A MNB elővigyázattoságot javasol az OTP Banknak oroszországi működése kapcsán

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolja az OTP Banknak oroszországi leánybankja tevékenysége kapcsán, a lépések hozzájárulhatnak a bankcsoport további stabil, eredményes, megbízható működéséhez - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

A MNB elővigyázattoságot javasol az OTP Banknak oroszországi működése kapcsán

Az MNB megítélése szerint az oroszországi tevékenység, fizetési forgalom kapcsán kockázatok merülhetnek fel, hiszen a gazdasági szankciók, a pénzmosás-megelőzési és terrorizmusfinanszírozási tevékenység, illetve a jogszabályoknak, előírásoknak való megfelelés (compliance) terén számos ponton eltérő az oroszországi, illetve az európai uniós álláspont. Ezek a kockázatok a nemzetközi hatóságok, közöttük a számos európai bankcsoport felügyeletét ellátó Európai Központi Bank kiemelt figyelmében állnak, amely hasonló lépéseket tett a közelmúltban.

A jegybank közleményében kiemelte, célszerűnek látja, hogy a hitelintézet anyabanki compliance területe állítson össze és folyamatosan frissítse az OTP Bank felsővezetői döntéshozó testülete által jóváhagyott kritériumrendszert a bankcsoport által elfogadható kockázatúnak ítélt nemzetközi átutalásoknál.

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére - írják a közleményben.

Az OTP Banknak - az OTP Bank igazgatósága által is jóváhagyott - üzleti és cselekvési tervet kell benyújtania az MNB-nek, és a fentiek teljesítéséről rendszeresen szükséges beszámolni a bankfelügyeletnek - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank.

Az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölte, a háború kitörését követően haladéktalanul megkezdték az oroszországi tevékenységük csökkentését, ennek is köszönhető, hogy az MNB most közölt elvárásainak teljesítése nem befolyásolja az OTP Bank menedzsmentjének 2024-es csoportszintű várakozásait.

Az OTP csoport oroszországi tagjának helyi hitelpiaci részesedése 2024. első negyedéves adatok alapján mindössze 0,14 százalék, a teljes OTP csoporton belüli részesedése a mérlegfőösszeg alapján 4,2 százalék.

Az OTP Oroszország 2022 eleje óta 85 százalékkal csökkentette vállalati hitelállományát. A háború kezdete óta 39 százalékkal csökkent az OTP oroszországi fiókhálózata és 25 százalékkal a dolgozói létszáma - írták.

Az Oroszországból induló és oda irányuló nemzetközi fizetési szolgáltatásait az OTP csoport már korábban jelentősen korlátozta, ennek keretében például teljesen megszűntette az Oroszországot érintő, amerikai dollárban végzett ügyféltranzakciókhoz fűződő szolgáltatásait és főszabály szerint nem teljesít Oroszországot érintő, EGT-n és Nagy-Britannián kívülről vagy az ezeken kívülre indított euró-tranzakciókat - tájékoztatott az OTP a BÉT honlapján.

Magyarország, cégvezetéstől eltiltott személyek

A tavalyi és az idei kényszertörlési eljárások meghatározóak lesznek idén a számok alakulásában. Az elmúlt két évben indított jelentős számú felszámolási és kényszertörlési eljárások ellenére 2023-ban alig haladta meg a cégvezetéstől eltiltott személyek száma a 20 ezret. Bár csekély mértékben, de 2023-ban ismét csökkenő tendenciát mutat az újonnan eltiltott magánszemélyek száma, amiben fordulat várható 2024-ben.
2024. 06. 28. 07:30
Megosztás:

Közel 3,4 milliárd forint az eheti Ötöslottó főnyereménye

4 hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, ez alatt az időszak alatt közel 360 játékos vált milliomossá 4 találatával. Amennyiben szombaton valaki egyedül ikszel telitalálatost, az Ötöslottó eddigi történetének hetedik legnagyobb nyereményét kapja meg.
2024. 06. 28. 07:00
Megosztás:

Komoly kihívás itthon tartani a jövő autóipari mérnökeit

A műszaki felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók 79 százaléka itthoni elhelyezkedés esetén legalább nettó 650 ezer forintos kezdőbérre tart igényt. A karrierépítés érdekében 70 százalékuk kész belföldi költözésre, és 63 százalékuk a diploma megszerzését követően külföldi munkakeresést is tervez - derült ki a Trenkwalder és az autopro.huközelmúltban elvégzett felméréséből.
2024. 06. 28. 06:30
Megosztás:

Felülmúlta a várakozásokat a Micron, mégis megütötték

Tegnap tőzsdezárás után tette közzé negyedéves jelentését a Micron.
2024. 06. 28. 06:00
Megosztás:

Nem félünk a farkastól…, avagy nem kell bankcsődtől tartani!

Az idei amerikai banki stressztesztet is sikeresen vitték a bankok. S még egy hipotetikusan súlyos gazdasági helyzetben is a minimum tőkekövetelmény felett maradt a saját tőkéjük.
2024. 06. 28. 05:30
Megosztás:

Projektmenedzsment rendszer magyarul

A magyar nyelvű projektmenedzsment rendszer alapvető követelmény a legtöbb Romániában működő és növekvő vállalat számára, amely ilyen program bevezetését fontolgatja. Még ha a vállalat legtöbb alkalmazottja alapvetően képes is kommunikálni angolul, a készségeik gyakran nem elegendőek ahhoz, hogy az angol legyen az elsődleges nyelv a projektmenedzsment programban. Végül is a hatékony projektkommunikáció az alapja a projekt zökkenőmentes megvalósításának és sikerének.
2024. 06. 28. 05:00
Megosztás:

A kereskedők elveszítik bizalmukat az XRP és a MATIC iránt az elhúzódó hanyatlás után, az Algotech 75%-ot ugrik

A piaci ingadozások közepette az XRP és a Polygon (MATIC), mindkét meghatározó szereplő jelentős értékvesztést tapasztalt a kereskedők növekvő bizalmatlansága miatt.
2024. 06. 28. 04:00
Megosztás:

Bitcoin nem talál lendületre, miközben a kormányok több mint 5 milliárd dollár értékű BTC-t adnak el. Miért emelkedik a DTX Exchange?

Az Egyesült Államok kormánya a legnagyobb Bitcoin-tulajdonos, amelynek értéke 5 milliárd dollár, ami körülbelül 200 000 Bitcoint jelent. Annak ellenére, hogy az állami fellépés fokozódik a kriptoipar ellen, a kincstár 207 189 Bitcoint birtokol, amelynek értéke 5 milliárd dollár, így ez a legnagyobb állami tulajdonban lévő Bitcoin-mennyiség.
2024. 06. 28. 03:00
Megosztás:

Indul az Otthonfelújítási program! Siessen!

Jövő hétfőn indul az Otthonfelújítási program, amely az 1990. vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését támogatja európai uniós forrásból - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 06. 28. 02:30
Megosztás:

Téli gumi nyáron? Vedd le azonnal az autódról, mert bajba kerülsz!

Sokan gondolják, a téli-nyári gumiabroncscsere egy jól sikerült marketingfogás. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnének, hiszen az adott évszakhoz való abroncs használata jelentősen csökkenti a baleset kockázatát.
2024. 06. 28. 02:00
Megosztás:

Változhat a nők 40+ nyugdíjkorhatár 2027-től - Rossz hír sokaknak!

A Nők40 jelenleg kétszeresen is egyedülálló nyugdíjforma Magyarországon: egyrészt ez az egyetlen nyugdíjtípus Magyarországon, amely a korhatár elérése előtt igényelhető, másrészt ez az egyetlen nyugdíjtípus a modern rendszerekben, amelyet nem terhel semmilyen levonás, annak ellenére, hogy a korhatár elérése előtt veszik igénybe. Szóval bátran mondhatjuk: EZ EGY HUNGARIKUM. De meddig maradhat fent ebben a formában?
2024. 06. 28. 01:00
Megosztás:

Intő jel a Bitcoin árfolyam számára – további esés jöhet?

A Bitcoin árfolyama jelentős csökkenést produkált az utóbb időben, olyannyira, hogy már a kereskedők átlagos belépési pontja alatt forog.
2024. 06. 28. 00:01
Megosztás:

Közel a videójáték-metaverzum – NMHH-elemzés nem csak gamereknek

A videójátékokra ma már nem csupán szórakoztató vagy történetmesélő szoftverekként tekintünk, hiszen egyre népszerűbb közösségépítő funkciók is megjelentek bennük, így bizonyos szempontból sokkal inkább hasonlítanak a közösségi médiafelületekre. Egyebek között ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmánya, amely annak is utánajárt, hogy milyen veszélyekkel és kihívásokkal kell szembenézniük a játékosoknak, valamint, hogy milyen szabályozási környezetben kell eligazodniuk a gaming-ipar egyes szereplőinek.
2024. 06. 27. 23:30
Megosztás:

Megjelent az idei BISEL fotópályázat felhívása

A kormány célja a gazdasági növekedés és a környezetvédelmi szempontok összehangolása, valamint az egészséges és élhető környezet biztosítása a fenntartható gazdasági fejlődés megvalósítása mellett. Ennek érdekében kiemelt hangsúlyt fektet azokra a programokra, amelyek a legkisebb kortól kezdve a természeti értékek szeretetére, tiszteletére tanítják a gyermekeket - emelte ki csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM). Az Energiaügyi Minisztérium által működtetett környezeti nevelési programok egyike a BISEL-verseny (Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban) és a hozzá tartozó fotópályázat, amelyet idén ötödik alkalommal hirdet meg a tárca.
2024. 06. 27. 23:00
Megosztás:

Emberek százmillióit is elérheti a Budapestet népszerűsítő reklámfilm

Világszerte százmilliókhoz juthat el a Budapestet népszerűsítő legújabb turisztikai reklámfilm, a hatásai máris mérhetők az előfoglalási adatokban - mondta az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.
2024. 06. 27. 22:30
Megosztás:

Változik a 6-os villamos és a 15-ös autóbusz közlekedése

Változik a 6-os villamos és a 15-ös autóbusz közlekedése a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 27. 22:00
Megosztás:

A Micron amerikai chipgyártó vártnál jobb negyedéves adatokat közölt

A Micron Technology amerikai memóriachip-gyártó korrigált nyeresége meghaladta a vártat, az árbevétele valamivel felülmúlta az elemzők által becsültet a 2024-es pénzügyi éve május végén záródott harmadik negyedévében.
2024. 06. 27. 21:30
Megosztás:

Megérkezett az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból Budapestre

Megérkezett Budapestre az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból (Guangzhou) csütörtökön, a China Southern légitársaság hetente négyszer szállít majd utasokat a kínai nagyváros és a magyar főváros között.
2024. 06. 27. 21:00
Megosztás:

Találkozás a borszakma krémjével - Winelovers X - Experts, Exhibition, Exclusivity

A Winelovers Wine Awards borverseny keretében megrendezésre kerülő kísérő program egy exkluzív kóstolási lehetőség nemzetközi és hazai szaktekintélyekkel, kereskedőkkel, borbár- és étterem tulajdonosokkal. Egy olyan kivételes alkalom, amikor a szakma legnagyobb neveivel találkozhatsz, és ahol akár egy Master of Wine-nal is szóba elegyedhetsz két pohár bor között. A rendezvényen a kiállító borászatok standjánál való kóstolás mellett a versenyre nevezett közép-kelet-európai országok által beküldött válogatott tételekkel is megismerkedhetsz.
2024. 06. 27. 20:30
Megosztás:

Jól teljesített ma a BUX, ennek köszönhetően

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 479,38 pontos, 0,68 százalékos emelkedéssel, 71 492,81 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 27. 20:00
Megosztás: