A Médiatanács jelzésére ismét intézkedett a holland társhatóság

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának megkeresésére a holland társhatóság több magyarországi médiaszolgáltatóval szemben is fellépett, bizonyos műsorszámok helytelen korhatárbesorolása és sugárzási időpontja miatt. A Médiatanács továbbá jelentős összegű bírságot rótt a Rádió 1 médiaszolgáltatójára, a Balázsék című reggeli műsorszám szeptember 19-i adásában közzétett, gyermekekre káros tartalom miatt.

A Médiatanács jelzésére ismét intézkedett a holland társhatóság

A holland médiahatóság (Commissariaat voor de Media) a Médiatanács megkeresését követően vizsgálatot indított, amelynek eredménye alapján a médiaszolgáltató megsértette a gyermekvédelmi szabályokat, mivel a Viasat 3-on július 2-án sugárzott „Az éjszaka törvénye” és a Viasat Film csatornán augusztus 24-én vetített „Sztriptíz” című filmek sugárzási ideje nem volt megfelelő, a Nick Toons augusztus 25-i adásában közzétett „A Lármás család” című műsorszám több epizódjával kapcsolatban pedig megállapította, hogy a szolgáltató nem alkalmazott korhatári jelölést, pedig a 6 éven aluliak számára nem ajánlott besorolást kellett volna feltüntetni.

A Budapest 89,5 MHz, Tatabánya 102,5 MHz és Székesfehérvár 99,8 MHz frekvencián működő Rádió 1 kereskedelmi rádión szeptember 19-én reggel 6 óra és 10 óra között sugárzott „Balázsék” című műsorszámmal kapcsolatosan indult hatósági eljárás. A médiaszolgáltató a műsorszámot a III. korhatári kategóriába (12 éven aluliak számára nem ajánlott) sorolva tette közzé. A Médiatanács megállapította, hogy a műsorszám kifogásolt részleteiben a műsorvezetők az OnlyFans weboldal kapcsán olyan közvetett és közvetlen szexuális utalásokat tettek, amelyek káros hatással lehettek a 16 éven aluli hallgatókra. A műsorszám a szexualitás társadalmilag elfogadottól eltérő formáit, valamint az érzelemmentes kapcsolatokat elfogadottként vagy követendő mintaként ábrázolta, ezért a műsorszámot a „16 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatár-megjelöléssel kellett volna ellátni, és ennek megfelelően 21 órát követően közzétenni. A Médiatanács ezért 5 millió 150 ezer forint bírságot szabott ki a Rádió 1 szolgáltatójára, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte, valamint – a jogsértés ismételtsége miatt – a vezető tisztségviselőre is bírságot rótt ki.

Jogsértést tárt fel a Médiatanács a Zalaegerszeg 88,9 MHz-en sugárzott 88,9 – BestFM rádió szeptember 16. és 22. között sugárzott műsorában is. A vizsgált műsorhéten a szolgáltató nem tett eleget a közszolgálati célokat szolgáló, valamint a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok arányaira vonatkozó szerződéses vállalásainak. Ezenkívül a szöveg saját műsoridőhöz viszonyított aránya sem érte el a szerződéses vállalás mértékét, ugyanakkor túllépte a vállalt értéket a zene saját műsoridőhöz viszonyított aránya kapcsán is.  A Médiatanács 140 ezer forint megfizetésére és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte a szolgáltatót, valamint a vezető tisztségviselőre további 60 ezer forint bírságot szabott ki.

A Miskolc 101,6 MHz, Kazincbarcika 95,9 MHz, Ózd 99,5 MHz és Tiszaújváros 89,6 MHz frekvencián működő Rádió M kereskedelmi rádió július 3. és 9. között sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során a hatóság megállapította, hogy a szolgáltató több alkalommal megsértette a műsorszámok támogatására vonatkozó törvényi rendelkezést. A csatornán öt napon át tettek közzé egy-egy rövid beszélgetést egy helyi taxitársaság képviselőjével, a bejátszások a szolgáltatás igénybevételét mozdíthatták elő, ezzel megsértve a médiatörvény vonatkozó rendelkezését. A Médiatanács 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót.

A szöveg, a zene, a helyi közélettel foglalkozó műsorok, a hírműsorszámok és a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok szerződésben vállalt arányának teljesítése terén tárt fel hiányosságokat a Kisvárda 93,4 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű Friss FM szolgáltatója kapcsán a Médiatanács a szeptember 4. és 10. közötti műsorhét hatósági ellenőrzése során. Ezenfelül a rádió nem teljesítette a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó törvényi követelményt sem. A Médiatanács 30 ezer forint bírságot szabott ki a Friss FM szolgáltatójára, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte.

A Mezőtúr 89,9 MHz kisközösségi jellegű Pont Rádió szolgáltatója a szeptember 4. és 10. közötti műsorhéten nem teljesítette a közszolgálati, helyi közélettel foglalkozó és a saját gyártású műsorok, valamint a szöveg arányára vonatkozó vállalását – állapította meg hatósági ellenőrzés után a Médiatanács. Ezenfelül túllépte a zene és a reklámok időtartamára vonatkozó vállalásait, emellett pedig nem teljesítette a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó törvényi előírást sem. A Médiatanács a kisközösségi rádió szolgáltatóját közlemény közzétételére kötelezte a jogsértésről.

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 22. 08:30
Megosztás:

Üzbegisztánnal tárgyaltunk

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.
2024. 02. 22. 08:00
Megosztás:

Új logisztikai központok épülnek nálunk

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 22. 07:30
Megosztás:

A 4iG önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.
2024. 02. 22. 07:00
Megosztás:

A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
2024. 02. 22. 06:30
Megosztás:

Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.
2024. 02. 22. 05:30
Megosztás:

Kiderült, milyen károktól féltjük leginkább az otthonunkat

Az Allianz lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásában megkérdezettek több mint 85 százalékának van lakásbiztosítása. A MABISZ adatai ennél valamivel alacsonyabbak, a szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége 73-74 százalék körül mozog évi 350-550 ezer új szerződéskötés mellett.[2] Az Allianz felmérése alapján a döntő többség (85,7%) elsősorban amiatt köt lakásbiztosítást, hogy az ingatlanát és a benne lévő értékeket biztonságban tudja. A kitöltők csaknem 46 százaléka bérbe adja a lakását, ezért számukra kiemelt cél, hogy így visszatéríttethessék a bérlő által okozott esetleges károkat. A válaszadók közel 40 százalékának pedig nagyon fontos a lakásbiztosítás megkötésénél, hogy baj esetén az anyagi károk megtérítése mellett asszisztencia szolgáltatásokkal segítse a biztosító a probléma megfelelő orvoslásában.
2024. 02. 22. 05:00
Megosztás:

Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.
2024. 02. 22. 04:30
Megosztás:

Még mindig félünk és halogatunk – fontosnak tartjuk, mégsem járunk szűrővizsgálatokra

A bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni – mégis csak minden ötödik magyar jár rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra. Az elmúlt két évben legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. A nők általában jóval gyakoribb látogatói a szűrővizsgálatoknak, mint a férfiak. A felvilágosítás fontosságát bizonyítja, hogy például nőgyógyászati rákszűrésen a magyar nők kétharmada vett részt az elmúlt két évben – derült ki az NN Biztosító kutatásából. Az adatok egy új egészségtudatossági szakadékra is rámutatnak a magyar társadalomban.
2024. 02. 22. 04:00
Megosztás:

Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.
2024. 02. 22. 03:30
Megosztás:

El ne felejtse befizetni a kötelező-biztosítását!

Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
2024. 02. 22. 03:00
Megosztás:

Egy bátor nyugdíjas, aki úgy döntött, hogy legyőzi az állami nyugdíjrendszert!

Új hős született: az alacsony nyugdíjú nyugdíjas, aki egy kreatív megoldással legyőzte az állami nyugdíjrendszert és megváltoztatta az egész életét. A történet mindenki számára tartogat pozitív üzeneteket.
2024. 02. 22. 02:00
Megosztás:

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás:

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három negyedévben 3,2 milliárd dollárt ért el, ez mindössze a 2022-es egész évi forgalom 30 százaléka - ez derült ki a KPMG 10 országot felölelő Property Landing Barometer kutatásból.
2024. 02. 21. 22:30
Megosztás:

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.
2024. 02. 21. 22:00
Megosztás:

2900 milliárd forintot kap a magyar agrárium - kik élveznek most előnyt?

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés, így egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig. A nagyon különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok, így az ökogazdálkodást, vagy csak a fenntarthatóság emelt kritériumait vállaló pályázók jelentős előnyöket élveznek majd.
2024. 02. 21. 21:30
Megosztás: