A rövid futamidejű, dollárban denominált kötvényekbe érdemes fektetni

“Döntően a rövid futamidejű, dollárban denominált kötvényeket, és az ezekhez kapcsolódó befektetési eszközöket célszerű tartani a portfóliókban, és ez a márciusban megfogalmazott véleményünk továbbra is változatlan” – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén, ahol a cég szakértői arra kerestek választ, mibe érdemes fektetni a mostani időszakban.

A rövid futamidejű, dollárban denominált kötvényekbe érdemes fektetni

Tovább folytatódhat az euró gyengülése

“Ügyfeleink vagyonának körülbelül 70 százaléka amerikai dollárban került befektetésre, mivel a jövőképünk továbbra is erősen dollárorientált, megítélésünk szerint az euró több mint 20 éve nem látott gyengülése tovább folytatódhat, paritás alá is bőven beeshet” - mondta az eseményen az SPB Befektetési Zrt. privátbanki üzletágának vezetője, Kalapos Csaba. “Most ugyan némileg erőre kapott a közös európai deviza, hiszen az Európai Központi Bank részéről megszellőztetett 50 bázispontos kamatemelés a piac eddigi várakozásait felülmúlta, ugyanakkor a dollár kamatelőnye bizonyosan megmarad ebben a vonatkozásban” - tette hozzá.

A FED jóval kisebb recessziós veszélyekkel szembesül, így magabiztosabban, nagyobb léptekben haladhat az infláció elleni küzdelem irányába, ezért továbbra is érdemesebb a dollár alapú befektetéseket keresni, már csak azért is, mert az elmúlt hónapokban kialakult konfliktusok, és az ebből eredő válsághelyzet vesztese egyelőre egyértelműen Európa, ami szintén a dollár malmára hajtja a vizet - jegyzik meg a szakértők.

Az arany helyett érdemes más befektetést keresni

Az Egyesült Államok vélhetően komolyabb probléma nélkül vészeli át a jelenlegi időszakot, Kína számára pedig megnyílt az út, hogy még tovább növelje globális gazdasági és politikai szerepét. Európa azonban sajnos kritikus helyzet közelébe került, a kontinens motorja, a német gazdaság rég nem látott mélypontokra süllyedt, versenyképessége az energiaellátottság megoldatlansága miatt egyre csökken.

Kalapos Csaba véleménye szerint az arany, mint klasszikus „safe haven” eszköz egyelőre nem tölti be azt a funkciót, amit az eddig ismert közgazdasági alapvetések szerint a háború és az infláció indokolna. Az orosz inváziót követően látható volt egy felugrás, de ezt követően már inkább a dollár eszközök adtak inkább biztonságérzetet. “Most technikailag ugyan jó belépő szinteket mutat az árfolyam, de hosszabb távon inkább más megoldásokat javaslunk, olyanokat, amelyek kamatot, értelmezhető hozamot kínálnak a biztonság mellett” - húzza alá az SPB privátbanki üzletágának vezetője.

A búza árának növekedése várható

A mezőgazdasági termények tekintetében a szakértők a búza árfolyamára hívták fel a figyelmet, kitérve Ukrajna és Oroszország meghatározó szerepére a gabonafélék világkereskedelmében. Ebből eredően a háború kitörésekor jelentős emelkedés volt tapasztalható a búza árfolyamában, ami idővel megfordult, és gyakorlatilag a kiindulási szintekre esett vissza. A folyamat nem teljesen érthető, hiszen egyelőre az eddig megtermelt mennyiség töredéke sem tud piacra jutni. “Bizonyosra vehető, hogy a szűkülő kínálat árnövelő hatású lesz, ennek megfelelően érdemes lehet például a búza árfolyamát követő WEAT LN ETF szerepeltetése a befektetési portfóliókban” - emeli ki az SPB Befektetési Zrt. prémiumbanki üzletágának bankára, Kosovics László.

Érdemes az alapanyagok, termények és energiahordozók tekintetében is diverzifikált megközelítést alkalmazni, hiszen bár összességében jó belépő szinteket lehet most találni, ugyanakkor az egyedi eszközök rendkívül magas kockázatot jelentenek. “Az egyes nyersanyag instrumentumokban tapasztalható árfolyamingadozások gyorsak és számottevőek, mivel a befektetők sokszor nem kellő körültekintéssel, meggondolatlanul, türelmetlenül nyitnak és zárnak pozíciókat” - figyelmeztet Szabó Sándor, az SPB Befektetési Zrt. igazgatósági tagja.

A rövid futamidejű kötvényeket érdemes keresni

Az ajánlott befektetési időtávokat illetően Kalapos Csaba megítélése szerint még mindig a rövidebb időtávokra érdemes koncentrálni a kötvénybefektetések terén. A 2040 körüli lejáratú papírok helyett, most már csak a 2030-ig terjedő lejárati időszakokat ajánljuk a befektetőknek. “Ezek közé tartozik a norvég DNO olajtársaság dollárban denominált 8 százalékos kötvénye, az amerikai Footlocker ruházati cég 7 százalékos papírja, valamint az Aegon kötvénye is”. Kosovics László a prémium üzletágat illetően elmondta, hogy az általuk ajánlott kötvény ETF-ek is rövidebb időtávra koncentrálnak, illetve a rövid futamidejű, inflációkövető kötvény ETF-ekkel igyekeznek a befektetési portfóliókat kiegészíteni, példaként megemlítve a TIP5 ETF-et.

A globális részvénypiacokat illetően Kalapos Csaba véleménye szerint az év eleje óta tapasztalt jelentős esések továbbra is komoly kockázatokat vetíthetnek előre a jövőre vonatkozóan. A magas infláció miatt egy erőteljes kamatemelési ciklus elején vagyunk, a recessziós félelmek is erősek, az alapanyagárak és a munkaerő-költségek miatt pedig előreláthatólag csökkenni fognak a vállalati nyereségszintek. “Ez így összességében arra ösztönöz minket, hogy a portfóliókat a szokásosnál magasabb kötvényállomány mellett olyan befektetési eszközökkel, ETF-ekkel töltsük fel, melyek döntően az amerikai piacra fókuszálnak, és szélesebb horizontot fednek le” - mondta az SPB Befektetési Zrt. privátbanki üzletágának vezetője, Kalapos Csaba.

A védelmi ipar továbbra is jól teljesíthet

Az egyes szektorok közül az SPB szakértői a védelmi ipar képviselőit ajánlják megfontolásra, hiszen komoly kötelezettségvállalás tapasztalható nemzetközi viszonylatban a védelmi kiadások emelésére. Kiemelendők a repülőgépipari szereplők, illetve a fegyvergyártók, mint például a német Rheinmetall, amelynek árfolyama duplájára emelkedett idén.

Itthon a MOL esetében vonzó a kép

A hazai bluechip papírokat illetően elmondható, hogy alapvetően az ukrán-orosz háborús konfliktus és az Európai Unióval történő esetleges megállapodás mozgatja az árfolyamokat.

Az OTP drámainak tekinthető esése a korábbi, húszezer forint körüli szintekről a mostani 8 ezer forintra igen komoly izgalmakat hozott a BÉT-re, ugyanakkor a bank állapota stabil, a térség egyik kiemelkedően teljesítő pénzintézete, és folyamatos terjeszkedése is bizalmat kelt. Az elemzők által meghatározott célárak 50-60 százalékos nyereségtartalmat mutatnak az OTP esetében, viszont ennek megvalósulását számos tényező befolyásolja, ami legrosszabb esetben akár 1-1,5 éves időtávra is kitolódhat.

A MOL papírjait illetően most sokkal kedvezőbb a kép, és bár az elmúlt napokban komolyabb áresést tapasztalhattunk, ez csakis a legutóbbi osztalékfizetés természetes velejárója. A MOL rendkívül kedvező helyzetbe került a finomítói margin-ok kiszélesedése miatt. Ez az állapot egyelőre tartósnak tűnik, ami jelentősen emeli a MOL profittermelő képességét.

A Richter orosz kitettsége is jelentős, ennek ellenére a vállalat jól teljesített, így az árfolyama is kedvezően alakult, ezeken a szinteken technikailag már érdemesnek tűnik egy profitrealizálás.

A Magyar Telekom papírjai a jelen hozamszintek mellett sajnos nem jelentenek vonzó célpontot. A társaság részéről egy új, magasabb osztalékpolitikát mutató stratégiát látna szívesen a piac.

A Széchenyi Kártya az egyik legsikeresebb gazdaságfejlesztési eszköz

A  Széchenyi Kártya húsz éves története bebizonyította, hogy az egyik legsikeresebb gazdaságfejlesztési eszköz, jelentős szerepet tölt be a kis- és középvállalkozó (kkv) szektor finanszírozásában - hangsúlyozták a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulójára rendezett ünnepségen felszólalók kedden, Budapesten.
2022. 11. 30. 05:30
Megosztás:

Közel 20 százalékkal nőtt a JYSK árbevétele Magyarországon

A JYSK árbevétele 19 százalékkal, 67,6 milliárd forintra nőtt Magyarországon a 2021 szeptemberétől 2022 augusztusáig tartó pénzügyi évében, adózás előtti eredménye (EBIT) a teljes cégre vetítve 12,49 milliárd forint lett, ami 0,4 százalékos emelkedést jelent - tájékoztatta a lakberendezési áruházlánc az MTI-t kedden.
2022. 11. 30. 05:00
Megosztás:

Csalás a lottóhúzáson - lebuktak élő húzásban a kamerák előtt, mutatjuk - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt.
2022. 11. 30. 04:00
Megosztás:

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme, újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.
2022. 11. 30. 03:30
Megosztás:

Javult kissé a gazdasági hangulat az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben és február óta az első alkalommal javult a gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) felmérésének kedden publikált végleges értéke alapján. A mutató a javulás ellenére is két éves mélypont közelében van.
2022. 11. 30. 03:00
Megosztás:

Így kerülnék el a recessziót a vállalatvezetők

Minden második vezető cégfelvásárlást tervez egy éven belül, a fenntarthatóság pedig kritikus fontosságú lesz a versenyképesség fenntartásához - derül ki az EY nemzetközi tanácsadó vállalat globális kutatásából.
2022. 11. 30. 02:30
Megosztás:

Negyedik negyedéve csökkennek a reálbérek Németországban

A reálbérek legnagyobb mértékű és leghosszabb ideje, már negyedik negyedéve tartó csökkenését regisztrálták Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint.
2022. 11. 30. 02:00
Megosztás:

13,2 millió dollár támogatást nyújt a Google és a Youtube a félretájékoztatás elleni küzdelemre

A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében - tájékoztatott a Google kedden Brüsszelben.
2022. 11. 30. 01:30
Megosztás:

A NATO kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet

A NATO készenlétben van, és kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy bukaresti konferencián, amely a NATO-tagországok külügyminiszteri találkozójával párhuzamosan zajlik.
2022. 11. 30. 01:00
Megosztás:

Biden törvényalkotásra szólította fel a Kongresszust

Az amerikai elnök a Kongresszus hatáskörébe utalta a szeptemberben megtárgyalt munkaügyi megállapodás elfogadását annak érdekében, hogy el lehessen kerülni az ország gazdaságát fenyegető vasutassztrájkot - közölte a Fehér Ház.
2022. 11. 30. 00:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztók bizalma az USA-ban

Elemzők által vártnál némileg kisebb mértékben romlott a fogyasztók bizalma az Egyesült Államokban novemberben.
2022. 11. 30. 00:01
Megosztás:

Csehország lakosságának kilenc százaléka a mostani gazdasági válság előtt is energiaszegénységben élt

A cseh lakosság mintegy kilenc százaléka, azaz 900 ezer ember már a jelenleg érzékelhető gazdasági válság és a drágulási hullám kezdete előtt is úgynevezett energiaszegénységben élt - állapította meg a hivatalos statisztikai adatokat elemző tanulmány, amelyet civil szervezetek mutattak be kedden Prágában.
2022. 11. 29. 23:00
Megosztás:

Lassult novemberben éves szinten a német infláció

Németországban éves szinten lassult, havi összevetésben pedig csökkent az infláció novemberben - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal kedden.
2022. 11. 29. 22:30
Megosztás:

Elfogadta a 2023-as költségvetést a horvát parlament

A módosító javaslatok megvitatása után a horvát parlament kedden megszavazta a 2023-as költségvetést, amely 2,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol.
2022. 11. 29. 22:00
Megosztás:

Növelte a nyereségét a Duna House a harmadik negyedévben

A Duna House ingatlanközvetítő 727,1 millió forintra növelte a nyereségét a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszaki 465,3 millió forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett kibocsátói jelentésében.
2022. 11. 29. 21:30
Megosztás:

A hazai pénzügy legmeghatározóbb női szereplőit díjazták

Idén először díjazták a magyarországi pénzügy területén maradandó értéket teremtő női szakembereket a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál és a Peak fintech technológiai vállalat által alapított Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán. Az elismerésben tíz olyan pénzügyi vezető és szakértő hölgy részesült, akik többek között a hazai pénzügy digitális fejlődéséért, az edukáció vagy a fenntartható befektetések elterjedéséért dolgoznak.
2022. 11. 29. 21:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora este a főbb devizákkal szemben reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 29. 20:30
Megosztás:

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group, a társaság egyre fokozódó nemzetközi jelenlétének támogatása céljából. A pozíciót Kovács András, a társaság jelenlegi értékesítési igazgatója látja majd el, miközben továbbra is hozzá tartozik majd a magyarországi értékesítési feladatok felügyelete is. A kinevezés értelmében a szakember feladatkörébe a nemzetközi iroda, valamint a raktárakkal és logisztikai ingatlanokkal kapcsolatos értékesítési és bérbeadási tevékenység tartozik majd. Az új pozíció létrejöttét a társaság nemzetközi ingatlanportfóliójának dinamikus bővülése, valamint a további, ambiciózus terjeszkedési tervek tették szükségessé.
2022. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Milliókat hozhat a számlára a zöld hiteleknél beinduló kamatverseny

Az MNB gáláns zöld otthon hitelprogramja lezárását követően a bankok sorra jelentek meg saját, az energiatakarékosságot díjazó kölcsöneikkel. Az MNB jövő áprilistól a fogyasztóbarát hitelek zöld kiterjesztésével igyekszik még jobban erősíteni a versenyt. A BiztosDöntés.hu értékelése szerint a fő változás a kamatkedvezményekben elinduló verseny és az lesz, hogy az eddig visszatérítésként adott egyszeri kedvezmény beépül a hitelekbe, s így több millió forintos megtakarítást jelenthet majd az ügyfeleknek.
2022. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 11. 29. 19:00
Megosztás: