Az Allianz 2024-es globális biztosítási jelentése: A díjbevételrekordot megette az infláció

A világ biztosítói összesen 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el 2023-ban, amivel az elmúlt három évben 21,5 százalékos növekedést produkáltak – áll az Allianz legfrissebb Globális biztosítási jelentésében.[1] Ez azonban csalóka eredmény az elemzés készítői szerint, hiszen ha az időszak magas inflációs rátáját is figyelembe vesszük, ezzel korrigálva a biztosítási díjak mindössze 0,7 százalékkal tudtak nőni reálértéken 2020 óta. Nominális értelemben azonban a 2023-as év a legjobb volt a biztosítási díjakból származó bevételek bővülésének szempontjából 2006 óta, azaz a 2008-as pénzügyi válságot megelőző időszak óta.

Az Allianz 2024-es globális biztosítási jelentése: A díjbevételrekordot megette az infláció

Ázsia és Amerika hasít a biztosítási szegmensekben

A globális díjbevételi állomány 7,5 százalékos bővülése mögött a biztosítási szegmensek kiegyensúlyozott teljesítménye figyelhető meg. Az életbiztosítási szektor 8,4, a vagyon- és felelősségbiztosítási 7, az egészségbiztosítási pedig 6,6 százalékkal emelkedett. A legkiemelkedőbb teljesítményt 14,9 százalékos növekedéssel Ázsia nyújtotta az életbiztosítások terén, amely a világ legnagyobb életbiztosítási piaca a maga 39 százalékos részesedésével. A vagyon- és felelősségbiztosítás szegmensben a 7,1 százalékos éves növekedés is elég volt Észak-Amerikának ahhoz, hogy 54,2 százalékos globális piaci részesedésével megőrizze elsőségét.

Míg számos iparágban a feltörekvő gazdaságok kezdik maguk mögé utasítani a hagyományos piacokat, a globális biztosítási iparágat továbbra is az Egyesült Államok uralja. Sőt, az elmúlt évtizedben az amerikai biztosítási piac még növelni is tudta világméretű részesedését, 41,3-ról 44,2 százalékra. Mivel Kína ugyanebben az időszakban csaknem megduplázta globális részesedését – 10,6 százalékra növelve azt –, ezt elsősorban Nyugat-Európa (mínusz 6,7 százalékpont) és Japán (mínusz 2,8 százalékpont) rovására tudta megtenni. 

A magyar piac kétarcú fejlődést mutat

A magyar biztosítási piacon 2023-ban a díjbevétel 5,7 százalékkal emelkedett, elérve a 3,9 milliárd eurót. Esetünkben azonban emögött korántsem kiegyensúlyozott teljesítmény áll: míg az életbiztosításoknál – a 2022-es stagnálásközeli állapotot követően – 6,3 százalékos volt a csökkenés, a vagyon- és felelősségbiztosítási szegmensben kiugró, 14,5 százalékos bővülés figyelhető meg. A képet természetesen erősen árnyalja a magas infláció, ami a díjbevételek emelkedésében is megjelent.

Ezért az Allianz szakértői a kiegyensúlyozottabb növekedés visszatérésére számítanak, aminek megfelelően az idei dinamika ebben a szegmensben is 5,7 százalékos lehet éves szinten.

Ez a mérték egyébként közel megegyezik azzal az ütemmel, amellyel a globális biztosítási piac várhatóan nőni fog a következő évtizedben az Allianz szakértői szerint: az éves szinten 5,5 százalékos bővülés megegyezik a globális GDP növekedésére adott prognózissal, ami kifejezetten ígéretes forgatókönyv azok után, hogy a korábbi évtizedekben a biztosítási piac növekedése rendre elmaradt a gazdaság bővülésétől. A szegmensek közül az egészségbiztosításoktól várják a legnagyobb emelkedést a szakértők (évi 7,3%-os növekedési ütem), míg az életbiztosítási szektor (5,1%), illetőleg a vagyon- és felelősségbiztosítási (4,7%) visszafogottabban teljesít majd. A legnagyobb átrendeződésre a globális életbiztosítási üzletágban számítanak: itt Ázsia (Japán nélkül) marad ugyan a növekedés motorja, de míg Kína abszolútértékben továbbra is dominálni fogja a régiót (évi 7,7%-os dinamikával), a következő évtizedben valószínűleg India lesz a növekedés igazi bajnoka (13,6%).

A biztosítások növelik a kiszámíthatóságot

Az elemzés kitér a mesterséges intelligencia (AI) szerepére is, mivel az gyökeresen, az üzleti modelltől az értékláncig forgatja fel az iparágakat. Ennek a folyamatnak a biztosítási szektorban különösen fontos szerepe lesz, hiszen kevés iparág támaszkodik ennél az ágazatnál jobban az adatok használatára. „Az AI nem egy csodafegyver, amely minden problémát megold" – állítja Patricia Pelayo Romero, a jelentés társszerzője, aki biztos benne, hogy felfokozott mértékben képes hozzájárulni a biztosítások elérhetőségének, megfizethetőségének és hozzáférhetőségének javításához, elsősorban a jobb személyre szabhatóságnak és a magasabb költséghatékonyságnak köszönhetően.

Ezzel pedig abban is szerepet játszhat az AI, hogy a világ jobb válaszokat találjon az egyre növekvő kockázatokra. A bizonytalanság leküzdésében a tudatosság és az egyéni felelősség is megjelenik, hiszen természetes emberi reakció, hogy igyekszünk kiszámíthatóbbá tenni az életünket, amihez kézenfekvő megoldás a biztosítás. Így az ágazat globálisan éppúgy hozzájárul ahhoz, hogy képesek legyünk megbirkózni az éghajlatváltozással, mint hogy sikeresen alkalmazkodjunk a növekvő társadalmi polarizációhoz és az éleződő egyenlőtlenségekhez.

Az uniós versenyképesség javítása lesz a legfőbb célunk

Mivel az elmúlt években Európa lemaradt a globális versenyben az Egyesült Államokhoz és Kínához képest, az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődő magyar elnöksége egyik legfontosabb prioritása az uniós versenyképesség javítása lesz - jelentette ki a magyar pénzügyminiszter pénteken Luxembourgban.
2024. 06. 24. 05:00
Megosztás:

Ez a 3 altcoin megváltoztathatja a kriptoipart – a DTX Exchange vezet SHIB, LINK és WLD előtt

A piaci korrekció közepette a legtöbb altcoin veszteségeket szenved el, köztük a Shiba Inu (SHIB), a Chainlink (LINK) és a Worldcoin (WLD) is. Ezen a héten a Shiba Inu (SHIB) 15%-ot esett, a Chainlink (LINK) 6,54%-ot, és a Worldcoin (WLD) 12,54%-ot. Mindhárom érme erős medvepiaci nyomás alatt áll.
2024. 06. 24. 04:00
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás: