A passzív jövedelemszerzés lehetőségei

Nincs igazán elfogadott precíz definíció arra, hogy mit is értünk a “passzív jövedelem” kifejezés alatt, így induljunk ki abból az általánosan elfogadott elméletből, mely szerint azokat a bevételi forrásokat tekinthetjük passzív jövedelemnek, melyek megszerzése nem igényel jelentős idő és energia befektetést.

A passzív jövedelemszerzés lehetőségei

A mindennapi életünkben nehéz tisztán elkülöníteni az aktív jövedelmeket a passzív jövedelmektől, de mégis érezzük a jelentős különbséget a kettő között. Hiszen teljesen másképp “éljük meg” azt, mikor hajnalban csörög az ébresztőóra és indulni kell a munkahelyünkre, ahol a munkánkért a hónap végén megkapjuk a fizetésünket (aktív jövedelem) illetve azt, mikor hónap végén a szomszédunk átad nekünk 20.000 Ft-ért, mert átengedtük neki a pincénk használatát, melyben a használt bútorait tárolja évek óta (passzív jövedelem).

Ugye érzékelhető a kettő közötti jelentős különbség?

Bár általában a felnőtt lakosság nem ismeri egyértelműen a passzív jövedelem fogalmát, ám ha elmagyarázzuk nekik, hogy mire is gondolunk, máris számos olyan példát tudnak említeni a mindennapi életükből, melyet a passzív jövedelem kategóriájába sorolhatunk.

Miért is jó, ha van passzív jövedelmünk?

A gazdaságban gyakran használt fogalom a diverzifikáció, melyet talán a legegyszerűbben úgy lehetne közérthetően lefordítani, mint “több lábon állás”. A diverzifikáció alapvetően egy kockázatcsökkentési módszerként is felfogható, hiszen azáltal, hogy több lábon áll valaki, nagyobb biztonságot élvez, hiszen elporlasztja a kitettségét, így nem függ csak egy dologtól.

Talán a pénzügyi befektetésekből hozhatunk erre könnyen érthető példát, hiszen ha van pl. 10 millió Ft-unk, akkor célszerű azt úgy befektetni, hogy ne csak egy dolog (befektetési termék) hozamától (és kockázatától) függjünk. Ilyenkor egy diverzifikációs stratégia lehet, ha pénzünket különböző típusú és kockázatú eszközök között osztjuk meg, így egyszerre befektethetünk államkötvénybe, bankbetétbe, részvénybe és aranyba vagy akár kriptodevizába is.

A passzív jövedelem is felfogható egyfajta diverzifikációs tevékenységnek, hiszen előnyös számunkra az, ha a bevételeink nem csupán a munkabérünkből adódik, melynek jelentős kockázata, hogy kirúgnak az állásunkból és elveszítjük az egyetlen jövedelemforrásunkat. Így egy (vagy akár több) passzív jövedelemforrás nagyobb anyagi biztonságot jelenthet számunkra.

A passzív jövedelemmel rendelkezők emberek motivációja nagyban különböző. Azok, akik valamilyen passzív jövedelemszerzési mód mellett döntenek sokan több szabadidőt remélnek tőle hosszú távon, míg többen rugalmasabb időbeosztást, vannak azonban sokan, akik szórakoztató, hobbi tevékenységet látnak a passzív jövedelmet biztosító tevékenységében.

Mik a legismertebb passzív jövedelemszerzési formák?

A lakosság körében legismertebb passzív jövedelemszerzési módok:

- Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem

- Osztalékból, pénzügyi befektetésből származó jövedelem

Online kaszinók révén elért jövedelem

- Internetes vállalkozásból származó jövedelem

- MLM (multi level marketing) tevékenységből származó jövedelem

- Szellemi jogokból származó jövedelem

- Peer to peer landing startup-ok esetén

Cikkünkben most a két legismertebb passzív jövedelemszerzési móddal foglalkozunk részletesebben.

Ingatlan bérbeadás mint passzív jövedelem

Az ingatlan bérbeadása talán a legismertebb passzív jövedelemszerzési forma jelenleg, melyhez bár szükséges, hogy legyen egy indulótőkénk, melyből ingatlant (lakást, garázst, nyaralót stb.) tudunk vásárolni, melynek kiadásából rendszeres jövedelmünk származhat.

Az ingatlan kiadásából származó passzív jövedelmet elérhetjük akár úgy is, hogy az ingatlant hitelből (vagy önerő felhasználásával részben hitelből) finanszírozzuk és a hitel visszafizetéséig a hitel törlesztését oldjuk meg a passzív jövedelmünkből (azaz a bérleti díjból). Ha az ingatlan már 100%-ban a saját tulajdonunk lesz, akkor az abból származó bérleti díjbevétel tisztán a saját jövedelmünkké válik.

Osztalék jövedelem, mint passzív bevétel

A pénzügyi piacokon az egyik legismertebb tipikusan passzív jövedelemnek tekinthető pénzforrás az un. osztalékjövedelem. Az osztalék nem más, mint (rész)tulajdonosai vagyunk egy gazdasági társaságnak, melynek nyereségéből részesedünk évről évre. Ennek a legtipikusabb megjelenési formája a tőzsdei részvények vásárlásán keresztül elérhető osztalékhozam. Aki nyitott erre, annak semmi dolga nincsen, mint megtakarításaiból részvényeket vásárolni a tőzsdén, melyeket értékpapír számlán tartva évről évre osztalék-kifizetéseket kaphatunk (persze amennyiben a társaság nyereséges és osztalék kifizetését szavazza meg a közgyűlés).

Az osztalék jövedelem elérése érdekében célszerű tipikusan un. “osztalékrészvényeket” vásárolni. A Budapesti Értéktőzsdén ilyen részvénynek tekinthető pl. a Zwack, a GraphisoftPark vagy éppen az ANY Biztonsági Nyomda részvénye. A részvénybefektetések esetén azért célszerű figyelembe venni azt a kockázatot, mely a részvények árfolyamveszteségéből adódhat, így mielőtt belevágunk egy ilyen kockázatosabb ügyletbe célszerű kikérni szakember segítségét.

Már októberben padlót fogott a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás: