A versenyképesség és a közösségépítés szellemében újul meg a felsőoktatás

A versenyképesség és az identitást erősítő közösségépítés a magyar felsőoktatás megújításának szervező eleme - mondta a kulturális és innovációs miniszter vasárnap Budapesten, a Semmelweis Egyetem (SE) nyilvános szenátusi ülésén az intézmény gyógyszerészjelöltjeinek avatása alkalmából.

A versenyképesség és a közösségépítés szellemében újul meg a felsőoktatás

Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetem hallgatói olyan intézménytől kapnak diplomát, amely a világ élvonalába tartozik, egyszerre képvisel 250 éves hagyományt, valamint a ma kihívásaira választ adó innovációt. A felsőoktatás jövője érdekében alakult át az egyetemek működése és finanszírozása, ezért kapcsolódtak össze a gazdaság szereplőivel, ezért teszi a kormány értékállóvá a felsőoktatási intézményeket - fogalmazott.

A miniszter szerint a Semmelweis Egyetem jó eséllyel pályázhat arra, hogy 2030-ra a világ 100 legjobbja közé kerüljön, hiszen például a Nobel-díjas Krausz Ferenc kutatásai éppúgy kapcsolódnak az intézményhez, mint a Wolf-díjas Roska Botond kísérletei. A hallgatók érdeke is, hogy mind a világ, mind Európa élmezőnyében legyenek magyar egyetemek az évtized végére. A kormány ezért hozta létre az új felsőoktatási modellt, ezért nőtt a kutatási kiválósági finanszírozás kerete, és minden korábbinál nagyobb összeg, 24 milliárd forint jut a diákok és kutatók nemzetközi együttműködéseinek támogatására - tette hozzá.

Hankó Balázs azt mondta, bízik abban, hogy a felsőoktatás átalakításának köszönhetően a hallgatók a legjobb, legkorszerűbb tudást szerezhetik meg a magyarországi egyetemeken, hordozva a nemzeti és az egyetemes kultúrát a mindennapokban. Az értékteremtésben különleges helyet foglalnak el az olyan hivatások, mint a gyógyszerészet is, amely betegségekre, mások fájdalmára ad gyógyírt. A friss diplomásoknak a tárcavezető azt tanácsolta, hogy a betegeikért, a közösségükért, a családjukért felelős értelmiségiként legyenek büszkék a hivatásukra, legyenek büszkék arra, hogy Közép-Európa legjobb orvosi-egészségtudományi egyetemén szereztek végzettséget.

A Semmelweis Egyetem rektora azzal köszöntötte a hallgatókat, hogy már tanulmányaik alatt jelesre vizsgáztak emberségből és bizonyították, hogy számukra a betegek szolgálata, az elesettek segítése a legfontosabb, hiszen a világjárvány alatt önkéntesen segítették a magyar egészségügyet. Ismerik a természet évezredek óta használt gyógyító alapanyagait éppúgy, mint azokat a korszerű készítményeket, amelyekről néhány évtizede még nem is lehetett álmodni - mondta Merkely Béla, aki szerint legalább ilyen fontos, hogy a hivatásukhoz nélkülözhetetlen szakmai magatartást és hitvallást is elsajátították a hallgatók.

A tanulással eltöltött évek tele voltak kihívásokkal, most mégis mindenki azt érezheti, hogy megérte az erőfeszítés, hiszen gyógyszerészdoktorként könnyedén elhelyezkedhetnek, tudásuk bárhol a világon versenyképes - hangsúlyozta.

A rektor szerint a Semmelweis Egyetem az itt dolgozók és tanulók teljesítménye alapján már most is a világ 100 legjobbja közé tartozik. A gyakorlati oktatásra összpontosító curriculumreform az erős elméleti alapok mellé komoly gyakorlati tudást ad, a nemrég megalakult Richter Tanszék és a Richter Gedeon Ipari Gyógyszertechnológiai Tanlabor a vállalati kapcsolatokat erősíti.

A fejlődés nem áll meg a Semmelweis Egyetemen, ősztől a curriculum 2.0 az eddigieknél is gyakorlatközpontúbb képzést tesz lehetővé, a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum pedig hamarosan új lehetőségekhez juttatja az SE Gyógyszerésztudományi Karát. Minden esély adott tehát ahhoz, hogy mesterek és tanítványok közötti elszakíthatatlan kötelék megerősödve folytatódjon - mondta.

Hozzátette, hogy az egyetem hírnevét a most végzettek sikerei is öregbítik, és bárhol találja meg a számítását a 105 gyógyszerészdoktor, az életüket mindannyian a rászorulók, az elesettek megsegítésére tették föl. A felelősségük nagy, hiszen életre szóló elköteleződéssel és tanulással járó hivatást választottak, de a híres elődök pályája mind azt bizonyítja, hogy a megszerzett tudás gyakorlati alkalmazása, a jobbítás szándéka, a tökéletességre törekvés bármilyen akadályt leküzdhet - fogalmazott Merkely Béla.

Írja fel most! Változik az áram- és gázszolgáltatás ügyfélszolgálati elérhetőségei!

Az E.ON Hungária Csoport még 2022 áprilisában értékesítette egyetemes energiaszolgáltatást nyújtó leányvállalatát, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t az MVM Csoport részére, a cég 2024. június 30-án jogilag is beolvadt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.
2024. 07. 13. 01:00
Megosztás:

Szakad a Bitcoin? Ezt a 3 kriptót nem érdekli

Az utóbbi időben nem nagyon lehet dicsekedni a BTC teljesítményével. A legnagyobb piaci kapitalizációjú érmére több frontról is rájár a rúd: az ETF-ekből folyamatos a kiáramlás, a dollár is viszonylag erős és a német kormány a hétvégén több mint 900 millió dollár értékben szabadult meg BTC-től. Ezek mind lefelé nyomják az árat, a digitális arany így a héten egy kis időre még az 55 000 dolláros szint alá is benézett.
2024. 07. 13. 00:01
Megosztás:

Védekezz természetes hatóanyagokkal a szúnyogok és a kullancsok ellen!

Szeretjük a nyarat, mert kellemes a hőmérséklet, így sokat tartózkodhatunk a szabadban, kitárhatjuk az ajtókat, ablakokat, azonban ezzel együtt a zavaró rovarok is megjelennek az otthonainkban, így a távoltartásukra is megoldást kell találni. 
2024. 07. 12. 23:30
Megosztás:

Csökkent májusban a hazai ipari termelés

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 12. 23:00
Megosztás:

Tizenhat civil szervezet részesül állami támogatásban

Tizenhat civil szervezet részesül támogatásban a százhatvanmillió forint keretösszegű, egészségügyi témájú pályázatból - közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 22:00
Megosztás:

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 07. 12. 20:00
Megosztás:

Az újszülöttkori oxigénhiány

Ez az állapot nemcsak a születés után következhet be, hanem már a harmadik trimesztertől, tehát a várandósság harmadik harmadától kezdve érintheti a magzatot, egészen a születés utáni 28. napig, tehát az újszülöttkor végéig.
2024. 07. 12. 19:45
Megosztás:

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 12. 19:00
Megosztás:

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás:

Kezdetét vette a dohánykontroll

Elindult a dohánykontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett "törés", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására - közölte a NAV pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 13:30
Megosztás: