A német fékek: válaszúton a biztonság és haladás között

A német szövetségi alkotmánybíróság megakadályozta a kormány fejlesztési és beruházási terveit. A döntés várhatóan gátolja Németország versenyképességének javulását és az EU költségvetési szabályainak reformját is befolyásolhatja - olvashatjuk a Ludovika.hu blogjában.

A német fékek: válaszúton a biztonság és haladás között

Az elmúlt napokban rendkívül sok figyelem irányult a német szövetségi alkotmánybíróság egyik döntésére. A testület szerint alkotmányellenes volt az Olaf Scholz vezette szociáldemokrata-zöld-liberális kormány azon döntése, amelynek értelmében a koronavírus-járvány leküzdésére megszavazott hitelek közül 60 milliárd eurót a klímavédelmi alapba csoportosított át.

A kormány ebből az összegből tervezete finanszírozni a magas energiaárak leszorításához szükséges intézkedéseket, valamint egyéb, a zöld és digitális átállási programot vagy a fűtés-korszerűsítési és vasútbővítési projekteket. Az alkotmánybíróság döntése lényeges fejlesztési beruházásokhoz szükséges források felhasználását akadályozta meg, és milliárdos költségvetési hiányt hagy a kormány kasszájában, amelynek így a jövő évi költségtervezetet is újra kell számolni.

A szövetségi alkotmánybíróság döntése egy 2009-es törvény értelmében született, amely egy úgynevezett adósságféket vezetett be. A jogszabályt a 2008-as gazdasági válság után fogadták el és az volt a célja, hogy megakadályozza a szövetségi kormány eladósodását. A törvény megtiltotta a tartományok kormányai számára a hitelfelvételt, és előírta, hogy a szövetségi költségvetés legfeljebb a GDP 0,35 százaléka alatti mértékű adósságot halmozhat fel évente. A szóban forgó 60 milliárdos euró kölcsön ezt a küszöböt lényegesen meghaladja, de a pandémia miatti válság hatásainak kezelése érdekében a német kormány lazított a hitelfelvételi szabályokon. Hasonlóan lazítottak a szabályokon, amikor az orosz-ukrán háború fényében a német haderő modernizálása céljából átcsoportosították a költségvetési tételeket. A jelenlegi gazdasági helyzet azonban nem minősül rendkívüli esetnek, így az adósságfék szabályát ismét alkalmazni kell.

Vagyis, egy gazdasági válság időszakában elfogadott törvény miatt Németország nem halmozhat fel adósságot – ami alapvetően tekinthető pozitívumnak. Jelenleg az államadósság GDP-hez viszonyított aránya alig lépi túl a 60 százalékot, ami alacsonyabb, mint az euróövezet 90 százalékos átlaga Sokkal megnyugtatóbb, mint a belga, portugál, spanyol, francia 110 százalékot meghaladó államadóssági ráta vagy az olasz és görög 140, illetve 160 százalék fölötti arány. Csakhogy az olcsó orosz energiahordozóktól való „függetlenedés” miatt a hagyományosan nagy energiaigényű német ipar, és így az EU legnagyobb gazdasága jelenleg gondban van.
Németország gazdasága az év első három hónapjában stagnált, majd a második negyedévben mindössze 0,1 százalékkal nőtt. A harmadik negyedévben a 0,1 százalékkal csökkent a második negyedévéhez képest, az árakkal, a szezonális és a naptári változásokkal kiigazítva. Az iparnak és a gazdaságnak égető szüksége van a befektetésekre, ám az eladósodottságtól való (némileg jogos) aggodalom miatt, a szükséges modernizációs folyamatokat jelenleg Németország nem tudja véghez vinni. Ez viszont ismét napirendre tűzi azt a kérdést, hogy mikor és mennyi államadósság az ideális konstrukció.

A gondos tervezés és szigorú államháztartási szabályok hosszútávon általában kiszámítható gazdasági környezetet eredményeznek. Vannak viszont olyan időszakok, amikor szükség van kritikus jellegű beruházásokra ahhoz, hogy egy adott ország gazdasága fenn tudja tartani versenyképességét. Az orosz energiahozókkal való szakítás után a német ipar a 22-es csapdájában találta magát: a jelenlegi energiaárak mellett gazdasága nem tud versenyképes lenni, az eladósodottságtól való félelem miatt viszont nem készült fel egy energiahordozó váltásra és jelenleg úgy néz ki, egyhamar nem is fog. Ez viszont versenyképességének további csökkenéséhez fog vezetni. Európa vezető gazdaságának versenyképességi romlása nemcsak a németországi lakosoknak fájna, hanem bizony nekünk is, hiszen az elmúlt évtizedekben Németország volt a legfontosabb kereskedelmi partnerünk.

Az egyes országok – elsősorban gazdasági – versenyképességét számos mutató komplex számításával lehet mérni. A nemzetközi Vezetésfejlesztési Intézet (International Institute for Management Development, IMD) által kidolgozott rangsort széles körben elismerik. Az intézet egy ország versenyképességét több dimenzió mentén vizsgálja, így a gazdaság, az üzleti szféra, a kormányzat hatékonysága, valamint az infrastruktúra szempontjából elemzi. Egyes dimenziókhoz több komplex mutatót dolgoztak ki, így például a gazdaság versenyképességnél a fogyasztói árakat, az üzleti szféra esetében az adózási környezetet, vagy az infrastruktúránál a lakosság egészségi állapotát is figyelembe veszik. Összesen több, mint 330 szempont vizsgálatával és azok súlyozásával alakul ki egy mérőszám, majd ezek alapján rangsorolják az országokat.

A 2023-as ranglista első helyezettjei Dánia, Írország és Svájc, amelyeket Szingapúr követ. Németország a nem túl hízelgő 22-ik helyet foglalja el és olyan országok előzik meg, mint például Csehország vagy Katar. Az uniós első helyezettel, illetve a legjobb ázsiai ellenféllel összehasonlítva úgy tűnik, hogy Németország különösen az alapvető, illetve a technológiai infrastruktúra tekintetében van lemaradva, hiába vezet a tudományos infrastruktúra területén. Mindezekből levonhatnánk azt a következtetést, hogy egy kölcsön felvételével Németország viszonylag könnyedén tudná orvosolni lemaradását, ám a helyzet nem ilyen egyszerű.

Ha csak ennyin múlna, könnyen függhetne a versenyképesség attól, hogy az egyes országok mennyi kölcsönt hajlandóak felvenni, hogy a legújabb technológiába fektethessenek – annak reményében, hogy az előbb-utóbb megtérülne. Ezen logika alapján Németország is lazíthatna az adósságfék szabályán és könnyedén megoldhatná gazdasági és versenyképességi kérdéseit. Csakhogy a dobogós helyen szereplő Írország, Dánia de még az ötödik helyezett Hollandia is alacsonyabb államadóssági rátát halmozott fel, mint a rendkívül takarékos Németország.

Úgy tűnik, a jellemzően kisebb országok rugalmasabb intézményei gyorsabban tudnak alkalmazkodni a környezeti változásokhoz, mint ahogyan azt Németország az utóbbi időben tette. Emellett nyilván az is lényeges szempont, hogy milyen egy adott ország gazdasági szerkezete: inkább szolgáltatások vagy termékek terén rendelkezik komparatív előnnyel. Végezetül az is érdemes figyelembe venni, hogy a fejlett gazdaságok esetében egy magas államadósság lassíthatja a gazdasági növekedést, így Németország esetében sem garantálható a gazdasági növekedés. Vagyis, egyáltalán nem biztos, hogy a német gazdasági modell a közeljövőben továbbra is annyira sikeres lehet, mint amilyen az elmúlt évtizedekben volt. A digitalizáció és a mesterséges intelligencia alaposan átírja a versenyképesség eddigi szabályait és valószínű, hogy egy ipari gyártásra berendezkedett ország ennek nem lesz nagy nyertese. Ettől függetlenül, a jó minőségű termékekre szükség lesz, így korai lenne a német – és így a magyar gazdaságot különösebben félteni.

Ezzel ellentétben több aggodalomra ad okot, hogy a jelenlegi helyzetben a német kormány esetleg hajlamosabb lehet az uniós fiskális politikákat szabályozó keretrendszer nagyobb rugalmasságát támogatni. A pandémia okozta súlyos gazdasági károk enyhítése érdekében a tagállamok ideiglenesen felfüggesztették a Stabilitási és Növekedési Paktum (SNP) szabályait, azonban a mentességi záradéka 2024-ben megszűnik és az új szabályok elfogadása és bevezetése 2023 végére várható. A SNP-t nagyon sok kritika érte, amelyek leginkább a jelenlegi németországi helyzethez hasonló esetek orvoslását nehezítik meg – vagyis azt, hogy egy-egy tagállam infrastruktúrákba való beruházás céljából nagyméretű kölcsönt vehessen fel. Bár várható, hogy az Európai Bizottság szigorúan ellenőrizné a költségvetési tervezeteket, mégis fennáll a veszély, hogy egyes esetekben a tervezett befektetések mégsem térülnének meg, vagy nem a tervezett időszak alatt. Ez viszont azzal járna, hogy az EU számos tagállama magas államadósságot halmozna fel, amelyet viszont nem tudna fenntarthatóan finanszírozni. Az EU néhány tagállamának jelenleg is kiugróan magas államadóssági rátája van, ám ezek nem jól megfontolt és célzott beruházások finanszírozása miatt keletkeztek – sokkal inkább egy kényelmes életmód fenntartása érdekében, amelynek számos veszélye van. Egy túlságosan rugalmas SNP szabály tovább nehezítené az EU gazdasági helyzetét és több veszélynek is kitenné.

Az idősebb magyar olvasók számára talán ismerős lehet egy hasonló eset saját történelmünkből, és annak részletes értékelése a „pizsamás interjúból.” Ugyan más a politikai és gazdasági környezet, de ha egy ország nem termeli meg azokat a gazdasági javakat, amelyeket viszont elkölt, annak mindig drága ára van. Az Európai Unió túlzott mértékű, valamint téves irányú és célú eladósodása sokkal nagyobb társadalmi és gazdasági károkat okozhat, mint a harminchárom évvel ezelőtti taxis blokád okozott Magyarországon. Éppen ezért fontos lenne, hogy a SNP új szabályai ne tegyék lehetővé a túlzott mértékű államdosság felhalomzását.

A cikk szerzője: Máthé Réka Zsuzsánnatudományos munkatárs NKE Európa Stratégia Kutatóintézet

3 ok, amiért a WIF & PEPE bálnák DTX-t vásárolnak 0,08 dolláros áron; Az utolsó mindent megváltoztathat

A piaci elemzők megfigyelték, hogy a bálnák elfordulnak a már jól bevált piaci szereplőktől, mint a Dogwifhat (WIF) és a Pepecoin (PEPE), és egy új hibrid kereskedési platform, a DTX Exchange felé fordulnak, amely valóságos vásárlási őrületet teremtett a piacon.
2024. 10. 14. 19:00
Megosztás:

Az EU új rendeletet fogadott el a vegyi anyagokról

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa aktualizálta a vegyi anyagokra vonatkozó rendeletet, amely pontosítja az osztályozásra, címkézésre és csomagolásra vonatkozó szabályokat és hozzáigazítja azokat a kereskedelem különböző formáihoz, például az online értékesítéshez, vagy az ömlesztett árusításhoz az újratöltő állomásokon - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 10. 14. 18:30
Megosztás:

A mezőgazdaságban dolgozó nők szerepvállalása előmozdíthatja az agrárium fenntartható fejlődését

Október 15-én, a vidéki nők nemzetközi napján világszerte elismerik a vidéki közösségekben élő nők közösségfejlesztéshez, a mezőgazdaság növekedéséhez és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok előmozdításához való létfontosságú hozzájárulását. Ezért a vidéki nők szerepvállalásának elősegítése alapvető fontosságú, és segít feltárni a helyi mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket, valamint előmozdítja a fenntartható mezőgazdasági fejlődést.
2024. 10. 14. 18:00
Megosztás:

Magyar cég lett Európa leggyorsabban növekvő vállalata

A magyar MP Solutions Kft nyerte el a rangos Stevie Awards fődíját a leggyorsabban növekvő európai vállalat kategóriában. A HR-tanácsadással és fejvadászattal foglalkozó, 100%-ban magyar tulajdonú cég, a pandémia utáni aktív üzletfejlesztéssel érte el a most díjazott eredményt.
2024. 10. 14. 17:30
Megosztás:

A Ripple szemez a növekvő, 16 billió dolláros letéti piaccal – A globális bankok elfogadják az XRP-t?

A mai hírek szerint a Ripple (XRP) célja, hogy részesedést szerezzen a 16 billió dolláros globális <a href="https://www.investopedia.com/terms/c/custodian.asp" target="_blank">letéti</a> piacból. Sokan azt kérdezik: vajon az XRP kulcsszereplővé válhat-e a hagyományos banki szektorban? A globális bankok egyre inkább használják a digitális eszközöket, és az XRP fontos szerepet játszhat ebben.
2024. 10. 14. 17:00
Megosztás:

A BÉT és az OTP Bank közös programja tudásmegosztást és anyagi támogatást nyújt a tőzsdére tartó cégeknek

Dedikált oktatásokkal és rendezvényekkel támogatja a tőzsdei megjelenésre készülő magyarországi vállalkozásokat az OTP Bank és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közös programja - közölte hétfőn közös közleményben a két érintett.
2024. 10. 14. 16:30
Megosztás:

Két éve tart az emelkedés az USA tőzsdéin - meddig még?

Két éve volt az a lokális mélypont az S&P500 indexben, amelyből elindult az az emelkedés, amelynek eredményeként pénteken újabb csúcsot ütött az index.
2024. 10. 14. 16:00
Megosztás:

Így alakultak szeptemberen a lakbérek

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint vegyesen alakultak az átlagos lakbérek szeptemberben, országos szinten 0,1 százalékkal csökkentek augusztushoz képest, miközben Budapesten 0,4 százalékkal nőttek, éves összevetésben az országos átlagos bérleti díjak 9,6, a fővárosiak 9,9 százalékkal emelkedtek - közölte az ingatlan.com hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 14. 15:30
Megosztás:

A kiégés leküzdése alternatív módszerekkel

A mai felgyorsult, modern életvitel magával hozta az olyan problémákat, mint a kiégés, amit napjainkban egyre többen megtapasztalnak. Sokan pedig csak legyintenek rá, mondván: ez nem olyan komoly gond. Holott nagyon is az, hiszen kezeletlenül akár bele is lehet rokkanni pszichésen.
2024. 10. 14. 14:30
Megosztás:

4,3 százalékkal csökkent a román ipari termelés éves összevetésben

A nyers adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent augusztusban az ipari termelés Romániában éves összevetésben – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 10. 14. 14:00
Megosztás:

Lendületben a magyar M&A-piac

A geopolitikai bizonytalanságok ellenére is aktív maradt a hazai tranzakciós piac - derül ki az EY vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat (M&A) értékelő friss jelentéséből. Az ügyletek száma ugyan csökkent, de becsült értéke nőtt 2023-ban az előző évhez képest Magyarországon. A legvonzóbb befektetési célpont tavaly a technológiai szektor volt, míg idén a feldolgozóipar kapott lendületet az első hat hónapban, majd júniusban megvalósult a magyar gazdaság történelmének eddigi legnagyobb tranzakciója is.
2024. 10. 14. 13:30
Megosztás:

Kína gazdasági ösztönzés - más irány mint eddig?

A kínai pénzügyminisztérium hétvégi sajtótájékoztatójából csak nyomokban derült ki, hogyan képzeli az állam a gazdaság fellendítésének következő lépését.
2024. 10. 14. 13:00
Megosztás:

Számottevő hozamcsökkenés a fejlett piacok kötvénypiacain az elmúlt héten

Folytatódott a múlt héten is a kamatcsökkentési várakozások enyhülése és a hozamemelkedés, ami a megelőző héten indult.
2024. 10. 14. 13:00
Megosztás:

Egy lézersugaras vágógéppel a munka is gazdaságosabb

A csúcstechnológia megérkezett az iparba, ma már több tízezer lézersugaras vágógép található a gyártócsarnokokban. Egyre több helyen kezdik el alkalmazni őket, mivel rengeteg előnnyel rendelkeznek a hagyományos megoldásokhoz képest. Maximális pontosság, megbízhatóság érhető el velük és az egész folyamat teljesen automatizálható.
2024. 10. 14. 12:30
Megosztás:

Megújul az ÁHK-mutató – könnyebb lesz a mobiltarifák összehasonlítása

Az NMHH 2015. január óta publikálja minden hónap elején a legjelentősebb hazai szolgáltatók kínálatában aktuálisan elérhető lakossági mobil- és vezetékestelefon-díjcsomagok átlagos havi költségeit, azaz az ÁHK-értékeket. Az nmhh.hu/ahk címen elérhető oldal segít eligazodni a sokféle – a különböző tarifák mellett egyre változatosabb szolgáltatásokat nyújtó – telefondíjcsomag között, és azzal, hogy megkönnyíti a választást, növeli a fogyasztói tudatosságot is a telefonszolgáltatások piacán.
2024. 10. 14. 12:00
Megosztás:

NBA tippek a Spinanga oldalán

A 2024/25-ös NBA szezon a tippek óriási választékát hozza el, de egy ezek közül is kiemelkedik. Ki lesz az új bajnok?
2024. 10. 14. 11:54
Megosztás:

CryptoKeying és a digitális pénzügyek jövője: Miért hoznak helyes döntést az úttörők

A mai világban, amikor a digitális pénzügyek folyamatosan újítanak és alakítják át az életünket, mindenkinek megvan a lehetősége, hogy saját döntéseket hozzon. Ez a szabadság kiterjed arra is, hogy valaki részt vesz-e olyan kriptovaluta felhőbányászati projektekben, mint a CryptoKeying. Nem kérjük, hogy mindenki ugyanúgy támogassa a CryptoKeying-et, mint mi, de azoknak az úttörő családoknak, akik ezt a projektet választották, bölcs döntést hoztak – nemcsak maguk, hanem családjuk jövője érdekében is. A CryptoKeying-ből származó jövőbeli bevételeid egy életen át hasznodra válnak.
2024. 10. 14. 11:30
Megosztás:

Arthur Hayes 47 000 dollárt veszít a PEPE és MOG tokeneken, miközben az FXGuys tulajdonosai 2024 végére 20-szoros növekedést várnak

A mémérmék piaca köztudottan rendkívül volatilis, és a legutóbbi események ezt ismételten alátámasztják. Arthur Hayes, a BitMEX volt vezérigazgatója, nemrég 47 000 dollárt veszített a PEPE és MOG mémérméken, miután 500 000 dollárt fektetett be. Ez a jelentős veszteség rávilágít arra, hogy milyen kockázatos lehet a gyorsan változó mémérmék piacán spekulálni.
2024. 10. 14. 11:00
Megosztás:

A kedvező banki eredményjelentések hozták meg a jó hangulatot az amerikai tőzsdére pénteken

A csütörtöki gyengülést követően fordult a hangulat a pénteki kereskedés során a New York-i tőzsdén; a Dow és az S&P500 új csúcsra került, miközben a Nasdaq Composite is emelkedni tudott.
2024. 10. 14. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedés a nyugat-európai tőzsdéken; a régióban is kedvező volt a hangulat, azonban a BUX alulteljesítő volt

A kezdeti mínuszos nyitást követően kisebb emelkedéssel zártak a tőzsdék Nyugat-Európában a hét utolsó kereskedési napján: a Stoxx600 0,5%-kal került feljebb, a DAX 0,9%-ot emelkedett, a FTSE100 pedig 0,2%-ot erősödött.
2024. 10. 14. 10:00
Megosztás: