Ahol a mentorálás nem csak divatszó: diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

A tudás átadásának, a személyes fejlődés támogatásának egyik leghatékonyabb formája a mentorálás, azaz amikor rutinos szakemberek kevésbé tapasztalt embereket vesznek „szárnyaik alá”, segítve őket az élet számos területén. A világ egyik vezető pénzintézetének budapesti központjában már sok éves hagyománya van mindennek, a mentorálás kultúrája náluk a mindennapok része. A Morgan Stanley munkatársai pályakezdőket, tehetséges roma fiatalokat és női vezetőket is támogatnak. A mentorálás kulcseleme a vállalat egyik egyedi kezdeményezésének, a Smartiznak is. A Nők a Tudományban Egyesülettel közösen szervezett ingyenes oktatási programra idén már hatodszor várják a középiskolás lányok jelentkezését az ország minden szegletéből.

Ahol a mentorálás nem csak divatszó: diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

Budapesten 15 évvel ezelőtt néhány fős irodával indult a Morgan Stanley, ma pedig már vállalat egy meghatározó technológiai és pénzügyi elemzőközpontjaként mintegy 3000 szakembert foglalkoztatnak. A vállalat egyik alapértéke a „giving back” filozófia, vagyis az, hogy a munkatársak igyekeznek vissza is adni – például tudásukból, tapasztalatukból – annak a közösségnek, amelynek részei. Ennek egyik eszköze a mentorálás: a bank alkalmazottai számos program keretében támogatnak fiatalabb vagy kevésbé tapasztalt szakembereket, diákokat, pályakezdőket.

Találkozás a példaképekkel, sikeres női informatikusokkal

Ilyen kezdeményezés a Smartiz is, amelyet a Morgan Stanley a Nők a Tudománnyal Egyesülettel (NATE) közösen hívott életre 2018-ban. A Smartiz egy ingyenes fejlesztő és oktató program, amely 10. évfolyamos lányoknak szól, és elsősorban a matematika, valamint a digitális készségek, programozási alaptudás fejlesztését célozza korszerű pedagógiai módszerekkel. A heti rendszerességű, szakkör jellegű, ingyenes foglalkozássorozat a teljes tanéven átível, és az eddigi öt évfolyamában már több mint 100 lány vett részt.

Idén szeptember 27-ig lehet jelentkezni a Smartizra a NATE honlapján.

A program fontos része a matematikai és programozási foglalkozások, valamint a készségfejlesztés mellett a lányok mentorálása is. A legtöbb résztvevő kiemelten pozitívan értékeli a Smartiznak ezt az részét, sokan számolnak be róla, milyen nagy hatással volt rájuk, hogy megismerkedhettek az informatikai pályán karriert befutó nőkkel, meghallgathatták tanácsaikat, tanulhattak tapasztalatikból. Az idén ősszel induló tanévben még több személyes elemmel bővül a program, több lehetőség lesz például a lányoknak és a mentoroknak elmélyíteni a kapcsolatukat. Mindeközben a foglalkozások zöme továbbra is online zajlik majd, így az egész országból várják a középiskolásokat.

„Célunk, hogy nemtől függetlenül minden érdeklődő gyerek kibontakoztathassa a tehetségét a természettudományos, műszaki, informatikai, matematikai (STEM) területeken, amelyek gyakran még ma is inkább „férfias” pályaként élnek a köztudatban – mondta el Mátyás-Kollár Gabriella, a Morgan Stanley budapesti informatikai részlegének operatív vezetője. – Egy jó mentor kulcsszerepet játszhat abban, hogy a szakmai tudás átadása mellett, megerősítse a STEM iránt érdeklődő lányokban, hogy érdemes ebben az irányban továbbtanulniuk – akár személyes példája által is.”

A műszaki karrier komoly lehetőség a nőknek az önálló gazdasági stabilitáshoz

A Morgan Stanley más programokkal is tesz azért, hogy egyre több nő válassza a STEM területeket. Rendszeresen ott vannak a NATE Lányok Napja rendezvényein, és évek óta főszponzorai az Európai Lányok Matematikai Olimpiáján (EGMO) induló magyar csapatnak. Az idén pedig a Girls Who Code nevű kéthetes virtuális nyári tábort is ők szervezték meg, ahol több tucat európai, közel-keleti és afrikai országból 60 lány ismerkedhetett meg a programozás alapjaival és kaphatott hasznos útravalót a cég IT területen dolgozó női kollégáitól.

„Több okból is érdemes támogatni, hogy még több középiskolás lány „reálos” érdeklődése maradjon meg, és a gimnáziumi évek után STEM területen tanuljon tovább. Egyrészt a sokszínűség a sikeres csapatok egyik legfontosabb jellemzője, és ennek megteremtéséhez szükség van a műszaki felsőoktatásban képzett női kollégára. Másrészt a műszaki karrier komoly lehetőséget jelent a nőknek az önálló gazdasági stabilitás megteremtéséhez” – mondta el Kalmár Eszter Léna, a program koordinátora, a Morgan Stanley algoritmikus kereskedéssel foglalkozó munkatársa.

Fontos, hogy ne csak szavakban támogassuk a nők vezetővé válását

A mentorálás nemcsak diákkorban fontos, később is nagy szerepet játszhat abban, hogy a tehetséges nők kiaknázhassák a bennük rejlő potenciált. Hazánkban ez ma még nem mindig teljesül: a nők aránya a felsővezetésben a legalacsonyabbak között van, mindössze 10,5%, szemben a 31,6%-os EU-átlaggal (EIGE, 2022). Ezen változtatna a Morgan Stanley támogatásával az Egyenlítő Alapítvány is, amelynek küldetése, hogy minél több nő kerüljön döntéshozatali pozícióba. A tavasztól őszig tartó Egyenlítő mentorprogram keretében 60 hazai vállalatnál dolgozó női vezető kap maga mellé tapasztaltabb mentort, akinek segítségével fejlesztheti szakmai és vezetői képességeit.

„Fontos, hogy mi, férfiak ne csak szavakban támogassuk, hogy több nő kerülhessen vezető pozícióba, hanem az aktív hozzájárulásunkkal mutassuk meg, hogy ezt komolyan is gondoljuk – mondta el Tiszai Attila, aki a hitelkockázati részleg vezetője a Morgan Stanley budapesti irodájában. – Az Egyenlítő mentorprogram ennek biztosítja a kereteit. A mentorálás során próbálom átadni azt a tapasztalatot és tudást, ami engem segített a karrierépítésben, de közben én is sokat tanulok a mentoráltamtól. Ez egy jó hangulatú, kölcsönös tanulási folyamat, ami mindkettőnk javára válik.”

Roma mentorálás: fontos a sztereotípiák elleni küzdelem is

A mentorálás fontos része annak a munkának is, amit a Morgan Stanley budapesti irodája a roma közösség támogatása érdekében végez. A vállalatnál Roma Awareness Network néven működik egy olyan munkavállalói hálózat, amelynek küldetése a fiatalok támogatása mellett a sztereotípiák elleni küzdelem. Külsős civil szervezetekkel együttműködve több programban mentorálnak roma tehetségeket a kisiskolás kortól egészen a diplomásokig. A programok hosszúsága szintén változatos, a néhány hónapostól a több évesig.

„Részt veszünk például egy programban, ahol 3-4 éven keresztül kísérünk végig egy diákot, ideális esetben ugyanazzal a mentorral. A nehézségek ellenére népszerűek ezek a programok és sokan jelentkeznek mentornak is – mondta el Csuka Zsolt, a Roma Awareness Network társelnöke. – Aktív mentorközösséget építünk, melynek tagjai megoszthatják a tapasztalataikat. Két korábbi mentoráltunk is a Morgan Stanley munkatársa lett tanulmányai befejeztével. Egyikük később a hálózat munkájában is részt vett, mert fontos volt neki, hogy visszaadhasson a közösségnek abból, amit ő kapott. Hiszünk benne, hogy ezekben az eredményekben nagy szerepe van a mentorok munkájának.”

Megnyílt az első éjjel-nappali posta

Megnyitotta első éjjel-nappal működő, postai ügyintézésre alkalmas ügyfélterét a Magyar Posta Zrt. Nyíregyházán, ahol az ügyfelek egyebek mellett csomagot adhatnak fel és vehetnek át, egy speciális ügyintézési automatán keresztül hivatalos okmány- és járműügyeket intézhetnek, illetve készpénzt is felvehetnek az ATM-ből - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 17. 13:30
Megosztás:

Nemnsokára lezárul a Debrecen és környéke biztonságos ivóvízellátását segítő beruházás

Tovább növeli Debrecen és környéke ivóvízellátásának biztonságát a Keleti főcsatorna balmazújvárosi felszíni ivóvíztisztító művét a debreceni 1. számú vízművel összekötő távvezetékek korszerűsítése; a kilencven százalékban elkészült beruházás 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból valósul meg - ismertették kedden a helyszínen tartott projektrendezvényen.
2024. 04. 17. 13:00
Megosztás:

Új szerződéseket írt alá az INA

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.
2024. 04. 17. 12:30
Megosztás:

Felülvizsgálatot sürget a NAK

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi. A napokban nyilvánosságra került súlyos, emberéletet követelő eset is rámutat arra, hogy gyökeres fordultra van szükség az európai agrárpolitikában - hangoztatta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 17. 12:00
Megosztás:

Csökkent az LVMH negyedéves bevétele

Az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, a világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának bevétele 2 százalékkal, 20,69 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 21,04 milliárd euróról, elsősorban a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok hatására.
2024. 04. 17. 11:30
Megosztás:

Lezárult egy komoly fejlesztés a nyíregyházi Chem-System Kft.-nél

Nagyrészt uniós forrásból, mintegy 179 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a tisztítószerek nagykereskedelmi forgalmazásával és gyártásával foglalkozó nyíregyházi Chem-System Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 04. 17. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,02 százalék, a frankfurti DAX index 0,11 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalék erősödéssel indított.
2024. 04. 17. 10:40
Megosztás:

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán, mert a nemzetközi befektetői hangulat is nyugodtabb - jelezte az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2024. 04. 17. 10:20
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 17. 10:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 17. 09:30
Megosztás:

Legjobb kriptodeviza-előértékesítés a felezés előtt: a DTX tőzsde lehet a következő Dogecoin 25-szörös megtérüléssel vezető elemző szerint, miközben a DTX előértékesítése átlépi a 230 ezer dollárt

Ahogy közeledik a 2024. április 21-re várt Bitcoin-felezési esemény, a kriptopiac jelentős változásokra készül. A befektetők mindig nagy reményeket fűztek ehhez az eseményhez, mivel általában áremelkedéssel jár, ami izgalmas pillanatot teremt.
2024. 04. 17. 09:00
Megosztás:

Szépen teljesített a Yettel tavaly

Jó évet zárt tavaly a Yettel Magyarország: a távközlési szolgáltató árbevétele a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint kétszámjegyű mértékben, 615 millió euróra nőtt, adózott nyeresége enyhe csökkenéssel 6 millió euró lett - ismertette Takács József, a Yettel Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese egy keddi sajtóbeszélgetésen Törökbálinton.
2024. 04. 17. 08:30
Megosztás:

A vártnál jobb számokat hozott az április az euróövezetre nézvre

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet áprilisi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.
2024. 04. 17. 08:00
Megosztás:

Nagy Márton Németországban tárgyalt

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszterrel, valamint a hétfőn Florian Toncar pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkárral és Heiko Thoms nemzetközi pénzügyekért és Európa-politikáért felelős államtitkárral - közölte keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 17. 07:30
Megosztás:

Az erőteljes pénzügyi eredmények lehetővé teszik a MET Csoport növekedési stratégiájának folytatását

A svájci központú energiavállalat, a MET 2023-ban is erősen teljesített, és a cég történetének második legjobb pénzügyi évét zárta. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalatcsoport kevésbé volatilis piaci környezetben is képes kiváló teljesítményt elérni. A MET továbbra is növekedési stratégiájára és az energiaszektorban betöltött megbízható partneri pozíciójára összpontosít.
2024. 04. 17. 07:00
Megosztás:

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.
2024. 04. 17. 06:30
Megosztás:

Veszteséggel zárt a Trans-Sped

Kissé csökkenő bevétel mellett mintegy 916 millió forint veszteséggel zárt 2023-ban a Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett éves beszámolóban.
2024. 04. 17. 06:00
Megosztás:

Csúcstechnológiás nitrogénüzemet adott át a Messer a Harman székesfehérvári telephelyén

Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. A hazai ipari gáz piac meghatározó szereplője a korszerű nitrogéntermelő egységet távvezérléssel üzemelteti a jövőben.
2024. 04. 17. 05:30
Megosztás:

Több mint 51 milliós nyeremény a Tippmixen

Egészen pazar nyereményt ért el múlt hétvégén egy Tippmix-játékos, aki 12 fogadási esemény kapcsán állt elő hibátlan megérzésekkel. Tippsorát kombinációban és összesen tízszer kötésben is játékba küldte, össznyereménye így meghaladta az 51 millió forintot.
2024. 04. 17. 05:00
Megosztás:

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

Az Európában elérhető legmodernebb technológiával működő, nagyméretű betoncserepeket és azok kiegészítőit gyártó üzemet épít a Wienerberger. Hejőpapin egy 7300 m2 alapterületű csarnok, ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó gyártástechnológia, betonkeverő berendezés és egy hektáros, kültéri digitális raktár is létesül. A 12 milliárd forintból megvalósuló beruházással a vállalat egy teljesen új termékszegmensbe lép be, így a fejlesztés egyaránt Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger fontos mérföldkő a vállalat és a régió ipari fejlődése szempontjából. A döntően exportra gyártó, CO2-semlegesen működő üzem 2025-ben kezdi meg működését évi 3 millió négyzetméteres kapacitással, amivel több mint 300 futballpályányi felület lehetne lefedni.
2024. 04. 17. 04:30
Megosztás: