A vákuumvasút-technológia forradalmasításához nagyobb erőfeszítésekre lenne szükség

A gyors személy- és áruszállítás teljesen új szintre léphet a vákuumvasút, más néven hyperloop megvalósításával, ám az Elon Musk által közismertté vált technológia bevezetése régóta várat magára. A Roland Berger, német stratégiai tanácsadó vállalat kutatói szerint három lépés figyelembevételével új lendületet kaphat az iparág.

A vákuumvasút-technológia forradalmasításához nagyobb erőfeszítésekre lenne szükség

A Föld lakosságának gyarapodásával nő az áru- és személyszállítására irányuló igény is, mely egyértelműen hatást gyakorol az élő környezetre. A még több autópálya építés és a légi forgalom kiterjesztése jelentős szén-dioxid-kibocsátással járna. Ehelyett született meg a hyperloop gondolata, mely fenntartható, kényelmes és rendkívül nagy sebességű. A rendszer lényege, hogy a körülbelül 25-60 férőhelyes „kapszulák” (podok) egy alacsony nyomású kötött pályán (csöveken keresztül) mozognak, elektromos meghajtás és mágneses lebegtetés kombinációjával.

„A vákuumvasút-rendszer olyan alternatívát nyújt, mely lehetővé teszi a különböző országok városai közötti közvetlen összeköttetést nagy sebességgel. A széles körben elfogadott műszaki megvalósíthatóság ellenére azonban ma még mindig nem elérhető. A Roland Berger tanulmányában arra próbál választ adni, hogy mi segítheti ennek a forradalmi technológiának a beindulását” – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

Kecsegtető ajánlat

Az emelkedő üzemanyagárak mellett az elektromos meghajtású hyperloopnak egyértelmű előnyei vannak az autózással szemben. A Roland Berger elemzései szerint a nagysebességű vasúthoz (NSV) képest – mely a legközelebbi földfelszíni megfelelője – kibocsátása ötször alacsonyabb, valamint huszonötször tisztább, mint a kereskedelmi repülőgépeké. A sebesség tekintetében is messze veri a versenytársakat: az optimális energiahatékonyságot célzó kapszulák akár 800 kilométer per óra körüli sebességgel is képesek haladni. Míg a légi közlekedés időtartamánál számításba kell venni az ingázást, a várakozást és magát a repülést is, a hyperloop segítségével az utazási idő legalább a felére csökkenhet. Mindezt úgy, hogy az utasok a vonathoz hasonló működési elv alapján közlekedhetnek. A hálózatok pedig nemcsak a városok könnyebb megközelíthetőségét tennék lehetővé, hanem a kulcsfontosságú csomópontok, például repülőterek és városi központok közötti végponttól végpontig tartó utazásokat is.

Hogyan nyerhet új lendületet az iparág?

Ahhoz, hogy a vákuumvasutak képezzék a jövő közlekedését a műszaki kihívások megoldásán túl be kell bizonyítania az érdekelt feleknek, hogy az emberek életmódjára, munkájára és utazására is pozitív hatással van. A Roland Berger kutatói szerint három fő lépés adhatna lendületet az iparágnak:

Alapvető fontosságú egy világos szabályozási keret kidolgozása - az Európai Bizottság például már megkezdte az erre irányuló erőfeszítéseket. Az elfogadott 2023-as munkaprogram hat fő célkitűzésének részét képezi a mobilitási megoldásokra való felkészülés.

A szükséges infrastrukturális beruházási költségek egy részét támogathatnák az államok, csökkentve ezzel a kezdetleges szakaszban felmerülő kockázatok súlyát. A magánszereplők számára így gazdaságilag kedvezőbb feltételek állnának rendelkezésre.

Az új közlekedési mód biztonságának és használhatóságának bizonyításához tesztpályákra és egyéb tesztlétesítmények elhelyezésére van szükség – lehetőleg a potenciális útvonalak közelében. Ehhez nagy állami földterületeket lehetne használni, így megtakarítható az új területek bevonásának költsége.

A nemzetközi hangulat miatt esés volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
2024. 06. 13. 19:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után nagy veszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 06. 13. 18:30
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 13. 18:03
Megosztás:

Megfelelő stratégiával a cápákkal szemben is van esélyed!

Az e-kereskedelem felpörgésével egyes piacokon kiéleződött a helyzet, számtalan konkurens verseng a vevők kegyeiért, és közülük előnyben vannak azok a meghatározó piaci szereplők, akik jókora összeget költenek marketingre.
2024. 06. 13. 17:30
Megosztás:

Döntött a Fed, maradnak a magas kamatok

Az amerikai jegybank nem változtatott a jelenlegi irányadó kamaton, így az továbbra is az 5,25-5%-os tartományban marad. Ez megfelelt a piaci várakozásoknak, így nem okozott meglepetést.
2024. 06. 13. 17:00
Megosztás:

Hogyan szállítsuk biztonságosan az üveget?

Törékeny dolgokat szállítani mindig kihívás – pláne akkor, ha egy nagy értékű, nagy méretű üveglapról van szó vagy akár többről. A megrendelést követően pedig sok esetben magunknak kell gondoskodni a helyes fel- és lerakodásról, ezért nem árt lépésről lépésre tisztában lenni a rögzítés és illesztés technikáival.
2024. 06. 13. 16:30
Megosztás:

Budapesten ülésezett a 25 éves Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport

Az agrárium aktuális kihívásait és a gazdálkodók érdekérvényesítési lehetőségeit is áttekintették a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport ülésének résztvevői szerdán az Agrárminisztériumban (AM) - erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a szaktárca.
2024. 06. 13. 16:00
Megosztás:

A többség elégedett a biztosító társaságokkal

Az ügyfelek több mint négyötöde elégedett a biztosító társaságok működésével, azoknak is jó a véleményük, akiknek az elmúlt 5 évben volt káreseményük - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:30
Megosztás:

Akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:00
Megosztás:

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó európai büntetővámokkal

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó brutális európai büntetővámokkal, a túlzott protekcionizmus nem megoldás - nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai közleménye szerint.
2024. 06. 13. 14:30
Megosztás:

Cseh konzorcium vásárolta meg a Foxpost csomagküldő szolgálgatót

A cseh Packeta csomagküldőt is tulajdonló pénzügyi befektetőkből álló konzorcium vásárolta meg a szektortárs Foxpostot magyar tulajdonosaitól - tájékoztatták az MTI-t szerdán a felek.
2024. 06. 13. 14:00
Megosztás:

A jó irodai forgószék ergonomikus, kényelmes és tartós

Biztos számodra is egyértelmű, hogy nem csak azért érdemes minőségi és modern forgószékeket használni az irodai adminisztratív munkák végzésekor, mert stílusosak és professzionális megjelenést kölcsönöznek az irodatérnek, hanem mert sok más számos előnnyel is jár a beszerzésük.
2024. 06. 13. 13:30
Megosztás:

Mérséklődött az ingatlanpiaci forgalom májusban

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest, de 2023. azonos időszakát 7,5 százalékkal felülmúlta, és a 2022-esnél is magasabb volt - közölte a Duna House (DH) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 13:00
Megosztás:

Átadták Az utazó magazin legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjait

Átadták Az utazó magazin szavazása alapján 2023-as teljesítményüket értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten.
2024. 06. 13. 12:30
Megosztás:

Gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász az ország nyugati felének azon településeit, ahol az elmúlt napok viharai a legnagyobb pusztítást okozták.
2024. 06. 13. 12:00
Megosztás:

Az előző év a korrekcióé volt a biztosítók, a pénztárak, a tőkepiaci szereplők számára

A korábbi jelentős eszközleértékelődés után a tavalyi a korrekció éve volt a biztosítóknál, pénztáraknál, valamint a tőkepiacokon, és a háztartások bruttó pénzügyi vagyona is jelentősen emelkedett - mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 06. 13. 11:30
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

A NAV több ezer hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.
2024. 06. 13. 10:30
Megosztás:

A gépbeszerzési nehézségek miatt nőtt a gépi bérmunka iránti igény az agráriumban

A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2024. 06. 13. 10:00
Megosztás: