A vízügyek területén áthelyeződik a hangsúly a vízkészletekkel való gazdálkodásra

A vízügyek területén áthelyeződik a hangsúly a vízkészletekkel való gazdálkodásra a kárelhárításról és -megelőzésről; utóbbiban jelentős eredményt ért el az ágazat, amely 450 milliárdot fordított az elmúlt években a védművek megerősítésére - hangsúlyozta az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért és vízgazdálkodásért felelős államtitkára csütörtökön, a Fejér vármegyei Adonyban.

A vízügyek területén áthelyeződik a hangsúly a vízkészletekkel való gazdálkodásra

A Duna-parti települések vízellátása az ercsi vízbázis bővítésével, vízbázisváltással című projekt sajtónyilvános nyitórendezvényén V. Németh Zsolt kijelentette, hogy a beruházás jól szemlélteti a hangsúlyváltást. Elmondta, hogy idén mintegy kétszázmilliárd forintot fordít az ország a víziközmű ágazatra, ezen belül mintegy százmilliárdot rekonstrukcióra, mint amilyen a Duna mentén is megvalósul.

Hozzátette, hogy a 13 milliárd forintos projekt keretében napelemparkot is telepítenek, és ezzel a nagyon energiaérzékeny ivóvízellátás költséghatékonyabbá válik.

Az államtitkár kiemelte, hogy az utóbbi években mintegy egybilliót fordítottak a víziközmű-hálózat fejlesztésére, ezzel a magyar háztartások 95,5 százaléka egészséges vezetékes ivóvízzel ellátott és 83,5 százalékuk szennyvíztisztítással is érintett. Megjegyezte, hogy ez az adat például Horvátországban 88 és 32 százalék, Romániában 75 és 37 százalék, tehát regionális szinten is jól áll Magyarország.

Bóta Györgyi, a DRV Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy jövő év végéig 7 település ivóvízellátása javul a térségben, ahol a vízbázisbővítés és -váltás szükségessé vált, mivel a jelenleg használt ivóvízkút évtizedekkel ezelőtt épült, az azt kiszolgáló műtárgyakkal együtt.

Mészáros Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy az egészséges ivóvíz a lakosság komfortérzete szempontjából meghatározó, ezért köszönetet mondott a fejlesztésért, amely jelentősen javítja a vízellátás minőségét az érintett településeken.

A sajtóanyag szerint a projekt célja az ercsi vízbázis felhasználásával, a kútsor három kút létesítésével történő bővítésével a térségben található települések - Adony, Beloiannisz, Besnyő, Iváncsa, Kulcs, Pusztaszabolcs, Velence - ivóvízellátásának fejlesztése új vízbázisra való áttéréssel, a vízkezelési kapacitás növelésével és a technológia korszerűsítésével. Megépül 900 méter gerincvezeték, megvalósul a kétirányú nyomásfokozás Velence és Kulcs irányába, valamint új távvezetékek épülnek Kulcs, Velence, Beloiannisz és Besnyő irányába, összesen közel 21 kilométer hosszúságban.

Több településen új nyomásfokozó térszíni gépház és fertőtlenítő létesül, glóbusz- és telephely-rekonstrukció történik, valamint új mennyiségmérő műtárgyat is kiépítenek. A megépülő napelempark teljes egészében képes lesz ellátni a vízhálózat áramigényét.

A fejlesztést az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. konzorciuma valósítja meg. A 100 százalékos támogatási intenzitású projekt fizikai befejezési határideje 2025. vége.

Erős negyedévet zárt az Oracle

A mesterséges intelligencia fejlesztésekhez szükséges felhőszolgáltatások iránti erős keresletnek köszönhetően jól sikerült az Oracle 2025-ös pénzügyi évének első negyedéve.
2024. 09. 10. 13:00
Megosztás:

Fényes jövőt jósol az AI chipeknek az AMD vezérigazgatója

Az AMD vezérigazgatója, Lisa Su a Goldman Sachs technológiai konferenciáján a mesterséges intelligencia fejlesztésekről beszélt, kiemelve, hogy az AMD komoly lehetőség előtt áll.
2024. 09. 10. 12:30
Megosztás:

Csak több év alatt érheti el a lakáspiaci forgalom a 2023 előtti szintet

Habár a tavalyi mélypont után idén már észlelhetővé váltak a stabilizálódás jelei a hazai lakáspiaci trendeknél, továbbra is kockázatot jelentenek olyan tényezők, mint a gazdasági bizonytalanság vagy a kamatszint.
2024. 09. 10. 12:00
Megosztás:

Magyarország stratégiai együttműködést épít fel Csáddal

Magyarország a védelem, a gazdaság és az oktatás területét is átfogó stratégiai együttműködést épít fel Csáddal, tovább erősítve az ország stabilizáló szerepét a Száhel-övezetben - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2024. 09. 10. 11:30
Megosztás:

Az EU egymillió tankönyvvel segíti az ukrán gyerekeket

Az Európai Unió egymillió tankönyvvel támogatja az ukrán diákokat az új tanévben, az első adag hétfőn érkezik az ukrán hatóságokhoz - jelentette be az Európai Bizottság.
2024. 09. 10. 11:00
Megosztás:

Mélyponton ragadtak az amerikai hosszú hozamok, 1,104 alatt zárt az EUR/USD; gyengült a forint, emelkedtek a hazai hosszú hozamok

A fejlett gazdaságok kötvénypiacain a befektetők még mindig azt találgatják, hogy milyen lépéssel indítja a Fed a kamatcsökkentési ciklusát, és hány 50 bázispontos vágásra kerülhet sor az idén. Bár hétfő délelőtt átmenetileg emelkedtek a kötvényhozamok a pénteki amerikai munkapiaci adatok után elért idei mélypontokról, de délutánra ez elolvadt és a tíz éves dollár hozam visszasüllyedt a pénteki 3,7%-ig, a német pedig 2,2% alá süllyedt. A dollár azonban erősödött az euróval szemben, 1,104 alatt zárt a jegyzés.
2024. 09. 10. 10:30
Megosztás:

Az IntelMarkets (INTL) előértékesítése hatalmas növekedést mutat, miközben az XRP és Litecoin befektetők rátalálnak a következő 100-szoros AI érmére

Az IntelMarkets (INTL) is felkelti a figyelmet, mivel a Ripple (XRP) és a Litecoin (LTC) befektetői az új, potenciálisan 100-szoros növekedést ígérő, mesterséges intelligencia által támogatott kereskedési érme felé fordulnak. Emellett az XRP 80%-kal, az LTC pedig 45%-kal csökkent minden idők csúcsáról.
2024. 09. 10. 10:00
Megosztás:

Korrekcióval indult a hét a nyugat-európai tőzsdéken a múlt heti lefordulást követően

A múlt heti visszaesést követően hétfőn visszatértek a befektetők a nyugat-európai részvénypiacokra, az irányadó részvényindexek 1% körüli mértékben emelkedtek. Jó volt a hangulat annak ellenére, hogy a Sentix befektetői bizalmi index a legfrissebb adatközlés szerint szeptemberben tovább romlott az euróövezetben, és január óta nem látott szintre süllyedt.
2024. 09. 10. 09:30
Megosztás:

Londonba látogat az amerikai külügyminiszter - Erről fognak tárgyalni

Londonba látogat kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A brit külügyi tárca tájékoztatása szerint Blinken és David Lammy brit külügyminiszter új kétoldalú stratégiai párbeszéd elindítását kezdeményezési.
2024. 09. 10. 09:00
Megosztás:

Visszapattanással indult a hét a Wall Streeten, ismét a nyertesek között a technológiai szektor

A tengerentúlon is jó hangulatban indult a hét, a Dow, az S&P500 és a Nasdaq Composite egyaránt 1% feletti emelkedéssel zárt hétfőn. A kockázatkerülés már a múlté, a befektetők a múlt heti nagy visszaesést követően, már jó beszállási pontokat találhattak hétfőn, miközben a szerdai amerikai inflációs adatra várnak, az utolsó igazán fontos gazdasági adatközlésre a Fed jövő heti kamatdöntő ülése előtt.
2024. 09. 10. 08:30
Megosztás:

A Solana kihívást intéz az Ethereumhoz a DeFi királyaként: Miért eredményezhet a Mainnet indítása 1440%-os DTX emelkedést?

Ahogy a Solana (SOL) továbbra is egyre nagyobb teret nyer a DeFi térben, jelentős kihívást jelent az Ethereum (ETH) dominanciájára.
2024. 09. 10. 08:00
Megosztás:

Az AAVE és Raboo fellendülnek az Ethereum zuhanása ellenére – Íme, miért dacolnak a veszteségekkel!

Az Ethereum medvék talán összességében nyerésben vannak, de nem minden van mélyponton a kripto világban.
2024. 09. 10. 07:30
Megosztás:

Budai álomotthont nyerhet egy szerencsés játékoskártya birtokos

A Szerencsejáték Zrt. felmérése szerint a magyarok számára álomotthonnak számít az a lakás, amelyet a szeptember 9-én indított Játékoskártya kampány fődíjaként egy szerencsés játékoskártya birtokos megnyerhet. Az ingatlan értéke mintegy 110 millió forint.
2024. 09. 10. 07:00
Megosztás:

Erdőgazdaság nevével visszaélve ígértek tűzifát a csalók

A székesfehérvári állami erdőgazdaság, a Vadex Zrt. nevét felhasználva hirdettek olcsó tűzifát csalók, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőre telefonos próbavásárlás során buktatta le őket - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 10. 06:30
Megosztás:

Ismét megrendezik a Kerékpárosbarát hétvégét

Szeptember 21-22-én ismét megrendezik a Kerékpárosbarát hétvégét, amely országszerte kedvezményeket kínál a bicikliseknek.
2024. 09. 10. 05:30
Megosztás:

Nagy könnyítés a kisvállalkozásoknak: Részletfizetési lehetőség irodai nyomtatókra

A vállalkozások folyamatosan keresik az olyan fizetési lehetőségeket, amelyek mellett tőkeerősek tudnak maradni. Az egyik legújabb fizetési modell a BNPL, amely már olyan termékcsoportokban is megoldást nyújt, mint az irodai nyomtatók. Akár már 50 ezer forint tőkével új eszközhöz juthatnak a legkisebb cégek is. A TechOffice konstrukciója abban is újdonságot jelent, hogy a részletfizetési lehetőséget a társaság önerőből biztosítja.
2024. 09. 10. 05:00
Megosztás:

Változik a közlekedés a Puskás Aréna környékén

környékén a Magyarország-Bosznia-Hercegovina UEFA Nemzetek Ligája labdarúgó-mérkőzés miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 10. 04:30
Megosztás:

Kína megerősíti együttműködését Észak-Koreával

Hszi Csin-ping kínai elnök Észak-Korea megalapításának 76. évfordulója alkalmából küldött gratuláló üzenetet Kim Dzsongünnek, akinek a kínai-észak-koreai stratégiai kapcsolatok és kommunikáció megerősítését és elmélyítését ígérte – jelentette a kínai állami média hétfőn.
2024. 09. 10. 04:00
Megosztás:

Valóban a hőszivattyú a leghatékonyabb fűtési mód?

Az energiahatékonyság és a fenntarthatóság egyre fontosabb szemponttá válik a fűtési rendszerek kiválasztásakor. Az utóbbi években a hőszivattyúk népszerűsége jelentősen megnőtt, mint környezetbarát és gazdaságos alternatíva a hagyományos fűtési megoldásokkal szemben. Mára a hőszivattyú telepítés vált az energetikai korszerűsítés egyik legnépszerűbb elemévé.
2024. 09. 10. 03:00
Megosztás:

A Mol megállapodott az Oroszországból származó kőolaj szállításáról

A Mol csoport megállapodásokat kötött kőolajszállítókkal és csővezeték-üzemeltetőkkel a kőolaj folyamatos szállításának biztosítására a Barátság kőolajvezetéken Oroszországból, Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztül Magyarországra és Szlovákiába - közölte a társaság a tőzsde honlapján hétfőn.
2024. 09. 10. 02:30
Megosztás: