Átadja a víziközmű-szolgáltatást az államnak a gyulai önkormányzat

Átruházza a magyar államra a víziközmű-szolgáltatási ellátási kötelezettségét és az ahhoz kapcsolódó vagyonelemeket a gyulai önkormányzat - határozott a Békés vármegyei város képviselő-testülete pénteki rendkívüli ülésén.

Átadja a víziközmű-szolgáltatást az államnak a gyulai önkormányzat

Gyula mellett Mezőkovácsházán, Végegyházán, Medgyesegyházán, Újkígyóson, Kondoroson és Nagybánhegyesen a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. látta el mostanáig a víziközmű-szolgáltatást (ivóvíz-szolgáltatást és szennyvízkezelést). A cégnek hat helyi önkormányzat, valamint a Bánhegyesi Vízszolgáltató Nonprofit Kft. a tulajdonosa. A társaságban a gyulai önkormányzat közvetlen irányítást biztosító befolyással rendelkezik.

Mint az előterjesztésben olvasható, az ágazat olyan újabb jelentős problémák elé néz, mint a megnövekedett áram- és üzemanyagköltségek, valamint a szakemberutánpótlás és a bérkifizetés kérdése. A víziközmű ágazat üzemi vesztesége idén várhatóan meghaladja a félmilliárd forintot. A cég "hónapról hónapra, folyószámlahitelkeret mellett tudja biztosítani a bérek, a közterhek, a rezsi és a legszükségesebb beszerzések költségét" - írták az előterjesztésben.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester az ülésen úgy fogalmazott: "el kell dönteni, hogy más beruházások árán kifizetjük a veszteséget? Öntjük a vizet a feneketlen kútba? Vagy átadjuk?"

Hozzátette, szóbeli megállapodások születtek már: a jövőben a szolgáltatást végző Alföldvíz Zrt. november 10-ig ajánlatot tesz valamennyi közüzemi dolgozónak. "Az integráció miatt senki nem kerül utcára, és ismerve az Alföldvíz javadalmazási rendszerét, még jobban is járnak" - jegyezte meg a városvezető. Emellett a szolgáltató Gyulán üzemmérnökséget és ügyfélszolgálatot alakít ki.

A Nemzeti Vízművek Zrt. és az illetékes minisztérium álláspontja megváltozott, az integráció részeként már nem ragaszkodnak az üzemeltető társaság megszerzéséhez - szerepel az előterjesztésben. Elegendő kizárólag a víziközmű-vagyon tulajdonjogának átadása a magyar állam részére. A vonatkozó jogszabályokban is változás történt: amennyiben az önkormányzat az államra ruházza át a víziközmű-szolgáltatóban fennálló társasági részesedését, úgy a fennálló, a bérleti-üzemeltetési szerződés alapján felhalmozott tartozások alól mentesül - olvasható a dokumentumban.

"Vagyoni előnyt eddig sem jelentett a városnak, bevételt nem termelt, a működtetésnek voltak előnyei, amelyek most megszűntek" - jelentette ki Görgényi Ernő.

Elmondta, információi szerint más települések nem kaptak pénzt az átadásért; ők arról tárgyalnak az Energiaügyi Minisztériummal, hogy mekkora térítést kapnak cserébe. "Azon már nincs vita", hogy az idei veszteséget, mintegy 450 millió forintot az állam megtéríti; "ezzel a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. likviditási problémái megszűnnek" - húzta alá.

A csatlakozás az integrációs programhoz úgy valósul meg, hogy az önkormányzat nem a társaságban lévő üzletrészét, hanem a közszolgáltatással járó feladatot és az ahhoz kapcsolódó vagyonelemeket ajánlja fel az államnak átvételre.

Amennyiben csatlakoznak az integrációs programhoz, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali, a teljes működési hiányt november 30-ig lefedő támogatást kap, amelyet - ha az integráció végbemegy - nem kell visszatérítenie.

A határozati javaslatot a jelen lévő 11 képviselő támogatta, Leel-Őssy Gábor (DK) nemmel szavazott.

Az átadás-átvételt követően a szolgáltatást az Alföldvíz Zrt. látja el, amely Békés mellett Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar vármegyékben, több mint 130 településen végez víziközmű szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátását biztosítva.

Az eddig is ellátott egyéb feladatok (városüzemeltetés, köztisztaság, vagyongazdálkodás, hulladékgazdálkodás, csapadékvíz-rendszer üzemeltetése) maradnak a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft.-nél.

A képviselő-testület határozott arról is, hogy a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft.-ben fennálló, egyenként százezer forint névértékű törzsbetétek tulajdonjogát 2023. december 1-jével megvásárolja Kondoros, Mezőkovácsháza, Végegyháza, Medgyesegyháza és Újkígyós önkormányzatától, valamint a Bánhegyesi Vízszolgáltató Nonprofit Kft.-től.

Görgényi Ernő arról is beszélt, hogy a tulajdonos önkormányzatok - Gyulát és Kondorost kivéve - az elmúlt években nem rendezték a veszteségeket, 2018. óta mintegy 890 millió forinttal tartoznak a közüzemi kft.-nek. Az eddigi tárgyalások alapján a Belügyminisztérium adna rendkívüli költségvetési támogatást a településeknek, amiből a 2018. és a 2021. évi tartozásaikat, százmillió forint feletti összeget kellene csak kifizetniük, a többit elengedik. "Ha nem teszik meg, peres útra kell terelni az ügyet" - mondta a polgármester.

Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, november 30-val lemondott vezetői megbízásáról.

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Az év első harmadában közel tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát - emelte ki az adatokat kommentálva szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 29. 15:30
Megosztás:

Javult a GfK júniusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júniusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Áprilisban csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 29. 14:30
Megosztás:

Áprilisban nőtt a mobiltelefonok kiszállítása Kínában

Kínában éves összevetésben 28,8 százalékkal, 24,07 millióra nőtt a mobiltelefonok kiszállítása áprilisban a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium tudományos központja, az Informatikai és Kommunikációs Kutatóintézet (CAICT) adatai szerint.
2024. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Az IMF javított Kína GDP-növekedési kilátásain

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az eddigieknél nagyobb idei és jövő évi kínai gazdasági növekedéssel számol, de arra figyelmeztetett, hogy a következő években lassulhat a GDP bővülése.
2024. 05. 29. 13:30
Megosztás:

A régióban terjeszkedne az InstaCash

Az InstaCash a közeljövőben régiós szintű fintech céggé szeretne válni a dinamikusan növekvő, Buy Now Pay Later (BNPL - vásárolj most, fizess később) digitális részletfizetési megoldások piacán - tájékoztatta Bruzsa Géza, az InstaCash vezérigazgatója az MTI-t.
2024. 05. 29. 13:00
Megosztás:

Kezdetét veszi a dorogi gimnázium energetikai korszerűsítése

Megkezdődik a dorogi gimnázium 50 éves épületének felújítása, a beruházás 662 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el - tájékoztatta a vármegyei közgyűlés elnöke az MTI-t.
2024. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Oroszország és Üzbegisztán megállapodott egy kis teljesítményű orosz moduláris atomerőmű építéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatása során módosították az üzbegisztáni atomerőmű építéséról szóló korábbi kormányközi megállapodást, amely szerint egy kis teljesítményű atomerőmű épül Üzbegisztánban orosz technológiával.
2024. 05. 29. 12:00
Megosztás:

Ethereum ETF jóváhagyása emeli a Bitcoint - mondja Michael Saylor; a Raboo előértékesítés szárnyal

A Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) legitimálása pozitív hatással volt a kriptovalutákra. Így nem meglepő, hogy egy Ethereum ETF jóváhagyása is hasonló hatást vált ki. Ez új befektetők beáramlását hozta magával, ami emelte a kripto tokenek árát.
2024. 05. 29. 11:45
Megosztás:

Az agráriumban továbbra is biztosított az erő a haladáshoz

Az új pályázatok forrásainak felhasználása révén 2900 milliárd forintból újulhat meg az agrárium. A támogatások célja, hogy 2030-ra a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar Európa élvonalába kerüljön - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Szatmári cégcsoport beruházásának átadóján kedden Jászladányban a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 29. 11:30
Megosztás:

A nehézségek ellenére is sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása

Minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása, ennek során az elmúlt években folyamatosan nőtt a gazdaság technológiai színvonala, a kutatás-fejlesztés részesedése és a hozzáadott érték is - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dunavecsén.
2024. 05. 29. 11:00
Megosztás:

Jövő tavaszra készül el a Sensirion új debreceni gyártócsarnoka és raktárbázisa

Jövő tavaszra készül el teljesen a szenzorgyártó svájci Sensirion új debreceni gyártócsarnoka és raktárbázisa - mondta Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezetője a beruházás bokrétaavató ünnepségén kedden Debrecenben.
2024. 05. 29. 10:30
Megosztás: