Ahol a mentorálás nem csak divatszó: diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

A tudás átadásának, a személyes fejlődés támogatásának egyik leghatékonyabb formája a mentorálás, azaz amikor rutinos szakemberek kevésbé tapasztalt embereket vesznek „szárnyaik alá”, segítve őket az élet számos területén. A világ egyik vezető pénzintézetének budapesti központjában már sok éves hagyománya van mindennek, a mentorálás kultúrája náluk a mindennapok része. A Morgan Stanley munkatársai pályakezdőket, tehetséges roma fiatalokat és női vezetőket is támogatnak. A mentorálás kulcseleme a vállalat egyik egyedi kezdeményezésének, a Smartiznak is. A Nők a Tudományban Egyesülettel közösen szervezett ingyenes oktatási programra idén már hatodszor várják a középiskolás lányok jelentkezését az ország minden szegletéből.

Ahol a mentorálás nem csak divatszó: diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

Budapesten 15 évvel ezelőtt néhány fős irodával indult a Morgan Stanley, ma pedig már vállalat egy meghatározó technológiai és pénzügyi elemzőközpontjaként mintegy 3000 szakembert foglalkoztatnak. A vállalat egyik alapértéke a „giving back” filozófia, vagyis az, hogy a munkatársak igyekeznek vissza is adni – például tudásukból, tapasztalatukból – annak a közösségnek, amelynek részei. Ennek egyik eszköze a mentorálás: a bank alkalmazottai számos program keretében támogatnak fiatalabb vagy kevésbé tapasztalt szakembereket, diákokat, pályakezdőket.

Találkozás a példaképekkel, sikeres női informatikusokkal

Ilyen kezdeményezés a Smartiz is, amelyet a Morgan Stanley a Nők a Tudománnyal Egyesülettel (NATE) közösen hívott életre 2018-ban. A Smartiz egy ingyenes fejlesztő és oktató program, amely 10. évfolyamos lányoknak szól, és elsősorban a matematika, valamint a digitális készségek, programozási alaptudás fejlesztését célozza korszerű pedagógiai módszerekkel. A heti rendszerességű, szakkör jellegű, ingyenes foglalkozássorozat a teljes tanéven átível, és az eddigi öt évfolyamában már több mint 100 lány vett részt.

Idén szeptember 27-ig lehet jelentkezni a Smartizra a NATE honlapján.

A program fontos része a matematikai és programozási foglalkozások, valamint a készségfejlesztés mellett a lányok mentorálása is. A legtöbb résztvevő kiemelten pozitívan értékeli a Smartiznak ezt az részét, sokan számolnak be róla, milyen nagy hatással volt rájuk, hogy megismerkedhettek az informatikai pályán karriert befutó nőkkel, meghallgathatták tanácsaikat, tanulhattak tapasztalatikból. Az idén ősszel induló tanévben még több személyes elemmel bővül a program, több lehetőség lesz például a lányoknak és a mentoroknak elmélyíteni a kapcsolatukat. Mindeközben a foglalkozások zöme továbbra is online zajlik majd, így az egész országból várják a középiskolásokat.

„Célunk, hogy nemtől függetlenül minden érdeklődő gyerek kibontakoztathassa a tehetségét a természettudományos, műszaki, informatikai, matematikai (STEM) területeken, amelyek gyakran még ma is inkább „férfias” pályaként élnek a köztudatban – mondta el Mátyás-Kollár Gabriella, a Morgan Stanley budapesti informatikai részlegének operatív vezetője. – Egy jó mentor kulcsszerepet játszhat abban, hogy a szakmai tudás átadása mellett, megerősítse a STEM iránt érdeklődő lányokban, hogy érdemes ebben az irányban továbbtanulniuk – akár személyes példája által is.”

A műszaki karrier komoly lehetőség a nőknek az önálló gazdasági stabilitáshoz

A Morgan Stanley más programokkal is tesz azért, hogy egyre több nő válassza a STEM területeket. Rendszeresen ott vannak a NATE Lányok Napja rendezvényein, és évek óta főszponzorai az Európai Lányok Matematikai Olimpiáján (EGMO) induló magyar csapatnak. Az idén pedig a Girls Who Code nevű kéthetes virtuális nyári tábort is ők szervezték meg, ahol több tucat európai, közel-keleti és afrikai országból 60 lány ismerkedhetett meg a programozás alapjaival és kaphatott hasznos útravalót a cég IT területen dolgozó női kollégáitól.

„Több okból is érdemes támogatni, hogy még több középiskolás lány „reálos” érdeklődése maradjon meg, és a gimnáziumi évek után STEM területen tanuljon tovább. Egyrészt a sokszínűség a sikeres csapatok egyik legfontosabb jellemzője, és ennek megteremtéséhez szükség van a műszaki felsőoktatásban képzett női kollégára. Másrészt a műszaki karrier komoly lehetőséget jelent a nőknek az önálló gazdasági stabilitás megteremtéséhez” – mondta el Kalmár Eszter Léna, a program koordinátora, a Morgan Stanley algoritmikus kereskedéssel foglalkozó munkatársa.

Fontos, hogy ne csak szavakban támogassuk a nők vezetővé válását

A mentorálás nemcsak diákkorban fontos, később is nagy szerepet játszhat abban, hogy a tehetséges nők kiaknázhassák a bennük rejlő potenciált. Hazánkban ez ma még nem mindig teljesül: a nők aránya a felsővezetésben a legalacsonyabbak között van, mindössze 10,5%, szemben a 31,6%-os EU-átlaggal (EIGE, 2022). Ezen változtatna a Morgan Stanley támogatásával az Egyenlítő Alapítvány is, amelynek küldetése, hogy minél több nő kerüljön döntéshozatali pozícióba. A tavasztól őszig tartó Egyenlítő mentorprogram keretében 60 hazai vállalatnál dolgozó női vezető kap maga mellé tapasztaltabb mentort, akinek segítségével fejlesztheti szakmai és vezetői képességeit.

„Fontos, hogy mi, férfiak ne csak szavakban támogassuk, hogy több nő kerülhessen vezető pozícióba, hanem az aktív hozzájárulásunkkal mutassuk meg, hogy ezt komolyan is gondoljuk – mondta el Tiszai Attila, aki a hitelkockázati részleg vezetője a Morgan Stanley budapesti irodájában. – Az Egyenlítő mentorprogram ennek biztosítja a kereteit. A mentorálás során próbálom átadni azt a tapasztalatot és tudást, ami engem segített a karrierépítésben, de közben én is sokat tanulok a mentoráltamtól. Ez egy jó hangulatú, kölcsönös tanulási folyamat, ami mindkettőnk javára válik.”

Roma mentorálás: fontos a sztereotípiák elleni küzdelem is

A mentorálás fontos része annak a munkának is, amit a Morgan Stanley budapesti irodája a roma közösség támogatása érdekében végez. A vállalatnál Roma Awareness Network néven működik egy olyan munkavállalói hálózat, amelynek küldetése a fiatalok támogatása mellett a sztereotípiák elleni küzdelem. Külsős civil szervezetekkel együttműködve több programban mentorálnak roma tehetségeket a kisiskolás kortól egészen a diplomásokig. A programok hosszúsága szintén változatos, a néhány hónapostól a több évesig.

„Részt veszünk például egy programban, ahol 3-4 éven keresztül kísérünk végig egy diákot, ideális esetben ugyanazzal a mentorral. A nehézségek ellenére népszerűek ezek a programok és sokan jelentkeznek mentornak is – mondta el Csuka Zsolt, a Roma Awareness Network társelnöke. – Aktív mentorközösséget építünk, melynek tagjai megoszthatják a tapasztalataikat. Két korábbi mentoráltunk is a Morgan Stanley munkatársa lett tanulmányai befejeztével. Egyikük később a hálózat munkájában is részt vett, mert fontos volt neki, hogy visszaadhasson a közösségnek abból, amit ő kapott. Hiszünk benne, hogy ezekben az eredményekben nagy szerepe van a mentorok munkájának.”

Dobhatod az összes sárga csekket a kukába! Egy új dolog lesz helyette

A rendelkezésre álló hazai adatok szerint, amelyeket a Magyar Posta hozott nyilvánosságra 2019-ben, az derül ki, hogy az év során a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekkett használt éves szinten postahivatalokba. Ezt a számot matematikailag kifejezve, ha elosztjuk a közel tízmilliós lakosságszámmal, az azt jelenti, hogy minden egyes személyre (beleértve a csecsemőket is) évente átlagosan kb. 19 csekkbefizetés jut. Normális ez a helyzet manapság, az internet, a moboltelefonos fizetések és a digitalizáció világában? Természetesen nem. Nem véletlen, hogy változások készülnek...
2023. 09. 24. 00:01
Megosztás:

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon - hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón, miután Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával megnézték az építkezést.
2023. 09. 23. 23:00
Megosztás:

A Magyar falu programban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára

A Magyar falu program részeként működő Falusi civil alapban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára, a korábbihoz hasonló nagyságrendben - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szombat délután a Győr-Moson-Sopron vármegyei Szil községben, ahol átadták a Szili Önkéntes Tűzoltó Egyesület által megvásárolt gépjárműfecskendőt.
2023. 09. 23. 22:00
Megosztás:

Halfesztivált tartanak Siófokon

Halkülönlegességekkel, koncertekkel és családi programokkal is várják az érdeklődőket az október 6. és 8. között sorra kerülő Siófoki Halfesztiválon.
2023. 09. 23. 21:00
Megosztás:

Nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport

Pályaorientációs nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport a Magyar Vasúttörténeti Parkban szerdán - tudatták a szervezők a MÁV honlapján.
2023. 09. 23. 20:00
Megosztás:

Újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi Meseegyetemet

A tavalyi év után újra megrendezi Nyíregyházán az Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete csütörtökön.
2023. 09. 23. 19:00
Megosztás:

Megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az őszi esőzések miatt vasárnaptól megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szombaton.
2023. 09. 23. 18:00
Megosztás:

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Siófokon az új hajók sajtónyilvános megtekintésén.
2023. 09. 23. 17:00
Megosztás:

Vasárnap rendezik a 18. NATO-futást

Az Európai Sporthét #BEACTIVE kampánya és a Budapest 150 éves programsorozat keretein belül vasárnap 18. alkalommal kerül sor a NATO-futásra, amely Buda legszebb részein vezeti végig a résztvevőket.
2023. 09. 23. 16:00
Megosztás:

Több utcát aszfaltoznak uniós támogatásból Mezőhegyesen

Csaknem 200 millió forintból aszfaltoznak le öt utcát a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte az önkormányzat.
2023. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Stratégiai partnerséget köt Kína és Szíria

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat - jelentette a CCTV kínai állami média.
2023. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Az első Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé egy hónapon keresztül várja látogatóit

Péntektől egy hónapon át várja izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a Flaszter a közönséget.
2023. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek - jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.
2023. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás: