A Technológia Fejlődésének Hatása Az Oktatásra

A technológia rohamos fejlődése a mindennapi életünk minden területét megváltoztatta és nincs ez másképp az oktatás esetében sem.

A Technológia Fejlődésének Hatása Az Oktatásra

A tartalomfogyasztási szokások változásával az írott információ háttérbe szorult és előtérbe kerültek az online fórumok, videók, filmek, sorozatok, a zene, de még a videójátékok és akár az online játék oldalak, mint például a https://ggbet-hu.net is komoly információhordozókká váltak. Az oktatásnak muszáj alkalmazkodnia a fiatalok és a felnőttek megváltozott szokásaihoz, hogy az információt a lehető leghatékonyabb módon tudja átadni a tanulóknak.

Az oktatás modernizálásának természetesen számos akadálya van. Ezek egy része anyagi, más része nem anyagi természetű, ami azonban biztos, hogy a szükséges változások nem fognak egyhamar végbe menni. A tényleges szemléletváltás minden valószínűség szerint egy még több évtizeden keresztül tartó, lassú folyamat lesz. Egyes országokban kevésbé lassú, más országokban, például hazánkban pedig a jelen állás szerint sajnos nagyon lassú. A modern oktatást a technológia jelenlegi fejlettségi szintjéhez igazítani azonban mindenképpen megkerülhetetlen. Olvass tovább és tudd meg, hogyan kezdett el átalakulni az oktatás az elmúlt évtizedben.

Az Információszerzés Könnyebbsége

A technológia fejlődésével a lexikális tudás jelentősége egyre inkább a háttérbe szorul. Míg 30-50 évvel ezelőtt még nagy előny volt az, ha valaki fejből tudott egy csomó információt, ma már ezen információ pár perc alatt hozzáférhető az interneten. Ennek megfelelően a boldoguláshoz egyre kevésbé fontos évszámokat és adatokat bemagolni, ehelyett másfajta készségek kerülnek egyre jobban előtérbe. A 21. században már sokkal többet számít az, hogy valaki meg tudja-e keresni az információt és tudja-e azt értelmezni és követni. A jelen kor technológiai és társadalmi sokrétűsége miatt egyébként sem tudna senki megjegyezni annyi információt, amennyire szüksége lesz az élete során.

oktatás tanulók

A fejlett országokban az oktatás iránya is ennek megfelelően módosult. A modern világban nem érdemes a tanulókat végtelen mennyiségű száraz információval leterhelni. A tanulóknak csupán azon alapvető információkra van szükségük, amelyek nélkülözhetetlenek az adott témában az önálló problémamegoldáshoz, a további információgyűjtéshez, valamint olyan információkra, amelyek segítik a gondolkodásuk fejlődését. A különféle statisztikákban rendre az élen végző Észak-Európai országokban a gyerekek sok esetben osztályzatot sem kapnak és nem kell naponta órákon át ülniük, jegyzetelniük és magolniuk. Az ottani oktatás inkább a problémamegoldókészséget és az együttműködő készséget igyekszik fejleszteni.

Ezen két képesség különösen kulcsfontosságúvá vált a mai világunkban, hiszen a minden korábbinál jobban összefonódó munkafolyamatok és értékesítési láncok miatt több emberrel kell együtt dolgoznunk, mint valaha. Azon munkavállalók, akik az oktatás során nem sajátították el azt, hogy miként kell csapatban hatékonyan dolgozni, jelentős hátrányból indulnak. Ugyanez igaz a problémamegoldó készség hiányára is. Ma már kikerülhetetlen, hogy akár a mindennapi életünk során, akár a munkában napi szinten találkozzunk olyan problémákkal, amelyekkel korábban még soha. Azok az emberek, akiknek gyenge a problémamegoldó készségük, ezekben az esetekben mindig ki lesznek szolgáltatva mások jóakaratának.

Új Oktatási Eszközök

A technológia fejlődése persze nem csak az oktatás tartalmát, hanem a mikéntjét is megváltoztatta. Számos tudományos kutatás igazolta, hogy minél érdekesebbnek találunk valamilyen információt, annál könnyebben megjegyezzük. Emellett több kutatás azt is igazolta, hogy jó hangulatban sokkal könnyebben tanulunk, mint amikor rossz kedvünk van. Ennek megfelelően, különösen a gyermekek esetében, előtérbe került az interaktív, játékos tanulás. Sok információ átadható játékos formában, érdekes képi vagy videóanyagokkal kiegészítve. Nem csak száraz szakszövegeket olvasva lehet tanulni. 

A digitalizáció a fejlett országokban már az oktatásban is megjelenik, így a tanulók számára egyre több képi, videó formátumú és hang alapú segédanyag is a rendelkezésére áll. Emellett a tanulási folyamat egyes részei is egyre inkább interaktívak. Az egyetemeken a diákok ma már akár az interneten keresztül is konzultálhatnak a tananyaggal kapcsolatban, sőt számos egyetem online vizsgafeladat mintákat is közzé tesz, amelyeket a tanulók kitölthetnek és az eredményüket a szoftver azonnal értékelheti. A digitalizációnak köszönhetően a tanulás folyamata személyreszabott és hatékonyabb lehet.

A Digitalizáció Akadálya Az Oktatásban

Persze az oktatás helyzetén még így is sokat lehetne javítani, különösen Magyarországon. A digitalizációnak még mindig számos akadálya van. A legegyértelműbb akadály sok esetben a pénz hiánya. A modern, digitális oktatásra való átállás sokba kerül. Be kell szerezni interaktív táblákat, projektorokat és egyéb technológiai eszközöket, újra kell írni a tantervet, a digitális segédanyagokat el kell készíteni, valamint naprakészen kell tartani és hasonlók. Ennek ellenére egyértelműen elmondható, hogy az oktatás fejlesztésébe fektetett minden pénz megtérül. Ezt a legtöbb ország felismerte, így a pénzhiány általában csak késlelteti az oktatás digitalizációját, de nem akadályozza.

Egy másik, sokszor sokkal komolyabb probléma az, hogy sokszor maguk a tanárok sem állnak készen a digitális oktatásra való átállásra. Főleg az idősebb tanároknak már nehezére esik a szemléletváltás, a fiatalabb tanárokból pedig gyakran hiány van. Ezt a problémát a legtöbb helyen leginkább továbbképzésekkel és átképzésekkel próbálják meg orvosolni, azonban ez is egy hosszú és költséges folyamat. Sokan egyetértenek abban, hogy az oktatás valódi átalakulása majd csak egy generációváltás után jöhet el, amikor már a pályán tevékenykedő összes tanár az új szemlélet szerint tanult és az új szemlélet szerint végzi a munkáját. Ehhez persze nyilván szükséges az, hogy kellő utánpótlás álljon rendelkezésre fiatal tanárokból.

Elindult a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat tudományos közössége számára is számottevő lehetőséget kínál a múlt hónapban elindult Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) - közölte pénteken a HUN-REN az MTI-vel.
2024. 06. 15. 14:00
Megosztás:

A 400 millió fős globális tartalomgyártói piacot hódítaná meg a RECnGO a vezető kínai videós hardvergyártóval karöltve

A RECnGO nevét ma már szinte mindenki ismeri, aki minőségi videós anyagok készítésével foglalkozik akár hobbi, akár profi szinten: a magyar startup forradalmi applikációja bármilyen okoseszközt képes egy gombnyomással profi videóstúdióvá változtatni. A kreatív tartalomgyártás mára egy több mint 400 millió fős globális iparággá nőtte ki magát, átlagosan pedig heti 17 órányi videót fogyasztunk a különböző platformokon. Az ebben rejlő üzleti lehetőségek szinte korlátlanok, ennek kiaknázásában pedig fontos együttműködést kötött a RECnGO. A kameratechnikai kiegészítők világpiacának 40%-át uraló kínai óriás, a SmallRig csúcskategóriás eszközei mostantól a magyar fejlesztésű alkalmazás tudásával felvértezve készíthetnek stúdióminőségű videókat bárhol, bármikor. A RECnGO ezzel közvetlen elérést kap a mintegy 70 millió kínai videós tartalomgyártóhoz, globálisan pedig még több kaput nyithat meg az együttműködés. A cél a 400 milliós globális piac minél nagyobb elérése.
2024. 06. 15. 13:00
Megosztás:

Nyílt nappal indítja a következő évadot a Radnóti Színház

Nyílt nappal indul a jövő évad szeptember 15-én a budapesti Radnóti Színházban, amely megtartotta évadzáró társulati ülését; Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, és kihirdette a következő szezon új bemutatóit.
2024. 06. 15. 12:00
Megosztás:

Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

Átlépte a 200 milliárd forintot a zöld lakáshitel állomány. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője szerint akár 2 millió forint is spórolható a fenntarthatóságot preferáló banki zöld hitel kamatkedvezménnyel. A bankok konstrukcióival kiegészíthető a júliusban induló otthonfelújítási program is.
2024. 06. 15. 11:00
Megosztás:

Elon Musk víziója: humanoid robotok

Mint a nagykönyvben, úgy viselkedett tegnap az S&P500 és a Nasdaq is. A tegnapelőtti szökési rés kialakulását követően napon belüli korrekciót láthattunk, azaz fekete gyertyákat, de a rések nem sérültek.
2024. 06. 15. 10:00
Megosztás:

Meglepő döntés a japán jegybanktól

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0-0,1 százalékos alapkamaton a japán jegybank, azonban a kötvényvásárlási programjával kapcsolatban meglepte a piacokat.
2024. 06. 15. 09:00
Megosztás:

Egyre növekvő HR-igények Baranyában – regionális központtá fejleszti pécsi irodáját az ország vezető HR-szolgáltatója

A Baranya megyei és régiós gazdasági fellendülés támogatása érdekében délnyugat-magyarországi regionális központtá alakítja Pécsett működő leányvállalata irodáját a Prohuman, Magyarország piacvezető és Közép-Kelet-Európa egyik leggyorsabban növekvő HR-szolgáltatója. A vállalat nemrég stratégiai megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel, most pedig a térség gazdasági fellendülésére és az ezzel együtt megugró HR-igényekre reagálva régiós központtá fejleszti pécsi irodáját. Az ünnepélyes megnyitón a vállalat igazgatóságának elnöke mellett részt vett a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára is.
2024. 06. 15. 08:00
Megosztás:

Hosszú lesz a sárgabarack idei szezonja

A megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tarthat a sárgabarack szezonja az idén - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.
2024. 06. 15. 07:00
Megosztás:

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon az Északi-tengeri hajózási útvonalról is tanácskoztak

A Roszatom részvételével tartott tanácskozáson a sarkvidéki teherflotta megújításáról, a műholdas adatszolgáltatásról és a Kínával folytatott logisztikai együttműködésről tárgyaltak.
2024. 06. 15. 06:00
Megosztás:

Erősebb autó = több baleset?

A kezdő vezetőknek általában azt tanácsolják, hogy amíg kellő tapasztalatot nem szereznek az utakon, lehetőleg olcsó és viszonylag kis teljesítményű motorral felszerelt autót vezessenek – így nagyobb eséllyel kerülhetik el a baleseteket. Ugyanakkor az is tény, hogy az erős járművek jobban irányíthatók, sőt a fékrendszerük is fejlettebb, ami viszont megkönnyíti a vezetést.
2024. 06. 15. 05:00
Megosztás:

2024-es mémcoin árfolyam előrejelzések: Dogecoin, Raboo, FLOKI

A 62 milliárd dolláros mémcoin piac jelenleg számos változást tapasztal, és a befektetők alig várják, hogy megtudják, mit tartogat a jövő az olyan érdekes mémcoinok számára, mint a Dogecoin, a FLOKI és egy új előértékesítési érme, a Raboo (RABT).
2024. 06. 15. 03:00
Megosztás:

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás: