Augusztushoz képest szeptemberben nőtt a termék-külkereskedelmi többlet

2023. szeptemberben a kivitel volumene 2,4, a behozatalé 7,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Augusztushoz képest szeptemberben nőtt a termék-külkereskedelmi többlet

Az aktívum 1,3 milliárd euró volt, az egyenleg 2,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Augusztushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,0, az importé 2,2 százalékkal nőtt - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szeptemberben a kivitel értéke 12,9 milliárd euró (4972 milliárd forint), a behozatalé 11,5 milliárd euró (4454 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 4,3, az importé 19 százalékkal csökkent.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 0,5 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 4,9 százalékkal mérséklődött.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 2,2 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 77 millió euróval több az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,7, a behozatalban 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 12 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 4,3, a dollárral szemben 11 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök 2022. szeptemberi áron számított kivitele 5,9, behozatala 16 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben kismértékben, a behozatalban közel hetedével csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel tizedével nőtt, míg importvolumene több mint hetedével mérséklődött. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben több mint hetedével visszaesett, míg a behozatalban kismértékben nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene közel tizedével, importvolumene közel ötödével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 3,4 százalékponttal, a behozatalban 6,6 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 5,0, importvolumene 6,6 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, importban az egyéb feldolgozott termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,4 százalékponttal, az importban 2,3 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.

Az energiahordozók exportvolumene 70, importvolumene 21 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az export- és importoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes volumencsökkenés ütemét az exportban 2,8 százalékponttal, az importban 3,6 százalékponttal mérsékelték.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 2,2 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 18 százalékkal kisebb lett. A mindkét irányban bekövetkezett volumenváltozást a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom mérséklődését 0,1 százalékponttal enyhítette, míg az importcsökkenés ütemét 0,9 százalékponttal fokozta.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 4,3, az onnan érkező behozatalé 12 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 1,3 milliárd euróval javult, 1,8 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 76, az import 69 százalék át bonyolította az ország ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 4,2, a behozatalé 0,7 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 897 millió euróval javult, 462 millió eurós passzívumot mutatott.

Január-szeptemberben a kivitel értéke 112,9 milliárd euró (43,2 ezer milliárd forint), a behozatalé 105,9 milliárd euró (40,6 ezer milliárd forint) volt. A kivitel volumene 4,5 százalékkal emelkedett, míg a behozatalé 2,1 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest.

A termék-külkereskedelmi mérleg 13,4 milliárd euróval javult, a többlet 6,9 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 2,1 százalékkal nőtt, míg a behozatalban 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 5,9 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 0,7, a dollárhoz viszonyítva 2,8 százalékkal értékelődött fel.

A Ripple szemez a növekvő, 16 billió dolláros letéti piaccal – A globális bankok elfogadják az XRP-t?

A mai hírek szerint a Ripple (XRP) célja, hogy részesedést szerezzen a 16 billió dolláros globális <a href="https://www.investopedia.com/terms/c/custodian.asp" target="_blank">letéti</a> piacból. Sokan azt kérdezik: vajon az XRP kulcsszereplővé válhat-e a hagyományos banki szektorban? A globális bankok egyre inkább használják a digitális eszközöket, és az XRP fontos szerepet játszhat ebben.
2024. 10. 14. 17:00
Megosztás:

A BÉT és az OTP Bank közös programja tudásmegosztást és anyagi támogatást nyújt a tőzsdére tartó cégeknek

Dedikált oktatásokkal és rendezvényekkel támogatja a tőzsdei megjelenésre készülő magyarországi vállalkozásokat az OTP Bank és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közös programja - közölte hétfőn közös közleményben a két érintett.
2024. 10. 14. 16:30
Megosztás:

Két éve tart az emelkedés az USA tőzsdéin - meddig még?

Két éve volt az a lokális mélypont az S&P500 indexben, amelyből elindult az az emelkedés, amelynek eredményeként pénteken újabb csúcsot ütött az index.
2024. 10. 14. 16:00
Megosztás:

Így alakultak szeptemberen a lakbérek

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint vegyesen alakultak az átlagos lakbérek szeptemberben, országos szinten 0,1 százalékkal csökkentek augusztushoz képest, miközben Budapesten 0,4 százalékkal nőttek, éves összevetésben az országos átlagos bérleti díjak 9,6, a fővárosiak 9,9 százalékkal emelkedtek - közölte az ingatlan.com hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 14. 15:30
Megosztás:

3 ok, amiért a WIF & PEPE bálnák DTX-t vásárolnak 0,08 dolláros áron; Az utolsó mindent megváltoztathat

A piaci elemzők megfigyelték, hogy a bálnák elfordulnak a már jól bevált piaci szereplőktől, mint a Dogwifhat (WIF) és a Pepecoin (PEPE), és egy új hibrid kereskedési platform, a DTX Exchange felé fordulnak, amely valóságos vásárlási őrületet teremtett a piacon.
2024. 10. 14. 15:00
Megosztás:

A kiégés leküzdése alternatív módszerekkel

A mai felgyorsult, modern életvitel magával hozta az olyan problémákat, mint a kiégés, amit napjainkban egyre többen megtapasztalnak. Sokan pedig csak legyintenek rá, mondván: ez nem olyan komoly gond. Holott nagyon is az, hiszen kezeletlenül akár bele is lehet rokkanni pszichésen.
2024. 10. 14. 14:30
Megosztás:

4,3 százalékkal csökkent a román ipari termelés éves összevetésben

A nyers adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent augusztusban az ipari termelés Romániában éves összevetésben – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 10. 14. 14:00
Megosztás:

Lendületben a magyar M&A-piac

A geopolitikai bizonytalanságok ellenére is aktív maradt a hazai tranzakciós piac - derül ki az EY vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat (M&A) értékelő friss jelentéséből. Az ügyletek száma ugyan csökkent, de becsült értéke nőtt 2023-ban az előző évhez képest Magyarországon. A legvonzóbb befektetési célpont tavaly a technológiai szektor volt, míg idén a feldolgozóipar kapott lendületet az első hat hónapban, majd júniusban megvalósult a magyar gazdaság történelmének eddigi legnagyobb tranzakciója is.
2024. 10. 14. 13:30
Megosztás:

Kína gazdasági ösztönzés - más irány mint eddig?

A kínai pénzügyminisztérium hétvégi sajtótájékoztatójából csak nyomokban derült ki, hogyan képzeli az állam a gazdaság fellendítésének következő lépését.
2024. 10. 14. 13:00
Megosztás:

Számottevő hozamcsökkenés a fejlett piacok kötvénypiacain az elmúlt héten

Folytatódott a múlt héten is a kamatcsökkentési várakozások enyhülése és a hozamemelkedés, ami a megelőző héten indult.
2024. 10. 14. 13:00
Megosztás:

Egy lézersugaras vágógéppel a munka is gazdaságosabb

A csúcstechnológia megérkezett az iparba, ma már több tízezer lézersugaras vágógép található a gyártócsarnokokban. Egyre több helyen kezdik el alkalmazni őket, mivel rengeteg előnnyel rendelkeznek a hagyományos megoldásokhoz képest. Maximális pontosság, megbízhatóság érhető el velük és az egész folyamat teljesen automatizálható.
2024. 10. 14. 12:30
Megosztás:

Megújul az ÁHK-mutató – könnyebb lesz a mobiltarifák összehasonlítása

Az NMHH 2015. január óta publikálja minden hónap elején a legjelentősebb hazai szolgáltatók kínálatában aktuálisan elérhető lakossági mobil- és vezetékestelefon-díjcsomagok átlagos havi költségeit, azaz az ÁHK-értékeket. Az nmhh.hu/ahk címen elérhető oldal segít eligazodni a sokféle – a különböző tarifák mellett egyre változatosabb szolgáltatásokat nyújtó – telefondíjcsomag között, és azzal, hogy megkönnyíti a választást, növeli a fogyasztói tudatosságot is a telefonszolgáltatások piacán.
2024. 10. 14. 12:00
Megosztás:

NBA tippek a Spinanga oldalán

A 2024/25-ös NBA szezon a tippek óriási választékát hozza el, de egy ezek közül is kiemelkedik. Ki lesz az új bajnok?
2024. 10. 14. 11:54
Megosztás:

CryptoKeying és a digitális pénzügyek jövője: Miért hoznak helyes döntést az úttörők

A mai világban, amikor a digitális pénzügyek folyamatosan újítanak és alakítják át az életünket, mindenkinek megvan a lehetősége, hogy saját döntéseket hozzon. Ez a szabadság kiterjed arra is, hogy valaki részt vesz-e olyan kriptovaluta felhőbányászati projektekben, mint a CryptoKeying. Nem kérjük, hogy mindenki ugyanúgy támogassa a CryptoKeying-et, mint mi, de azoknak az úttörő családoknak, akik ezt a projektet választották, bölcs döntést hoztak – nemcsak maguk, hanem családjuk jövője érdekében is. A CryptoKeying-ből származó jövőbeli bevételeid egy életen át hasznodra válnak.
2024. 10. 14. 11:30
Megosztás:

Arthur Hayes 47 000 dollárt veszít a PEPE és MOG tokeneken, miközben az FXGuys tulajdonosai 2024 végére 20-szoros növekedést várnak

A mémérmék piaca köztudottan rendkívül volatilis, és a legutóbbi események ezt ismételten alátámasztják. Arthur Hayes, a BitMEX volt vezérigazgatója, nemrég 47 000 dollárt veszített a PEPE és MOG mémérméken, miután 500 000 dollárt fektetett be. Ez a jelentős veszteség rávilágít arra, hogy milyen kockázatos lehet a gyorsan változó mémérmék piacán spekulálni.
2024. 10. 14. 11:00
Megosztás:

A kedvező banki eredményjelentések hozták meg a jó hangulatot az amerikai tőzsdére pénteken

A csütörtöki gyengülést követően fordult a hangulat a pénteki kereskedés során a New York-i tőzsdén; a Dow és az S&P500 új csúcsra került, miközben a Nasdaq Composite is emelkedni tudott.
2024. 10. 14. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedés a nyugat-európai tőzsdéken; a régióban is kedvező volt a hangulat, azonban a BUX alulteljesítő volt

A kezdeti mínuszos nyitást követően kisebb emelkedéssel zártak a tőzsdék Nyugat-Európában a hét utolsó kereskedési napján: a Stoxx600 0,5%-kal került feljebb, a DAX 0,9%-ot emelkedett, a FTSE100 pedig 0,2%-ot erősödött.
2024. 10. 14. 10:00
Megosztás:

Gyengült a forint hétfő reggelre

Az eurót fél nyolckor 401,68 forinton jegyezték a péntek esti 401,33 forint után. A dollár jegyzése 367,67 forintra erősödött 366,64 forintról, a svájci frank pedig 427,78 forintról 428,44 forintra drágult.
2024. 10. 14. 09:30
Megosztás:

Hamis karórákat találtak egy bolgár teherautóban

A pénzügyőrök 112 hamis karórát találtak egy bolgár rendszámú teherautóban, amelyet az M1-es autópálya hegyeshalmi szakaszán ellenőriztek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 14. 09:00
Megosztás:

Magyarország büszkén őrzi szőlészeti és borászati örökségét

Magyarország elkötelezett a szőlészeti és borászati örökségének megőrzésében - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet alapításának 100. évfordulója alkalmából megtartott konferencián vasárnap Dijonban az Agrárminisztérium (AM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.
2024. 10. 14. 08:30
Megosztás: