A stagfláció kísértete járja be a világgazdaságot

Az orosz és az ukrán gazdasággal szembeni közvetlen globális kereskedelmi kitettség alacsony, és az elmúlt években még csökkent is. Ez erős korlátok között tartja a háború közvetlen negatív hatásait, a közvetettek azonban a stagfláció (alacsony növekedéssel vagy akár recesszióval párosuló magas infláció) irányába vihetik a világgazdaságot – vélik az Allianz és az Allianz Trade elemzői. A kormányok várhatóan beavatkoznak a kedvezőtlen gazdasági folyamatokba, pénzügyi segítséget kínálhatnak – ahogy arra már vannak konkrét példák – a magas nyersanyagárak miatt veszélybe került vállalatoknak, így idén az Allianz és az Allianz Trade előrejelzése szerint „csak” 8 százalékkal nő a vállalati fizetésképtelenségek száma Európában és az Egyesült Államokban.

A stagfláció kísértete járja be a világgazdaságot

Abszolút értékben a konfliktusban érintett két ország, Oroszország és Ukrajna áru- és szolgáltatáskereskedelme nem elhanyagolható, összértékük 828, illetve 144 milliárd dollár. Ennek mindkét ország esetében nagyjából 80 százaléka az árukereskedelem, és 20 a szolgáltatások súlya. Ezzel az orosz gazdaság a világkereskedelem 2,1, az ukrán a 0,4 százalékát teszi ki. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy mindkét ország súlya mintegy egyharmadával csökkent 2019 óta.

Az orosz kereskedelmi kapcsolatok zuhanása, vagy akár teljes megszakítása a közvetlen szomszédokat érintené leginkább kellemetlenül, mindenekelőtt Fehéroroszországot és Moldovát, majd a tágabb értelemben vett Közép-Kelet Európai Régiót (Lengyelország, Magyarország, Szerbia, Románia, Törökország), a balti- és az északi országokat, illetve Észak-Koreát. A hadban álló felekre egyaránt igaz, hogy az oda irányuló export kiesése lényegében egyetlen országnak sem okoz megoldhatatlan problémát, sokkal inkább az onnan származó import elmaradása okozhat fejtörést.

Ami az ágazatokat illeti, az energiatermékeknél (kőolaj és földgáz) valamint a fém- és agrár-élelmiszeripari szektorban a legnagyobb a két ország kereskedelmi partnereinek kitettsége. Oroszország legfontosabb exportterméke az ásványi tüzelőanyag, míg Ukrajnának a gabonafélék. Az árukereskedelemben a két országból kieső import hiánya földrajzi és termékalapon is koncentrált, azaz kevés országot és terméket érint, de azokat erőteljesen. Ami a szolgáltatásexportjukat illeti, mindkét ország fő partnere az Európai Unió, de a közvetlen kitettség ezen a téren nem számottevő.

Ezzel szemben a közvetett hatások erősek lehetnek, hiszen a két országból származó import bezuhanása vagy teljes kiesése nemcsak a szankciókon múlik, hanem az Oroszországban jelen levő nagyvállalatok döntésein is, mert a reputációs kockázattól való félelem sokakat közülük már most arra késztetett, hogy felfüggesszék vagy megszüntessék ottani tevékenységüket.

A veszélyeztetett iparágak

Oroszország a világ olajtermelésének körülbelül 10 százalékát adja, Oroszország és Ukrajna együttesen pedig a világ búzaexportjának egynegyedét. Oroszország számos ipari fém kitermelésében és előállításában is kulcsszerepet játszik, ezért az első nyersanyagpiaci reakciók nagyon erősek voltak: az olajárak közel jártak a történelmi csúcshoz, az európai földgáz ára elérte a történelmi 300 eurós határt, a búza ára 40 százalékkal emelkedett, a nikkel kereskedelmét pedig fel kellett függeszteni a londoni fémtőzsdén. Azóta a legtöbb nyersanyag ára visszaesett, de az árak magas szinten maradtak.

Várható vállalati eredményváltozás jelenlegi energiahordozó nyersanyagárak mellett, ágazatonként (EBITDA, százalékpont)

Csak azokat a szektorokat vizsgálták, ahol az energiaköltség >5% opex. EMU6 = Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Belgium. Az elemzés ceteris paribus alapú, vagyis nem vette figyelembe a bevétel változását, a termék mix változását, a költséghatékonysági intézkedéseket, stb. Forrás: Refinitiv, Allianz Research

Ebben az értelemben Nyugat-Európában az energia-, a fém- és a vegyipar a legveszélyeztetettebb. Az orosz inputok Nyugat-Európa energiatermelésének valamivel több mint 2 százalékát teszik ki, ami nem tűnik soknak, de az áramszolgáltatás természete miatt a kis hiány is komoly fennakadásokat tud okozni. Emiatt az orosz gázszállítások elmaradása 1,2-2,3 százalékponttal ronthatja az EU GDP növekedését, attól függően, hogy részleges vagy teljes leállásról beszélünk.

Oroszország és Ukrajna kivitelének kiesése ilyen értelemben sok céget fog nehéz helyzetbe hozni – állítja az Allianz és az Allianz Trade elemzése. Az amerikai és európai fémiparban például a működési költségek 80 százalékát a fém alapanyagok és az energia adja. Néhány kiemelt fémből, mint a chipekben és szenzorokban nélkülözhetetlen palládium, vagy nemesgázokból (neon, xenon és kripton) már a háború előtt is hiány mutatkozott, ezeknél feltehetőleg fokozódnak az ellátási feszültségek. Az autóipar is megsínyli a háborút, mivel Oroszország az elektromos autózásban nélkülözhetetlen alumínium, nikkel és lítium egyik fontos beszállítója.

Az Allianz és az Allianz Trade elemzése szerint, ha az energiahordozók ára a jelenlegi szinten stabilizálódik, akkor a fém- és energiaiparban működő vállalatoknál az EBITDA ráta legalább 20 százalékponttal csökkenhet, de mindkét szektor nyereséges marad, mivel 2021-ben rendkívül jó évet zártak. Egy esetleges további 40 százalékos olajár-emelkedés már negatív EBITDA-hoz vezetne például a légitársaságoknál, vagy a fémfeldolgozásban.

Ami a nem energiatermékeket illeti, a részletes elemzés számos olyan ágazatot talált, amelyek nem tudnának mit kezdeni az alumínium-, a réz-, vagy a búzaárak megduplázódásával. Sőt, a helyzet az, hogy ennél lényegesen kisebb áremelkedés is veszteségbe sodor olyan szektorokat, mint a háztartásigép-gyártás, ahol a fogyasztók magas árak mellett képesek és hajlamosak is elhalasztani a vásárlásaikat. A paletta másik oldalán a számítógépgyártás, a távközlés, vagy a vegyszergyártás az Allianz és az Allianz Trade elemzése szerint képesek lennének feldolgozni a nyersanyagárak emelkedését.

Ha a háború felerősödik, és a globális gazdaság az Allianz és az Allianz Trade által Elsötétítési forgatókönyv nevezett legrosszabb szcenárió irányába halad, az az elemzők szerint könnyen stagflációba (alacsony növekedés vagy akár recesszió mellett magas infláció) taszíthatja a világgazdaságot, mert a fogyasztók visszafogják a fogyasztásukat. Ennek jelei máris láthatók. A legfrissebb mobilitási adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban az élelmiszer és az üzemanyag árának emelkedése miatt az emberek már kevesebbet járnak boltokba, éttermekbe, vagy kedvenc, kikapcsolódást szolgáló helyeikre.

Mérsékelt növekedés várható a fizetésképtelenségi esetek számában

Figyelembe véve az elhúzódó válság és a hosszabb ideig tartó magasabb nyersanyagárak kockázatát, egyes kormányok valószínűleg pénzügyileg is támogatni fogják a vállalatokat. A francia kormány március 16-án olyan támogatási konstrukciót jelentett be, amely kifejezetten az energiaigényes cégek megmentésére irányul, és amelynek keretében az érintettek 30 milliárd euró támogatásban, illetve 100 milliárd euró kedvezményes hitelben részesülhetnek. Az ilyen állami intézkedések figyelembevételével az Allianz és az Allianz Trade arra számít, hogy 2022-ben a zord körülmények ellenére a fizetésképtelenségi ráta az eurozónában „szerény” 8 százalékkal fog emelkedni a megelőző évhez képest.

OTP: Az NGM újra csökkentené a THM-et

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Bankszövetség képviselőivel tartott megbeszélésén négy pontban kérte a bankok együttműködését.
2024. 09. 20. 13:30
Megosztás:

A legfontosabb tudnivalók a teherautó-abroncsok használatához

Amikor abroncsokról esik szó, a legtöbben a személyautók abroncsaira gondolunk, pedig a teherautók abroncsainak biztonsága, állapota, és karbantartása legalább ennyire fontos.
2024. 09. 20. 13:00
Megosztás:

Húszezer hamis játékot talált a NAV

Közel húszezer hamis játékot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy budapesti játékbolt titkos raktárában - tájékoztatta a NAV pénteken az MTI-t.
2024. 09. 20. 12:30
Megosztás:

Kínai hackerek több ezer okoskészüléket törtek fel

Kínai hackerek egy globális akció részeként több mint 2700 okoskészüléket törtek fel Hollandiában - közölt a holland kiberbiztonsági központ (NCSC) az amerikai és a brit hatóságok figyelmeztetését követően.
2024. 09. 20. 12:00
Megosztás:

Mi a helyzet a koronavírussal?

Stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján.
2024. 09. 20. 11:30
Megosztás:

Lakáshitel: milliókat lehetett spórolni a kivárással

Erős és egyelőre nehezen teljesíthető kérést fogalmazott meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a bankok felé az 5 százalékos lakáshitel THM-plafon bevezetésére. Nagy kérdés, hogy mi lesz a piac reakciója, de Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a részleges alkalmazkodás egész biztosan megtörténik és már ez is önmagában jelentős forgalmat és az új lakások építésének indulását hozhatja magával.
2024. 09. 20. 11:00
Megosztás:

A Fed döntését követően tovább araszoltak felfelé a hosszú hozamok

Az 50 bázispontos kamatcsökkentés után az USA-ban a rövid hozamok kissé mérséklődtek, a hosszabbak viszont tovább araszoltak felfelé a korábbi lokális minimumszintekről. Az emelkedésben közrejátszott, hogy váratlanul csökkent az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma.
2024. 09. 20. 10:30
Megosztás:

Kiemelkedően jó hangulatban zártak az amerikai tőzsdék

A Fed kamatvágása után a három fő amerikai index 1,3% és 2,5%-kal növekedett, az S&P 500 ás a Dow Jones Ipari Átlag rekordmagasan zárt.
2024. 09. 20. 10:00
Megosztás:

Növekedéssel zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek

Pozitívan reagáltak az európai piacok a Fed szerdai 50 bázispontos kamatcsökkentésére, jó hangulatban folyt a kereskedés: a pán-európai Stoxx600 1,4%-os emelkedéssel zárt, ami több mint két hete a legmagasabb zárószint.
2024. 09. 20. 09:30
Megosztás:

Milyen használt autót vesznek most a magyar emberek leginkább?

Augusztusban a DataHouse előzetes adatai szerint 73 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, 3,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár ez az érték nem éri el a korábbi hónapokban tapasztalt szintet, továbbra is felette van az előző év bármelyik havi forgalmának. A JóAutók.hu várakozása szerint immár szinte biztossá vált, hogy idén megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa.
2024. 09. 20. 09:00
Megosztás:

Megszületett a megállapodás az új francia kormány tagjairól

Franciaországnak "vasárnap előtt" meglehet az új kormánya - jelentette be Michel Barnier miniszterelnök csütörtök este, miután bemutatta Emmanuel Macron államfőnek a 38 kormánytag nevét tartalmazó listát.
2024. 09. 20. 08:30
Megosztás:

Egyre kevesebb a nyomtatott napilap

A nyomtatott napilapok példányszáma 15 százalékkal, a hetilapok terjesztési átlaga pedig 17 százalékkal csökkent 2023-ban az előző évihez képest - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 20. 08:00
Megosztás:

3,6 milliárd forint európai uniós forrásból fejleszthetnek Bács-Kiskun vármegyében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből elnyert mintegy 3,6 milliárd forint európai uniós forrásból több település is fejleszthet Bács-Kiskun vármegyében – tájékoztatta vármegyei önkormányzat elnöke az MTI-t.
2024. 09. 20. 07:30
Megosztás:

Árvíz: Mi lesz a nyugdíjakkal és a levelekkel?

A Magyar Posta számára a lakosság kiszolgálása kiemelt fontosságú, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyugdíjak és a küldemények megérkezzenek az árvíz sújtotta területekre is - közölte a Magyar Posta csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 20. 07:00
Megosztás:

IPOSZ: a kkv-szektor a magyar gazdaság egyik alappillére

A kis- és középvállalkozások (kkv) az európai és a magyar gazdaság egyik legfontosabb pillérét alkotják - hangsúlyozta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke csütörtökön a Magyar Kézművesség Napja ünnepségen Budapesten.
2024. 09. 20. 06:30
Megosztás:

Szlovéniában idén csökkent a határsértések száma

Szlovéniában az év első nyolc hónapjában 32 002 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami 12 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a szlovén belügyminisztérium.
2024. 09. 20. 06:00
Megosztás:

Békekonferencia megrendezését javasolta Madridban a palesztin elnök

Egy újabb, Madridban megrendezett békekonferencia összehívását javasolta a palesztin elnök a spanyol fővárosban tett hivatalos látogatásán csütörtökön.
2024. 09. 20. 05:30
Megosztás:

5%-os önkéntes THM plafon bevezetését szorgalmazza a lakáshiteleknél a kormány

Nagy Márton egyeztetett a Bankszövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője több pontban megfogalmazta kéréseit, javaslatait. Az egyik kérése az a bankok felé, hogy önkéntes alapon 5%-ban maximálják a lakáscélú jelzáloghitelek THM értékét. Emiatt akár 4-7,5 millió Ft-ot is spórolhat egy hiteligénylő.
2024. 09. 20. 05:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája: Színes programmal várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetem

Csaknem kétszáz programmal várják az érdeklődőket a Debreceni Egyetemen (DE) a kutatók éjszakáján, szeptember 27-én.
2024. 09. 20. 04:45
Megosztás:

Csalás a lottóhúzáson - bebuktak az élő húzáson a kamerák mutatják - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy a lottótársaságok ne kerülnének csalási vádak kereszttüzébe olyan játékosok részéről, akiknek éppen azon a héten nem húzták ki a számait. Számos online fórum tele van ilyen bejegyzésekkel és összeesküvés-elméletekkel. Cikkünkben most egy olyan csalásról lesz szó, amely a TV kamerák előtt zajlott, és az egyik legnyilvánvalóbb esetnek számít.
2024. 09. 20. 04:00
Megosztás: