A nemzetgazdasági miniszter a leggyorsabban fejlődő hazai cégekkel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta csütörtökön annak a 13 hazai cégnek a felsővezetőjét, amelyek a Financial Times 8. éves rangsorolása alapján Európa leggyorsabban növekvő gazdasági társaságai közé tartoznak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

A nemzetgazdasági miniszter a leggyorsabban fejlődő hazai cégekkel tárgyalt

A tárca közleménye szerint a nagy múltú brit gazdasági napilap ranglistája a 2019. és 2022. közötti százalékos árbevétel-növekedés szerint rangsorolja az európai gazdasági társaságokat és ezek közül az első ezret tünteti fel, a listára idén legalább 36,9 százalékos éves növekedéssel lehetett felkerülni. A listán csak olyan önálló gazdasági társaságok szerepelhetnek, amelyek árbevétele 2019-ben legalább 100 ezer, 2022-ben pedig legalább 1,5 millió euró volt és árbevétel-növekedésük saját belső teljesítményből fakadt.

Az NGM jelezte: különösen figyelemre méltó eredmény, hogy 3 magyar vállalat a ranglista első 100, legnagyobb mértékben növekvő társasága közé is be tudott kerülni. A leggyorsabban növekvő hazai cég a 40 országban több mint 10 ezer ügyféllel bíró tech startup, a Taxually Kft. lett. A cég a vizsgált időszakban 318,6 százalékos növekedést ért el, 2022-es árbevétele pedig meghaladta a 10,6 millió eurót, ezzel a 11. helyet foglalja el a Financial Times listáján.

Az innovatív, fenntartható és környezetbarát konténerek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozó Continest Technologies Zrt. a 18. helyet szerezte meg a ranglistán, 282,8 százalékos árbevétel-növekedésével. A 65. helyen a 100 leggyorsabban növekvő társaság között szerepelt még a logisztikai és konténerszállítmányozási szolgáltatásokat nyújtó United Shipping Hungária Kft. 191,4 százalékos növekedésével.

A ranglista további magyar helyezettjei a DATAPAO Kft. (328. hely 83,7 százalék), a Maraelite Kft. (568. hely 57,3 százalék), az Abylon Consulting Kft. (649. hely 51,2 százalék), a Cool4U Kft. (661. hely 50,8 százalék), a Pallet Solution Kft. (751. hely 46,8 százalék), a LAKÓGÉP Kft. (775. hely 45,6 százalék), az EXPLEO Kft. (807. hely 44,3 százalék), a V-INOX Outlet Kft.(861. hely 41,4 százalék), a ZMT HUNGARY Kft. (873. hely 41,2 százalék), valamint az mcule.com Kft. (949. hely 38,8 százalék) voltak.

Nagy Márton elismerését fejezte ki a társaságok képviselőinek elért eredményeikkel kapcsolatban, valamint munkájuk és nemzetközi terjeszkedésük folytatására biztatta őket. A miniszter egyszersmind kiemelte, hogy Magyarországnak több hasonló gyorsasággal növekvő innovatív, magas hozzáadott értéket teremtő és a külpiacokon is sikeresen érvényesülő vállalatra van szüksége, ugyanis gazdaságunk duális szerkezetének oldására a kifektetések és az exportképes kkv-k számának bővülése jelenti a megoldást - írta az NGM.

Ezt szem előtt tartva alkotta meg a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormány új versenyképességi stratégiáját, amely 6 kiemelt ágazatra, a járműiparra, az élelmiszeriparra, az egészségiparra, a vegyi-, acél és műanyagiparra, az információs és kommunikációs technológiákra, valamint a kreatíviparra fókuszál. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a versenyképességi stratégia a vállalatok stratégiája, annak kidolgozása során közel 1300 piaci szereplő véleményét kérték ki. A miniszter továbbá kiemelte, hogy a gazdaságot és a versenyképességi kérdéseket nem szabad felülről szemlélni, konkrét intézkedésekre van szükség, ezért a kormány munkája során számít a 13 leggyorsabban növekvő hazai cég javaslataira, meglátásaira is.

A kormány az infláció tavalyi eredményes leküzdését követően 2024-ben újraindítja, 2025-ben pedig tovább növeli a gazdasági növekedés ütemét, a kormány várakozása szerint idén a GDP 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet.

Az EU 337,5 millió euróra büntette az élelmiszergyártó Mondelezt

Az Európai Bizottság 337,5 millió eurós (mintegy 135 milliárd forint) bírságot szabott ki a Mondelez amerikai élelmiszergyártó nemzetközi nagyvállalatra, amiért az uniós versenyszabályokat megsértve korlátozta a különböző csokoládé-, keksz- és kávétermékek kereskedelmét a tagállamok között - tájékoztatott az uniós bizottság csütörtökön.
2024. 05. 23. 23:30
Megosztás:

Gyárat épít Nagybányán a Karl Mayer GmbH

Gyárat épít Nagybányán a textilipari gépeket gyártó Karl Mayer GmbH 25 millió eurós (9,653 milliárd forint) befektetéssel - jelentette be kedden a Máramaros megyei önkormányzat.
2024. 05. 23. 23:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre. A szakember az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt - közölte az MGYOSZ az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 23. 22:30
Megosztás:

Több millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint az első negyedév végéig csaknem 8 millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok.
2024. 05. 23. 22:00
Megosztás:

A kormány célja a gazdasági növekedés visszaállítása

A magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára. A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra, ezért fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot - közölte az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének április végi helyzetéről csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 05. 23. 21:30
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 05. 23. 21:00
Megosztás:

Az a közösség, ami épül, erősödik

Ahol építenek, korszerűsítenek, újat hoznak létre, ott a közösség életrevaló, élni akar - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyírlugoson.
2024. 05. 23. 20:30
Megosztás:

Jó hangulatban magas forgalom mellett kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 23. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 05. 23. 19:30
Megosztás:

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 23. 19:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Romániában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem négyszázmillió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
2024. 05. 23. 14:00
Megosztás: