Átadásra került a VERTIKAL Group Nyrt. 2,5 milliárd forint értékű dombóvári technológiai fejlesztése

Ünnepélyes rendezvény keretein belül átadta a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett VERTIKAL Group Nyrt. a 2,5 milliárd forint értékű dombóvári technológiai fejlesztését.

A rendezvényen többek között Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Pintér Szilárd, Dombóvár Város polgármestere és Ferencz Kornél, a VERTIKAL Group egyik fő részvényese is részt vett. A beruházás a gyártástechnológia korszerűsítésével és az egységnyi termék előállításra jutó fajlagos energiafelhasználás minimalizálásával jelentősen csökkenti a környezeti terhelést, emellett általa a VERTIKAL a hazai hulladékgazdálkodási piacon az elsők között valósíthatja meg a körforgásos gazdálkodás koncepcióját.

A VERTIKAL Group Nyrt. 2022 tavaszán kezdett a dombóvári üzem fejlesztésébe, azzal a céllal, hogy az eddig is nagymértékben felhasznált, vásárolt műanyag alapanyagok mennyiségét csökkentse, és nagyobb mennyiségben használhassa fel a saját technológiával előállított újrahasznosított anyagokat a saját termékeinek gyártásában. A technológiai fejlesztés során a VERTIKAL olyan anyagok begyűjtését és újrafeldolgozását valósította meg, amelyek nagy részét alapvetően hasznosítás nélkül helyeznék el, és a megsemmisítésük jelentős környezeti terheléssel járna.

A beruházás részletei

A projekt megvalósítása során a társaság összesen 4.580 m2-en végzett átalakítást, az ingatlan átalakításával pedig funkcióváltásra került sor az épületekben, amely ezáltal immár korszerű és energiahatékony környezetben szolgálja a gyártást. Az épületekre továbbá egy 377,52 kWp teljesítményű hibrid napelemes rendszert telepített a VERTIKAL, így a megújulóenergia fedezi a gazdasági-termelési folyamatokat és az üzemen belüli építmények energiaigényét. Mindemellett 3 db Haitian gyártmányú fröccsöntőgéppel bővült a társaság gépparkja, amelyek megvásárlásával olyan technológiaváltás valósult meg, amely hatékonyabb energiafelhasználással, legalább 20%-kal rövidebb gyártási ciklusidő elérésével csökkenti a gyártott saját termék fajlagos költségeit, ezáltal jelentősen növeli a termékek árának versenyképességét.
 
A fejlesztés jelentősen támogatja a társaság hazai környezetgazdálkodási piacon unikálisnak tekinthető, széles körű tevékenységét, amelynek keretében a kutatás-fejlesztés, a környezetgazdálkodás, a műanyagfeldolgozási- és gyártási tevékenység kombinálását követően a termékek egy része a felhasználási ciklusuk végén ismételten bekerül a környezetgazdálkodási, majd az alapanyaggyártási és feldolgozási körforgásba.

„A dombóvári technológiai fejlesztés megvalósítása tükrözi a VERTIKAL Group alapvető vízióját: az integrált üzleti szemlélet és tevékenységünk bővítése révén a lehető legjelentősebb mértékben szeretnénk hozzájárulni a környezet fenntarthatóságához. A projekt befejezése egyúttal egy kiemelt mérföldkő társaságunk életében, amely kulcsfontosságú a további növekedésünk tekintetében. Nem utolsósorban pedig a fejlesztés által a környezetgazdálkodási és gyártási üzletágunk folyamatait is sikerült összekötnünk, amellyel tovább erősítjük a körforgásos gazdaság hazai jelenlétét” – mondta el Kovács Péter, a VERTIKAL Group Nyrt. gyártási igazgatója, az igazgatóság tagja.

A dombóvári projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében, a Magyar Kormány és az Európai Uniótámogatásával valósult meg: a vállalat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz „Zöld Nemzeti Bajnokok” felhívására (projektazonosító: GINOP_PLUSZ-1.3.1-21-2021-00009) benyújtott pályázat keretében kezdeményezte a projekt indítását. A beruházás közel 2,5 milliárd forintból valósult meg, amelynek több mint 50 százalékát önerő és banki hitel, 1,115 milliárd forintot pedig a feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatás teszi ki.

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás:

Kormányzati segítséggel cigányzenétől lesznek hangosak az ország éttermei

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél majd országszerte az éttermekben - jelentős túljelentkezéssel zárult a Muzsikáló Magyarország 2024 program pályázati időszaka.
2024. 06. 12. 09:41
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, miután kedden negatív korrekció történt a hazai részvénypiacon.
2024. 06. 12. 09:00
Megosztás:

6 milliárdos részvényvisszavásárlást jelentett be a GM

A General Motors 6 milliárd dollár értékű részvényvisszavásárlási programot jelentett be, mivel a korábbi 10 milliárdos program várhatan kifut ebben a negyedévben.
2024. 06. 12. 08:30
Megosztás: