Adószám igénylés 2023 magánszemély részére - Hogyan kell a NAV-tól adószámot igényelni, milyen nyomtatvány szükséges?

Adóköteles bevételszerző tevékenységet csak az végezhet magánszemélyként, ha a NAV-hoz bejelentett adószámmal rendelkezik. Az adószámot az adózással összefüggő minden iraton fel kell tüntetni 2023-ban is. Milyen dokumentumok kellenek az adószám igényléshez 2023-ban? Mire szolgál a NAV T101-es nyomtatványa? Milyen adózó tevékenységek végezhetők természetes személyként adószám birtokában 2023-ban? Adószám igénylése 2023 információk és adatlapok.

Adószám igénylés 2023 magánszemély részére - Hogyan kell a NAV-tól adószámot igényelni, milyen nyomtatvány szükséges?

Adószám 2023 igénylése

Az adóköteles bevételszerző tevékenységet folytató természetes és jogi személyek, egyéb szervezetek részére a NAV által megállapított 11 jegyű azonosítószám.

Az adószám három részből áll: az első nyolc számjegy az egyedi azonosító (törzsszám), ezt követi az egy számjegyű áfa-kód, az utolsó két számjegy az illetékességi kód. Az adószám az adózó azonosítására, a NAV-hoz történő bejelentkezését követő nyilvántartására szolgál.

Közvetlenül a NAV-nál kérhet adószámot, ha bármilyen adóköteles tevékenységét nem üzletszerűen fogja végezni, vagy a következő tevékenységek valamelyikét folytatja majd:

- mezőgazdasági őstermelő,

- szolgáltató állatorvos,

- ügyvéd,

- egyéni szabadalmi ügyvivő,

- közjegyző,

- önálló bírósági végrehajtó.

Milyen dokumentumok kellenek az adószám igényléséhez 2023-ban?

A NAV-nál a ’T101 jelű űrlap kitöltésével, vagy az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás útján igényelheti az adószám megállapítását.

Nem igényelhet adószámot közvetlenül a NAV-nál, ha tevékenységét üzletszerűen – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett – kívánja végezni, és ezért az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről 2009. évi CXV. törvény hatálya alá tartozik.

Ekkor a „Webes ügysegéd”-szolgáltatás segítségével kell bejelentenie egyéni vállalkozói tevékenysége megkezdését, és ezzel teljesíti a NAV-hoz bejelentkezési kötelezettségét is.

adószám igénylése magánszemélynek

Mikor fogja a NAV megtagadni az adószám kiadását?

A NAV az adószám megállapítását akkor tagadja meg, ha az adózó által bejelentett adatok valótlanok vagy hiányosak.

Az adószámot az adóköteles bevételszerző tevékenység megkezdését megelőzően kell kérni. Ha az adózó bejelentkezési kötelezettségét – jogszabálysértő módon – a tevékenység megkezdését követően teljesíti, a bejelentkezés során a tevékenység kezdő időpontját is köteles bejelenteni. A NAV az adószám megállapítását akkor tagadja meg, ha az adózó által bejelentett adatok valótlanok vagy hiányosak.

Hogyan kell igényelni az adószámot?

Ha a természetes személy adóköteles bevételszerző tevékenységet kíván folyatni, és nem egyéni vállalkozó, akkor közvetlenül a NAV-nál kell igényelnie az adószámot, a NAV ’T101 jelű adatlapján, vagy az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás útján.

Kötelezettségmulasztás

A bejelentkezési kötelezettség elmulasztása, késedelme esetén a NAV mulasztási bírságot szabhat ki.

Határidők

Az adószám megállapítását az adóköteles bevételszerző tevékenység elkezdése előtt kell kérni.

Benyújtandó dokumentumok

A NAV T101 jelű adatlapja mely IDE kattintva tölthető le.  

Fizetési kötelezettség

Az eljárás illetékmentes.

Eljáró szerv

A NAV illetékes adó- és vámigazgatósága, illetve Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága

További tudnivalók az adószám igénylésével kapcsolatban

- NAV 1. számú információs füzete az állami adó- és vámhatósághoz történő bejelentkezés alapvető szabályairól;

- a NAV 6. számú információs füzete a mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának alapvető szabályairól;

- a NAV 10. számú információs füzete az ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályairól: https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/nezzen-utana/inf_fuz/2021

Vonatkozó jogszabályok

- Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 16. § (1)-(2) bekezdése, 19. § (1)-(2) bekezdése, 32-34. §-a, 36-37. §-a, 39. §-a, 44. §-a, 224. §-a, 266. § g) pontja, 1. melléklete.

- Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 257. § (3)-(5) bekezdése, 257/B. §-a.

- Az adóigazgatási eljárás részletes szabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 16. §-a.

Új alelnöke lesz az Állami Számvevőszéknek

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről - közölte a számvevőszék csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 05. 00:05
Megosztás:

Piacra lépett Magyarországon az ORLEN-csoport

Piacra lépett Magyarországon az ORLEN-csoport, összesen 143 hazai töltőállomást vesz át - közölte az ORLEN csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 04. 23:00
Megosztás:

Kétmilliárd forint uniós forrás érkezett Békés megyébe

Csaknem kétmilliárd forint fejlesztési forrást nyert el több Békés megyei település az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből - tájékoztatta csütörtökön közleményben az MTI-t a Békés Megyei Önkormányzat.
2022. 12. 04. 22:00
Megosztás:

Rezsitámogatást ad Kecskemét önkormányzata a rászorulóknak

Települési támogatást nyújt Kecskemét önkormányzata a lakossági átlagfogyasztást meghaladó gáz- vagy villanyáram költségeinek enyhítésére a rászorulóknak - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t csütörtökön.
2022. 12. 04. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 12. 04. 20:00
Megosztás:

Idén új helyszínen várja az adományokat a Mikulásgyár

Idén új helyszínen, az V. kerületben, a Városháza Parkban lévő Szolidaritás parkjában nyitotta meg kapuit az ország egyik legnagyobb karitatív akciója, a Mikulásgyár, ahol december 22-ig várják az ajándékokat- közölte a Mikulásgyár Alapítvány az MTI-vel vasárnap.
2022. 12. 04. 19:00
Megosztás:

A cseh Nano Energies Magyarországon is beindítja virtuális erőművi szolgáltatásait

A vállalkozások Európa-szerte küzdenek a magas villamosenergia-árakkal. A válságból kivezető út lehet a cseh Nano Energies által kínált rugalmassági aggregáció, amely az áramfogyasztás és -termelés intelligens irányításával az energiaköltségek 10-30 százalékos csökkentését is lehetővé teszi. Emellett erősíti a villamosenergia-hálózat stabilitását, és optimalizálja a megújuló energiatermelés hálózatba visszatáplálását. Magyarország már a negyedik ország, ahol a cég jelen van.
2022. 12. 04. 18:00
Megosztás:

Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége

Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból.
2022. 12. 04. 17:00
Megosztás:

A Twitter ismét felfüggesztette Kanye West fiókját

A Twitter ismét felfüggesztette a Ye művésznéven szereplő, korábban Kanye Westként ismert rapper fiókját, a közösségi médium erőszakra való felhívásra vonatkozó szabályának megsértése miatt.
2022. 12. 04. 16:00
Megosztás:

Hantai Simon alkotásaiból nyílik kamarakiállítás Pécsen

A száz éve született Hantai Simon festőművész munkáiból nyílik kamarakiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban december 7-én - közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.
2022. 12. 04. 15:00
Megosztás:

Ipari, inflációs, kiskereskedelmi és külkereskedelmi adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a novemberi inflációs adat, az októberi ipari termelésről szóló statisztika, valamint a külkereskedelmi forgalom októberi statisztikája.
2022. 12. 04. 14:00
Megosztás:

A következő évek meghatározzák Európa biztonságának jövőjét

A következő néhány év fogja meghatározni a Kínai Népköztársasággal való versengés kereteit és fogja kialakítani Európa biztonságának jövőjét is - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter a Reagan Nemzeti Védelmi Fórum nyitóelőadásában szombaton Kaliforniában, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok új Nemzeti Védelmi Stratégiája a Kínával való versenyt helyezi az első helyre.
2022. 12. 04. 13:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomra számít az ünnepek előtt a Grand Tokaj

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja  legjelentősebb bortermelője.
2022. 12. 04. 12:00
Megosztás:

Luxus lehet 2023-ban a lakáshitel?

A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (teljes hiteldíj-mutató) értéke eléri majd a 12 százalékot, ami jelentősen magasabb a Bankmonitor által becsült jelenlegi szintnél. Amennyiben beválik a Jegybank prognózisa, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni, ami teljes visszafizetésben mintegy 7,5 millió forint plusz költséget jelent.
2022. 12. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 45 804,29 ponton zárt pénteken, 88,96 ponttal, 0,19 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 12. 04. 10:00
Megosztás:

Újabb óvodaépület újul meg Szegeden

Uniós támogatással, 350 millió forintból korszerűsítik a szegedi Felsővárosi óvodát, a tervek szerint a jövő év közepére befejeződő beruházásnak köszönhetően akár 60 százalékkal is csökkenhet az intézmény energiafelhasználása - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2022. 12. 04. 08:00
Megosztás:

Újraindul az Uránia olasz vetítéssorozata

A száz éve született Vittorio Gassmanra emlékezve, a világhírű olasz színész egyik legnépszerűbb filmjével, A nő illatával kezdődik az Itáliai utazás című vetítéssorozat újabb évada december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 2023 júniusáig kéthetente jelentkező válogatásban tizennégy olasz film szerepel.
2022. 12. 04. 07:00
Megosztás:

Az okosjátékok használata is járhat biztonsági kockázatokkal

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint, ezért a társaság kiberbiztonsági szakértői azt ajánlják, hogy például okosjátékok vásárlása előtt a személyes adatok, a magánélet védelme, és a gyerekek biztonsága érdekében a felhasználók tájékozódjanak, biztonságos-e a kiválasztott eszköz otthoni használata.
2022. 12. 04. 06:00
Megosztás:

Az EU és a G7 országok megállapodtak az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton.
2022. 12. 04. 05:00
Megosztás:

A 6-os lottó sorsolást várod? Kár! Kidobhatod a szelvényt már most a kukába

A hazai állami nyereményjátékok közül a lottó a legkedveltebb hosszú évtizedek óta. A lottójátékok között jelentős különbség van abban, hogy milyen esélyünk van megnyerni a fődíjat. Mert ugye az összes lottó úgy van kitalálva, hogy csak a főnyereménnyel lehet igazán komoly pénzt nyerni, a többi, az csak népámítás, semmi, nudli.
2022. 12. 04. 04:00
Megosztás: