Az ellátási lánc biztonsága közös érdek

Minden vállalat csupán annyira van biztonságban, amennyire a leggyengébb szem az ellátási láncában. Hiába védjük csúcstechnológiával a saját rendszereinket, ha olyan beszállítókkal dolgozunk, akik nem fordítanak elég figyelmet a kibervédelemre és az üzletfolytonosság fenntartására. A BlueVoyant kiberbiztonsági vállalat szakértői szerint minden szervezetnek érdemes holisztikus módon, minden fontos területre kiterjesztve kezelnie az ellátási láncok védelmét.

Az ellátási lánc biztonsága közös érdek

Egyre fontosabbá válik, hogy a vállalatok képesek legyenek kezelni az ellátási láncokat érintő kockázatokat és sebezhetőségeket. Erre olyan szabályozások is kötelezik őket, mint például a NIS2, amelynek hamarosan számos cégnek kell eleget tennie az EU-ban. Ám nem csupán a kötelező előírások miatt érdemes foglalkozni a kérdéskörrel. Rendszeresen érkeznek hírek arról, hogy nagy szervezetek komoly károkat szenvedtek az ellátási láncaikat ért incidensek miatt. Ilyen támadásnak esett áldozatául például a Toyota, az Atlassian és a DoorDash is. A probléma szinte mindenki számára ismerős: a BlueVoyant felmérésében a vezetők 98%-a mondta azt, hogy előfordult már, hogy negatívan érintette a vállalatát egy, az ellátási láncát ért támadás.

Attól függ…

Egy ilyen incidens számos különféle negatív következménnyel járhat bármely szervezet számára. „A legtöbb vállalatnál a kiindulópont a digitális ellátási lánc védelme, amely magában foglal minden olyan partnert, beszállítót és egyéb harmadik felet, amely hálózati hozzáféréssel rendelkezik a cég rendszereihez. Ha az egyik alvállalkozó nem rendelkezik megfelelő kibervédelemmel, azt a gyenge pontot kihasználhatják a kiberbűnözők. Ez dominóhatást indíthat el a biztonsági kockázatok terén, ami hosszú távú negatív hatással lehet a vállalat pénzügyeire és hírnevére, illetve az ügyfelek adataira és a munkavállalók moráljára. Ám a szervezeteknek ügyelniük kell arra is, hogy a probléma túlmutat a digitális téren, hiszen számos módon függnek a partnereiktől” – hívja fel a figyelmet Csendes Balázs, a BlueVoyant kelet-közép-európai, valamint a közel-keleti térségekért felelős értékesítési igazgatója

Komoly kiesésekhez vezethet, ha egy, az alvállalkozóknak kiszervezett feladatot nem tudnak végrehajtani megfelelően, vagy megszűnik egy időre egy bizonyos támogatási szolgáltatás. Hasonlóan komoly problémák adódhatnak az operációs függőségből. Ha például egy cég beszállítója nem képes időben rendelkezésre bocsátani egy fontos alkatrészt, vagy nincs megfelelő szakember, akkor teljes folyamatok állhatnak le. Ezt pedig már a fogyasztó is megérzi, hiszen ha nem kapható az adott termék, amire szüksége lenne, a céget fogja okolni, nem pedig a beszállítót. A bevételkiesésen túl tehát jelentős presztízvesztést is okozhat egy-egy ilyen, az ellátási láncból begyűrűző probléma.

A megoldás: együttműködés a partnerekkel

A vállalatoknak nemcsak a saját informatikai rendszereiket kell folyamatosan monitorozniuk és elemezniük, hanem a beszállítókét is, mivel az ellátási láncot érintő kiberbiztonsági fenyegetések dinamikusan változhatnak. A BlueVoyant szakértői szerint a kockázatok csökkentéséhez holisztikus megközelítésre van szükség, amely magában foglalja az alábbi lépéseket:

-    Holisztikus megközelítés. Ahhoz, hogy a vállalatok átfogó képpel rendelkezzenek az ellátási láncaikkal járó kockázatokról, alaposan meg kell vizsgálniuk minden olyan területet, ami veszélyt jelenthet a beszállítóknál. Ez a digitális térben kiterjed az adatvédelem, a kiberbiztonság, az események monitorozása és elemzése, illetve a vállalati vagy iparági szabályozások teljesítésére is. A fizikai térben pedig olyan aspektusokkal célszerű foglalkozni mint például a teljesítmény, az üzletfolytonosság, a beszállítói stratégia, a versenyhelyzet, a pénzügyi stabilitás, a földrajzi tényezők, az exportot vagy importot érintő esetleges szankciók, illetve a fenntarthatóság.

-    Kérdezz-felelek. A szervezetek kérdőíveken keresztül kérhetnek be információkat az alvállalkozóiktól a fontos területekkel kapcsolatban. Ám ez csupán egy pillanatnyi képet biztosít az aktuális állapotról, ezért a későbbiekben is figyelemmel kell kísérniük a helyzetet és az esetleges változásokat a fizikai és a digitális térben egyaránt.

-    Hozzáférések feltérképezése. Tanácsos arra is időt szánniuk a cégeknek, hogy feltérképezzék, az egyes partnereik mely rendszereikhez rendelkeznek hálózati hozzáféréssel, és azt is rangsorolják, hogy mely szállítók számítanak kritikus fontosságúnak az üzletmenetünk folytonosságához. Lehetséges, hogy csökkenthetik a harmadik felek rendelkezésére bocsátott hozzáférések számát és adatok mennyiségét, ha azok nem feltétlenül szükségesek az általuk nyújtott szolgáltatáshoz.

-    Mindenre felkészülten. Érdemes különféle támadási típusokra is felkészülni, mivel a fenyegetések sokféle formában érkezhetnek a rosszindulatú kódok injektálásától kezdve a hamis szoftverfrissítések telepítésén át az IT- és üzemeltetési technológiákat célzó támadásokig.

-    Folyamatos monitorozás és a kritikus kockázatok csökkentése. Ha olyan kockázat merülne fel az ellátási láncban, ami komoly gondokhoz vezethet, azt ajánlott azonnal jelezni az érintett beszállító partnernek. Ha az alvállalkozó megoldási javaslatot és kézzelfogható ajánlást is kap a probléma elhárításához, akkor jó eséllyel rövid idő alatt orvosolhatja a hiányosságot.

-    Oktatás = higiénia. Fontos, hogy a szervezetek munkavállalói és a beszállítók alkalmazottai is rendszeres oktatásban részesüljenek, hogy melyek az aktuálisan leggyakoribb támadási módszerek, és milyen intő jelekre kell figyelni. Ezek segíthetnek a felhasználóknak, hogy észleljék a személyes vagy a vállalatokat célzó adathalász kísérleteket, és hogy ne dőljenek be a trükknek. Az alapvető kiberhigiéniai rutin bevezetése és napi szintű alkalmazása számos különféle kockázatot segít mérsékelni vagy elhárítani.

A cégeknek összehangoltan kell dolgozniuk minden beszállítjuk vezetőjével annak érdekében, hogy közösen csökkenthessék az ellátási láncot érintő kockázatokat. Ha túlságosan összetett feladat a függőségek feltérképezése és monitorozása, akkor egyszerűbb és hatékonyabb a cégek számára, ha igénybe veszik egy kibervédelmi szakértő partner segítségét, amely képes pontosan olyan mélységig elemezni mindezeket, amilyenre szükség van a zavartalan működés fenntartásához és az előírások teljesítéséhez.

Terjed a szamárköhögés-járvány Horvátországban

Szamárköhögés-járvány ütötte fel a fejét Horvátországban, mert bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nő - jelentette be Bernard Kaic, a horvát közegészségügyi intézet illetékese.
2023. 12. 03. 22:00
Megosztás:

Technikai recesszióban az osztrák gazdaság

A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.
2023. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Az előző havival megegyező ütemben csökkent az Egyesült Államok feldolgozóipari aktivitása novemberben az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján.
2023. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Budán is nyitott adományozói pontot a Mikulásgyár

Budán is nyitott egy adományozói pontot az ország egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye, a Mikulásgyár, amely idén is több ezer gyermek karácsonyi ajándékáról gondoskodik - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 12. 03. 18:00
Megosztás:

Meglévő gyerekekre is jár kamattámogatott hitel a falusi CSOK mellé 2024-ben

Jövőre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a meglévő gyerekekre, amennyiben az érintettek falusi CSOK-os településeken élnek vagy oda szeretnének költözni. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitellel akkor is számolhatnak ezek a családok, ha nem vállalnak újabb gyermeket - derül ki a money.hu és az ingatlan.comközös összefoglalójából.
2023. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában

Hétfő reggelig tartó heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában, a hóréteg vastagsága várhatóan 8-10 centiméterrel növekszik - közölte az Interfax hírügynökséggel Roman Vilfand, az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője.
2023. 12. 03. 15:00
Megosztás:

Ennyivel lesz több a minimálbér nettója 2024-től

A megemelt minimálbér és a garantált bérminimum után megnövekedett közterhek hatására 2024-es évben összesen 175 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele – számolta ki a Niveus Consulting Group.
2023. 12. 03. 14:00
Megosztás:

Miskolcon vásári forgatag, koncertek és ünnepi díszbe öltözött villamos várja az érdeklődőket

Vásári forgataggal, korcsolyapályával, koncertekkel és adventi villamossal várják az ünnepre készülőket Miskolcon több helyszínen, Lillafüredtől Miskolctapolcáig az adventi időszakban.
2023. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Elnökjelölti kampánya idejére szünetelteti uniós biztosi tevékenységét Jutta Urpilainen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ideiglenesen felmentette feladatainak ellátása alól Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztost, aki szombaton tájékoztatta a biztosi testületet, hogy jelöltént indul a 2024-es finn elnökválasztáson - közölte az Európai Bizottság.
2023. 12. 03. 12:00
Megosztás:

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.
2023. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 010,99 ponton zárt pénteken, 1919,62 ponttal, 3,42 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 12. 03. 10:10
Megosztás:

Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.
2023. 12. 03. 09:00
Megosztás:

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).
2023. 12. 03. 08:00
Megosztás:

630 milliós turisztikai fejlesztés zárult le Miskolctapolcán

Lezárult Miskolctapolca 628 millió forintos komplex turisztikai fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya pénteken.
2023. 12. 03. 07:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2023. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Világvezető logisztikai vállalat költözteti hazai operációját Pátyra

A világ egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója, a DHL Group részét képező DHL Supply Chain 2024 január elején veszi birtokba 20 ezer négyzetméteres bérleményét Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében. A HelloParks Páty megapark 58 ezer négyzetméteres, „zero ready” PT1-es raktárcsarnokát úgy készítették elő, hogy akár a nettó nulla kibocsátású működést is lehetővé teszi, aminek köszönhetően a logisztikai cég már most teljesítheti 2025-re kitűzött vállalati elvárásait. Az üzlet megkötése fontos mérföldkő, hiszen ez az első karbonsemleges operációra alkalmas épülete a társaságnak a régióban.
2023. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Tisztább helyzetet teremtenek az új energetikai tanúsítványok a napelemek piacán is

Novembertől új épületenergetikai szabályok lesznek érvényesek, s megváltozott az energetikai tanúsítványi rendszer is – mindez komoly változást jelent, hiszen még inkább felértékeli a napelemekkel, hőszivattyúval, okosotthon-irányítással működő ingatlanok értékét. Mindemellett kulcsfontosságúvá válik az energiafelhasználási adatok értelmezése és a modern technológiák alkalmazása.
2023. 12. 03. 04:00
Megosztás:

Fluktuációs trendek és válaszstratégiák a munkaerőpiacon a generációs különbségek fényében

Miközben a legfrissebb nemzetközi kutatások szerint az alkalmazottak elkötelezettségi szintje szerte a világon rendkívül alacsony, a generációs különbségek jelentősége is egyre nyilvánvalóbbá válik a munka világában. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte, hogy a korosztályok értékrendje közötti eltérések fényében mit tehetnek a HR szakemberek az alkalmazottak hatékonyabb bevonzásának és megtartásának előmozdítása érdekében.
2023. 12. 03. 03:00
Megosztás:

Világelső lett a Soproni Egyetem e-hulladék kezelési módszere

A világ legjobb gyakorlatait bemutató, e területen élen járó 54 egyetem közül első helyre rangsorolták az UI GreenMetric versenyében a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtését és a hulladékkezelést bemutató pályázatát - írta az egyetem az MTI-nek küldött szombati közleményében.
2023. 12. 03. 02:00
Megosztás: