Akár 5 milliót is spórol az MNB a lakáshiteleseknek

Az MNB hozzányúlt a fogyasztóbarát lakáshitel feltételeihez, így megteremtette a lehetőséget arra, hogy az ügyfelek a futamidő alatt egyszer díjmentesen kérhessék bankjuktól a hiteleik kamatának csökkentését – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

Akár 5 milliót is spórol az MNB a lakáshiteleseknek

A következő időszakban remélhetőleg csökkenő infláció, és ezzel olcsóbbá váló finanszírozás miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) átalakította, és még kedvezőbbé tette a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) kondícióit – mutat rá Gergely Péter.

Az ügyfél csökkentheti a hitelének kamatát

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a legfontosabb kedvezmény az, hogy az új szabály lehetőséget ad az ügyfeleknek arra, hogy a futamidő alatt egyetlen alkalommal díjmentesen csökkentsék a lakáshitelük kamatát. A szabályozás szerint a szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek esetében a kamatcsökkentést az biztosítja, hogy a kölcsön kamatát az ügyleti kamatukat meghatározó aktuális referenciakamat-szinthez igazíthatják. Miután a következő hónapokban a várakozások szerint csökkennek majd a referenciakamatként szolgáló pénzpiaci és állampapír-hozamok, ezért a felkínált lehetőség azt jelenti, hogy az ügyfeleknek nem kell attól tartaniuk, hogy a teljes fixesített időtartamra, azaz 10, de akár 20 évre előre beégetik a hitelükbe a jelenlegi magas kamatszinteket.

Amennyiben a referenciakamat 2 százalékponttal csökkenne az MNB által kimutatott júniusi 8,61 százalékos mértékről, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében az egyszeri kamatcsökkentéssel a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenne. A 15 százalékot közelítő törlesztőrészlet-csökkenésnek köszönhetően akár 5 millió forinttal is csökkenne az ügyfelek teljes hitelterhe – emlékeztet Gergely Péter.

Fontos tudni, hogy a feltételek szerint a kamatciklus közben a kamatokhoz továbbra is csak az ügyfelek kérésére nyúlhat a bank. Azaz a fixesített időszakon belül abban az esetben nincs lehetőség a kamatok módosítására, ha épp kamatemelkedés következne be, azaz az MFL továbbra is védi a hiteladósokat a számukra kedvezőtlen irányú kamatmódosításoktól. A változtatás ugyanakkor megteremti a lehetőséget a kedvező irányú kamatmozgások kihasználására.

A legtöbb bank bevezeti majd

Az MFL pályázati kiírás ugyan nem teszi kötelezővé az egyszeri kamatcsökkentési szolgáltatás nyújtását a hitelintézeteknek, ám a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a pénzintézeti kínálatban hamarosan megjelenik majd ez a kedvezmény, hiszen aki nem biztosítja ezt az ügyfelek számára kedvező szolgáltatást, lemaradhat az ügyfelekért folyó versenyben. Aligha véletlen, hogy a piaci hiteleknél hasonló szolgáltatást már bevezetett az OTP és – különös feltételek mellett, de – az UniCredit Bank is. Az MFL hiteleknél a feltételrendszer nem tette lehetővé eddig ezt a megoldást, amit a BiztosDöntés.hu szakértői már régóta sürgettek – emeli ki Gergely Péter. A szabályozás értelmében az egyszeri kamatcsökkentési szolgáltatást kínáló bankoknak évente egyszer fel kell hívniuk az ügyfelek figyelmét erre a lehetőségre, és az érintettek 2024 januárjától ezt a szolgáltatást online is igényelhetik majd a szolgáltatást nyújtó bankjuktól.

Késleltetett kamattörlesztés

Az MNB szabályai már 2022. április 1-jétől biztosítják az MFL hiteleknél is azt a lehetőséget, hogy olyan, a kezdeti időszakban könnyített törlesztést kínáló konstrukciókat kínáljanak, amelyeknél a futamidő első időszakában az adósnak csak a hitel aktuális kamatát kell törlesztenie, a tőkét nem. Ilyen megoldást a piaci hiteleknél az UniCreditnél, az OTP-nél és a Gránit Banknál is találunk. A szabályozás szerint az MFL kölcsönök esetében a tőketörlesztésre vonatkozó türelmi idő maximum 12 hónap lehet. (A piaci hiteleknél a Gránit Bank akár 24 hónapon keresztül is lehetővé teszi, hogy csak a kölcsön kamatát fizessük.)

Rövidebb ideig él a kötöttség

A jelenlegi csökkenő kamatkörnyezetben az is az ügyfelek számára kedvező változtatás, hogy az MFL hitelek esetében a visszavonhatatlan finanszírozási ajánlat paraméterei a korábbi 90 nap helyett csak 60 napig érvényesek. Így a megcsúszó ügyletek esetében nem kell feltétlenül a negyedévvel korábbi, vélhetően magasabb kamatszintű hitelt bevállalni az ügyfeleknek – értékelte a módosítást a BiztosDöntés.hu szakértője. A bankoknak a szabályozás természetesen arra továbbra is lehetőséget ad, hogy az ajánlati idő alatt maguk kezdeményezzék az eredeti ajánlattól való eltérését, ha a referenciakamat változása a 75 bázispontot meghaladja az ajánlati időszak alatt. A rövidített ajánlati határidő abban az esetben védi az ügyfelet, ha a bank elmulasztaná a kamatcsökkentést átvezetni az ajánlati kamatszintbe – mondta Gergely Péter.

Kezdeti kedvezmények – 4 év után nem kérhetőek vissza

A módosított MFL szabályozás szerint a bankok az induló díj-, jutalék- és egyéb kedvezményeket akkor kérhetik vissza, ha az ügyfél a kölcsönét a futamidő első négy éve alatt legalább 50 százalékban elő- vagy végtörleszti. Abban az esetben, ha az előtörlesztés lakás-takarékpénztári megtakarításból történik, még a futamidő első 4 évében sem kérhetőek vissza a bankok által előszeretettel alkalmazott kedvezmények (szerződéskötési- és folyósítási díj elengedés, közjegyzői díjak, értékbecslés díjának teljes vagy részleges átvállalása, tulajdoni lap lekérésének költségátvállalása, stb.).

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint az új MFL szabályozás máris kihat a bankok kedvezménypolitikájára, a bankok jellemzően az ügyfelek számára kedvezőbb feltételeket kínálnak a kedvezmények visszaírása terén, mint amit az MNB elvár tőlük.
- A CIB Banknál szeptembertől 3 éven belüli előtörlesztés esetén kell visszatéríteni a kapott kedvezményeket.
- Az Erste Banknál a fogyasztóbarát hiteleknél 2, a piaci konstrukcióknál 3 éves rendes törlesztés után írják le az indulásnál kapott kedvezményeket, ezt követő előtörlesztésnél nem kell azokat visszafizetni.
- A Gránit Banknál 4 év kell a kezdeti kedvezmények elengedéséhez.
- A K&H Bank az MFL szabályozás hatására változtatta egységesen minden hiteltermékénél 4 évre az előtörlesztés esetén az induló kedvezmények visszaírási határidejét. Fontos ugyanakkor tudni, hogy az elengedett folyósítási díjat már korai előtörlesztés esetén sem kell visszafizetni.
- A Magnet Bank 3 éven belüli előtörlesztéskor kéri vissza az induló kedvezményeket.
- Az MBH Banknál a közjegyzői díj átvállalás összegét kérik vissza, ha 3 éven belül előtörlesztés történik.
- Az OTP Bank jelenleg csak CSOK-os MFL hitelt kínál, amelyek esetében ez a határidő 2 év, a piaci hiteleknél ugyanakkor 6 évig kell várnunk az előtörlesztéssel, ha nem akarjuk az induló kedvezményeket visszafizetni.
- A Raiffeisen Banknál az MFL hiteleknél 2, a piaci hiteleknél 3 év a kezdeti díjak visszafizetésének elengedési határideje előtörlesztés esetén.
- Az UniCredit Banknál a fogyasztóbarát hiteleknél nincs semmilyen visszafizetési kötelezettség az induláskor kapott kedvezmények esetében, a piaci hiteleknél viszont 5 évet kell várni arra, hogy a bank lemondjon az ügyfélnek adott induló támogatás összegének visszatérítéséről elő- és végtörlesztés esetén.

Magyar innováció forradalmasítja az őssejt-donációkat

A Gloster Infokommunikációs Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Gloster) globális csontvelő donor és őssejt nyilvántartó rendszert fejleszt a Német Vöröskeresztnek 250 ezer euróért (mintegy 95 millió forint) - közölte a cég hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 12. 11. 16:30
Megosztás:

Kerékpárút épült Kéthely és Balatonmáriafürdő között

Befejeződött a kerékpárút építése a Somogy vármegyei Kéthely és Balatonmáriafürdő között, a 465 millió forintos beruházás utolsó ütemének műszaki átadására hétfőn került sor - tájékoztatta Kéthely önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 11. 16:00
Megosztás:

Zajlik az elmúlt évek uniós projektjeinek zárása

Zajlik a 2014-2020-as időszakban finanszírozott uniós projektek zárása és elszámolása, az eddigi adatok alapján Magyarország pénzügyi kerete 95 százalékát használta fel - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfői meghallgatásán.
2023. 12. 11. 15:30
Megosztás:

Nyereséges évet zár a Start Garancia Zrt.

Idén is eredményesen támogatta a gazdaságfejlesztési célokat a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Start Garancia Zrt. : a társaság kezességvállalási állománya december elejére elérte a 300 milliárd forintot, ami közel 50 százalékkal több a tavaly év véginél - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2023. 12. 11. 15:00
Megosztás:

Zárult a Virginia dohány felvásárlása

Eredményesen, 49 százalékos növekedéssel zárta a Virginia dohány felvásárlását a tavalyi évhez képest a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért és feldolgozásért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. (DOFER Zrt.) - közölte az MTI-vel a vállalat.
2023. 12. 11. 14:30
Megosztás:

Meghosszabbította az Unió a Malival szemben bevezetett korlátozó intézkedéseket

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei további egy évvel, 2024. december 14-ig meghosszabbították a Malival szemben 2021-ben elrendelt korlátozó intézkedések hatályát - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2023. 12. 11. 14:00
Megosztás:

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa, ha lehet, jövedelmet és bért kell biztosítani mindenkinek; ezt a "melót" nem végezte el a baloldali kormányzás 2010. előtt - jelentette ki a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rehabilitációs konferenciáján hétfőn Budapesten, a BKIK székházában.
2023. 12. 11. 13:30
Megosztás:

Korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését

Mintegy 227 millió forintból korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését - közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 11. 13:00
Megosztás:

Nőtt a száz legeredményesebb vasi cég árbevétele 2022-ben

A száz legeredményesebb Vas vármegyei vállalkozás nettó árbevétele 2022-ben együttesen meghaladta az 1882,712 milliárd forintot, ez 18,7 százalékkal több, mint az évben - olvasható a TOP 100 Vas vármegye című, hétfőn Szombathelyen bemutatott kiadványban.
2023. 12. 11. 12:30
Megosztás:

Csökkent az éves infláció Csehországban

Novemberben az éves infláció 7,3 százalékra mérséklődött az októberi 8,5 százalékról Csehországban - közölte hétfőn a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.
2023. 12. 11. 12:00
Megosztás:

Miskolc jövőre U16-os női kosárlabda Eb-t rendez

Miskolcon rendezik jövőre az U16-os női kosárlabda Európa-bajnokságot.
2023. 12. 11. 11:30
Megosztás:

A digitalizáció csak lassan érvényesül a könyvpiacon

A magyarok 42 százaléka olvas valamilyen gyakorisággal nyomtatott könyvet, ez az érték e-könyvek esetén 11 százalék, míg az e-hangoskönyveknél 7 százalék - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatás, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t a hatóság kommunikációs igazgatóság.
2023. 12. 11. 11:00
Megosztás:

Szinte semmit se változtak az indexek az európai tőzsdéken

Vegyesen, alig változó indexekkel indult hétfőn a kereskedés a főbb euróai értékpapírpiacokon. A tőzsdék pénteken indexemelkedéssel zártak.
2023. 12. 11. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint, miután a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 11. 10:00
Megosztás:

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás:

Top 5 Meme Coins To Buy In 2024

Explore the top 5 meme coins poised for growth in 2024. This guide highlights the leading meme-based cryptocurrencies that blend humor, community, and investment potential.
2023. 12. 11. 07:59
Megosztás:

A szegénységgel küzdőkre hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász

Egymillió csillag a szegényekért címmel hirdetett szolidaritási akciót Katolikus Karitász, hogy felhívja a figyelmet a napi megélhetési problémákkal küzdőkre.
2023. 12. 11. 07:00
Megosztás: