A TIER felvásárolta az e-rollerek szabályos parkolását számítógépes látástechnológiával támogató Fantasmo-t

A TIER Mobility, a világ vezető mikromobilitási szolgáltatója felvásárolta a Fantasmo-t. Ennek köszönhetően a TIER folytatja a világ legpontosabb e-rollerparkolást támogató rendszerének fejlesztését, amely hozzájárul a közlekedés veszélyeztetett résztvevőinek védelméhez és a szabályos e-rollerhasználat támogatásához. Az akvizíció újabb fontos lépést jelent a járdán rollerezés, a tandemezés és hasonló jelenségek megelőzésében. A Fantasmo hamarosan megjelenő, számítógépes látástechnológián alapuló, rollerezés-támogató rendszere hozzájárul a városi közlekedés biztonságának további fokozásához. Az amerikai székhelyű Fantasmo világhírű, Camera Positioning System (CPS) néven bemutatott, új helymeghatározó technológiája tízszer precízebb, mint a GPS, és 20 centiméteres pontossággal képes megadni a leparkolt elektromos rollerek pozícióját.

A TIER felvásárolta az e-rollerek szabályos parkolását számítógépes látástechnológiával támogató Fantasmo-t

A TIER és a Fantasmo az elmúlt 12 hónapban szoros együttműködésben dolgoztak legújabb fejlesztéseiken: a Fantasmo újgenerációs mobil térképező vállalat hatékony segítséget nyújt a TIER számára a szabálytalan parkolás visszaszorításában, megoldást kínálva ezzel a városi hatóságok és a gyalogosok, különösen a látássérültek egyik aktuális problémájára. A TIER először Párizsban, majd később a több mint 185 európai és közel-keleti városból álló hálózatában, a többi között Londonban, Yorkban, Düsseldorfban és Lipcsében is bevezette a Fantasmo CPS helymeghatározási rendszerét. A TIER Párizsban 2021 tavasza óta a Fantasmo 3D-s térképezési megoldásainak alkalmazásával segíti az e-rolleres parkolási szabályok teljesülését. Ezzel a berlini székhelyű cég az első a mikromobilitási piacon, amely egy technológiai alapú, egyedülálló fejlesztéssel lép fel a rollerek szabálytalan parkolásával szemben.

"A Fantasmo felvásárlása egy fontos lépést jelent az innovatív technológiák megszerzésére irányuló beruházásaink sorában. Azért dolgozunk, hogy az elektromos rollerek használata minden vonatkozó szabálynak megfeleljen és egyben biztonságosabbá is váljon. A Fantasmo kamerapozicionáló rendszere a kezdetektől felkeltette az érdeklődésünket, mivel használatával kiküszöbölhetővé válnak a közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevőit veszélyeztető problémák. Terveink szerint a közeljövőben számos európai és közel-keleti városban bevezetjük a helymeghatározó technológia használatát, és ezzel egyidőben a hamarosan megjelenő, számítógépes látástechnológián alapuló rollerezést-támogató rendszerbe is befektetünk" – mondta Matthias Laug, a TIER műszaki igazgatója és társalapítója.

„Immár több mint egy éve kezdtük meg a közös munkát a TIER-rel, és örömmel tapasztaltuk, milyen sokat tesz a társaság a lehető legjobb, a rollerezők és a városlakók érdekeit egyaránt szem előtt tartó mikromobilitási szolgáltatások kidolgozása érdekében. Izgatottan várjuk, hogy közösen dolgozzunk tovább a CPS-alapú parkolástámogató technológiánkon, amelyek a továbbfejlesztett utastámogató rendszerekkel együtt a jövőben minden járművön elérhetővé válnak. A TIER üzemeltetési és járműipari tapasztalatával, valamint a Fantasmo számítógépes látástechnológiájával hozzájárulhatunk a rollerezők, a gyalogosok és a közlekedés többi szereplőjének harmonikus együttéléséhez” - mondta Jameson Detweiler, a Fantasmo elnöke és társalapítója.

Jövőbeli tervek - számítógépes látástechnológián alapuló rollerezés-támogató rendszer

A TIER egy új, számítógépes látástechnológián alapuló rollerezés-támogató rendszer bevezetését tervezi, amely - egy új IoT-fejlesztés segítségével - a közlekedési szabálysértéseket, az ütközéseket, valamint a felelőtlen rollerhasználatot egyaránt felismeri. Azok a felhasználók, akik nem tartják be szabályokat, figyelmeztetésben részesülnek, és akár pénzbírsággal vagy eltiltással is sújthatják őket. Az új technológia jelenleg tesztelés alatt áll, és az elkövetkező hónapok során a világ különböző városaiban tervezik bevezetését.

A legégetőbb mikromobilitási probléma megoldására irányuló új funkció a CPS technológián alapul, amely nagy helymeghatározási pontosságot és centiméterekben mérhető térképezést biztosít. A GPS-követést használó más megoldásokkal ellentétben a Fantasmo egyedülálló technológiája rendkívül pontos képet ad a jármű helyéről, még olyan forgalmas városi környezetben is, ahol a GPS-jel nem működik megbízhatóan. A látásérzékelővel párosítva a TIER új IoT-platformja az eddigi legfejlettebb ARAS rendszert eredményezi.

A Fantasmo gyaloglás közben készít 3D térképeket városokról, munkatársai Párizsban például 2500 kilométernyi utcát jártak már be kamerájukkal. A vállalat közvetlenül az utakon keresztül térképezi fel a városokat, ezzel helymeghatározási technológiája lényegesen pontosabb, mint a műholdas GPS. A TIER korábbi parkolási rendszeréhez hasonlóan a tiltott területen, vagy a kijelölt parkolóhelyen kívül megállni kívánó felhasználók nem tudják befejezni az utazást. Ez a funkció nem igényel további parkolási infrastruktúrát a városoktól - csupán az adott település 3D térképének elkészítése szükséges hozzá.

A vételár összege, valamint a tranzakció további pénzügyi részletei nem nyilvánosak. A TIER jelenleg több mint 1200 főt számláló csapatához csatlakozik a Fantasmo Európában és az Egyesült Államokban dolgozó 15 magasan képzett szakértője. A TIER legújabb, jelentős lépésnek számító akvizícióját olyan felvásárlások előzték meg, mint a Spin mikromobilitási szolgáltató, az Európa első számú kerékpármegosztójaként működő nextbike, a Wind Mobility olasz leányvállalata, valamint a Makery nevű magyar technológiai ügynökség akvirálása. A TIER 2021 októberében bejelentette 200 millió dolláros, D-sorozatú tőkebevonásának lezárultát, ezzel a vállalat eddig összesen 660 millió dollárt gyűjtött be tőkebefektetés és hitelfelvétel segítségével.

A TIER tavaly szeptemberben indította el e-rollerszolgáltatását Budapesten, és rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert a városlakók körében. A TIER környezetbarát e-rollerjei jelenleg Budapesten az I., II., III., VI., VII., VIII., IX., XI., XII. és a XIV. kerületben érhetőek el, és a tervek szerint a közeljövőben több budapesti kerületre és vidéki városra is kiterjeszti szolgáltatását. 

Nyugati államok üdvözlik a venezuelai politikai tárgyalásokon elért eredményeket

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és az Egyesült Királyság közös közleményben üdvözölte vasárnap a venezuelai tárgyalóküldöttségek bejelentését az ország politikai jövőjéről szóló párbeszéd felújításáról.
2022. 11. 27. 20:00
Megosztás:

Közel 400 ezer ember sportolt a MASPORT őszi eseményein

Közel négyszázezren sportoltak a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) által szervezett ingyenes őszi sporteseményeken.
2022. 11. 27. 18:00
Megosztás:

Az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve

Bár a vendégszámok még elmaradnak a rekordnak számító 2019-estől, több gazdasági mutató alapján az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve - közölte a homokhátsági kisváros polgármestere pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 27. 17:00
Megosztás:

Az internetes vásárlók többsége a házhoz szállítást részesíti előnyben

Az ünnepi időszakban az európai vásárlók csaknem fele, 41 százaléka elsősorban üzletekben vásárol, további 20 százalékuk interneten is, és a legtöbben az akciós termékeket keresik - derül ki az Oracle kereskedelmi felméréséből. A válaszok szerint az online vásárolt termékek esetében a házhoz szállítás (52 százalék) a legnépszerűbb, szemben az átvevőpontokkal és a bolti átvétellel (20-20 százalék).
2022. 11. 27. 16:00
Megosztás:

Adventi programok a Nemzeti Színházban

Idén szombatonként szervezik meg a Nemzeti Színház adventi programjait, amelyeken többek között élőnarrációs diafilmnézéssel, betlehemes szokások felelevenítésével, adventi-karácsonyi dalokkal és versekkel és egy különleges filmvetítéssel is várják az érdeklődőket - olvasható a Nemzeti Színház szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 11. 27. 15:00
Megosztás:

5300 milliárd forint jut az agrárium támogatására

Több mint 5300 milliárd forintot fordítunk az agrárium támogatására, a magyar gazdák működése garantáltan és biztonsággal finanszírozott 2027-ig - fejtette ki az agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 11. 27. 14:00
Megosztás:

Átalakultak az utazási szokások

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást. A Bónusz Brigád és a GKID közös elemzése szerint az emberek előnyben részesítik, ha az ajánlat rugalmasan alakítható, és ha a program lemondása nem jár jelentős pluszköltséggel, ezen túlmenően fontos a megfelelő ár-érték arány, így a felhasználók 84 százaléka továbbra is az akciókat kínáló oldalakon keresi a szolgáltatásokat, mert úgy gondolják, hogy itt találkozhatnak a legkedvezőbb árakkal.
2022. 11. 27. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken, a beruházásra a település csaknem 300 millió forint uniós támogatást nyert el - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2022. 11. 27. 11:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai jelentés várható a következő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló, vagy a külkereskedelmi statisztika.
2022. 11. 27. 10:00
Megosztás:

A héten csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 715,33 ponton, a múlt hetihez képest 1220,23 pontos, vagyis 2,74 százalékos emelkedéssel zárt pénteken.
2022. 11. 27. 09:00
Megosztás:

Kilencen indulhatnak a cseh elnöki tisztségért

Kilenc jelölt indulhat a januári cseh államfőválasztáson - közölte pénteken a cseh belügyminisztérium.
2022. 11. 27. 08:00
Megosztás:

Új óvoda alapkövét tették le Tusnádfürdőn

Magyar állami támogatással felépítendő új óvoda alapkövét tette le péntek délután Tusnádfürdőn Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
2022. 11. 27. 07:00
Megosztás:

Az átlagostól hidegebb időre kell számítani az északkeleti, keleti országrészben a jövő héten

A jövő héten Magyarországon jellemzően az átlagostól hidegebb hétre kell számítani, főleg az északkeleti, keleti országrészben, míg nyugaton az ilyenkor jellemző hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően alakul a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebookon.
2022. 11. 27. 06:00
Megosztás:

Megnyílt a Regőczi Alapítvány jótékonysági árverésének kiállítása

Ismét a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyerekek megsegítésére rendez árverést a Regőczi Alapítvány december 10-én a budapesti Nagyházi Galéria és Aukciósházban, ahol pénteken kiállítás nyílt az aukció anyagából.
2022. 11. 27. 05:00
Megosztás:

Olcsóbb lesz a fűtés, ha kézzel ki- és bekapcsolgatom nap közben? Vagy jobb, ha folyamatosan megy?

A bejelentett jogszabályváltozásoknak köszönhetően a rezsicsökkentés hamarosan csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra, aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már a magasabb magas piaci árat kell fizetnie. Mostantól kezdve mindenkinek az lesz az érdeke, hogy ahol tudja, csökkentse az energiafelhasználását. Számos "okosság" és ugyanannyi baromság terjed a neten. Ezeknek járt utána az E.On szolgáltató.
2022. 11. 27. 04:01
Megosztás:

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt, ahol a látogatókat több mint 2000 négyzetméteren három jégpálya, egy exkluzív jégfolyosó, valamint különleges gasztronómiai élmények várják péntektől több mint két hónapon át, várhatóan 2023. január 31-ig.
2022. 11. 27. 03:00
Megosztás:

Akár egymillió fontért is elkelhet Darwin egy aláírt kézirata

Akár egymillió fontért (477 millió forint) is elkelhet egy Charles Darwin angol természettudós által írt és dedikált kézirat a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén.
2022. 11. 27. 02:00
Megosztás:

Elkészítette a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozását szolgáló javaslatait

Elkészítette és pénteken a törvényhozás elé terjesztette a német szövetségi kormány az energiaárak emelkedéséből adódó lakossági és vállalati terhek növekedésének megfékézését szolgáló támogatási programokról szóló javaslatait.
2022. 11. 27. 01:00
Megosztás:

Az energiaellátás biztonságát szolgáló szolidaritási megállapodást kötött Németország és Franciaország

Az energiaellátás biztonságát kölcsönösen szolgáló intézkedéseket dolgozott ki a német és a francia kormány, az úgynevezett energiaszolidaritási megállapodást pénteken írta alá Berlinben Olaf Scholz német kancellár és Élisabeth Borne francia miniszterelnök.
2022. 11. 27. 00:01
Megosztás:

Betiltottak több kínai technológiai eszközt Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
2022. 11. 26. 23:00
Megosztás: