A Quality Engineering jövője

Az elmúlt években olyan feltörekvő makro-technológiai erők felemelkedésének lehettünk tanúi, mint a core modernizáció, a digitális élmény, az analitika, a blockchain, illetve az informatika üzleti vonatkozásai. A bennük rejlő lehetőségek optimális kiaknázásához nem elkülönített alkalmazásként kell tekinteni ezekre, hanem meg kell érteni, hogy ezek az erők hogyan hatnak egymásra és hogyan kapcsolódnak más újonnan megjelenő technológiákhoz – derül ki a Deloitte legújabb Quality Engineering Trends kutatásából.

A Quality Engineering jövője

Az 5G megjelenésével az IoT (Internet of Things) által összekapcsolt eszközök kapcsolata a korábbinál is szorosabbá vált. A szervezetek egyre nagyobb hozzáférést kapnak a mesterséges intelligenciához (AI) és a gépi tanuláshoz (ML) is, ezzel pedig olyan kifinomult megközelítések alkalmazhatók, mint az emberközpontú tervezés. A szervezetek most azt vizsgálják, hogyan lehet az emberi érzelmeket leolvasni és feldolgozni.

A Deloitte legfrissebb Quality Engineering Trends Reportból kiderült: az IT- és üzleti vezetők a következő 1-2 évben egynél több területre terveznek beruházásokat: az Agile és a DevOps vezet, a válaszadók több mint 70%-e gondolja legfontosabbnak, ezt követi az intelligens automatizálás (54%), majd a teljesítmény- és biztonságtesztelés, tesztadatok és tesztkörnyezetek (48%). Előtérbe kerültek a nem hagyományos tesztelési megközelítések, a tömeges tesztelés például abban különbözik a hagyományos módszerektől, hogy ezt több, földrajzilag szétszórtan elhelyezkedő tesztelő végzi. Ez a módszer egyre nagyobb teret nyer a különböző harmadik féltől származó platformokon (példa) keresztül. A digitális átalakulás következményeként pedig a minőségtervezés kiegészítő funkcióból támogató funkcióvá fejlődik, a „minőség költsége” paradigmát felváltja a "minőség értéke".

“Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a szervezeteknél fokozatosan változik a gondolkodásmód, és a teszttervezési és -végrehajtási tevékenységek balra tolódnak. Ez magában foglalta a tesztelés bevonását a fejlesztés korai szakaszától kezdve a kihívások azonosítása és mérséklése érdekében. Az automatizálást azonban még mindig nagyrészt elszigetelten végzik. Miközben a tesztek végrehajtása eltolódott, és egyre inkább az automatizálásra támaszkodik, más területek, például a követelmények, a tervezés és még a jelentéskészítés is gyakran inkább kézzel történik.” – mondta Bakó Béla, a Deloitte Magyarország Technológiai tanácsadás tesztelési üzletágának menedzsere.

A külső környezet egyre bonyolultabbá válik, az informatikai vezetők pedig megoldásokat keresnek a környezetükkel kapcsolatos problémákra, az adatokkal kapcsolatos kihívásokra, a technológiai frissítésekkel kapcsolatos követelményekre és az üzleti folyamatok ismeretének növekvő igényére. Fejlett tesztelési mechanizmusokat keresnek a fejlődő technológiák, például a felhő, az IoT, a blockchain és az analitika kezeléséhez. De jelentős technológiai, társadalmi-gazdasági és pénzügyi tényezők is szerepet játszanak, ezek közül többet különösen fontos figyelembe venni a minőségtervezési megközelítéseknél.

A gépek felemelkedése

Ugyan az AI és az ML már egy ideje létezik az előnyeik a közelmúltig szinte teljesen kihasználhatatlanak voltak. Ezek mellett, a big data-ba való befektetések lehetővé tudták tenni a vállalatok számára, hogy hozzáférhessenek determinisztikus AI- és ML algoritmusokhoz. Az adatok értéke miatt pedig felértékelődött a reálisabb megközelítések iránti igény a megfelelő adatok azonosítása és kinyerése során. Ennek eredményeképpen egyre nagyobb szükség van az adattudósokra a tesztelési csapatokban, valamint a minőségmérnököket úgy kell pozícionálni, hogy a sebesség, az agilitás és az üzleti teljesítmény katalizátorai legyenek.

Digitális ikrek létrehozása

A digitális átalakulás és a feltörekvő technológiák továbbra is hatással vannak a minőségtervezésre minden iparágban. A folyamatok gyorsabban fejlődnek, az intelligensebb tesztelési eszközök széles skálája jelenik meg, és újabb architektúrák épülnek ki. Egy jól összekapcsolt ökoszisztémában a digitális entitások és az emberi tesztelők együtt dolgoznak a magas szintű eredmények elérése érdekében. A digitális ikrek, vagyis a termékek és folyamatok digitális másolatai segíthetnek az emberi tesztelőknek tartani a tempót, és gyökeresen megváltoztatják a tesztelési funkciót. A digitális ikreket a tesztelés végrehajtásának hagyományosan automatizált területein túlmenően is alkalmazni fogják, hogy a követelményekre, a tervezésre, sőt a jelentéstételre is kiterjedjenek.

És mi a helyzet a felhasználókkal?

A fogyasztók a termékekkel szembeni elvárásai minden eddiginél igényesebbek és változatosabbak. A szervezetek számára kritikus fontosságúvá vált, hogy figyelembe vegyék, hogy a felhasználót milyen finomabb érzelmi mozgatórugók irányítják, amikor mikrointerakcióba kerül a termékkel. Azok a kifinomult folyamatok, amelyek segítenek elkülöníteni, elemezni és kontextusba helyezni a konkrét felhasználói műveleteket, nagyban hozzájárulnak a felhasználói élmény fejlődéséhez. A szezonális és ciklikus változásokat figyelembe vevő, termelésvezérelt adatokkal kapcsolatos megfontolásokat is magában foglaló, intelligensebb minőségtervezési technikákon lesz a hangsúly.

Az automatizálás evolúciója

Az intelligens automatizálásnak kiemelkedő hatása lesz, hiszen olyan öngyógyító képességekkel rendelkező eszközöket hoz magával, amelyek kiküszöbölik az automatizálás egyik fő nehézségét, a szkriptek karbantartását. Az érintés nélküli automatizálás is egyre nagyobb teret nyerhet, mivel lehetővé teszi mind a tesztelők, mind az üzleti felhasználók számára, hogy teszteseteket automatizáljanak anélkül, hogy a kódolással foglalkoznának. Ez gyorsabb eredményekhez vezet, és csökkenti a mögöttes kód megértéséhez szükséges időt. Nem meglepő, hogy a felmérésben részt vevők több, mint fele az intelligens automatizálást jelölte meg olyan kulcsfontosságú területként, amelybe a következő 1-2 évben szükséges befektetni.

Újra és újra – folyamatos tesztelés és integráció

A mai agilis környezetben egyre nagyobb hangsúlyt kap a sprinten belüli fejlesztés és végrehajtás, amelyet az értékesítési folyamatba való folyamatos integráció követ. A szoftverfejlesztés, a tesztelés és a telepítés minden aspektusának alkalmazkodnia kell azáltal, hogy eltávolodik a hagyományos vízeséses, illetve hibrid megközelítésektől. Ahogy a kiadási ciklusok egyre rövidebbek lesznek, hogy lépést tartsanak a felhasználók változó igényeivel, az új DevOps gyakorlatok, eszközök és folyamatok a szoftverfejlesztési életciklus alapvető részévé válnak. A folyamatos tesztelés az egyik olyan DevOps-trend, amely elengedhetetlen a folyamatos szállításban győzni kívánó fejlesztőcégek számára.

A vállalkozás biztosítása

Sok szervezet számára már javában zajlik felhő vállalati térhódítása, egyeseknél pedig már teljesen befejeződött. A szervezetek több mint 90%-a ma már IT-környezetének legalább egy részét a felhőben használja. A felhő a tesztelő szervezeteken belül kikényszerítette néhány jól bevált szerepkör újragondolását, különösen a biztonsági tesztelés terén. Mivel az alkalmazások és az adatok az üzlethelyiségen kívül kerülnek elhelyezésre, az adatbiztonság a felhőalapú tesztelés létfontosságú elemévé vált. Az adatbiztonsági tesztelés azt értékeli, hogy a rendszer képes-e megvédeni az adatokat és az erőforrásokat az olyan sebezhetőségektől, mint a hackerek, vírusok, vagy az illetéktelen bejelentkezési kísérletek.

Az "új olaj" kezelése és karbantartása

A tiszta tesztadatok előállítása kritikus fontosságú ahhoz, hogy maximalizáljuk a tesztelés értékét. Ez azonban egy olyan terület, ahol sok szervezetnek hiányosságai vannak. A nehézségeket két kulcsfontosságú tényező okozza: a tesztadatok korlátozott hordozhatósága a különböző tesztkörnyezetekben megnehezíti az erőfeszítéseket, és korlátozza a további idő- és erőforrás-befektetések iránti lelkesedést; az állandó tesztkörnyezetek hiánya a tesztelő csapatok számára széttagoltabb ad-hoc erőfeszítéseket eredményez, mivel több szervezet hajlamos a tesztelést megosztott környezetekben végezni. E kihívások ellenére a szervezetek felismerik, hogy a kritikus üzleti forgatókönyvek üzembe helyezés előtti hatékony validálásához elengedhetetlenül fontosak az érdemi tesztadatok. Mivel a teszteléshez használt adatok azonosításához több millió bejegyzés átfésülése szükséges, ami kihívásokkal jár, kiemelt fontosságúak a megfelelő adatok megszerzésének hatékony módszerei.

Jogviták – Nem szeretünk békésen megegyezni, pedig milliárdok múlnának rajta

Hiába terjedtek el az alternatív vitarendezési megoldások Magyarországon, a peres ügyekhez viszonyított arányuk messze elmarad az angolszász vagy a nyugati-európai átlagtól. Pedig a mediáció nyomán kötött egyezség időigénye és költsége negyede-ötöde, mint a pereskedésé, és a közvetítői eljárások több mint fele megállapodással zárul – derült ki a mediáció jelenét és jövőjét vizsgáló konferencián.
2023. 06. 06. 04:00
Megosztás:

133 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók

A gazdálkodók 133 303 egységes kérelmet nyújtottak be hétfőig, ebből 95 987 darabot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak segítségével - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 06. 03:30
Megosztás:

Sporttehetségeket támogat a Mol-Új Európa Alapítvány

Hetvenöt millió forintos keretösszeget különített el a hazai és nemzetközi sportversenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó 10-17 éves tanulók, általános és középiskolás diákok támogatására a Mol-Új Európa Alapítvány, melyhez július 16-ig lehet benyújtani a pályázatokat.
2023. 06. 06. 03:00
Megosztás:

Kevés a nyugdíja? Így lehet igényelni 8000 Ft havi nyugdíj-emelést

Mi az a méltányossági nyugdíj, mit kell tudni róla? Pontosan mi áll a méltányossági nyugdíj 2023-as jogszabályi hátterében? Mint általában a jogszabályok, a méltányossági nyugdíjak egyes szabályai is változtak 2023-ban. Érdemes ismerni a pontos szabályokat, mert akár havi max. 8.000 Ft-ot is kérelmezhetünk méltányossági emelésként. Hogyan lehet élni ezzel a lehetőséggel? Ki igényelheti és mekkora nyugdíj esetén tudunk élni a lehetőséggel? Cikkünkben az ado.hu szakmai portál útmutatásai alapján részletesen körüljárjuk a témát.
2023. 06. 06. 02:00
Megosztás:

Áprilisban csökkentek a termelői árak az euróövezetben

Az euróövezetben csökkentek a termelői árak áprilisban az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.
2023. 06. 06. 01:30
Megosztás:

Orbán Viktor az ázsiai befektetési bank elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) vezetőjével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 06. 06. 01:00
Megosztás:

Újabb jelentős élelmiszer áremelés jöhet Magyarországon a fizetendő EPR díjak miatt

Az elmúlt évek során a termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében, egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetésre kerül az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR).
2023. 06. 06. 00:01
Megosztás:

Újrahasznosított papír új életben

Sok más nyomda mellett a budapesti <a href="https://profinyomda.hu/" target="_blank">Profi Nyomda</a> is fontosnak tartja az újrahasznosított papírok használatát, mivel a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik minden iparágban, és a nyomdaipar sem kivétel. Ahhoz, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat, fontos, hogy olyan anyagokat és folyamatokat válasszunk, amelyek kímélik a természeti erőforrásokat. Az újrahasznosított papír egy kiemelkedő lehetőség, amely lehetővé teszi számunkra, hogy minőségi nyomdai termékeket készítsünk, miközben csökkentjük az új papír előállításával járó negatív hatásokat.
2023. 06. 05. 23:30
Megosztás:

Kijevbe utazik a pápa békeküldötte

Kijevbe utazik Matteo Zuppi bíboros, aki Ferenc pápa békeküldöttnek nevezett ki, hogy megpróbálja előmozdítani az ukrajnai háború politikai rendezését - jelentette be a Vatikán hétfői közleményében.
2023. 06. 05. 23:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 06. 05. 22:30
Megosztás:

Hamarosan megkezdődnek a paksi bővítés újabb előkészítő munkálatai

Hamarosan megindulnak a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai, a módosított szerződéses keretrendszer biztosítja a gyorsabb előrehaladást a biztonsági szabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2023. 06. 05. 22:00
Megosztás:

GFM-államtitkár a vállalati kötvények és a befektetési alapok újraszabályozásáról

A 2023-as tavaszi parlamenti ülésszak végével, készülve az őszi törvénykezési munkára, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénzügyi szabályozási területe - összhangban az uniós pénzügyi szabályozási stratégiával - a vállalati kötvények és a befektetési alapok vonatkozásában új szabályozási koncepciót dolgoz ki - fogalmazta meg a GFM hétfői közleményében Túri Anikó közigazgatási államtitkár.
2023. 06. 05. 21:30
Megosztás:

Június 11-től Kincses Áron lesz a KSH elnöke

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 05. 21:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó kereset, csökkent a reálbér Csehországban

Éves összehasonlításban az első negyedévben 8,6 százalékkal 41 265 koronára (646 210 forint) emelkedett a bruttó havi kereset Csehországban. A reálbérek éves csökkenése így 6,7 százalékos lett - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
2023. 06. 05. 20:30
Megosztás:

A FÉSZ egyeztetne a kormánnyal a kiterjesztett gyártói felelősségi díjról

A július 1-jétől érvénybe lépő kiterjesztett gyártói felelősségi díj és annak magas tételei miatt sürgős egyeztetést javasol a kormánnyal a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) - közölte a FÉSZ hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 05. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfő estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 06. 05. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2023. 06. 05. 19:00
Megosztás:

A Mol és az OTP részvényei húzták a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 248,32 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 48 117,93 ponton zárt hétfőn.
2023. 06. 05. 18:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gyáripari megrendelések értéke áprilisban

Nőtt a gyáripari megrendelések értéke az Egyesült Államokban áprilisban havi szinten - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau hétfőn.
2023. 06. 05. 18:00
Megosztás:

Egyszerűbb üzletági struktúra és új vezetők a Glosternél

Három nagyobb (rendszerintegráció, cloud, nemzetközi szoftverfejlesztés) üzletággá vonja össze az eddigi öt kisebb üzletágat a Gloster Infokommunikációs Nyrt. A cégcsoport több személyi változásról is döntött: Murvai Attilát, a Gloster-Minero IT egyik vezetőjét nevezték ki a szoftveres üzletág élére, Oszlánszki Péter, a Gloster HR területért felelős vezetője pedig csatlakozott a vállalat igazgatóságához, ezzel a HR formálisan is a kiemelt fontosságú területek közé lépett. A társaság célja a belső átszervezéssel egy hatékonyabb struktúra kialakítása, amely tovább növeli a cégcsoport eredményességét és támogatja a Glostert 2025-ös stratégiájának megvalósításában.
2023. 06. 05. 17:32
Megosztás: