A stagfláció kísértete járja be a világgazdaságot

Az orosz és az ukrán gazdasággal szembeni közvetlen globális kereskedelmi kitettség alacsony, és az elmúlt években még csökkent is. Ez erős korlátok között tartja a háború közvetlen negatív hatásait, a közvetettek azonban a stagfláció (alacsony növekedéssel vagy akár recesszióval párosuló magas infláció) irányába vihetik a világgazdaságot – vélik az Allianz és az Allianz Trade elemzői. A kormányok várhatóan beavatkoznak a kedvezőtlen gazdasági folyamatokba, pénzügyi segítséget kínálhatnak – ahogy arra már vannak konkrét példák – a magas nyersanyagárak miatt veszélybe került vállalatoknak, így idén az Allianz és az Allianz Trade előrejelzése szerint „csak” 8 százalékkal nő a vállalati fizetésképtelenségek száma Európában és az Egyesült Államokban.

A stagfláció kísértete járja be a világgazdaságot

Abszolút értékben a konfliktusban érintett két ország, Oroszország és Ukrajna áru- és szolgáltatáskereskedelme nem elhanyagolható, összértékük 828, illetve 144 milliárd dollár. Ennek mindkét ország esetében nagyjából 80 százaléka az árukereskedelem, és 20 a szolgáltatások súlya. Ezzel az orosz gazdaság a világkereskedelem 2,1, az ukrán a 0,4 százalékát teszi ki. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy mindkét ország súlya mintegy egyharmadával csökkent 2019 óta.

Az orosz kereskedelmi kapcsolatok zuhanása, vagy akár teljes megszakítása a közvetlen szomszédokat érintené leginkább kellemetlenül, mindenekelőtt Fehéroroszországot és Moldovát, majd a tágabb értelemben vett Közép-Kelet Európai Régiót (Lengyelország, Magyarország, Szerbia, Románia, Törökország), a balti- és az északi országokat, illetve Észak-Koreát. A hadban álló felekre egyaránt igaz, hogy az oda irányuló export kiesése lényegében egyetlen országnak sem okoz megoldhatatlan problémát, sokkal inkább az onnan származó import elmaradása okozhat fejtörést.

Ami az ágazatokat illeti, az energiatermékeknél (kőolaj és földgáz) valamint a fém- és agrár-élelmiszeripari szektorban a legnagyobb a két ország kereskedelmi partnereinek kitettsége. Oroszország legfontosabb exportterméke az ásványi tüzelőanyag, míg Ukrajnának a gabonafélék. Az árukereskedelemben a két országból kieső import hiánya földrajzi és termékalapon is koncentrált, azaz kevés országot és terméket érint, de azokat erőteljesen. Ami a szolgáltatásexportjukat illeti, mindkét ország fő partnere az Európai Unió, de a közvetlen kitettség ezen a téren nem számottevő.

Ezzel szemben a közvetett hatások erősek lehetnek, hiszen a két országból származó import bezuhanása vagy teljes kiesése nemcsak a szankciókon múlik, hanem az Oroszországban jelen levő nagyvállalatok döntésein is, mert a reputációs kockázattól való félelem sokakat közülük már most arra késztetett, hogy felfüggesszék vagy megszüntessék ottani tevékenységüket.

A veszélyeztetett iparágak

Oroszország a világ olajtermelésének körülbelül 10 százalékát adja, Oroszország és Ukrajna együttesen pedig a világ búzaexportjának egynegyedét. Oroszország számos ipari fém kitermelésében és előállításában is kulcsszerepet játszik, ezért az első nyersanyagpiaci reakciók nagyon erősek voltak: az olajárak közel jártak a történelmi csúcshoz, az európai földgáz ára elérte a történelmi 300 eurós határt, a búza ára 40 százalékkal emelkedett, a nikkel kereskedelmét pedig fel kellett függeszteni a londoni fémtőzsdén. Azóta a legtöbb nyersanyag ára visszaesett, de az árak magas szinten maradtak.

Várható vállalati eredményváltozás jelenlegi energiahordozó nyersanyagárak mellett, ágazatonként (EBITDA, százalékpont)

Csak azokat a szektorokat vizsgálták, ahol az energiaköltség >5% opex. EMU6 = Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Belgium. Az elemzés ceteris paribus alapú, vagyis nem vette figyelembe a bevétel változását, a termék mix változását, a költséghatékonysági intézkedéseket, stb. Forrás: Refinitiv, Allianz Research

Ebben az értelemben Nyugat-Európában az energia-, a fém- és a vegyipar a legveszélyeztetettebb. Az orosz inputok Nyugat-Európa energiatermelésének valamivel több mint 2 százalékát teszik ki, ami nem tűnik soknak, de az áramszolgáltatás természete miatt a kis hiány is komoly fennakadásokat tud okozni. Emiatt az orosz gázszállítások elmaradása 1,2-2,3 százalékponttal ronthatja az EU GDP növekedését, attól függően, hogy részleges vagy teljes leállásról beszélünk.

Oroszország és Ukrajna kivitelének kiesése ilyen értelemben sok céget fog nehéz helyzetbe hozni – állítja az Allianz és az Allianz Trade elemzése. Az amerikai és európai fémiparban például a működési költségek 80 százalékát a fém alapanyagok és az energia adja. Néhány kiemelt fémből, mint a chipekben és szenzorokban nélkülözhetetlen palládium, vagy nemesgázokból (neon, xenon és kripton) már a háború előtt is hiány mutatkozott, ezeknél feltehetőleg fokozódnak az ellátási feszültségek. Az autóipar is megsínyli a háborút, mivel Oroszország az elektromos autózásban nélkülözhetetlen alumínium, nikkel és lítium egyik fontos beszállítója.

Az Allianz és az Allianz Trade elemzése szerint, ha az energiahordozók ára a jelenlegi szinten stabilizálódik, akkor a fém- és energiaiparban működő vállalatoknál az EBITDA ráta legalább 20 százalékponttal csökkenhet, de mindkét szektor nyereséges marad, mivel 2021-ben rendkívül jó évet zártak. Egy esetleges további 40 százalékos olajár-emelkedés már negatív EBITDA-hoz vezetne például a légitársaságoknál, vagy a fémfeldolgozásban.

Ami a nem energiatermékeket illeti, a részletes elemzés számos olyan ágazatot talált, amelyek nem tudnának mit kezdeni az alumínium-, a réz-, vagy a búzaárak megduplázódásával. Sőt, a helyzet az, hogy ennél lényegesen kisebb áremelkedés is veszteségbe sodor olyan szektorokat, mint a háztartásigép-gyártás, ahol a fogyasztók magas árak mellett képesek és hajlamosak is elhalasztani a vásárlásaikat. A paletta másik oldalán a számítógépgyártás, a távközlés, vagy a vegyszergyártás az Allianz és az Allianz Trade elemzése szerint képesek lennének feldolgozni a nyersanyagárak emelkedését.

Ha a háború felerősödik, és a globális gazdaság az Allianz és az Allianz Trade által Elsötétítési forgatókönyv nevezett legrosszabb szcenárió irányába halad, az az elemzők szerint könnyen stagflációba (alacsony növekedés vagy akár recesszió mellett magas infláció) taszíthatja a világgazdaságot, mert a fogyasztók visszafogják a fogyasztásukat. Ennek jelei máris láthatók. A legfrissebb mobilitási adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban az élelmiszer és az üzemanyag árának emelkedése miatt az emberek már kevesebbet járnak boltokba, éttermekbe, vagy kedvenc, kikapcsolódást szolgáló helyeikre.

Mérsékelt növekedés várható a fizetésképtelenségi esetek számában

Figyelembe véve az elhúzódó válság és a hosszabb ideig tartó magasabb nyersanyagárak kockázatát, egyes kormányok valószínűleg pénzügyileg is támogatni fogják a vállalatokat. A francia kormány március 16-án olyan támogatási konstrukciót jelentett be, amely kifejezetten az energiaigényes cégek megmentésére irányul, és amelynek keretében az érintettek 30 milliárd euró támogatásban, illetve 100 milliárd euró kedvezményes hitelben részesülhetnek. Az ilyen állami intézkedések figyelembevételével az Allianz és az Allianz Trade arra számít, hogy 2022-ben a zord körülmények ellenére a fizetésképtelenségi ráta az eurozónában „szerény” 8 százalékkal fog emelkedni a megelőző évhez képest.

A Henkel eredményei 2022 első felében

A csoport árbevétele 2022 első felében szervesen +8,9 százalékkal, mintegy 10,9 milliárd euróra nőtt (nominálisan +9,9 százalékkal), az összes üzletág és régió hozzájárulásával.
2022. 08. 16. 18:00
Megosztás:

Az AM új támogatási lehetőségeket tervez a vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok ösztönzésére

A 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket tervezett meg az Agrárminisztérium (AM) a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásának ösztönzésére, de ugyanilyen fontos a saját termelői önérdek felismerése és nyitottság a megfelelő agrotechnikai eszközök alkalmazására - közölte az agrártárca hétfőn az MTI-vel.
2022. 08. 16. 17:00
Megosztás:

Itt a válasz Kína hadgyakorlatára

Az Egyesült Államok és két legfontosabb ázsiai szövetségese, Japán illetve Dél-Korea bejelentette, hogy közös rakétavédelmi gyakorlatot hajtottak végre Hawaii mellett, hogy felkészüljenek az Észak-Korea és Kína jelentette fenyegetésre.
2022. 08. 16. 16:00
Megosztás:

Még drágább lesz a gáz Németországban - illetéket vetnek ki rá

A német kormány közölte, hogy októbertől a fogyasztóknak kilowattóránként 2,419 eurócenttel többet kell fizetniük a földgázért.
2022. 08. 16. 15:00
Megosztás:

Ilyen egy kiváló Business Analyst

A Business Analyst feladatai igen szerteágazóak, és elképzelhető, hogy valaki akkor is ebben a munkakörben tevékenykedik, ha nem is tud róla. Az alábbiakban utánajárunk a Business Analyst feladatainak, és azt is megnézzük, vajon milyen más névvel rendelkező munkakörökkel áll rokoni kapcsolatban.
2022. 08. 16. 14:00
Megosztás:

A szervóhajtás lényege és hasznosítási lehetőségei

Miben rejlik a szervóhajtás lényege? Miért jelenthet nemcsak előnyt, hanem egyenesen szintlépést a célzott alkalmazása? Illetve hol és miként lehet igazán kiaknázni a benne rejlő potenciált?
2022. 08. 16. 13:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 16. 12:00
Megosztás:

Az erős dollár mindenkinek fáj - elemzés

Év eleje óta 10%-kal erősödött az amerikai dollár az euróhoz képest. Ez jó hír az amerikai turisták számára, az átváltási árfolyamnak köszönhetően nagyjából 10%-kal nőtt a vásárlóerejük. A Föld többi lakója számára azonban ez elég nyugtalanító hír. Az erős dollár negatívan hat az egész világgazdaságra, mivel a nemzetközi kereskedelem több, mint ötven százaléka dollárban történik. Ez a jelenség negatív hatást gyakorol a magánszemélyekre és vállalkozásokra egyaránt, utóbbiaknak egyedül a fedezeti stratégia nyújthat biztonságot. A kormányok sem érezhetik magukat biztonságban.
2022. 08. 16. 11:00
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2022. 08. 16. 10:00
Megosztás:

A tökéletes monitort keresed?

Ha megvan már a kiváló minőségű asztali géped és a felhasználóbarát, kezelhető klaviatúrád, akkor még mindig lehet zavar a rendszerben, hiszen a monitor legalább olyan fontos része az asztali gépednek, mint akár maga a hardver is. Hiszen ha nem látod megfelelően a monitoron megjelenő dolgokat, akkor gyakorlatilag olyan, mintha a géped nem is dolgozna.
2022. 08. 16. 09:30
Megosztás:

Csökkent a feldolgozóipar teljesítménye a New York-i régióban

Jelentősen csökkent New York régióban a feldolgozóipar teljesítménye augusztusban, míg az elemzők csupán a növekedés lassulására számítottak.
2022. 08. 16. 09:00
Megosztás:

Több milliárd forintos katasztrófavédelmi fejlesztés a honvédségnél

Több milliárd forintos katasztrófavédelmi fejlesztés valósul meg a Magyar Honvédségnél - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-vel.
2022. 08. 16. 08:00
Megosztás:

Tovább csökken az üzemanyagok ára Horvátországban

Horvátországban keddtől tovább csökken az üzemanyagok ára - közölte a kormány hétfőn.
2022. 08. 16. 07:00
Megosztás:

Megbírságolta a BÉT a B+N Referencia Zrt-t

A Budapesti Értéktőzsde Zrt. 500 ezer forintra bírságolta a B + N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt-t, mert nem tette közzé a 2021. üzleti évre vonatkozó éves beszámolóját és könyvvizsgálói jelentését - közölte a BÉT a honlapján hétfőn.
2022. 08. 16. 06:00
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: fokozódik a hőség és az aszály

A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban - közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az aszállyal kapcsolatban a Facebook-oldalukon úgy fogalmaztak: "tragikus a helyzet".
2022. 08. 16. 05:00
Megosztás:

Melyik a legolcsóbb fűtés? Villany, fa, brikett vagy a biobrikett?

Szakértők megvizsgálták a fűtőanyag-piacot, hogy megtudják, melyik fűtési módot választó háztartások zsebében marad a legtöbb pénz a szezon végére. Melyik a legolcsóbb fűtési módszer?
2022. 08. 16. 04:01
Megosztás:

Hogyan válasszunk laptopot a sulikezdésre?

Ahogyan az elmúlt időszakban a felnőtteknél hibrid munkavégzés alakult ki, a gyerekeknél is teljesen általánossá vált, hogy az egyik tanárnál kézzel kell megírni a leckét a munkafüzetben, a másik tanár pedig e-mailben várja a házi feladatot. Ráadásul a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz, illetve a barátokkal való kapcsolattartáshoz is egyre nagyobb arányban használnak számítógépet, laptopot vagy tabletet a fiatalok. Elengedhetetlen tehát a megfelelő technológiai háttér megléte, amellyel élmény lehet a tanulás és a szórakozás is. De milyen szempontokat kell végig gondolni, hogy a megfelelő modellt válasszuk? Valamint hogyan alakítsuk ki a megfelelő tanulósarkot? Az alábbiakban a Dell segít ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában!
2022. 08. 16. 03:00
Megosztás:

Több tízmilliárdos hálózatfejlesztési projektet valósít meg az OPUS TITÁSZ Zrt.

26,6 milliárd Ft értékben valósít meg komplex villamos-hálózati beruházásokat az OPUS TITÁSZ Zrt. A napelemes rendszerek integrációját biztosító hálózatbővítés költségeinek 50 százalékát a Társaság biztosítja, a további 50 százaléknak megfelelő 13,3 milliárd Ft-ot pályázati forrásból finanszírozza az Európai Unió és a Kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének támogatásával a Széchenyi Terv Plusz keretében.
2022. 08. 16. 02:00
Megosztás:

Új trendek a contact centerek világában - fókuszban az ügyfélelégedettség automatikus, nagy megbízhatóságú elemzése

Mindannyian tapasztaljuk, hogy hivatalos ügyek telefonos intézésekor az ügyfélszolgálati központokban törvényi kötelezettség miatt rögzítik a hívásokat. Erre külön fel is hívják a figyelmet, mielőtt szóba elegyednénk az önkormányzat, a bank, a mobil- vagy épp a közüzemi szolgáltató ügyintézőjével. Rengeteg adat keletkezik így ezeknél a szervezeteknél, amelyek hasznos információkat tartogatnak a döntéshozók számára. Mesterséges intelligenciára épülő, hazai fejlesztésű „okos rögzítő” segíti a jövőben, hogy az ügyfélszolgálatok mindezt kihasználva hatékonyabban működhessenek, és növelni tudják az ügyfelek elégedettségét.
2022. 08. 16. 01:00
Megosztás:

Már igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek

Hétfőtől igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek. Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program, amelyben az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után kaphatnak legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a munkaadók. A 2022. augusztus 15-ével megnyíló lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).
2022. 08. 15. 23:00
Megosztás: