A szurkolók nélkül semmik vagyunk! - csapatvezetésről beszélgettünk Marco Rossival

Egy vállalkozás és egy profi sport csapatvezetőjében sok közös vonást lehet felfedezni: az eredményesség érdekében és a közös cél eléréséhez ki kell alakítani egy ütős, kompetens csapatot, azt irányítani kell, kezelni a felmerülő konfliktusokat, integrálni az új embereket, motiválni a csapattagokat a terheltebb időszakokban és segíteni őket abban, hogy a legtöbbet tudják kihozni magukból. A párhuzamba állíthatóságból kifolyólag kérdeztük Marco Rossi szövetségi kapitányt, aki elmondta, hogyan sikerült elérni a magyar csapat EB-re való kijutását, ezekből a tapasztalatokból pedig mit tanulhat egy vállalkozás vezetője.

Az önbizalom és az elkötelezettség a legfontosabb

„Kijelenthetem, hogy bár a pályán előfordulhatnak tudásbeli különbségek, a srácok egyáltalán nem érzik magukat legyőzve a kezdés pillanatában. Azzal a magabiztos tudattal lépnek a pályára, hogy bármilyen eredményt elérhetünk, bármi megtörténhet” – mondja Marco Rossi a válogatott jelenlegi hozzáállásáról, amelyet azonban nem volt olyan egyszerű elérni, hiszen mélyről, egy önbizalmat vesztett állapotból kellett felépíteni a magabiztosságot.

Az önbizalom erősítése pedig a csapat vezetőjének feladata, mint ahogyan az is, hogy megértesse a csapat tagjaival az együttműködés fontosságát, azt, hogy bár mindenkinek vannak egyéni céljai, egy csapatnak mindig a közös célkitűzések elérését kell előtérbe helyeznie.

„Vannak pillanatok, amikor valaki sokkal jobb formában van, jobb az egyéni teljesítménye. Azonban ezek azok a pillanatok, amelyekben az illetőnek segítenie kell a többieket, mert a csapat célja fontosabb a személyes céloknál” – vallja a szövetségi kapitány. 

Fizikai és lelki edzettség

Marco Rossi arról is beszélt, hogy amikor egy csapat jó passzban van, sokkal nehezebb észrevenni az esetleges feszültségeket vagy konfliktusokat a csapaton belül, azonban ilyenkor is foglalkozni kell ezzel. Arra is kitért, hogy alapvetően alapjaiban változtatta meg azokat a szempontokat, amelyek mentén egy játékos a válogatottba kerülhet – így például a fizikai erőnlét mellett kiemelt figyelmet kap a pszichológiai állapot, a gyengeségek felismerése és a lelki „edzésmunka”. Ennek köszönhetően pedig ma már alapvető hozzáállás a győzni akarás, és ez az eredményeken, illetve a csapat motiváltságán is meglátszik.

Folyamatos fejlődés

A szövetségi kapitány a saját fejlődéséről is megosztotta a gondolatait, hangsúlyozva, hogy egy csapat – legyen akár a válogatott, akár egy cég – vezetőjének is kötelessége változni, fejlődni és szüntelenül tanulni. A sikerhez ez éppen olyan elengedhetetlen, mint az, hogy a csapat tagjait a vezető folyamatosan új kihívások elé állítsa, új ötletekre sarkallja, kreativitásra ösztönözze.

„Emlékszem, pár hónapja megnéztem egy meccset az olasz negyedosztályból. De miért? A feleségem nem értette, mi értelme negyedosztályú mérkőzést nézni. Azért, mert minden meccsből lehet valamit tanulni. Mert néha olyan dolgokat látunk, amikből új ötleteink, új megoldásaink születnek” – mondja Marco Rossi.

„A szurkolók nélkül semmik vagyunk!”

Ahogyan a vállalkozások sem tudnak sikeresen működni vásárlóik, ügyfeleik nélkül, úgy foci sincs szurkolók nélkül. Éppen ezért nagyon üdvözli a kapitány azt a mentalitást, amit a csapatában tapasztal az olyan sztárok, csúcsszintű ligából érkező játékosok kapcsán is, mint például Szoboszlai Dominik:

„Senki sem játssza meg magát, senki sem viselkedik sztárként. Azt látom, hogy minden játékos mindig elérhető azok számára, akik aláírást vagy közös képet kérnek. Ez azért is fontos, mert az emberek támogatása nélkül nem léteznénk” – vallotta be Marco Rossi.

A szövetségi kapitány az OTP Business Café adásában mesélt még az eddig be nem teljesült álmairól és üzent a hazai szurkolóknak is. Az inspiráló és izgalmas beszélgetés teljes terjedelmében megnézhető IDE kattintva. 

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás:

Kormányzati segítséggel cigányzenétől lesznek hangosak az ország éttermei

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél majd országszerte az éttermekben - jelentős túljelentkezéssel zárult a Muzsikáló Magyarország 2024 program pályázati időszaka.
2024. 06. 12. 09:41
Megosztás: