Az ALTEO-sztori: egy vállalat útja az ESG értékelésig

Az ESG gyökerestül átformálja az üzleti világot: egyre több vállalat felé elvárás, hogy jelentsen a fenntarthatósági tevékenységéről, illetve a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási teljesítményéről. Az ESG értékelést végző szolgáltatók száma folyamatosan nő, miközben sokféleségük miatt szinte lehetetlen összevetni a jelentéseiket. Miért éri meg mégis ESG értékelést szerezni, és hogyan juthat el idáig egy energetikai vállalat? A Deloitte MeetingRequest podcast sorozatának legújabb epizódjában Szücs Réka, a Deloitte Fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágának vezetője és Varga-Haszonits Sándor, az üzletág menedzsere az ALTEO szakértőivel beszélgetett a témáról.

Az ALTEO-sztori: egy vállalat útja az ESG értékelésig

Az ALTEO a magyar független energiatermelők- és kereskedők, valamint a közművek szektorán belül elsőként szerzett ESG értékelést, amellyel bekerült az értékeléssel rendelkező vállalatok – hazánkban egyelőre meglehetősen szűk – elitjébe. A cég 2008-as alapítása óta alapértékének tekinti a fenntarthatóságot, ennek ellenére nagyon hosszú folyamat vezetett az ESG értékelésig. Szabó Beatrix, az ALTEO Csoport Fenntarthatósági és EBK igazgatója szerint ehhez az egész vállalatirányításban küldetésként kell kezelni a fenntarthatósági törekvéseket. “Alapvető fontosságú, hogy az első számú vezető és a management is elkötelezett legyen az ügy iránt, és kell a megfelelő szervezet is, amelyik szakmailag támogatja az adott céget az adatgyűjtésben, döntéshozatalban” - fogalmazott a szakember.

Az értékelés megszerzéséhez mindenekelőtt megbízható adatokra van szükség a vállalat környezeti, társadalmi és vállalatirányítási teljesítményéről. Ezért elengedhetetlen, hogy a munkatársak is elkötelezettek legyenek a fenntarthatósági célok iránt. “A kollégák számára egyre nyilvánvalóbb, hogy az ESG stratégia nem egyedül a környezetvédelmi terület feladata, ugyanis nem szabad elhanyagolni a másik két betűt sem, hisz az ESG értékeli a társadalmi kérdések kezelését és a vállalatirányítást is, hangsúlyozva, hogy ezek együttesen adják ki a megkapott pontszámot” - mondja Klein-Stiller Éva, az ALTEO Csoport Fenntarthatósági és IIR menedzsere. “Ahhoz, hogy ezt elérjük, már a legelső perctől fogva kikértük a véleményüket, bevontuk őket és adatfelelősöket határoztunk meg a különböző funkcióknál.”

Hiányzik egy egységes ESG értékelési rendszer

A befektetőkkel történő előzetes felmérések során egyértelművé vált a konklúzió: az ESG értékelés szinte alapelvárás egy olyan vállalatnál, amely büszkén kommunikál fenntarthatósági programjáról. Ugyanakkor az ESG teljesítménymutatók elterjedésével az értékelést végző szolgáltatók száma is egyre nő, és minden cég a saját metódusát használja. Szabó Beatrix szerint ez megnehezíti az ESG jelentések értelmezését vagy épp az összehasonlíthatóságát, de még nem is tart ott a piac, hogy ez releváns kérdés lenne. “Nagyjából az az elvárás ma, hogy egyáltalán meglegyen az ESG minősítés, mert még egyáltalán nincs keretek közé szorítva ez a témakör.” - fogalmaz a szakértő. Elmondása szerint nem a befektetők kötelezték arra az ALTEO-t, hogy részt vegyen egy ESG minősítésen. Ez egy abszolút önkéntes döntés volt a részükről, melyet az integrált jelentésük irányába érkezett pozitív befektetői visszajelzések ösztönöztek.

Szücs Réka, a Deloitte Fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágának vezetője a következőt javasolja azoknak a vállalatoknak, amelyek ESG-ben gondolkoznak: “Mindenképpen legyen valamilyen fenntarthatósági jelentésük, amelyből ki lehet indulni, hiszen az összes ESG értékelés a nyilvános adatokra hagyatkozik. Az integrált jelentés mögött kell, hogy legyen egy struktúra, ami megkönnyíti az adatgyűjtést és a vállalások teljesítését.”

A szakértők egyetértenek abban, hogy az értékelő szervezetek által végzett értékelés tükörként működik, amely a fejlődést szolgálja: objektív képet ad arról, hogy az adott vállalatnak milyen a fenntarthatósági mutatója, így csökkenti a greenwashing lehetőségét is, emellett vállalatirányítási alapelv, hogy azt lehet hatékonyabbá tenni, amit mérni tudunk. Az előrelépéshez pedig elengedhetetlen, hogy a vállalatirányítás belülről is motivált legyen, és implementálják a fenntarthatósági alapelveket valamennyi üzleti döntésükbe.

Szerbia folytatja a koszovói helyzet rendezését célzó tárgyalásokat

Kétnapos, dulakodástól sem mentes vita után elfogadta a szerb képviselőház azt a jelentést, amely a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalási folyamat utóbbi öt hónapjára vonatkozott. A parlamentben vérre menő vita folyt arról, hogy Szerbiának hogyan kell kezelnie a kialakult helyzetet.
2023. 02. 04. 10:00
Megosztás:

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás: