A Technológia Fejlődésének Hatása Az Oktatásra

A technológia rohamos fejlődése a mindennapi életünk minden területét megváltoztatta és nincs ez másképp az oktatás esetében sem.

A Technológia Fejlődésének Hatása Az Oktatásra

A tartalomfogyasztási szokások változásával az írott információ háttérbe szorult és előtérbe kerültek az online fórumok, videók, filmek, sorozatok, a zene, de még a videójátékok és akár az online játék oldalak, mint például a https://ggbet-hu.net is komoly információhordozókká váltak. Az oktatásnak muszáj alkalmazkodnia a fiatalok és a felnőttek megváltozott szokásaihoz, hogy az információt a lehető leghatékonyabb módon tudja átadni a tanulóknak.

Az oktatás modernizálásának természetesen számos akadálya van. Ezek egy része anyagi, más része nem anyagi természetű, ami azonban biztos, hogy a szükséges változások nem fognak egyhamar végbe menni. A tényleges szemléletváltás minden valószínűség szerint egy még több évtizeden keresztül tartó, lassú folyamat lesz. Egyes országokban kevésbé lassú, más országokban, például hazánkban pedig a jelen állás szerint sajnos nagyon lassú. A modern oktatást a technológia jelenlegi fejlettségi szintjéhez igazítani azonban mindenképpen megkerülhetetlen. Olvass tovább és tudd meg, hogyan kezdett el átalakulni az oktatás az elmúlt évtizedben.

Az Információszerzés Könnyebbsége

A technológia fejlődésével a lexikális tudás jelentősége egyre inkább a háttérbe szorul. Míg 30-50 évvel ezelőtt még nagy előny volt az, ha valaki fejből tudott egy csomó információt, ma már ezen információ pár perc alatt hozzáférhető az interneten. Ennek megfelelően a boldoguláshoz egyre kevésbé fontos évszámokat és adatokat bemagolni, ehelyett másfajta készségek kerülnek egyre jobban előtérbe. A 21. században már sokkal többet számít az, hogy valaki meg tudja-e keresni az információt és tudja-e azt értelmezni és követni. A jelen kor technológiai és társadalmi sokrétűsége miatt egyébként sem tudna senki megjegyezni annyi információt, amennyire szüksége lesz az élete során.

oktatás tanulók

A fejlett országokban az oktatás iránya is ennek megfelelően módosult. A modern világban nem érdemes a tanulókat végtelen mennyiségű száraz információval leterhelni. A tanulóknak csupán azon alapvető információkra van szükségük, amelyek nélkülözhetetlenek az adott témában az önálló problémamegoldáshoz, a további információgyűjtéshez, valamint olyan információkra, amelyek segítik a gondolkodásuk fejlődését. A különféle statisztikákban rendre az élen végző Észak-Európai országokban a gyerekek sok esetben osztályzatot sem kapnak és nem kell naponta órákon át ülniük, jegyzetelniük és magolniuk. Az ottani oktatás inkább a problémamegoldókészséget és az együttműködő készséget igyekszik fejleszteni.

Ezen két képesség különösen kulcsfontosságúvá vált a mai világunkban, hiszen a minden korábbinál jobban összefonódó munkafolyamatok és értékesítési láncok miatt több emberrel kell együtt dolgoznunk, mint valaha. Azon munkavállalók, akik az oktatás során nem sajátították el azt, hogy miként kell csapatban hatékonyan dolgozni, jelentős hátrányból indulnak. Ugyanez igaz a problémamegoldó készség hiányára is. Ma már kikerülhetetlen, hogy akár a mindennapi életünk során, akár a munkában napi szinten találkozzunk olyan problémákkal, amelyekkel korábban még soha. Azok az emberek, akiknek gyenge a problémamegoldó készségük, ezekben az esetekben mindig ki lesznek szolgáltatva mások jóakaratának.

Új Oktatási Eszközök

A technológia fejlődése persze nem csak az oktatás tartalmát, hanem a mikéntjét is megváltoztatta. Számos tudományos kutatás igazolta, hogy minél érdekesebbnek találunk valamilyen információt, annál könnyebben megjegyezzük. Emellett több kutatás azt is igazolta, hogy jó hangulatban sokkal könnyebben tanulunk, mint amikor rossz kedvünk van. Ennek megfelelően, különösen a gyermekek esetében, előtérbe került az interaktív, játékos tanulás. Sok információ átadható játékos formában, érdekes képi vagy videóanyagokkal kiegészítve. Nem csak száraz szakszövegeket olvasva lehet tanulni. 

A digitalizáció a fejlett országokban már az oktatásban is megjelenik, így a tanulók számára egyre több képi, videó formátumú és hang alapú segédanyag is a rendelkezésére áll. Emellett a tanulási folyamat egyes részei is egyre inkább interaktívak. Az egyetemeken a diákok ma már akár az interneten keresztül is konzultálhatnak a tananyaggal kapcsolatban, sőt számos egyetem online vizsgafeladat mintákat is közzé tesz, amelyeket a tanulók kitölthetnek és az eredményüket a szoftver azonnal értékelheti. A digitalizációnak köszönhetően a tanulás folyamata személyreszabott és hatékonyabb lehet.

A Digitalizáció Akadálya Az Oktatásban

Persze az oktatás helyzetén még így is sokat lehetne javítani, különösen Magyarországon. A digitalizációnak még mindig számos akadálya van. A legegyértelműbb akadály sok esetben a pénz hiánya. A modern, digitális oktatásra való átállás sokba kerül. Be kell szerezni interaktív táblákat, projektorokat és egyéb technológiai eszközöket, újra kell írni a tantervet, a digitális segédanyagokat el kell készíteni, valamint naprakészen kell tartani és hasonlók. Ennek ellenére egyértelműen elmondható, hogy az oktatás fejlesztésébe fektetett minden pénz megtérül. Ezt a legtöbb ország felismerte, így a pénzhiány általában csak késlelteti az oktatás digitalizációját, de nem akadályozza.

Egy másik, sokszor sokkal komolyabb probléma az, hogy sokszor maguk a tanárok sem állnak készen a digitális oktatásra való átállásra. Főleg az idősebb tanároknak már nehezére esik a szemléletváltás, a fiatalabb tanárokból pedig gyakran hiány van. Ezt a problémát a legtöbb helyen leginkább továbbképzésekkel és átképzésekkel próbálják meg orvosolni, azonban ez is egy hosszú és költséges folyamat. Sokan egyetértenek abban, hogy az oktatás valódi átalakulása majd csak egy generációváltás után jöhet el, amikor már a pályán tevékenykedő összes tanár az új szemlélet szerint tanult és az új szemlélet szerint végzi a munkáját. Ehhez persze nyilván szükséges az, hogy kellő utánpótlás álljon rendelkezésre fiatal tanárokból.

A legjobb pálinkákat díjazták

Minden országnak megvan a maga szeszesitala, gyümölcspárlatot bárhol előállíthatnak, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet készíteni - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten.
2023. 12. 09. 18:00
Megosztás:

Újabb Sztárbox-epizód miatt indul eljárás az RTL ellen

Az RTL-en november 19-én sugárzott Sztárbox egyes erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt is eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület bírságot rótt ki a Petőfi Rádió médiaszolgáltatójára, egyúttal döntött a rádiós médiaszolgáltatási díjak mérsékléséről.
2023. 12. 09. 17:00
Megosztás:

Borúlátók az e-kereskedelmi cégek 41%-a: kisebb karácsonyi forgalomra számítanak, mint tavaly

A reálbérek idei átmeneti visszaesése, a vásárlók rendelkezésére álló szűkebb források a jelek szerint az év végi időszakban is éreztetik a hatásukat. A karácsonyi időszakban fókuszba kerülő termékeket forgalmazó webáruházak 41 százaléka a tavalyi szezonhoz képest alacsonyabb forgalmat vár – 22 százalékuk szerint a visszaesés meghaladja a 20 százalékot is. Növekedést az e-kereskedelmi cégek 32 százaléka vár, miközben 27 százalék a tavalyi szint ismétlődésére számít – derül ki az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál gyorsfelmérésében részt vevő közel száz hazai internetes áruház válaszaiból.
2023. 12. 09. 16:00
Megosztás:

A Carlsberg és a Liverpool FC 2034-ig meghosszabbította szponzori együttműködését

A Carlsberg sörmárka és a Liverpool labdarúgócsapat újabb 10 évvel meghosszabbította a már 30 évre visszanyúló, mára ikonikussá vált támogatói megállapodását. Az 1992-ben aláírt partnerség megújításával a Premier League történetének leghosszabb, 42 évet felölelő együttműködése jött létre.
2023. 12. 09. 15:00
Megosztás:

Nem változott a nemzetközi élelmiszerkosár ára novemberben

Stabil maradt a globális terményárakat összesítő mutató novemberben, mivel a gabonafélék alacsonyabb árát a növényi olajok drágulása ellensúlyozta – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.
2023. 12. 09. 14:00
Megosztás:

Az EU további egy évvel meghosszabbította a Kongó elleni szankciókat

Az Európai Unió egy évvel, 2024. december 12-ig meghosszabbította a Kongói Demokratikus Köztársasággal szemben jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések hatályát.
2023. 12. 09. 13:00
Megosztás:

A csepeli HÉV vasárnaptól a Szabadkikötő állomáson is megáll

A H7-es, csepeli HÉV vasárnaptól minden időszakban és mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél, ezzel gyakrabban lesz lehetőség HÉV-re szállni abban a megállóban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 09. 12:00
Megosztás:

Szépen javult az amerikai fogyasztói hangulat decemberben

A vártnál jobban emelkedett a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe decemberben.
2023. 12. 09. 11:00
Megosztás:

Az online Árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció újabb csökkenéséhez

Az online Árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció újabb csökkenéséhez, amely az elmúlt hónapban éves alapon több mint 3 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött - tájékoztatta pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-t.
2023. 12. 09. 10:00
Megosztás:

Új bankfiókot adott át az MBH Bank Székesfehérváron

Új bankfiókot adott át fiókmodernizációs programjának keretében az MBH Bank pénteken Székesfehérváron - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t közleményben.
2023. 12. 09. 09:00
Megosztás:

Az MVM csoport megvásárolja Magyarország egyik legnagyobb naperőművét

Jelentősen bővíti napelemes erőművi portfólióját az MVM csoport, a december 7-én lezárult tranzakció értelmében a megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. megvásárolja a CMC, a Genertec International csoport tagjának fejlesztésében épült és tulajdonában lévő kaposvári 100 MWe beépített kapacitású napelemes erőművet, amely Magyarország egyik legnagyobb fotovoltaikus erőműve - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2023. 12. 09. 08:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptovaluta bányászati platform 2023-ban (otthoni pénzkereset)

A kriptovaluta bányászat forradalmasította azokat a módszereket, ahogyan az emberek pénzt kereshetnek, és a felhőbányászat élen jár ebben az innovációban. Ez a cikk bemutatja a három legjobb felhőbányászati platformot 2023-ra, valós lehetőséget kínálva a pénzszerzésre otthonról.
2023. 12. 09. 07:00
Megosztás:

Zavaros a Volánbusz Zrt. jogértelmezése sztrájkügyben a szakszervezet szerint

A Volánbusznál december 10-11-re sztrájkot hirdető a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint "zavaros" és "abszurd" a munkáltató jogértelmezése a sztrájkkal kapcsolatban.
2023. 12. 09. 06:00
Megosztás:

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára - derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.
2023. 12. 09. 05:00
Megosztás:

Valahol szűkösen, máshol inkább bérelve – így lakunk Európában

Egyre tágasabban lakunk, ez tűnik ki az Eurostat legfrissebb kontinentális áttekintéséből. Míg 2010-ben minden lakóra átlagosan 1 szoba jutott a magyar otthonokban, 2022-ben már 1,6, ami éppen megfelel az uniós átlagnak. Bár a növekedés valós, a mértékét némileg eltúlozza ez az összevetés. Ugyanis, ahogy Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője kalkulál: e növekedés mintegy felét az teheti ki, hogy 2018-ban a hazai statisztikai számbavételt is hozzáigazították az uniós módszertanhoz, s azzal – bizonyos feltételekkel – már a konyhák is szaporítják a szobák számát. E mellett tényleges szobaszám-növekedést is hozhatott például az, hogy a fellendülés idején a vállalkozók alaprajz-optimalizálással is igyekeztek növelni az egységnyi területen felépíthető lakásaik értékét.
2023. 12. 09. 04:00
Megosztás:

Mi a TITKA, hogy nem reped ki a bejgli? Egyszerű módszer, mégsem tudja senki...

A bejgli egy hagyományos kelet-európai sütemény, különösen Magyarországon ismert és kedvelt. A bejgli két fő változata létezik: a diós és a mákos.
2023. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Valóban ébredezünk az inflációs sokkból?

A KSH legfrissebb adatai alapján kimondhatjuk, hogy ismét mérföldkőhöz érkeztünk: a hónap elején megtudtuk, hogy októberben már egyszámjegyű, 9,9% lett a fogyasztói áremelkedés mértéke, illetve a napokban kiderült, hogy szeptembertől ismét pozitívra váltott a reálkereset növekedése, 1,7%-kal lett nagyobb a bruttó átlagkereset vásárlóértéke, mint tavaly szeptemberben volt. Az infláció tavaly áprilisban volt legutóbb egyszámjegyű, a reálkereset pedig tavaly szeptember óta volt negatív.
2023. 12. 09. 03:25
Megosztás:

Nyugdíjba készülsz? Akkor kapaszkodj, mert a nyugdíj korhatár így alakul a jövőben!

Mire lehet számítani a nyugdíj korhatárral kapcsolatban hazánkban? Érdemes átvizsgálni a törvényi hátteret, majd szakértői segítséggel nézzük meg a hazai öregségi nyugdíj korhatár emelésével kapcsolatban várható lehetőségeket.
2023. 12. 09. 02:45
Megosztás:

Nyugdíjemelés 2024 - miért csak ennyit emelnek?

Januártól 6 százalékkal nőnek a nyugdíjak, egészen pontosan a társadalombiztosítási nyugellátások és az azzal egy tekintet alá eső ellátások. Elmondunk minden részletet.
2023. 12. 09. 02:00
Megosztás:

Januártól szigorodik a jogszabály, megszűnik a távoktatás

2024-től módosul a mérlegképes könyvelő képzésre vonatkozó hatályos jogszabály, a kurzus hatósági képzéssé alakul át.
2023. 12. 09. 01:00
Megosztás: