A nagy sportesemények is segítik a sörfogyasztást

Bár a nagy sportesemények átmenetileg pozitív hatást gyakorolnak a sörfogyasztás alakulására, idén is az időjárás fogja eldönteni, hogy a tavalyi 10 százalékos visszaesést követően idén korrigálhat-e a sörpiac - állapította meg csütörtökön kiadott elemzésében az Agroinform.hu.

A nagy sportesemények is segítik a sörfogyasztást

Hosszú távon a prémium és szuper prémium szegmensbe tartozó sörök térhódítása zajlik - immár a teljes forgalom harmadát ilyen kategóriájú sörök teszik ki -, és idén robbanásszerű lehet az egzotikus gyümölcsökkel ízesített alkoholmentes sörfajták térnyerése - tették hozzá.

Tavaly az öt legjelentősebb sörgyártó adatai alapján a Magyarországon értékesített sör mennyisége alig több, mint 5,4 millió hektoliter volt, a 2022-ben mért 6,01 millió hektoliterhez képest. Idén sikerülhet a lemaradás egy részét ledolgozni, de hosszú távon az alkoholfogyasztás visszaesésével párhuzamosan a sörfogyasztás is trendszerűen csökken.

"A sörfogyasztás alakulását befolyásoló egyik legfontosabb tényező az időjárás, tájékoztatta az Agroinform.hu-t Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Az idei új trendek közül a szakember az alkoholmentes kategória dinamikus növekedését emelte ki, különösen az új gyümölcskülönlegességekkel ízesített termékek népszerűségének emelkedése kiemelkedő. A teljes piacot tekintve ugyanakkor továbbra is az összforgalom 90 százalékát adják a lager sörök.

Látványos ugyanakkor a minőségi sörök felé történő elmozdulás: a szuperprémium és prémium szegmensek aránya idén már a teljes forgalom harmadát teszi ki, szemben a 4-5 évvel ezelőtti 25 százalékkal annak ellenére, hogy idén 22 százalékosra nőtt az árkülönbség a világos és a minőségi sörök között a 2023-ban mért 14 százalékosról.

Az elemzés kitért arra is, hogy továbbra is kockázatos helyzetben vannak a kisüzemi sörfőzdék. A mintegy 80-90 kisüzemi - köztük néhány, úgynevezett "kézműves termékeket" is gyártó vállalkozás - sörfőzde a teljes piaci visszaeséssel szemben - összesen 232 ezer hektoliter sör megtermelésével - 2 százalékos növekedésről tudott beszámolni, ám ezzel is alig több mint 4 százalékkal részesült a forgalomból.

Új alapokra kell helyezni Nagy-Britannia és az EU kapcsolatait

David Lammy brit külügyminiszter szerint új alapokra kell helyezni Nagy-Britannia és az Európai Unió kapcsolatait.
2024. 07. 08. 06:00
Megosztás:

Ezért lassul a mozgás és gondolkodás öregkorban

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint még mindig nagyrészt ismeretlen, mi az idegsejt-szintű magyarázat arra, hogy idős korban lelassul a mozgás és a gondolkodás is, miközben az emberek egyre magasabb kort érnek meg, és az idősek aránya is magasabb a társadalomban.
2024. 07. 08. 05:00
Megosztás:

Az RCO Finance Robo Advisor megmenti a kereskedők portfólióit, ahogy a Bitcoin (BTC) elveszíti a 60.000 dolláros támaszát

A kriptovaluta világában nagy a zűrzavar a Bitcoin folyamatos csökkenése miatt, amely az 60 000 dolláros kritikus támasza alá esett. A vezető kriptovaluta 54 000 dollár alá esett, amely az idei év februárja óta a legalacsonyabb szint, ezzel sok befektetőt veszteségbe sodorva.
2024. 07. 08. 04:00
Megosztás:

Ezen bukhat el magyar akkumulátorgyártás

Az akkumulátorok gyártása szempontjából számos alapanyag szükséges. Ezek az anyagok különböző helyekről származnak, és a beszerzésük alapvető fontosságú az akkumulátoripar számára. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a lítium és a kobalt mellett a nikkel és a mangán, mint kulcsfontosságú alapanyagok jellemzőit és bányászati forrásaikat.
2024. 07. 08. 03:00
Megosztás:

Nyugdíjasként tudta Ön, hogy akár 50.000 Ft egyszeri kifizetésű segélyt igényelhet? Mutatjuk hogyan!

Ki és hogyan igényelheti az egyszeri segélyt nyugdíjasként ma Magyarországon? A Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatását mutatjuk most be Önöknek cikkünkben.
2024. 07. 08. 02:00
Megosztás:

Mik az új kripto szenzációk ügyes befektetők számára, amelyek 100-szoros pénzt ígérnek?

Számos kriptovaluta mémeken alapul, és mostanában nagy figyelmet kapnak jelentős potenciális hozamaik miatt.
2024. 07. 08. 01:30
Megosztás:

Ingyenes klíma minden lakásba - állami támogatás megkerülésével!

A globális felmelegedés és az éghajlatváltozás hatásai évről évre egyre jobban érezhetőek. A nyári hőhullámok egyre gyakoribbak és intenzívebbek, melyek nem csak kényelmetlenséget okoznak, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan tudunk ingyenesen légkondicionálóhoz jutni, ha nem áll rendelkezésre állami támogatás. Cikkünk végén található videóban a részleteket is elmagyarázzuk.
2024. 07. 08. 01:00
Megosztás:

Tépik a mém érméket, a Pepe több mint 30%-ot zuhant – A Pepe Unchained jó alternatíva lehet?

A mém érme piac kapott egy pofont, a zuhanást pedig a Pepe ($PEPE) vezeti. A héten több mint 30%-ot esett a $PEPE, ami sokként söpört végig az egész kriptovaluta közösségen.
2024. 07. 08. 00:01
Megosztás:

Ösztönzi a magyarokat az otthonfelújítási támogatás, de szükségük van a szakmai tanácsadásra, hogy belevágjanak a felújításba

A VELUX Magyarország kutatása szerint az államilag támogatott hitel lehetősége a magyarok 23%-át ösztönzi arra, hogy belevágjon a felújítási munkálatokba, a hitelfelvétel során jelentkező nehézségektől azonban szinte mindenki (93%) tart valamennyire.
2024. 07. 07. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 27. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 07. 07. 22:00
Megosztás:

Versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja a GVH az MVM Next számlázási gyakorlatát

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. (MVM Next) számlázási gyakorlatával kapcsolatban. A fő kérdés annak megállapítása, hogy a vállalkozás a „rezsiboxban” feltüntetett megtakarítás bemutatása során a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően jár-e el. A versenyhatósági vizsgálat a földgáz és a villamos energia egyetemes szolgáltatással összefüggő tájékoztatásra is kiterjed.
2024. 07. 07. 21:00
Megosztás:

Fokozódik a hőség a jövő héten

Fokozódik a hőség a jövő héten, a hőmérséklet csúcsértéke a hét második felében már megközelíti a 40 Celsius-fokot. Elszórtan egy-egy zápor, zivatar kialakulhat - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 07. 07. 20:00
Megosztás:

Így néz ki most a magyar gazdaság: vegyes felvágott

Kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal a májusi hónapra vonatkozóan: havi alapon stagnált a forgalom.
2024. 07. 07. 19:00
Megosztás:

Orbán Viktortól kaptak levelet az érettségizők

Levelet kaptak Orbán Viktortól az érettségizők, amelyben a miniszterelnök gratulált jól megérdemelt bizonyítványukhoz és hangsúlyozta, Magyarország számít a fiatalokra - írta a Magyar Nemzet online (MNO) vasárnap.
2024. 07. 07. 18:00
Megosztás:

Az államháztartásról és a fogyasztói árakról érkeznek adatok a napokban

A jövő héten jelennek meg az adatok az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről, valamint a fogyasztói árak júniusi és az ipari termelés májusi alakulásáról.
2024. 07. 07. 17:00
Megosztás:

Korábban kezdődött a dinnyeszezon

Idén a szokásosnál két héttel korábban élvezhetjük már a kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnyéket, köszönhetően a termesztéstechnológia fejlesztésének és a fajtaválaszték bővülésének - mondta Nagy István agrárminiszter a közösségi médiában közzétett videójában az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.
2024. 07. 07. 16:00
Megosztás:

Elérte a 10 milliót a visszaváltások száma a MOHU REpont visszaváltási rendszerében

Elérte a 10 milliót a visszaváltások száma a napokban a MOHU REpont visszaváltási rendszerében - közölte a vállalat szombaton az MTI-vel.
2024. 07. 07. 15:00
Megosztás:

Csökkenő forgalomban minimálisan emelkedett a BUX a héten

Csökkenő forgalom mellett minimálisan emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 72 132,83 ponton zárt, 0,05 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 07. 07. 14:00
Megosztás:

Ezért nőtt meg a várakozási idő a keleti és a déli határszakaszon

Nőtt a Nyugat-Európából szabadságra induló és az oda visszatérő vendégmunkások száma, így a határátkelőhelyek ki- és belépő oldalán is nagyobb várakozási idővel kell számolni - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap a police.hu-n.
2024. 07. 07. 13:00
Megosztás:

Szigorúbb szabályok jönnek a fenntarthatóság és az emberi jogok területén

Megjelent a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati átvilágításról szóló európai uniós irányelv, azaz a Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), amelyet két éven belül kötelesek átültetni saját nemzeti jogszabályaikba a tagállamok. A vállalatok feladatai közé fog tartozni az emberi jogi és környezetvédelmi káros hatások kezelése, panaszkezelési rendszer működtetése, valamint az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló átállási terv készítése is. A kötelezettségeken túl a szabályozás lehetőségeket is teremthet a beszállítói lánc tudatos átvilágítása és indukált fejlesztések biztosítása révén. Az átvilágított KKV-k pedig akár célzott támogatásban is részesülhetnek, hogy biztosítsák a vállalati elvárásoknak való megfelelést.
2024. 07. 07. 12:00
Megosztás: