Az egyetemvárosokban elkezdődött a visszaszámlálás

Két hét múlva eldől, hogy ki, hol folytathatja tanulmányait és a ponthatárok kihirdetésével ismét elindulhat a roham a legjobb albérletekért. A folyamatosan emelkedő bérleti díjak és a jelenléti oktatási rend visszatértével idén még inkább igaz az, hogy érdemes minél előbb felmérni a lehetőségeket és nem az utolsó pillanatra halasztani a lakásválasztást. Az OTP Ingatlanpont szakértői feltérképezték Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár albérlet- és ingatlankínálatát, összeállításunk első részében a vidéki egyetemvárosok helyzetét mutatjuk be.

Az egyetemvárosokban elkezdődött a visszaszámlálás

Idén közel százezren felvételiztek valamely felsőoktatási intézménybe és július 21-én kiderül, hogy a hallgatók hol folytathatják tanulmányaikat. A felvételi ponthatárok kihirdetése azonban nemcsak a diákok életében hoz változást, hanem a bérleti piacon is hagyományosan a csúcsidőszak nyitánya. Míg tavaly a járványhelyzet alapjaiban határozta meg a lakásbérlési lehetőségeket és ezzel kapcsolatos igényeket is, addig idén korlátozásoktól mentesen indul az oktatás, így feltételezhető, hogy nagyobb számban jelennek meg az újdonsült hallgatók a lakáspiacon. A járványhelyzet végét az áremelkedés is egyértelműen jelzi, hiszen a KSH friss statisztikái alapján áprilisról májusra 2,6 százalékkal növekedtek a bérleti díjak és a növekedés üteme is gyorsult. A 2020. januári csúcsidőszakhoz képest 2022. májusában országosan közel 10 százalékkal volt magasabb a kiadásra kínált lakások átlagos bérleti díja. Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint az egyetemvárosok vegyes képet mutatnak, valahol egyértelműen érzékelhető, míg máshol még várat magára a fellendülés, de idén még a korábbi évekhez képest is fontosabb hangsúlyozni azt, hogy nem érdemes az albérletválasztást az utolsó pillanatra halasztani.

„Debrecen, Eger és Miskolc bérleti piaca most is élénk, tapasztalataink alapján a kiadó lakások gyorsan és nagyrészt közvetlenül a bérbeadótól kelnek el. A felsőoktatási szezon még nem indult el, feltételezhető, hogy az emelkedő albérletárak mellett senki szeretne még két havi bérleti díjat kifizetni, azonban valószínű, hogy szeptember közeledtével a helyzet gyökeresen meg fog változni” – mondta Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont északkelet-magyarországi régióvezetője.

A három északi egyetemváros ingatlanpiaca kapcsán a szakértő hozzátette, hogy megjelentek a kifejezetten kiadási céllal vásárlók és azok is, akik a továbbtanuló gyermekük részére vesznek lakást, az albérleti díj fizetése helyett. Szinte hagyomány, hogy 2021-ben is Debrecen volt a legdrágább megyeszékhely, a KSH statisztikái alapján 492 ezer forintos négyzetméterárral, míg Egerben 380 ezer Ft/m2, Miskolcon pedig 280 ezer Ft/m2 volt az átlagár.

„A hallgatói rohamot még nem érzékeljük Szegeden, de a távoktatás visszaszorulásával az éppen szabad bérlemények nagyon gyorsan bérlőre találtak az év folyamán. Míg korábban jellemző volt, hogy a nyári időszakban visszaadták a bérleményüket a hallgatók, addig most inkább fenntartják a már meglévő albérletüket. Tapasztalataink szerint a bérleti díjak folyamatosan növekednek, amiben az építőanyagok drágulása is szerepet játszik, de a bérleti díj emelkedésének mértéke elmarad a lakások áremelkedésétől” – foglalta össze tapasztalatai Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője.

A régióvezető tapasztalatai szerint a hallgatók szempontjából legfontosabb paraméterek az egyetem közelsége és a rezsi kiszámíthatósága. A legnépszerűbbek az egy-két szobás ingatlanok, azonban a nagyobb, polgári lakások is gazdára találnak. Szegeden, ahol tavaly átlagosan 419 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a lakóingatlanok, Piros Szilvia elmondása alapján továbbra is jelen vannak a befektetői célú vásárlók, azonban körükben most szinte kizárólag a saját erős finanszírozás jellemző.

2021-ben Debrecen után Székesfehérvár (490 ezer Ft/m2) volt a második legdrágább megyeszékhely, míg Győr a negyedik (472 ezer Ft/m2), azonban Goreczki Szabolcs, az OTP Ingatlanpont északnyugat-magyarországi régióvezetőjének tapasztalatai szerint a két város ingatlanpiaca külön utakon jár.

„Győrben még mindig a keresleti piac jellemző, azonban a dinamikus áremelkedés üteme csökken, míg Székesfehérváron most úgy tűnik, hogy stagnálnak az árak. A bérleti piacot vizsgálva Győrben 120 ezer forint per hó- tól indulnak az egyetemisták által leginkább kedvelt, egyetemhez közeli, kis alapterületű lakások, és ezek jellemzően gyorsan gazdára is találnak. Székesfehérváron szűkös a kínálat a bérleti piacon és az éppen kiadó ingatlanok szinte pillanatok alatt kelnek el. Ebben a helyzetben a hallgatók megjelenésével további keresletnövekedésre számítunk, így a viszonylag magas árak ellenére akár befektetési céllal is megfontolandó lehet most a vásárlás” – tette hozzá Goreczki Szabolcs.

„2021-hez képest az idei év első felében egyértelműen pozitív irányú változást érzékeltünk az értékesítésben a pécsi ingatlanpiacon, a bérlemények tekintetében ugyanakkor szinte változatlan a helyzet, az elérhető ingatlanok rövid idő alatt elkelnek. Júniusban, a nyár beköszöntével, kicsit megpihent a piac, várakozásaink szerint a nyár végének közeledtével és az egyetemisták megjelenésével újból erőre fog kapni” – foglalta össze tapasztalatait és várakozásait Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője.

Pécs tavaly, hasonlóan 2020-hoz, áremelkedés és árszínvonal szempontjából is a megyeszékhelyek középmezőnyében végzett, a 11,3 százalékos áremelkedés következtében négyzetméterenként átlagosan 349 ezer forintba került itt egy lakóingatlan.

1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon

Újabb 1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon, a közlekedésfejlesztés részeként buszforduló, parkoló, út- és járdaszakaszok is megújultak - közölte a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. az MTI-vel.
2023. 04. 01. 12:00
Megosztás:

Szinte ingyen mehetnek szabadegyetemre fiatal felnőttek

Augusztus 21. és 27. között Csórompusztán, a Balaton-felvidéken rendezik meg azt a Szabadegyetemet, amely egy civil szerveződés keretében az Erasmus+ támogatásával jön létre. A táborban mintegy hetven fiatal kaphat helyet, akik egy nem mindennapi feladatban is részt vehetnek.
2023. 04. 01. 11:00
Megosztás:

A külföldi munkaerő mellett erősebben kell támaszkodni a hazai munkaerőpiaci tartalékokra is

A következő években jelentkező több százezres munkaerőigény kielégítéséhez elkerülhetetlen a külföldi munkaerő alkalmazása – hangzott el a Trenkwalder által szervezett második Munkaerőpiaci Kerekasztal rendezvényen csütörtökön. Hatékonyabban kell ugyanakkor kihasználni a hazai munkaerő-tartalékot is, ennek érdekében pedig szükség van többek között a munkaerő mobilitási lehetőségeinek javítására, a munkaerőpiac szakképzési igényeinek pontosabb előrejelzésére, valamint a jelenleginél tervezhetőbb szabályozási környezetre is.
2023. 04. 01. 10:00
Megosztás:

Félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén Budapesten pénteken.
2023. 04. 01. 09:00
Megosztás:

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Februárban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 04. 01. 08:00
Megosztás:

Indul a tavi viharjelzési szezon

Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 04. 01. 07:00
Megosztás:

Akár pénzügyi csődöt is okozhat egy megörökölt lakáshitel

Az emberek sokszor meglepődnek azon, hogy a felvett lakáshitel öröklődik, amennyiben a hitelfelvevővel tragédia történik. Ebben az esetben a hitelt a családnak kell visszafizetnie, máskülönben elveszítik az otthonukat. A Bankmonitor szakértői sorba vették a megoldási lehetőségeket, amelyekkel kivédhető ez a helyzet.
2023. 04. 01. 06:00
Megosztás:

Százmilliós bírságot kapott a SET GROUP

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 105 millió forint bírságot szabott ki a SET GROUP Nyrt.-re a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetve a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.
2023. 04. 01. 05:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíjak 2023 - házastárs vagy élettárs? Nem mindegy!

A hozzátartozói nyugellátásokhoz, ezáltal az özvegyi nyugdíjhoz is jogosultsági előfeltétel, hogy az elhalálozott jogszerző nyugdíjasként haljon meg, vagy a jogszabályban meghatározott mértékű szolgálati idővel rendelkezzen - olvashatjik az ado.hu szakportál blogbejegyzésében. De mi a különbség a házastárs és az élettárs esetében? Elmagyarázzuk!
2023. 04. 01. 04:00
Megosztás:

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben.
2023. 04. 01. 03:00
Megosztás:

Kedvezményes közlekedési bérletet vezetnek be Németországban

Hozzájárult a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) pénteken az általános drágulás hatásainak ellensúlyozását szolgáló kedvezményes közlekedési bérlet intézményének felújításához, a helyi és a térségi közösségi közlekedésben országszerte érvényes bérletet így májustól bevezetik.
2023. 04. 01. 02:00
Megosztás:

Lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján pénteken.
2023. 04. 01. 01:00
Megosztás:

Digitalizálta az első tízezer oldalnyi zenetudományos emléket az OSZK

Elkészült a digitalizálása annak az első tízezer oldalnyi, 18-19. századi zenetudományos emléknek, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Haydneum - Magyar Régizenei Központ együttműködésének keretében készítettek elő.
2023. 04. 01. 00:01
Megosztás:

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.
2023. 03. 31. 23:00
Megosztás:

Rekordra emelkedett a kgfb-átlagdíj

Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején - közölte a Netrisk az MTI-vel pénteken.
2023. 03. 31. 21:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a hét utolsó kereskedési napján.
2023. 03. 31. 20:00
Megosztás:

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a hét utolsó kereskedési napján.
2023. 03. 31. 19:30
Megosztás:

Folytatódott az emelkedés az európai értékpapírpiacokon

A csütörtöki nagy indexemelkedések után 0,2-0,8 százalék közötti erősödéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 03. 31. 19:00
Megosztás:

Erősödött a vezető részvények többsége a budapesti börzén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
2023. 03. 31. 18:30
Megosztás:

Delta Technologies gyorsjelentés: Növekvő árbevétel, pozitív féléves eredmény

Mivel a Delta Technologies Nyrt. üzleti éve eltér a naptáritól, ezért március végével már az első üzleti félév számairól tud közzétenni gyorsjelentést. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kor kihívásaival ne kellene szembesülnie az immár a BUX-ban is jegyzett rendszerintegrátor informatikai társaságának. Mindazonáltal ilyen piaci körülmények között is tisztes helytállást tudott felmutatni: az egy évvel korábbi időszakhoz képest 71,5%-kal növekvő bevételről, és a korábban 300 milliót is meghaladó veszteséggel szemben 18,8 millió forintos nettó profitról számolt be a Delta Technologies.
2023. 03. 31. 18:00
Megosztás: