Átmenetileg romló egyensúlyi folyamatok Magyarországon - elemzés

A koronavírus-járvány felülírta az államháztartás számait is, egyfelől az egészségügyi és gazdasági védekezés, majd újraindítás költségei, másfelől a gazdaság zsugorodása miatt visszaeső adóbevételek miatt.

Átmenetileg romló egyensúlyi folyamatok Magyarországon - elemzés

Az MNB által közölt pénzügyi számlák adatai alapján tavaly a harmadik negyedévben 588 milliárd forintot, azaz a GDP 3,8 százalékát érte el. A kormány a tavalyi, a GDP 6,5 százalékának megfelelő hiánytervet 7,5 százalékra módosította, azonban a gazdaság élénkülésével az adóbevételek is kedvezőbben alakulhatnak, ennek megfelelően némileg alacsonyabb hiányra számítanak a Takarékbank és a Magyar Bankholding elemzői.

Mivel a gazdaság sikeres újraindulása már kisebb mértékű élénkítést tesz szükségessé, a pénzügyi stabilitás javítása érdekében a kormány az idei hiánycélt a GDP 5,9 százalékról 4,9 százalékra mérsékelte. A gazdaság helyreállásával a következő években fokozatosan újra a 3 százalékos kritérium alá süllyedhet az államháztartás hiánya.

A járvány és a gazdasági válság elleni védekezés, valamint a beruházás ösztönzési támogatások hatására tavaly 5102 milliárd forint deficit keletkezett a központi költségvetésben. Az uniós bevételek és kiadások nélkül számolva azonban a hiány ennél lényegesen kisebb lett volna. Az államadósság-ráta a mérséklődő finanszírozási igény, az előfinanszírozás, valamint az érdemben megugró nominális növekedés hatására az idei évtől ismét csökkenő pályára állhat, 2021-ben 78,2 százalékra, 2022-ben 75 százalék alá süllyedhet.

A külkereskedelemben novemberben 81 millió euró többlet keletkezett az októberi 302 millió euró deficitet követően, négy hónap után újra szufficites lett. Az ipari termelés, ezen belül a járműgyártás javulásának köszönhetően 7,7 százalékkal nőtt az export euróértéke, ugyanakkor az erőteljes belső kereslet és a drámaian dráguló nyersanyagok és energia miatt 13,7 százalékkal nőtt az import euróértéke. Emiatt a külkereskedelmi egyenleg 526 millió euróval romlott az egy évvel ezelőtti 607 millió euró többlethez képest.

Az első tizenegy hónapban az export euróértéke 13,2 százalékkal, az importé 17,2 százalékkal nőtt, így az egyenleg 2978 millió euróval 2360 millió euróra romlott. Az áruforgalmi egyenleg romlása továbbra is érdemben rontja a GDP növekedését – bár ennek mértéke a harmadik negyedévinél kisebb lehet –, és a forint árfolyamára is negatív hatással lehet. A beruházások és a fogyasztás élénkülésével a külkereskedelem többletének csökkenésére számítanak az elemzők az idei év első felében is, míg tavaly összességében 2 milliárd euró közelébe mérséklődhetett az egy évvel korábbi 5,62 milliárd euró után. Az energia- és nyersanyagárak miatt nagy bizonytalanságok övezik az idei külkereskedelmi teljesítményt, de az új kapacitások kiépülésével a következő években jelentősen emelkedhet a külkereskedelem többlete.

A folyó fizetési mérlegben a harmadik negyedévben 2263 millió euró hiány keletkezett, ami majdnem 2,5 milliárd euróval alacsonyabb az egy évvel ezelőtti 226 millió euró többlethez képest. A tőkemérleggel együtt a külfölddel szembeni nettó finanszírozási igény 1668 millió euró volt szemben az egy évvel korábbi 964 millió euró finanszírozási képességgel, míg a szezonális hatások kiszűrésével 1228 millió euró volt, a negyedéves GDP 3,2 százaléka.

A következő években ismét javulhat a folyó fizetési mérleg többlete, részben az áruforgalom, részben pedig az idegenforgalom fokozatos helyreállása miatt, miközben új kapacitások üzembe helyezése adhat lökést az exportnak. 2021-ben 4,5 milliárd euróra emelkedhetett a deficit, megközelítve a GDP 3 százalékát. A következő években azonban fokozatosan csökkenhet a folyó fizetési mérleg hiánya. A tavaly enyhén csökkenő tőkemérleggel együtt a külső finanszírozási igény 2 milliárd euró, a GDP 1,4 százaléka lehetett, így tizenhárom év óta először mutatott hiányt külfölddel szemben. A hazai gazdaság finanszírozása ismét többletet mutathat külfölddel szemben, azaz újra pozitívvá válhat a finanszírozási képessége.

Az uniós források visszatartása ugyanakkor kockázatot jelenthet a tőkemérleg és a külső finanszírozási képesség, valamint a külső adósságmutatók alakulására. A legtágabb értelmű (a működőtőke-befektetések közé sorolt egyéb tőke tételeket is tartalmazó) bruttó külföldi adósság tavaly átmenetileg a GDP 85 százalék közelébe ugrott, míg a nettó külső adósság 17 százalék fölé emelkedhetett. A következő években azonban újra csökkenő pályára állhat, középtávon nettó külső hitelezői pozícióba kerülhet a hazai gazdaság.

Koronavírus - hány halálos áldozat volt eddig világszerte?

A világon 527 127 837 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 288 589 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján.
2022. 05. 22. 07:00
Megosztás:

Nyugdíjas horoszkóp - Speciális heti horoszkóp nyugdíjasoknak

Asztrológus szakértő csapatunk most egy extra heti horoszkópot készített nyugdíjas olvasóink részére, melyben speciális, leginkább az idős korúakat érdeklő problémákkal és természetesen örömforrásokkal foglalkozunk kiemelten, mint pl. egészség, család, pénzügyek. Olvassák nagy szeretettel és figyeljenek a megfogalmazott intelmekre, előrejelzésekre. A horoszkóp érvényessége: 2022. május 23-29.
2022. 05. 22. 04:01
Megosztás:

A K&H szerint Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete

Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
2022. 05. 22. 01:00
Megosztás:

Nyílt nap lesz a Hungária kocsiszínben

Két év után rendez ismét nyílt napot a BKV: május 28-án, a gyermeknap alkalmából számos ingyenes program várja az érdeklődőket a Hungária kocsiszínben.
2022. 05. 22. 00:05
Megosztás:

A NEKA a fiatalok játéklehetőségével támogatja a magyar kézilabdát

Mocsai Tamás ügyvezető szerint a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) azzal próbálja támogatni a magyar kézilabdázást, hogy felnőtt csapataiban is kizárólag fiatal játékosokat szerepeltet.
2022. 05. 21. 23:00
Megosztás:

Átadták Az év múzeuma idei díjait

Átadták Az év múzeuma idei díjait szombaton a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán a Múzeumkertben.
2022. 05. 21. 22:00
Megosztás:

Másodfokú riasztásokat adtak ki zivatarveszély miatt

Zivatarveszély miatt másodfokú riasztást adott ki több dél-dunántúli járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton kora este. Az érintett területeken a következő órákban olyan intenzív zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket viharos szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve viharos szél kísérhet.
2022. 05. 21. 21:00
Megosztás:

Ezek voltak az ötös lottó nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 20. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 05. 21. 20:30
Megosztás:

Mi is a veganizmus? Nem csak étrend, hanem annál sokkal több!

Ez az írás azért született meg, hogy néhány félreértést tisztázzon. Mindig örülök, ha a téma helyet kap bármilyen nyomtatott vagy online formában, mert rengeteg ember éli a hétköznapjait úgy, hogy nem tud róla semmit, vagy téves információkkal, féligazságokkal találkozott csak.
2022. 05. 21. 19:00
Megosztás:

Nemzetközi Generali Csoport – 2022 első negyedévének pénzügyi eredményei

Kiváló nyereségesség a díjbevétel és a működési eredmény növekedésével; kivételesen szilárd tőkepozíció; a cégcsoport nettó eredményeire azonban az oroszországi befektetések értékvesztése hatással volt.
2022. 05. 21. 18:00
Megosztás:

Bővítette kapacitását a Mezőker Kft. Szegeden és Hódmezővásárhelyen

Európai uniós támogatással bővítette termelési kapacitását a zöldségszárítmányok és konyhakész zöldségek előállításával foglalkozó Mezőker Kft. Szegeden és Hódmezővásárhelyen - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Ingyenes koncerteket rendez a Grand Opening

Tizenhárom városban rendez ingyenes koncerteket június 3-tól 5-ig a Grand Opening - Összefogás című eseményen a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége és tagszervezetei.
2022. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Negatívra rontotta Szlovákia adósosztályzatának kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Szlovákia adósbesorolásainak kilátását az S&P Global Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az ukrajnai háború kockázatokkal terheli a szlovák gazdaság növekedését és Szlovákia költségvetési pozícióját.
2022. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Bankmonitor közlemény - A magas infláció a bankszámlák költségén is meglátszódhat

Még mindig gyorsul az infláció, áprilisban 9,5 százalék volt az éves áremelkedés mértéke. Meglepő módon az áremelkedés olyan szolgáltatások költségét is befolyásolhatja, mint a bankszámla. Aki jól választ, az megúszhatja a költségnövekedést.
2022. 05. 21. 14:00
Megosztás:

Nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát a Moody's

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekszenek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.
2022. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Negyedmillióan gyarapíthatják milliárdokkal a megtakarításaikat

Május 20-án éjfélig kellett benyújtani a személyi jövedelemadó bevallást, amelyben az önkéntes nyugdíjpénztári tagok kérhetik a megtakarításaik gyarapítására 2021-es tagdíjbefizetéseik után járó 20 százalékos adó-visszatérítést, legfeljebb 150 ezer forintig. Az öngondoskodási hajlandóság erősödését jelzi, hogy 2021-ben az egyéni és a munkáltatói befizetések is 10 százalékot meghaladó arányban növekedtek a megelőző évhez képest, egyre többen és egyre többet tesznek félre a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtésére.
2022. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Új vezető a Colonnade Biztosító magyar fióktelepe élén

A Colonnade Insurance S.A. Igazgatótanácsa a luxemburgi biztosítási felügyelet jóváhagyásával dr. Kéringer Csabát nevezte ki a Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe vezetőjévé.
2022. 05. 21. 11:00
Megosztás:

A Navitasoft 1,2 milliárd forintos tőkebefektetéshez jutott

A Kék Bolygó Tőkealap 1,2 milliárd forintot fektet a Navitasoft Zrt.-be - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2022. 05. 21. 10:00
Megosztás:

Romániában 6,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés

A nyers adatok szerint 6,5 százalékkal nőtt a román építőipari termelés az idei első negyedévben a tavalyi év azonos időszakhoz mérten - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet. A szezonális és naptárhatással kiigazított növekedés 4,1 százalék volt.
2022. 05. 21. 08:30
Megosztás:

EU: Foglalkozási megbetegedésként kell elismerni a koronavírus-fertőzést

Az Európai Bizottság ajánlását követően az uniós tagállamok, a munkavállalók és a munkáltatók megerősítették, hogy pandémiás helyzetben a koronavírus-fertőzést foglalkozási megbetegedésként kell elismerni az egészségügyi és szociális ellátás, valamint a házi segítségnyújtás szempontjából - közölte Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztosa csütörtökön.
2022. 05. 21. 07:00
Megosztás: