsgálatot indított, amelynek eredménye alapján a médiaszolgáltató megsértette a gyermekvédelmi szabályokat, mivel a Viasat 3-on július 2-án sugárzott „Az éjszaka törvénye” és a Viasat Film csatornán augusztus 24-én vetített „Sztriptíz” című filmek sugárzási ideje nem volt megfelelő, a Nick Toons augusztus 25-i adásában közzétett „A Lármás család” című műsorszám több epizódjával kapcsolatban pedig megállapította, hogy a szolgáltató nem alkalmazott korhatári jelölést, pedig a 6 éven aluliak számára nem ajánlott besorolást kellett volna feltüntetni.

A Budapest 89,5 MHz, Tatabánya 102,5 MHz és Székesfehérvár 99,8 MHz frekvencián működő Rádió 1 kereskedelmi rádión szeptember 19-én reggel 6 óra és 10 óra között sugárzott „Balázsék” című műsorszámmal kapcsolatosan indult hatósági eljárás. A médiaszolgáltató a műsorszámot a III. korhatári kategóriába (12 éven aluliak számára nem ajánlott) sorolva tette közzé. A Médiatanács megállapította, hogy a műsorszám kifogásolt részleteiben a műsorvezetők az OnlyFans weboldal kapcsán olyan közvetett és közvetlen szexuális utalásokat tettek, amelyek káros hatással lehettek a 16 éven aluli hallgatókra. A műsorszám a szexualitás társadalmilag elfogadottól eltérő formáit, valamint az érzelemmentes kapcsolatokat elfogadottként vagy követendő mintaként ábrázolta, ezért a műsorszámot a „16 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatár-megjelöléssel kellett volna ellátni, és ennek megfelelően 21 órát követően közzétenni. A Médiatanács ezért 5 millió 150 ezer forint bírságot szabott ki a Rádió 1 szolgáltatójára, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte, valamint – a jogsértés ismételtsége miatt – a vezető tisztségviselőre is bírságot rótt ki.

Jogsértést tárt fel a Médiatanács a Zalaegerszeg 88,9 MHz-en sugárzott 88,9 – BestFM rádió szeptember 16. és 22. között sugárzott műsorában is. A vizsgált műsorhéten a szolgáltató nem tett eleget a közszolgálati célokat szolgáló, valamint a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok arányaira vonatkozó szerződéses vállalásainak. Ezenkívül a szöveg saját műsoridőhöz viszonyított aránya sem érte el a szerződéses vállalás mértékét, ugyanakkor túllépte a vállalt értéket a zene saját műsoridőhöz viszonyított aránya kapcsán is.  A Médiatanács 140 ezer forint megfizetésére és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte a szolgáltatót, valamint a vezető tisztségviselőre további 60 ezer forint bírságot szabott ki.

A Miskolc 101,6 MHz, Kazincbarcika 95,9 MHz, Ózd 99,5 MHz és Tiszaújváros 89,6 MHz frekvencián működő Rádió M kereskedelmi rádió július 3. és 9. között sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során a hatóság megállapította, hogy a szolgáltató több alkalommal megsértette a műsorszámok támogatására vonatkozó törvényi rendelkezést. A csatornán öt napon át tettek közzé egy-egy rövid beszélgetést egy helyi taxitársaság képviselőjével, a bejátszások a szolgáltatás igénybevételét mozdíthatták elő, ezzel megsértve a médiatörvény vonatkozó rendelkezését. A Médiatanács 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót.

A szöveg, a zene, a helyi közélettel foglalkozó műsorok, a hírműsorszámok és a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok szerződésben vállalt arányának teljesítése terén tárt fel hiányosságokat a Kisvárda 93,4 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű Friss FM szolgáltatója kapcsán a Médiatanács a szeptember 4. és 10. közötti műsorhét hatósági ellenőrzése során. Ezenfelül a rádió nem teljesítette a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó törvényi követelményt sem. A Médiatanács 30 ezer forint bírságot szabott ki a Friss FM szolgáltatójára, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte.

A Mezőtúr 89,9 MHz kisközösségi jellegű Pont Rádió szolgáltatója a szeptember 4. és 10. közötti műsorhéten nem teljesítette a közszolgálati, helyi közélettel foglalkozó és a saját gyártású műsorok, valamint a szöveg arányára vonatkozó vállalását – állapította meg hatósági ellenőrzés után a Médiatanács. Ezenfelül túllépte a zene és a reklámok időtartamára vonatkozó vállalásait, emellett pedig nem teljesítette a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó törvényi előírást sem. A Médiatanács a kisközösségi rádió szolgáltatóját közlemény közzétételére kötelezte a jogsértésről.

Magyarországon is terjeszkedik a globális piacvezető biogáztechnológiai cég

A hazai szerves-, illetve biohulladék feldolgozása napjaink egyik legaktuálisabb környezetvédelmi kérdése, a vonatkozó jogszabályok és elképzelések pedig már rövid távon is a biogáz-előállítás jelentős növekedését hozzák magukkal. Ezért is fontos, hogy a közelmúltban tulajdonost váltott a világ elsőszámú biogáztechnológiai cége, az Anaergia, amelynek új tulajdonosa más érdekeltségeivel már jelen van Magyarországon, most pedig biogázüzemek létrehozását is kilátásba helyezte.
2024. 07. 21. 14:00
Megosztás:

Teljesen átalakíthatja a magyar gazdák életét az éghajlatváltozás

Sorra dőlnek a melegrekordok Magyarországon, miközben egyre többeket foglalkoztatnak a klímaváltozás várható következményei. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás érezhető élelmiszerdrágulást hozhat a következő 10 évben. A felmelegedés inflációra gyakorolt hatása attól is függ, hogy a gazdaságok milyen mértékben képesek alkalmazkodni a változó éghajlathoz. Az OTP Bank agrárszakértői szerint a hazai agrárvállalkozók megfelelő stratégiával akár előnyükre is fordíthatják a helyzetet.
2024. 07. 21. 13:00
Megosztás:

Turistákra leselkedő csalókra figyelmeztet az Erste

A kedvelt üdülőhelyeket nem csak a turisták, hanem a bankkártyákra, banki adatokra vadászó bűnözők is előszeretettel látogatják. Az Erste nyári kampánya a biztonságos fizetést, bankkártya- és mobilhasználatot helyezi a középpontba. A bank nyáron sem hagyja, hogy a csalók beárnyékolják ügyfelei pihenését: tájékoztatójában a lehetséges visszaélések mellett arra is felhívja a figyelmet, hogyan tarthatjuk biztonságban a pénzünket.
2024. 07. 21. 12:00
Megosztás:

Az olaszoknál folytatta európai terjeszkedését a hozzánk ősszel érkező Omoda

Július elején újabb európai piacra lépett be a Chery Group az Omoda és Jaecoo márkákkal, Olaszországban teljes körű szolgáltatással elindult a kínai gyártó járműveinek értékesítése. A társaság globális terjeszkedési stratégiája szerint 2030-ig világszerte több mint 60 piacon jelenik meg ez a két brand, szeptemberben Magyarországon is megkezdik az Omoda 5 forgalmazását.
2024. 07. 21. 11:00
Megosztás:

Mitől zöldül be a hajad a strandon? Nyári hajproblémák és megelőzésük

Július 22. nemcsak a Haj Világnapja, hanem Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja is. A népi hiedelem szerint az ezen a napon levágott haj szerencsét hoz. Manapság el is kél a szentek segítsége, hiszen a klímaváltozás okozta egyre gyakoribb extrém magas hőmérséklet és a tűző nap fejbőrünk és hajszálaink egészségére is negatív hatással vannak. Míg a bőr fényvédelmének fontosságáról mindenki hallott már, azt kevesen tudják, hogy nyáron a hajunkat is védeni kell az UV-sugárzástól.
2024. 07. 21. 10:00
Megosztás:

Moonbag és WienerAI befektetők az Algotech előértékesítés felé fordulnak a profitmegosztás bejelentése után

A kriptopiac jelentős volatilitást mutat, a befektetők folyamatosan keresik a jövedelmező lehetőségeket.
2024. 07. 21. 09:00
Megosztás:

Együttműködés a KSH és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között

Együttműködési megállapodást írt alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Célja a hazai vállalkozások adatszolgáltatói terheinek csökkentése, a szakmai párbeszéd, valamint a rendelkezésre álló információk hatékony megosztása a vállalkozások felé versenyképességük növelése érdekében.
2024. 07. 21. 08:00
Megosztás:

Júliusban karácsony? A forróság fűti az online kereskedelmet

A tartósan szélsőséges forróság nem csak a hőmérő higanyszálát tornázta fel, hanem az online vásárlási lázat is. A júliusi kánikulában a ventilátorok, mobil klímák és légkondicionálók értékesítése rekordokat döntött a Pepita.hu adatai szerint. A medencék és kiegészítőik, valamint az árnyékolás termékek, öntöző és párásító eszközök nagy része is most talált gazdára. A Pepita.hu raktára és a logisztikai részlege jelenleg a karácsonyi szezon szintjén teljesít.
2024. 07. 21. 07:00
Megosztás:

Hogyan csináljunk 1000 dollárból 100 000 dollárt a Dogecoin (DOGE), a Shiba Inu (SHIB) és az ETFSwap (ETFS) segítségével

A kriptovaluta piac híres arról, hogy szerény befektetéseket jelentős vagyonná alakít, gyakran megdöbbentően rövid idő alatt. Számos kripto szakértő szerint 1000 dollárját akár 100 000 dollárrá is változtathatja Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) és ETFSwap (ETFS) segítségével.
2024. 07. 21. 06:00
Megosztás:

Rekordot állított be a belföldi használtautó-piac: milyen autómárka most a menő?

A DataHouse ma közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon közel 457 ezer személygépkocsi cserélt gazdát az első félévben. Ez az érték 12,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első félév volumenét. A JóAutók.hu várakozása szerint jelentős az esély arra, hogy éves szinten megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa.
2024. 07. 21. 05:00
Megosztás:

Folyamatosan növekszik a használtautó-piac

Jó hír, hogy a tulajdonosváltások száma 2024 eleje óta folyamatosan növekszik, és ez júniusban sem volt másképp. A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy a Datahouse legfrissebb adataival kiegészítve miként fest hazai másodpiac helyzete, beleértve a legnépszerűbb használt autókat, az átlagárakat és a meglepően népszerű hibrideket.
2024. 07. 21. 04:00
Megosztás:

A pestis volt az első biológiai fegyver? - A járványok megváltoztatják a történelmet

A pestis volt az első biológiai fegyver? A Rákóczi-szabadságharc leveréséhez hozzájárult egy baci? A természeti, biológiai és epidemiológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához? E kérdéseket is feszegeti Pászka Imre, az SZTE nyugalmazott szociológia professzorának három kötetes műve.
2024. 07. 21. 03:00
Megosztás:

Magyarországi nyugdíj korhatár emelése - a törvény így rendelkezik most

Hány éves korban tud ma a jogszabályok szerint öregségi nyugdíjba vonulni valaki hazánkban? Hogyan változott az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos jogszabályok szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos törvények szerint évről-évre sávosan emelkedik, így végül egységesen (férfiak és nők esetében is) 65 évre nő a korhatár. Cikkünkből megtudhatja a pontos részleteket.
2024. 07. 21. 02:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország így vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor vezetheti be Magyarország az Európai Unió közös pénzét, az EURÓ-t? Mire számíthatunk, mire érdemes már most felkészülni? Mi fog történni a forinttal és egyáltalán mi is az az ERM II. árfolyam mechanizmus?
2024. 07. 21. 01:00
Megosztás:

A PlayDoge előértékesítés 6 millió dollárhoz közelít a piaci gyengeség ellenére

Az elmúlt hetek során több népszerű mém érme is jelentős csökkenést mutatott, de a kripto tér nagyágyúja, a Bitcoin is több mint 15%-ot esett az elmúlt hónapban.
2024. 07. 21. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 07. 20. 22:00
Megosztás:

Ez Budapest környékének egyik legdinamikusabban fejlődő sportrepülőtere

Rengeteget fejlődött az elmúlt öt évben a Dunaújvárosi Repülőtér, ami egy ambiciózus fiatal nőnek köszönhető. Mihalcsek Noémi vállalkozása 2020-ban vette át a repülőtér üzemeltetését, azóta bővítették a kempinget, fásítottak, épült egy oktatótermük, van már szaniter helyiségük és egy kiváló minőségű streed food büféjük is. A munka azonban nem áll meg, számtalan tervük van még, hogy az egykor országos hírű, szebb napokat látott repülőteret újra a legfejlettebbek között emlegessék nemcsak Budapest környékén, hanem országos szinten is. Mihalcsek Noémi nem titkolt célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse a repülést, és eloszlassa a mítoszt, hogy kiváltság ez a hobbi.
2024. 07. 20. 21:00
Megosztás:

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás: