A passzív jövedelemszerzés lehetőségei

Nincs igazán elfogadott precíz definíció arra, hogy mit is értünk a “passzív jövedelem” kifejezés alatt, így induljunk ki abból az általánosan elfogadott elméletből, mely szerint azokat a bevételi forrásokat tekinthetjük passzív jövedelemnek, melyek megszerzése nem igényel jelentős idő és energia befektetést.

A passzív jövedelemszerzés lehetőségei

A mindennapi életünkben nehéz tisztán elkülöníteni az aktív jövedelmeket a passzív jövedelmektől, de mégis érezzük a jelentős különbséget a kettő között. Hiszen teljesen másképp “éljük meg” azt, mikor hajnalban csörög az ébresztőóra és indulni kell a munkahelyünkre, ahol a munkánkért a hónap végén megkapjuk a fizetésünket (aktív jövedelem) illetve azt, mikor hónap végén a szomszédunk átad nekünk 20.000 Ft-ért, mert átengedtük neki a pincénk használatát, melyben a használt bútorait tárolja évek óta (passzív jövedelem).

Ugye érzékelhető a kettő közötti jelentős különbség?

Bár általában a felnőtt lakosság nem ismeri egyértelműen a passzív jövedelem fogalmát, ám ha elmagyarázzuk nekik, hogy mire is gondolunk, máris számos olyan példát tudnak említeni a mindennapi életükből, melyet a passzív jövedelem kategóriájába sorolhatunk.

Miért is jó, ha van passzív jövedelmünk?

A gazdaságban gyakran használt fogalom a diverzifikáció, melyet talán a legegyszerűbben úgy lehetne közérthetően lefordítani, mint “több lábon állás”. A diverzifikáció alapvetően egy kockázatcsökkentési módszerként is felfogható, hiszen azáltal, hogy több lábon áll valaki, nagyobb biztonságot élvez, hiszen elporlasztja a kitettségét, így nem függ csak egy dologtól.

Talán a pénzügyi befektetésekből hozhatunk erre könnyen érthető példát, hiszen ha van pl. 10 millió Ft-unk, akkor célszerű azt úgy befektetni, hogy ne csak egy dolog (befektetési termék) hozamától (és kockázatától) függjünk. Ilyenkor egy diverzifikációs stratégia lehet, ha pénzünket különböző típusú és kockázatú eszközök között osztjuk meg, így egyszerre befektethetünk államkötvénybe, bankbetétbe, részvénybe és aranyba vagy akár kriptodevizába is.

A passzív jövedelem is felfogható egyfajta diverzifikációs tevékenységnek, hiszen előnyös számunkra az, ha a bevételeink nem csupán a munkabérünkből adódik, melynek jelentős kockázata, hogy kirúgnak az állásunkból és elveszítjük az egyetlen jövedelemforrásunkat. Így egy (vagy akár több) passzív jövedelemforrás nagyobb anyagi biztonságot jelenthet számunkra.

A passzív jövedelemmel rendelkezők emberek motivációja nagyban különböző. Azok, akik valamilyen passzív jövedelemszerzési mód mellett döntenek sokan több szabadidőt remélnek tőle hosszú távon, míg többen rugalmasabb időbeosztást, vannak azonban sokan, akik szórakoztató, hobbi tevékenységet látnak a passzív jövedelmet biztosító tevékenységében.

Mik a legismertebb passzív jövedelemszerzési formák?

A lakosság körében legismertebb passzív jövedelemszerzési módok:

- Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem

- Osztalékból, pénzügyi befektetésből származó jövedelem

Online kaszinók révén elért jövedelem

- Internetes vállalkozásból származó jövedelem

- MLM (multi level marketing) tevékenységből származó jövedelem

- Szellemi jogokból származó jövedelem

- Peer to peer landing startup-ok esetén

Cikkünkben most a két legismertebb passzív jövedelemszerzési móddal foglalkozunk részletesebben.

Ingatlan bérbeadás mint passzív jövedelem

Az ingatlan bérbeadása talán a legismertebb passzív jövedelemszerzési forma jelenleg, melyhez bár szükséges, hogy legyen egy indulótőkénk, melyből ingatlant (lakást, garázst, nyaralót stb.) tudunk vásárolni, melynek kiadásából rendszeres jövedelmünk származhat.

Az ingatlan kiadásából származó passzív jövedelmet elérhetjük akár úgy is, hogy az ingatlant hitelből (vagy önerő felhasználásával részben hitelből) finanszírozzuk és a hitel visszafizetéséig a hitel törlesztését oldjuk meg a passzív jövedelmünkből (azaz a bérleti díjból). Ha az ingatlan már 100%-ban a saját tulajdonunk lesz, akkor az abból származó bérleti díjbevétel tisztán a saját jövedelmünkké válik.

Osztalék jövedelem, mint passzív bevétel

A pénzügyi piacokon az egyik legismertebb tipikusan passzív jövedelemnek tekinthető pénzforrás az un. osztalékjövedelem. Az osztalék nem más, mint (rész)tulajdonosai vagyunk egy gazdasági társaságnak, melynek nyereségéből részesedünk évről évre. Ennek a legtipikusabb megjelenési formája a tőzsdei részvények vásárlásán keresztül elérhető osztalékhozam. Aki nyitott erre, annak semmi dolga nincsen, mint megtakarításaiból részvényeket vásárolni a tőzsdén, melyeket értékpapír számlán tartva évről évre osztalék-kifizetéseket kaphatunk (persze amennyiben a társaság nyereséges és osztalék kifizetését szavazza meg a közgyűlés).

Az osztalék jövedelem elérése érdekében célszerű tipikusan un. “osztalékrészvényeket” vásárolni. A Budapesti Értéktőzsdén ilyen részvénynek tekinthető pl. a Zwack, a GraphisoftPark vagy éppen az ANY Biztonsági Nyomda részvénye. A részvénybefektetések esetén azért célszerű figyelembe venni azt a kockázatot, mely a részvények árfolyamveszteségéből adódhat, így mielőtt belevágunk egy ilyen kockázatosabb ügyletbe célszerű kikérni szakember segítségét.

MOK: új kamarai választás lesz

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) sikertelen küldöttközgyűlése után újraindította a kamarai választásokat - tudatta a testület pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 06. 10. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 23. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 06. 10. 22:00
Megosztás:

Régi szép idők! 15.000 Ft-ig mehet az OTP részvénye

Tegnap délután a régi szép időket idéző forgalom alakult ki a magyar piacon, ami gyakorlatilag az OTP-nek volt köszönhető. Ugyan máskor is megfigyelhető, hogy az amerikaiak ébredése meglódítja a részvénypiacon a forgalmat, de tegnap ez különösen igaz volt.
2023. 06. 10. 21:00
Megosztás:

A piacvezető hazai takarmánygyártó UBM tulajdonosai 1,8 millió részvényt terveznek értékesíteni, és 2-5 ezer magánbefektetővel bővítenék a cégcsoport részvényesi körét

2023. június 9-ei értéknappal sikeresen lezajlott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari cége, az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása, amelyről a piacvezető hazai takarmányalapanyag-kereskedő és takarmánygyártó cégcsoport április 5-ei közgyűlése döntött.
2023. 06. 10. 21:00
Megosztás:

Gyermekvasutasokat avattak Budapesten

Felavatták szombaton a budapesti Gyermekvasútnál a 2022/2023-as tanfolyamon végzett gyermekvasutasokat - közölte a MÁV Zrt. az MTI-vel.
2023. 06. 10. 19:00
Megosztás:

Lakásfelújítást tervezel? Dupla lett az ára!

Kifejezetten jól jártak azok, akik a korábbi években újították fel a lakásukat vagy házukat, ugyanis az elmúlt öt évben megduplázódtak a költségek, így a munkálatokat akár hitelből is megérhette megfinanszírozni. De most, az otthonfelújítási támogatás 2022 végi kivezetését követően pénzügyileg jó döntés lehet belevágni egy felújításba, akár hitelből?
2023. 06. 10. 18:00
Megosztás:

Háromezer megawatt fölé nőtt a hazai ipari naperőművi kapacitás

Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal bővült a magyarországi beépített fotovoltaikus teljesítmény; a nyár kezdetére az 50 kilowatt (kW) feletti naperőművek összesített adata meghaladta a 3 ezer megawattot - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton közleményben az MTI-t.
2023. 06. 10. 17:00
Megosztás:

Júliusban megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program újabb pályázatai

Július első felében megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program új pályázatai - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára a regionális diaszpóraértekezleten pénteken.
2023. 06. 10. 16:00
Megosztás:

Külön is díjazza a Szakma Sztár Fesztivál budapesti dobogósait a BKIK

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti résztvevők az idén áprilisban tartott Szakma Sztár Fesztiválon, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) külön díjakkal jutalmazza a dobogós helyen végzett budapesti szakképző iskolásokat - közölte a BKIK.
2023. 06. 10. 15:00
Megosztás:

Ez alapján választanak munkahelyet a pályakezdők

Magyarországon a munkahely választásánál a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező a pályakezdő fiatalok számára, akiknek a nettó bérigénye jelenleg átlagosan 379 000 forint, 17 százalékkal magasabb a tavalyinál - közölte a Zyntern.com az idei felmérése eredményei alapján az MTI-vel.
2023. 06. 10. 14:00
Megosztás:

Lecsapott a vihar, ingatlanokat öntött el a víz - 15-20 %-kal nőtt a kárbejelentések száma

Az átlagosnál 15-20 százalékkal több lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a K&H Biztosítóhoz a keddi felhőszakadások pusztítása után. Elsősorban a Duna vonalában, Balaton és Baja közötti ingatlanokban tettek kárt a felhőszakadások. A károsultaknak érdemes mielőbb bejelenteniük az esetet, akár mobilon is, így gyorsan megkaphatják a kártérítést.
2023. 06. 10. 13:00
Megosztás:

Tőzsdére készül a zöld Bitcoin bányászatot forradalmasító magyar techcég

Ritka az az együttállás, amikor a technológia és az energiatudatosság tökéletes szinergiában működik, ezt sikerült megvalósítania az utóbbi évek egyik legsikeresebb energetikai startupjának, az Enerhash Technologies Zrt-nek. A cég innovatív megoldása a megújuló erőművek többletkapacitásait használja kriptobányászatra, méghozzá károsanyagkibocsátás nélkül. A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, de idén már ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként pedig gőzerővel készülnek a részvénykibocsátásra – első körben a BÉT XTEND tőzsdén.
2023. 06. 10. 12:00
Megosztás:

Új vezető a Balaton-felvidéki Nemzeti Park élén

Új vezetőt neveztek ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának (BfNP) élére Bende Zsolt személyében, miután a korábbi igazgató kormányzati szolgálati jogviszonya május elején megszűnt - tájékoztatta az MTI-t pénteken a nemzeti park.
2023. 06. 10. 11:00
Megosztás:

A várt növekedés helyett csökkent áprilisban az olasz ipari termelés

Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
2023. 06. 10. 10:00
Megosztás:

A világ első önvezető, elektromos kompját helyezték üzembe Stockholmban

Stockholmban a világon elsőként önvezető, tisztán elektromos meghajtású kereskedelmi személyszállító komp kezdte meg működését - közölte az AFP hírügynökség.
2023. 06. 10. 09:00
Megosztás:

Július elsejétől már országbérlettel is lehet utazni az InterCityken

Megszűnnek az IC-pótjegyek, a vasúti távolsági közlekedésben a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek, amelyek megváltásával immár az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz - tudatta a MÁV-Start az MTI-vel pénteken.
2023. 06. 10. 07:00
Megosztás:

15 milliárd forintból fejleszt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az OPUS TITÁSZ és az OPUS TIGÁZ

Idén tizenötmilliárd forintot fordít Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye villamos- és gázhálózatainak fejlesztésére és karbantartására az OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt. - közölték a társaságok pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 10. 06:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyarországi természetes fürdővizek többsége

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel pénteken.
2023. 06. 10. 05:00
Megosztás:

Újabb nagyszabású tüntetést rendeztek a magasabb bérekért sztrájkoló tanügyi szakszervezetek

Újabb nagyszabású tüntetést rendeztek Bukarestben a magasabb bérekért harmadik hete sztrájkoló tanügyi szakszervezetek pénteken, szándéknyilatkozat helyett jogi garanciát követelve a kormánytól a beígért béremelésre.
2023. 06. 10. 04:00
Megosztás:

Erdélyben juthatnak új értékesítési lehetőségekhez a magyar élelmiszergyártók

Erdélyben juthat új értékesítési lehetőségekhez az a tíz magyarországi élelmiszergyártó, akik kétnapos találkozón mutatkoztak be Székelyföld releváns élelmiszerláncainak beszerzői és disztribútorai előtt - közölte az Agrármarketing Centrum (AMC) pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 10. 03:00
Megosztás: