Betiltjuk a benzines és dízel autókat?! Abból botrány lesz!

A fosszilis tüzelőanyaggal működő belső égésű motorokkal felszerelt új autók 2035-től való betiltása ma igencsak ambiciózus tervnek tűnik.

Betiltjuk a benzines és dízel autókat?! Abból botrány lesz!

Az új elektromos autók regisztrációja felívelőben van, bár a keleti piacok jócskán el vannak maradva a nyugatiak mögött. A carVertical autóipari szakértője, Matas Buzelis szerint vannak olyan problémák, amelyekre úgy tűnik, hogy a hatóságok nem figyelnek eléggé, még ha több mint 10 évnyire is vagyunk az uniós célok megvalósításától.

Nyilvánvaló előnyök azoknak, akik megengedhetik maguknak

2021-ben az elektromos járművek aránya a járműtörténetet ellenőrző platformon átvizsgált összes autó közül mindössze 0,2% volt. Egy évre rá ez a szám már megduplázódott 0,4%-ra, 2023-ban pedig 0,6%-ra nőtt. És annak ellenére, hogy a számok csak cseppnek tűnhetnek a tengerben, elektromos járművek tízezrei esnek át előzményellenőrzésen.

elektromos autók

Egyre több sofőr vált elektromos autóra. A legnagyobb vonzerőt a csekély karbantartási és működési költségek jelentik. Bár az elektromos autók maradványértéke aggasztó, mégis könnyebb velük együtt élni, mivel kevésbé hajlamosak a meghibásodásokra, és kevesebb karbantartást igényelnek – nem kell például 30 ezer kilométerenként különféle folyadékokat és szűrőket cserélni bennük.

Az újratöltést meg kell szokni, de azok, akiknek ez már rutin, sokkal kényelmesebbnek találják a műveletet, mint a tankolást. Általában éjszaka töltik a járművüket, és csak nagyon ritkán keresnek fel nyilvános töltőpontokat.

A szűk keresztmetszet az infrastruktúra

Ha valaki meg is engedheti magának, hogy elektromos autót vásároljon, nem feltétlenül lesz jó élményben része. Azok, akiknek nincs saját töltőjük vagy nincs olyan töltőpont, amelyet munkaidőben használhatnának, kellemetlenségekkel szembesülhetnek, hiszen a nyilvános töltők használata nem olyan egyszerű, mint manapság a tankolás.

Nemcsak, hogy sokkal több időt vesz igénybe az elektromos töltés, mint a benzin vagy a gázolaj utántöltése, de a töltőkészülékekhez többnyire elengedhetetlen alkalmazások telepítése is szükséges. A töltés folyamata meg sem közelíti azt a „tölts és fizess” gyakorlatot, amit a sofőrök tankolásnál megszoktak.

Sőt, míg az elektromos autók nagyon hatékonyak városi környezetben és ott, ahol elkerülhetetlen az állandó fékezés, jóval kevésbé hatékonyak az autópályákon és az alacsonyabb rendű utakon. A sebesség és az aerodinamikai légellenállás közötti arány hatványozódik, vagyis ha a sebességet kétszeresére növeljük, a légellenállás megnégyszereződik. Ez csökkenti a hatótávolságot, és észrevehetően csökkenti az utazósebességet, így az elektromos járművek hosszabb utakra távolról sem ideálisak.

Problémák, amelyekre nem sokan gondolnak

elektromos autó

A legnagyobb gondot mégis azok a dolgok jelenthetik, amelyekről csak kevesen beszélnek. Először is, néhány többszintes parkolóhelyet nem olyan nehézségű autók számára terveztek, mint az elektromos járművek. A súlyos akkumulátorok miatt az elektromos járművek általában nagyon nehezek, emiatt egyes létesítményeket, például a többszintes parkolókat vagy hidakat a hatóságoknak felül kell vizsgálniuk és újra kell értékelniük.

Ráadásul az elektromos járművek biztonságát illetően is vannak bizonytalanságok. Mivel az akkumulátorok nagy mennyiségű energiát vesznek fel, tűz esetén a lángokat rendkívül nehéz eloltani. A tűzoltóknak jelenleg még nehézséget okoz a nagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkező elektromos járművek oltása. Még extrémebb a helyzet, ha egy elektromos autó egy mélygarázsban, például lakóházak alatt gyullad ki.

Az elektromos járművek jövőjével kapcsolatban még több kérdést vet fel az állapotuk 20 évvel a gyártás után. Manapság elég nagy a választék a használt elektromos autókból, de 10 év múlva már lesznek régebbi elektromos autók is. Mekkora lesz az értékük a használt autók piacán, ha az akkumulátoraik már kimerültek?

Az ABB felvásárolja a Sevensense-t, megerősítve ezzel vezető szerepét a következő generációs mesterséges intelligencia alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.
2024. 02. 25. 20:00
Megosztás:

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás: