Automatizálás a logisztikában - mit hozhat a jövő?

A logisztika egy folyamatosan fejlődő iparág, ahol a technológia nagyban segítheti a cégek munkáját. Szükség is van rá, hiszen a fogyasztók elvárásai folyamatosan nőnek, a rendelkezésre álló emberi erőforrás mind mennyiségében, mind pedig minőségében egyre csökken, ami az iparági szereplők számára nagy kihívást jelent. Hogyan készülhet fel ilyen szintű változásokra a logisztikai terület, főleg hogy magát a változást a járvány csak felgyorsította, és mi várható a jövőben ilyen téren? Mennyire hasít teret magának az automatizálás? A QLM piaci kitekintése következik.

Automatizálás a logisztikában - mit hozhat a jövő?

2022-ben bárki, bármit, bárhonnan és bármikor meg tud rendelni online. A megrendelt csomagok kiszállítási ideje folyamatosan csökken, az emberek pedig megszokták a kényelmet. A logisztika számára ez lehet kész főnyeremény, de akár hatalmas veszteség is. Az online rendeléseket kiszolgáló raktáraknak egyre gyorsabban kell dolgozniuk, gyorsítani kell a csomagolási folyamatokat, ami manuálisan egyre nehezebb, ebben lehet segítségül az automatizáció…de meddig és hogyan?

A Zebra által készített globális kutatás szerint a cégek 20%-ánál már elindult vagy tervben van a robotika/automatizálás használata a raktárakban. A százalékos arány 2025-re várhatóan csak magasabb lesz. Ezt alátámasztja, hogy az online térben történő rendelések - melyek országhatárokon is átnyúlnak - 15-20%-kal növekedtek az elmúlt években, növelve az igényt a modernizált, automatizált raktárak iránt. A gyártási, szállítási, logisztikai és egyéb részlegek döntéshozóinak 27%-a teljes automatizálást tervez 2024-re.

Mit takar a raktár-automatizálás?

A raktár automatizálása esetén érdemes arra törekedni, hogy a raktári folyamatok részben vagy egészben emberi erőforrásoktól függetlenítve legyenek. A raktár-automatizálás során olyan gépeket, berendezéseket szükséges illeszteni a folyamatokba, és olyan szoftveres irányítást érdemes alkalmazni, melyek integrációjának eredményeként a raktár termelékenysége eléri a kívánt paramétereket (cikkszám, tárhelyszám, tárhelyméret, mozgatások száma, rendelkezésre állás szintje stb.)

Az emberi jelenlét nélkül dolgozó gépek, vezető nélküli targoncák, robotok a modernizálás eszközszintű alapjait biztosítják, de azok önmagában nem képesek megoldást nyújtani, sőt amennyiben ezeket nem megfelelően választják ki, vagy illesztik folyamatba, akkor akár éppen ellenkező hatás érhető el azok bevetésével. Ezen automata egységek hatékony működését egy a feladatra szabott raktárirányítási- (WMS = Warehouse Management System) és folyamatirányítási (MFC = Material Flow Control) szoftver együttműködésével biztosítható. Ezen szoftverek mindamellett, hogy a már jól ismert feladatokat ellátják, mint például áruátvétel, be-, át- és kitárolás, készletkezelés, komissiózás, csomagolás, kiszállítás, nagy fókuszt helyeznek a berendezések együttes működésének átgondolt irányítására. A rendszer sajátosságából adódik, hogy rendkívül magas rendelkezésre állást (amikor a rendszer a feladat elvégzésére alkalmas) kell biztosítani, nem megengedhető a működés teljes megállása, hiszen ez hatalmas gazdasági veszteségeket okoz. Ennek biztosítását részben a vezérlő szoftverek megfelelő működési logikája garantálja.

Az integrációs kihívás mellett nagy figyelmet kell fordítani ezen rendszerek szervizelésére - időben és rendszeresen elvégzett megelőző karbantartások, szervizcsapat rendelkezésre állása (telefonos elérhetőség, szükség esetén gyors helyszíni beavatkozás) -, mely szintén a magas rendelkezésre állás egyik alapja.

Automatizálás - igen vagy nem?

A logisztikai cégek szeretnék a saját munkájukat megkönnyíteni, hatékonyabbá tenni, de emellett a fogyasztók igényeinek kiszolgálása a fő céljuk. Ám nem mindenki akar automatizálni. A McKinsey Global Institute jelentése szerint több indok állhat annak hátterében, hogy a cégek miért nem alkalmazzák az automatizációt raktáraikban. A jelentés szerint a cégek az e-kereskedelem szokatlan versenydinamikájától tartanak, bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy a sok rendelkezésre álló automata raktártechnológiából melyik fog diadalmaskodni. Az új eszközök beszerzésének költsége magas, így egy raktár-automatizálási beruházás jelentős döntésnek számít egy cég életében. További probléma, hogy a szállítók új, többcsatornás elosztási rendszerei bizonytalanságot szülhetnek. A munkaerőhiány sem segíti a cégek fejlődését, hiszen évek óta nem látott problémával küzd az iparág.  Egy automata rendszer megvalósítása, bevezetése jellemzően éven, 2 éven túl is nyúlhat, így a beruházásról szóló döntés és a használatbavétel között eltelt idő alatt érkező változásoktól való félelem is fokozza a bizonytalanságot. A legtöbb logisztikai cég ezen aggályok és a magas költségek miatt nem vág bele a modern eszközök beszerzésébe.

Az automatizálás előnyei

A fenti kétségek mellett azonban annyi biztos, hogy szinte valamennyi raktári folyamat automatizálható, számos automata megoldást találhatunk a tárolástechnikára, a komissiózásra, az anyagmozgatásra, a csomag- vagy rakatképzésre, a szortírozásra és sorolhatnánk még. „Az automatizálás előnye ma már nem kérdés. A cégek döntéshozói nincsenek könnyű helyzetben, a kínálat hatalmas, a döntési szempontok rendkívül összetettek. A klasszikus megtérülés számítások nem igazak, új alapokra, új szemléletre kell helyezni a beruházás értékelését. Egy biztos, aki ma úgy dönt, hogy a raktári folyamatait automatizálja, az a döntéseivel késlekedő versenytársaihoz képest jelentős versenyelőnybe kerülhet” -  mondja Bérces Pál, a QLM cégcsoport tulajdonosa. Egy nemzetközi cikk szerint a nagy cégek vezetői egy-két éven belül szeretnék saját raktáraikat automatizálni, ugyanakkor kevesebb mint a felük, közel 40% érzi azt, hogy erre a változásra teljesen felkészültek. „Ezt a tendenciát mi is érezzük, egyre nagyobb az érdeklődés az automatizálás kapcsán” - tette hozzá Bérces Pál.

Merre tovább?

A trend tehát azt mutatja, hogy a lehetőségek és az elvárások száma az automatizáció irányába egyre nagyobb, idővel a legtöbb cég élni fog vele; akik korábban tudnak lépni, azok lehetnek a nagy nyertesei a folyamatosan fejlődő iparágnak. Egy kutatás szerint az automatizálási folyamatok javítása az ellátási lánc menedzsereinek legfőbb célja a következő egy-két évben. A vállalatok 14%-a létesítményei automatizálásának fejlesztését tartja a legfontosabb prioritásnak, 37% pedig a három legfontosabb rövid távú cél között tartja számon, továbbá a vállalatoknak 43%-a fel is készült ennek megvalósítására. A Világbank-csoporthoz tartozó International Finance Corporation szerint a globális ellátási lánc alapvető szerkezetátalakításának kellős közepén vagyunk. Ezt szem előtt tartva sok vállalkozás tesz lépéseket helyi ellátási láncának bővítésére, hogy jobban megfeleljen ezeknek a kihívásoknak.

Nem drágult a globális élelmiszerkosár novemberben

Jórészt mozdulatlan maradt a globális élelmiszeralapanyag-árak összesített mutatója novemberben, miután a gabonafélék, a húsok és tejtermékek nemzetközi árának csökkenése ellensúlyozta a növényi olajok és a cukor drágulását – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 12. 02. 14:00
Megosztás:

Lezárult az ötödik OTP Startup Booster Program

Sikeresen zárta az OTP Csoport a startupokkal közös három hónapos pilot időszakot az ötödik Startup Booster Programban. A november 30-án online megrendezett Demo Day záróeseményen 11 startup mutatta be az elmúlt három hónap eredményeit, amelyben az OTP Bank hazai szakterületei mellett az OTP Csoport bolgár, román, szerb, szlovén és ukrán leánybankjai vettek részt. A legnagyobb üzleti potenciált jelentő megoldások éles bevezetésére a Csoport és a startupok folytatódó közös munkájának eredményeként a 2023 januárjában induló hat hónapos roll-out szakaszban kerülhet sor.   
2022. 12. 02. 13:00
Megosztás:

A koronavírus járvány időszakában csapták be a fogyasztókat a „tüdővitamin” forgalmazói

A Gazdasági Versenyhivatal több mint 60 milliós bírságot szabott ki az Air7 vitamincsalád forgalmazóira, amiért alátámasztatlan állításokkal, jogszerűtlen reklámmódszerrel és szakhatósági regisztráció nélkül hirdették a termékeket a hazai fogyasztóknak. A termékcsaládba tartozó „Air7 a tüdő vitaminja” márkanevű termékeket korábban a Nébih is vizsgálta és 2022. júliusában kivonatta azokat a forgalomból.
2022. 12. 02. 12:30
Megosztás:

Emelkedik a nyersolaj ára, a piac az orosz szankciók hatását és Kínát figyeli 

A WTI 80,9, a Brent típusú kőolaj pedig 86,9 dollár volt ma reggel a februári határidőre, míg az Ural azonnali jegyzésára 69,4 dollár/hordó szinten állt. 
2022. 12. 02. 12:00
Megosztás:

Munkaerőpiac - beindul a munkanélküliség növekedése?

Míg Németországban már az év közepén megtört a munkanélküliségi ráta, és a – gyakorlatilag történelmi mélypontnak tekinthető – 5 százalékos szintről május óta szinte folyamatosan emelkedve 5,6 százalékra nőtt novemberre, addig az Egyesült Államokban egyelőre kis elmozdulást láthatunk, a szintén nagyon alacsony 3,5-3,6 százalékos szintről - olvashatjuk az ERSTE mai piaci elemzői anyagában.
2022. 12. 02. 11:30
Megosztás:

Sok fiatal számít drágább lakásokra, de egyre többen várnak árcsökkenést is

Nagyon eltérően látják a lakáspiaci árak alakulását a fiatalok. Erősen csökkent azoknak a száma, akik szerint nem változnak a közeljövőben az árak, míg az ingatlanok drágulására számító fiatalok aránya 65 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 53 százalékról. Ezzel egy időben az árcsökkenést valószínűsítők aránya is emelkedett, a tavalyi 8 százalékról 14 százalékra. A drágulással számoló fiatalok fele 1-20 százalékos áremelkedést vár, az árcsökkenést jósolók szerint pedig 22 százalékkal kerülhetnek lejjebb az ingatlanárak. 
2022. 12. 02. 11:01
Megosztás:

Zöld termelésre áll át a magyar bacongyártó

A Tamási-Hús Kft. év végéig megvalósítja, hogy a gyártás során keletkezett, nem kiküszöbölhető környezeti karbonterhelését semlegesíti. Kiss András, a vállalat energetikai mérnöke elmondta, zöld törekvéseik keretein belül megszüntetik a földgázfüggőségüket, a villamosenergia-fogyasztás egy tetemes részét napelemparkkal váltják ki, decembertől pedig 38 százalékkal csökkentik a műanyag-felhasználást is. A hosszú távú tervek közt szerepel az is, hogy a tamási önkormányzat termálvíz hálózatába bekapcsolódjanak és a település más cégeivel energiaközösségeket alkossanak.
2022. 12. 02. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2022. 12. 02. 10:03
Megosztás:

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2022. 12. 02. 09:35
Megosztás:

A cseh Nano Energies Magyarországon is beindítja virtuális erőművi szolgáltatásait

A vállalkozások Európa-szerte küzdenek a magas villamosenergia-árakkal. A válságból kivezető út lehet a cseh Nano Energies által kínált rugalmassági aggregáció, amely az áramfogyasztás és -termelés intelligens irányításával az energiaköltségek 10-30 százalékos csökkentését is lehetővé teszi. Emellett erősíti a villamosenergia-hálózat stabilitását, és optimalizálja a megújuló energiatermelés hálózatba visszatáplálását. Magyarország már a negyedik ország, ahol a cég jelen van. 
2022. 12. 02. 09:00
Megosztás:

A magyar GDP adat margójára - szakértői kommentár a magyar gazdaságról

A második becsléssel a KSH megerősítette az első becslés eredményeit, azaz a GDP a harmadik negyedévben éves alapon 4,0 százalékkal bővült, míg negyedéves alapon 0,4 százalékkal mérséklődött, amely adat az előzetes várakozásoknál kedvezőtlenebb. Az adat európai uniós összehasonlítása ellentmondásos képet mutat: míg az éves alapú bővülés kiemelkedően kedvező, a negyedéves változással a rangsor hátsó részében vagyunk.
2022. 12. 02. 08:00
Megosztás:

Új immunkémiai technológiát dolgoz ki az Anthelos Kft.

Uniós támogatással, 159,224 millió forintos összköltségű projekt keretében a daganatos és az autoimmun betegségek korai felismerését segítő új immunkémiai technológiát dolgoz ki a Szegeden és Kübekházán működő Anthelos Kft. - tájékoztatta a biotechnológiai cég az MTI-t.
2022. 12. 02. 07:30
Megosztás:

Újabb válságoktól tartanak az európai vállalatok

Európában 10 közül 9 vállalatnál számítanak arra, hogy további válságokkal kell megküzdeniük 2023-ban és 2024-ben. Pénzügyi válságot tartanak a legvalószínűbbnek, emellett a klímaváltozás drasztikus hatásai okozzák a legtöbb aggodalmat – mutatta ki a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek az IFUA Horváth vezetési tanácsadó cég is tagja.
2022. 12. 02. 07:00
Megosztás:

Már online is vehetünk eredeti Rippl-Rónait

Virtuális kalapács alá kerül Aba Novák Vilmos 30-40 millió forintra becsült festménye egy online aukció során. Nem ritka manapság, hogy online árverésen talál gazdára néhány műtárgy, azonban eddig kevés példa volt rá, hogy valódi ritkaságokra licitálhassunk a neten.
2022. 12. 02. 06:30
Megosztás:

Több mint hatvanezer MMK munkahely lehet még a cégeknél

Hozzáadott értéket teremt és üzleti szempontból is előremutató, ha egy vállalat stratégiai szintre emeli a megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalók integrációját a szervezetbe – ez volt az egyik tanulsága a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) A megváltozott munkaképességű munkavállalók hatékony foglalkoztatása című konferenciájának. A kormányzat, a szakma és nagyvállalatok részvételével tartott eseményen az is kiderült, hogy a gazdasági szereplők nyitottságnak és a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően 2010-hez képest 140%-kal több MMK munkavállaló talál munkát, miközben még akár 64-65 ezer ilyen típusú munkahely lehet a cégeknél.
2022. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást vezet be az OTP Bank

Az új megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék hitelük kamatát. A hitelintézet számára készült kutatás szerint a lakáshitel felvétellel kapcsolatos döntéshozatal szempontjából az ügyfelek számára a kamat mértéke, a fix kamat ígérete és a türelmi idő a három lefontosabb szempont.
2022. 12. 02. 05:00
Megosztás:

Így lesz a klímafűtésből rémálom! És horror magas számla...

Nem csökkenti a rezsit a klímafűtés, ha nincs karbantartva: a legjobb energiaosztályú klíma is sokat fogyaszt, ha koszos! Mérnöki számítás igazolja, hogy karbantartás nélkül olyan sokat romlik a klímaberendezések hatásfoka, mintha három-négy kategóriával rosszabb berendezést vásároltunk volna.
2022. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Adatvédelem, helyreállítás, üzletmenet-folytonosság: új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A Unisys partnersége lép a többfelhős megoldásokat kínáló Factionnel. A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.
2022. 12. 02. 03:30
Megosztás:

Hazatért Rippl-Rónai József majd’ száz éve nem látott remekműve

Két klasszikus magyar remekművet mutatott be a Virág Judit Galéria. Rippl-Rónai József és Vaszary János gyönyörű festményeit majd’ 100 éve nem láthatta a közönség, mindkettő a december 19-i árverésen kerül kalapács alá. Rippl-Rónai A geszti kastély kertjében című képe 1912 körül készült, kikiáltási ára 160 millió forint, becsült értéke pedig 300-400 millió forint, míg Vaszary tengerparti alkotása 65 millió forintról indul és a becsértékét 120-160 millió forint között határozta meg a galéria. A műalkotásokat két hétig a nagyközönség is ingyen megtekintheti a Virág Judit Galéria kiállításán. A klasszikus aukciót megelőzve, december 17-én egy exkluzív, múzeumi kvalitású művekből összeállított kortárs árverést is tart a galéria, amelyen többek között Maurer Dóra, Keserü Ilona, Bak Imre és Nádler István jelentős művei keresik új tulajdonosukat.
2022. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Nem hozott jelentős újdonságokat a magyar GDP adatok részletes bontása

Közzétette a KSH ma reggel a harmadik negyedéves GDP adatok részletes bontását. Az előzetes gyorsbecslés adatai nem változtak: a GDP negyedéves összehasonlításban enyhe, 0,4 százalékos visszaesést mutatott, az éves növekedés pedig 4 százalékra lassult a második negyedévben mért 6,5 százalékról.
2022. 12. 02. 02:30
Megosztás: